Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

ST-ov Mondeo mk3

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
st 220
Poruka: 674
Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h

Re: ST-ov Mondeo mk3

Poruka od st 220 » subota, 9. jul 2011. u 09:51h

Godište mora da se poklapa?
Ovo nisam znao :/

E sad, probao sam jednu tablu sa bordom, nije radila.
Probao sam drugu tablu sa bordom, nije radila ni ona.
Posle sam skontao da izgleda da i ja imam tablu sa bordom, ali izgleda da nemam instalaciju za isti.
A to sam provalio tako što se pod određenim uglovima vide mesta za digitalne brojeve na levom displeju (lepo se nazite mph, kmh, lit/100km..)
Nemam pojma do čega je, ableder sa info tasterom je radio (kad se pritisne taster, čuje se biper) i već sam video sebe kako vozim i gledam prosečnu potrošnju, brzinu itd..

Drug je (inače član našeg foruma) isto odradio kao što pišete, dakle tabla sa bordom + ablender sa info tasterom i radi bez problema.
Bez budženja i prepravki; imao je već predinstalaciju, pa sam mislio da je imam i ja :/
Ne znam u čemu je fazon, ali baš sam se razočarao :(

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » subota, 9. jul 2011. u 14:45h

Fazon je u tome da sve table imaju iste displeje, samo je softverski omogućeno ili onemogućeno da se na displeju pokazuju podaci sa board compa.

Ajde pogledaću kad dođem kući da li imam još neki relevantan info na datu temu (svojevremeno sam svašta nešto podataka u vezi Mondea skinuo s neta i još čuvam po kompu :D)

Za početak - da li su ablender sa Info tasterom i tabla sa ISTOG automobila? Ako jesu i ako je generacijski (pre restyling) isti Mondeo kao tvoj, onda bi trebalo da je sve OK, ali pošto nije, kažem, sumnjam da je tabla koju si naknadno stavio ikad imala otključan board comp.

Fora kod njih je bila da su (u prvoj seriji, pre facelifta juna 2003.) benzinci imali board comp. samo ako su imali Info taster na ablenderu, dok je kod dizela često i postojao board comp. u tabli i nekad je bilo dovoljno da se samo stavi ablender sa Infoom :D E, sad, ti očigledno nisi te sreće, zato gledaj da nađeš tablu sa neke što starije dizel Ghie :)

Kad malo bolje razmislim... skoro sam siguran da tabla koju si nabavio nije "ona prava". Nastavi da tražiš, naći ćeš je, nije to tolika retkost :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

st 220

Poruka od st 220 » ponedeljak, 11. jul 2011. u 09:11h

Hvala ti fancy thumbsuph
Gotovo sam siguran da ablender i instrument tabla nisu sa istog auta.
Naravno da ću tražiti dalje, s tim što ne znam koliko ima takvih mesta gde je toliki izbor kao kod Gileta i Sime u Mojsinju.
Ako znate nekog ko drži iole dobar Ford auto otpad pore gore navedenog, pustite info ;)

Druga stvar me malo iritira, a to je sat.
Lepo svetle brojke u mraku, ali mi se kazaljke jedva vide, pa moram da čkiljim kako bih video koliko je sati.
Da li da sređujem to (mislio sam da ga malo obrišem i očistim) ili da jednostavno uzmem drugi?
Mada nisam siguran kako bi svetleo taj drugi :/

bo.
Poruka: 1043
Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h

Poruka od bo. » ponedeljak, 11. jul 2011. u 10:42h

Ovdje imaš zanimljivih stvarčica (polovne stvari):
http://shop.mondeospares.co.uk/car-interior-15-c.asp
Al neznam dal šalju van UK, poslao sam im mejl, još mi nisu odgovorili
Mondeo Mk4 2,5 Duratec Titanium

Focus Mk2 FL 1,6 Duratec 2010 Colorado red

st 220

Poruka od st 220 » ponedeljak, 11. jul 2011. u 18:56h

Hvala bo thumbsuph
Možda neko iz Srbije, neki otpad?

st 220

Poruka od st 220 » utorak, 19. jul 2011. u 17:31h

Nešto sam pretraživao forum, ali ne nađoh nigde podatke.
2.0 TDDi ima kaiš ili lanac?
I šta se preporučuje za zamenu na velikom servisu?

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » utorak, 19. jul 2011. u 17:54h

Tdti mislim da ima ima kais . Za veliki servis se radi zupcasti kais spaner i zatezaci itd ...

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » utorak, 19. jul 2011. u 18:05h

TDDi ima lanac kao i TDCi..to su isti motori, razlika je samo u ubrizgavanju..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 19. jul 2011. u 19:01h

@st220

Predvidjen interval za zamenu lanca je 250k km, tako da znas da imas jos malo vremena do zamene, zavisi koliko prelazis godisnje :)
Zato je na Mondeu pojam "veliki servis" dosta relativan. Posto se svi ostali kaisevi i roleri/zatezaci menjaju po potrebi, a lanac na odredjenoj kilometrazi, nikad ne radis iste stvari na velikom servisu.

Moj savet, proveri stanje PK kaisa i svega oko njega i zameni ga ako treba, remenicu radilice proveri kakva je i isto zameni ako treba (za ovo idi kod Gagija jer ima bolju varijantu od fabricke). Kais koji pogoni servo pumpu promeni po potrebi, ako je los, roler za taj kais nemoj originalni da kupujes vec isto idi kod Gagija da ti stavi umesto njega lager (originalni roler je tipa 250e a od plastike je, dok se uz prepravku nosaca stavi lager i traje mnogo duze - ovo je uradjeno kod mene i odlicno radi :) )... Itd, uglavnom sve kaiseve menjas po potrebi, a ako hoces da se osiguras promeni PK i sve oko njega.

Ostale stvari koje ti preporucujem da proveris: stanje kocionog ulja - imaju testeri za ovo, koji pokazuju da li je ulje za zamenu ili nije. Mada nije skupo ulje, zameni ga. Ulje u menjacu pitanje isto kad je zadnji put menjano, ako nemas nikakve evidencije oko toga, savetujem i njega da zamenis (valjda se menja na 100k nisam 100% siguran oko toga). Ja kod mene cekam vec 25k da zamajac skroz crkne ali nece jos, pa kad budem skidao menjac i ulje da promenim :D
Tecnost za servo proveri samo da li je na odgovarajucem nivou i to je to. Antifriz takodje, njegovu starost najbolje mozes da vidis po boji, ako je poceo da dobija neku kaki-boju vec je za zamenu. Ni on nije skup pa isto savetujem da ga promenis.

Ostale stvari spadaju pod manje vise redovnu kontrolu, proveri plocice i diskove napred/nazad, trap, mozes da pogledas i da li su hladnjaci prljavi (od klime i glavni), ako jesu skini i operi. Ovo poslednje ti kazem jer ja nisam proveravao pa sad imam problem jer su prljavi i ECU mi stalno gasi kompresor klime posto nema snage da ohladi motor :D A da sam ih na vreme ocistio ne bih morao sad da se kuvam u gradu, jer mi tad ne radi klima kad idem sporo i nema dovoljno vazduha za hladnjake :)

Za sada ne mogu nicega vise da se setim, ali eto naveo sam po redosledu bitnosti sta treba da radis pa ti resavaj jedno po jedno koliko ti finansije dozvoljavaju thumbsuph
Fiesta!!

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 13. avg. 2011. u 18:44h

Ovo za lanac mi malo nije jasno,lanac se proverava i obicno traje koliko i sam motor,zasto bi se menjao?

I zasto menjati ulje u menjacu dok traje spojnica,u kojoj meri ono menja svojstva posto nije izlozeno prljanju i ekstremnim temperaturama?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 13. avg. 2011. u 18:55h

Za ulje ne znam, slusam pametnije od sebe tj ljude koje imaju iskustva, a lanac jeste trajan ali nije vecan majku mu, i on ima svoj rok trajanja :)
A 250k nije malo po mom misljenju, ako ti je mnogo na svakih 250k da das 300-500e za veliki servis (nisam siguran tacno koliko je), onda lepo treba da kupis juga i da se vozis :)
Kad sracunas koliko bi davao za zupcasti kais (da ga auto ima) na svakih 60-90k, zavisi kad ga menjas, izadje te skoro pa isto.

Mada znam za slucajeve da je menjano i na 350k pa je lanac izdrzao, dok sam gledao kakvi su klizaci posle 240k - za zamenu :)
Fiesta!!

st 220

Poruka od st 220 » nedelja, 14. avg. 2011. u 00:48h

Ja nekako mislim da je ono što je fabrički, iz prve ugradnje najkvalitetnije.
Tako da lanac ne bih dirao.
Ulje u menjaču i kočnicama bi mogao da zamenim, imam 3p da bi mi menjač bolje klizio prilikom šaltovanja kad bi se zamenio. A možda to i nije trip, već logično razmišljanje.

Odradio sam mali servis na Mondiši, sredio ga za letovanje i toplije krajeve :woohoo:
Zamenio sam ulje (Ford formula 5w30), filter ulja (samo se uložak menja), filter vazduha, filter klime, gumice na balans štangli.
Sve ukupno 60 jura sa rukom.
Gumice koje sam zamenio novim su bile original fabričke, dakle nikad menjane.
Spolja su ok, ali su iznutra počele da se troše i da propadaju. Otuda i malo lupkanja na naeravninama.
Sledeće št bi trebalo da se sredi su amortizeri. Imam Motocraft-ove i ne znam da li da ih repariram (daje čovek garanciju) ili da kupim nove.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 14. avg. 2011. u 01:12h

Kupi sachs, ja sam za sada zadovoljan. A sachs su i u prvoj ugradnji (samo je brend Motorcraft, sachs ih pravi ;) ).
Trebao si i filter goriva da zamenis, pogotovo sa nasim kvalitetnim gorivom :/
Fiesta!!

st 220

Poruka od st 220 » nedelja, 14. avg. 2011. u 09:32h

Imao sam nameru prvo filter goriva da zamenim, ali ga nisu imali na stanju u Fordovoj prodavnici :/
Ne znam koliko je pametno menjati ga posebno, posle urađenog servisa, ali je sigurno pametnije zameniti ga nego voziti sa starim filterom, prepunim ko zna čega sve ne.
Koliko su koštali Sachs amortizeri za Mondišu, da li se sećaš?

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 14. avg. 2011. u 10:53h

st 220 piše:Ja nekako mislim da je ono što je fabrički, iz prve ugradnje najkvalitetnije.
Tako da lanac ne bih dirao.
Sa tim da je prva ugradnja najkvalitetnija se slazem.
Ali ne kapiram da nesto ne treba dirati samo zato sto je iz prve ugradnje, a vreme mu je za zamenu... Pa i lamelu iz prve ugradnje promenis kad se istrosi.
I odakle ideja da lanac traje koliko i motor? Lanac jeste izdrzljiviji od kaisa ali ko sto dule napisa nije vecan. I on se isteze, trosi...
BIce da ste zaboravili (ili se nikad niste ni druzili) sa ladama, tristacima, ficama... Lanac ima svoj regularni rok trajanja, doduse dugacak, i kad on istekne menja se.
Djak pesak :)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 14. avg. 2011. u 16:17h

st 220 piše:Koliko su koštali Sachs amortizeri za Mondišu, da li se sećaš?
Promenio sam samo zadnje, prednji cekaju finansije pa ce i oni da se zamene. Izasli su me oko 100-105e oba ako me secanje dobro sluzi, pre 6 i kusur meseci, dobio sam malo povoljniju cenu od maloprodajne.
Fiesta!!

st 220

Poruka od st 220 » petak, 2. sep. 2011. u 18:09h

Bole, ne znam šta da mislim.
Većina koji se iole razumeju u Forda kažu da ne diram lanac. Osim ako nešto ne počne da klepeće i da drobi.
Hvala Bogu, nemam takve manifestacije.
Nekolicina koja se isto razume, kaže da se pogleda lanac i da se menja, ako je potrebno.
Ako mi neko kaže i pokaže da je fabrika rekla da se lanac menja na 250000, ja ću ga tada i zameniti.
Stvarno ne vidim svrhu zayebavati se s takvim stvarima.

Inače, pre par dana došao sa malo duže destinacije, prešao malo manje od 2000km.
Auto se fantastično ponašao, potrošnja je bila negde oko 5,3 lit ED.

Slika

KnezicDex
Poruka: 125
Član foruma od: utorak, 5. jul 2011. u 12:17h

Poruka od KnezicDex » petak, 2. sep. 2011. u 18:45h

:wub:
Toliki luksuz za tako malo para... To samo god forda postoji :ford:

Zelj@
Poruka: 529
Član foruma od: nedelja, 19. jun 2011. u 20:56h

Poruka od Zelj@ » petak, 2. sep. 2011. u 19:43h

Šteta što smo se vidjeli onako na brzine i nismo slikali 2 munje mog mk2 i tvog mk3 eto nisam ga ni pogledao kako treba,nemari iduće ljeto će mo slikati 2x mk3 zlato + Srebro xe xe

st 220

Poruka od st 220 » subota, 3. sep. 2011. u 09:18h

KnezicDex piše: :wub:
Toliki luksuz za tako malo para... To samo god forda postoji :ford:
Upravo tako buraz thumbsuph

Željo, slažem se druže, tek mi posle palo na pamet da slikamo munje, pa da postavim slike ovde :wub:
Biće idućeg leta photo session :bravo:
Hvala ti i ovde na svemu i na vremenu koje si izdvojio za drugara sa foruma thumbsuph

Zelj@
Poruka: 529
Član foruma od: nedelja, 19. jun 2011. u 20:56h

Poruka od Zelj@ » subota, 3. sep. 2011. u 15:09h

Ma ništa strašno stari i 2 put,zar nemaš još nekih slika sa mora??.A da se tiču teme tj. Auta

st 220

Poruka od st 220 » subota, 3. sep. 2011. u 15:25h

Ima brate željo, nego nikako da sredim slike, odmah se bacio na posao, pa ne stižem.
Ima i nekih klipčića..
Postavljam ih uskoro.

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“