Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Taunus76

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Taunus76

Poruka od van » četvrtak, 3. nov. 2011. u 19:10h

Не може да диже температуру због уљног хладњака .Тај халдњак је ту због вуче тешких каросерија а не због снаге . Мотор из RS2000 остварује исту снагу из 2-3 те запремине , па нема уљни хладњак .
И глупо је да му спајаш топлу воду . Или га остави без тих црева или му стави усис хлдне воде са доњег црева халдњака , па све то после у лулицу код термостата .

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » četvrtak, 3. nov. 2011. u 20:13h

Za sad necu to da povezujem a ujutro kad se motor ohladi (ponovo sam ga palio i malo provozao - u prvoj na pola gasa sa malo brzim pustanjem kvacila obavezno se potpise na asfaltu sa 15*195 gumama) cu da izmerim prvo kompresiju da vidim sta to kaze a onda cu da vidim sta dalje. Drugo nije posle tih voznji toliko nabijao pritisak u sistemu za hladjenje a izbacio je sinoc toliko rdje da se pola motornog prostora zuti... Druga stvar je da se ventilator ne ukljucuje pa i to treba proveriti...

Koliki pad kompresije mogu da ocekujem ako je probio dihtung? Ako je samo na jednoj strani otislo jel dozvoljeno samo tu stranu sredjivati ili moraju obe?

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » četvrtak, 3. nov. 2011. u 21:20h

To je najvjerovatnije rdja pozatvarala otvore pa dok ne procisti seksa...Ne moras skidati obe glave ako neces ali kad vec kupujes dihtung za glavu,za usisnu granu,za dekle,sta ti znaci skinuti i drugu glavu i pregledati...premjeri prvo kompresiju pa cemo pricati.moze se desiti da ti je na nekom klipu kompresija veca nego sto treba stoo ukazuje na naslage pa ces ih morati skidati...razlika moze biti velika ,recimo na svima10 a na jednom ili dva 4,5,6bari ako je dihtung izgorio...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 4. nov. 2011. u 14:26h

Evo ovako ma;o sam se zezao sa ovim hladjenjem a prvo sam na hladan motor premerio kompresiju i to je ovo:

cilindar 1 - 9 bara
cilindar 2 - 10 bara
cilindar 3 - 10 bara
cilindar 4 - 9.8 bara
cilindar 5 - 9.5 bara
cilindar 6 - 9.8 bara

E sad da li je ovo dobro ili lose ne znam ali ne vidim da neki cilindar(i) odskacu po kompresiji previse. Drugo sipao sam tecnost za pranje rashladnog sistema, pa zagrejao motor (malo provozao do Laste na autoputu) i tu isprao hladnjak koliko sam mogao. Nasuo ponovo vodu i opet malo provozao - i dalje je braon, mislim da cu jos koji put morati da ispiram rashladni sistem. Nije tako strasno kao juce ali i dalje ima pritiska u crevima ali za sad cu da to malo ispiram ali prvo moram da nahvatam elektricara da mi vidi zasto ventilator nece da pali a kad ostane samo cista voda u sistemu nasucu antifriz.

Ipak ima i dobrih stvari. Na poljancetu kod Laste dok sam ispirao hladnjak, nigde nikog oko mene, stade neki tip sa Citroenom (neki nooviji krs) i poce da obilazi auto, imao je on TC3 sad mu zao sto ga prodao itd itd (nije bilo lose za moju sujetu...)

goja

Poruka od goja » petak, 4. nov. 2011. u 21:13h

od 11 do 13 bari je fabricki,ovo nije idealno ali je dobro.kad si premjerio trebao si spricnuti malo ulja u svaki klip pa opet premjeriti da ti kaze na cemu gubi kompresiju u odnosu na fabricke vrijednosti.ako se poveca kompresija stubline su se potrosile a ako ne poveca,ventili nisu bas najbolji pa bi bilo dobro malo ih izvrtiti...mada ja licno nebi dirao nista,nalij 10w30 ulje i zamjeni gumice na ventilima da se smanji potrosnj i ceraj dok ide...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 4. nov. 2011. u 21:26h

To je sto je a sta reci za hladjenje... Interesuje me da li se prvo otvara termostat da voda procirkulise i pa ventilator i kad se pali ventilator? Na kojoj temp treba ventilator da se pali na ovim starijim masinama?. Mislim da je sada termoprekidac na 95C a da se gasi na 86C. Mozda da potrazim neki koji ce ranije da pali ventilator - normalno sve ovo ako mi se javi kolega za struju...

goja

Poruka od goja » petak, 4. nov. 2011. u 21:31h

Naravno da prije otvara termostat.ventilator se pali tek kad se sav sistem,tj voda u bloku,hladnjaku,crevima zagrije na temperaturu na koju je termodavac ''bazdaren'' a ne hladi je nista drugo,tipa sama cirkulacija hladnog vazduha,grijanje kabine i sta ti znam...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 4. nov. 2011. u 21:53h

Opracu jos jednom ceo sistem i naliti antifriz otseci sav visak lima oko ventilatora da poboljsam cirkulaciju vazduha prema hladnjaku pa videti sta se desava ali sa ovakvim vrednostima kompresije mislim da nigde nije probio dihtung ...

Moram da operem malo motorni prostor sav je zut od rdje iz vode...
Inace boja se na motoru drzi odlicno - tu je akril a i na karteru motora - tu je obicna crna antikorozivna ...

Ima li nekih sugestija za kablove ovi su silikonski ali je na jednom otpala bakarna buksna koja ide na svecicu pa sam samo nagurao kabl na istu za sada i pali i radi bez problema i na benzin i na plin ali bih uzimao nove ipak...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 5. nov. 2011. u 13:48h

Ako mi je pokazivac temperature u redu i ako ventilator treba da upali negde na 2/3 skale onda je samo do njega problem ali je jos veci problem sto elektricara nema nigde ... Krsticu moram ovako da te dozivam ... :clap:

Necke
Poruka: 224
Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h

Poruka od Necke » nedelja, 6. nov. 2011. u 02:54h

probaj vezi direkno ventilator da stalno ladi i vidi da li ce da kuva, moguce je da nema dovoljno vazduha da ga hladi.Samo je to u pitanju sigurno

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 6. nov. 2011. u 20:16h

Posto poplocavam deo dvorista nisam nista radio na autu ali odem da kupim dzak lepka i na pakingu gde ostavljam auto zaskoci me neki tip i otprilike - gleda auto par dana trazi on takvo nesto starije pa da li je auto na prodaju kaze ako je ceo kao na prvi pogled mogao bi da odvoji do dve iljade jos kad je video motor pa probao da ga upali a on na pola kljuca (obicno okrene 2-3 puta) medjutim toliko sam bio umoran da mi se nije ni pricalo pa se rastadosmo uz videcemo se ...

Jos samo da resim par sitnica tipa hladjenje, maska, farovi curke boje, prasina, tapacirunzi, muzika, zadnja polica, felne napred, brava na vozackim vratima, registraciona nalepnica. ...

Povecali su mi premiju osiguranja za 10000 din zbog saobracajke a kaze mi u agenciji cura da se premija vezuje za broj sasije - npr neko napravi saobracajku i proda auto pre registracije kupac nagrabusi i placa povecanu premiju osiguranja a ne onaj ko ju je napravio ...

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » nedelja, 6. nov. 2011. u 22:45h

taunus76 piše: kaze mi u agenciji cura da se premija vezuje za broj sasije - npr neko napravi saobracajku i proda auto pre registracije kupac nagrabusi i placa povecanu premiju osiguranja a ne onaj ko ju je napravio ...
Nisi ti to dobro razumeo ili ona nije znala da objasni ;)

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 7. nov. 2011. u 11:30h

Samo su ti zenske u glavi - hteo ja da registrujem na sina ali ne - vezano za auto ... Postoji sajt ili je u pripremi od strane osiguravajucih kuca gde ce prema polisi osiguranja moci da se proveri da li je auto ucestvovao u saobracajkama i da li je sledeca premija povecana tako da mi koji smo bili nesavesni necemo tako lako moci ni da prodamo auto ...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 12. nov. 2011. u 17:17h

Radilo se na hladjenju i daje rezultate - pala dva pranja rashladnog sistema a i ventilator je najzad proradio pa sad moze da se vozi. Inace,izaslo je dosta rdje ali mislim da jos jednom operem ceo sistem i naspem onda antifriz. Spojio sam provizorno prelivnu posudu (iako sam to trebao ranije da uradim - vidi sliku)
Slika
sve ovo crveno okolo je rdja koja je izasla sa jednim naglim otvaranjem cepa hladnjaka pre prvog pranja. Prelivnu posudu sam samo privezao dok joj ne nadjem pravo mesto.

Inace kad ventilator duva (a verovatno i dok se vozi) veci deo vazduha je prolazio izmedju hladnjaka i prednjeg veznog lima. Napravio sam pregradu od presovanog kartona (tu se i nalazila takva pregrada kad su Taunusi izlazili iz fabrike takodje od presovanog kartona) a posto mi je prekjuce crkla brusilica sutra cu to napraviti od lima pa postaviti.
Slika
Inace na hladnjaku se vidi mali oluk o kome je pricao Goja u temi o prelivnoj posudi kojim se odvodi voda koja iscuri ispod cepa. Hladjenje je odmah puno bolje nego pre.

Inace poceo sam namestanje branika a sredjuje se i maska napred.
Slika

E sad prvi utisci sa ozbiljnije voznje danas - Konjarnik - Bubanj potok (kupio kedere za okvir prozora i prvu pomoc) pa obilaznicom u Rakovicu (uzeo 5 betonskih ploca - oko 40 kg i nas cetvoro u kolima) pa preko mosta na surcin pa na Bezaniju pa u Zemun pa pokusao preko Gazele (kao otvorene sve trake - sipak katastrofa guzva) pa na petlju kod arene u grad na Z. stanicu pa na Konjarnik. Kako mi nisu spojili sajlu brzinomera na tablu ne bih znao koliko km ali se kazaljka na boci za plin pomerila vrlo malo. Inace benzin trosi sve sto sipam.

I na plin i benzin ide odlicno - ne znam kakav bi bio sa karbom od 2.8. Napred su mi stare felne od pozadi - obe udarene i to se malo oseti na volanu od ponedeljka se stavljaju Gutman. Iko je kardan skracivan u domacoj radinosti ponasa se odlicno - nista ne trese a prilicno sam ga gazio - iako ne do patosa. Trap napred mnogo bolji posle zamene selena a pozadi posto nije nista menjano ponasa se isto - malo ljulja. Ubrzanje je ono sto je najbolje - od prve do cetvrte se oseca svako stiskanje papucice. Manje je u petoj ali i tu je prisutno. U petoj ide lepo i na manjoj i na vecoj brzini - motor se ne gusi na nizim brzinama.

Skripi mi sajla kvacila - prilicno je nategnuta - tu zamalo pri postavljanju da ode sav trud u propast. Majstor koji je to radio stavio auto na dizalicu i pita je li truo. Kazem sad je radjen a on tap nazad na grede (ok) napred na PATOS. I krene da dize kad ono krc, krc. Odmah se stvorio drugi - sta si uzimao taj krs u rad itd itd. Kazem mu da bi mogao da stavi na gredu napred - ne moze da dohvati. Na kraju se sagao pa video da postoje oni dodaci iza tockova koji su za to namenjeni pa je tu dizao. Nije umeo da stavi onu plastiku na menjac kroz koju ide sajla pa cu videti gde to da teram... Posle toga nije spominjao trulez ali nije nista rekao za sopstvanu gresku...

slowmotion
Ljubazni komsija
Poruka: 823
Član foruma od: subota, 9. maj 2009. u 21:22h

Poruka od slowmotion » utorak, 15. nov. 2011. u 18:32h

Auto u vožnji izgleda odlično, video sam ga danas. Proveri zadnje desno svetlo, učinilo mi se da ne radi.
"Don't find fault, find a remedy" - Henry Ford
Slika

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » sreda, 16. nov. 2011. u 18:57h

Primitivna metoda ispiranja hladnjaka , u sistem sipas jelte vodu , i sodu bikarbonu , provozas se ispustis i tako par puta ...
Nego da te pitam , vidim postavili ste ventilator ispred hladnjaka , na koju stranu on duva , prema hladnjaku ili vuce napolje od hladnjaka?
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

goja

Poruka od goja » sreda, 16. nov. 2011. u 21:10h

Ma mora da se zahebavas?

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » četvrtak, 17. nov. 2011. u 11:23h

pitam s razlogom ... thumbsuph

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » četvrtak, 17. nov. 2011. u 11:59h

Pa da vidimo:
- hvala, hvala lepo je cuti da ovo sve izgleda ok a svetlo je u problemu jer je korozija nacela nosace sijalica nikako da skinem sve to pa da lepo osmirglam. Ovako samo otvorim jednu stranu mrdnem sijalice i one prorade do sledeceg iskljucivanja. Sad sam uzeo tanki gumeni keder pa cu da skinem zadnja svetla i to zamenim a onda i da osmirglam to unutra i poprska sa WD40 pa ce biti ok..
- za ventilator mi je bilo normalno da DUVA u hladnjak a ne da "Izvlaci" vazduh iz hladnjaka iz par logicnih razloga - prvi je da ventilator koji je iza hladnjaka "izvlaci" iz hladnjaka a u tome mu pomaze i to sto je to prirodan put vazduha pri kretanju auta. Da sam stavio da mi ventilator koji je ispred hladnjaka "izvlaci" vazduh samo bi se borio sa vazduhom koji ulazi u masku i ventilator ... Mogao bih da promenim plus i minus na dzeku ventilatora ali sam prilicno ubedjen da je ovo ispravan smer pa ga necu dirati pogotovo sto odradjuje posao sa hladnjakom od 2.0 V6. Na prolece ako bude nekih problema stavicu veci hladnjak od granade 2,8 za koji moram da secnem par komada lima i napravim nove nosace. Tu bih vec mogao da ubacim jos jedan ventilator jer za to ce onda biti mesta... Druga mi je opcija da vratim visko ali onda moram da pomeram hladnjak prema napred da bih oslobodio prostor za sam visko jer ga sada izmedju motora i hladnjaka nema ...

Sad radjena maska iskrojena, napasovana sledi smirglanje i farbanje a u uzaludnom sam pokusaju da nadjem odgovarajucu mrezicu (bilo kakvu - metalna, plasticna, prohromska sa sitnim okcima romb oblika...) koju bih postavio pre toga ...
Slika

Druga stvar koja se pokazala je curenje ulja na dva mesta - oba su standardna - jedno je na zadnjem levom cosku dekla ventila i to je sredjeno a drugo mnogo ozbiljnije je na dihtungu usisne grane odmah iza razvodnika. Tu nije bio jedan sraf stegnut kako treba (okrenuo sam ga jos dva kruga) ali je sad curenje i jace. Dok se vozi njega nema a kad stanem posle desetak min se nakupi lepa barica oko razvodnika paljenja.
Slika
Sam dihtung je po meni bio ocajnog gvaliteta - nekakav karton promenljive debljine bez i jednog bakarnog delica kao ranije postavljani dihtunzi izuzetno mek a i sama glava je stavljana i zasrafljena iz dva puta bez kilo kljuca... Izgleda da to mora napolje pa onda sve ponovo...

goja

Poruka od goja » četvrtak, 17. nov. 2011. u 12:25h

Hmmm...koji zajeb...dihtunzi grane i jesu takvi,ko azbestni i nemaju limove ali moralo je da bude guma na tom djelu kao i na prednjem izmedju glava,jesi to stavio?Ja sam svaki put mazao i ''hermetik'' oko svake rupe za usise kao i po cjelom obodu diihtunga... ako ti treba kilo kljuc,doji do rusnja,dacu ti ga ja pa kad vratis,vratis.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » četvrtak, 17. nov. 2011. u 12:34h

Ma hteo ja da stavim ali "majstor" (uskoro cu da iskopam kanal i eliminisem sve te zajebante) rece da ne mora pasta za dihtovanje nov je dihtung. Te gume se ne secam ali to moram za dan dva da menjam tj cim operem karb za 2.8 pa da ga probam ionako moram pri skidanju usisa da skinem svoj karburator...

Taunus 17M - sta je razlog za ovo pitanje ako se sme znati ...

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 17. nov. 2011. u 14:51h

Увек стављај силикон или дихтуг масу тамо где належу површине преко којих пролазе уље или вода . И битно је како се притажу шрафови постоји редослед и момент протезања .

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » četvrtak, 17. nov. 2011. u 15:17h

Slika

Elem ,pitao sam za smer jer sam citao da si imao problema sa hladjenjem , pa reko da se neko nije zeznuo pa postavio ventilator da izvlaci vazduh umesto da duva.Eto samo me to interesovalo.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » četvrtak, 17. nov. 2011. u 18:31h

Da citiram doticnog majstora (sam o sebi) - "radim sporo ali zato aljkavo" - mrgreen nije bas tako ali malo sale, najteze ga je dozvati a posle je lako - dve trecine vremena se prica a jedna trecina radi i to sve po mraku pa smo kontrolisali vise puta, trebace mi njegova autorizacija za jos par izvedenih radnjica na autu da objavim ali otom potom ...

Reko ja majstoru da stavi diht masu i kupio neku japansku do 370 C ali on ne stavi - kaze nov dihtung. A i lepo pise u ovom sto ti postavi ... Sacu prvo da sredim karb od 2.8 pa onda sve da montiram kako treba. Ima ovaj motor mali pad snage sa ovim karburatorom kad se stisne. Nije to gubitak neki ali - lepo ubrzava i na 2/3 gasa pocne da posustaje - cak se plin tu malo bolje ponasa...

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 18. nov. 2011. u 11:38h

Mogao bi da postavis slike kompletnog auta ne samo delice :)
Tog aljkavosporog nadri majstora oma da si najurio iz avlije hahahaha

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“