Inače Focus je u 3. po redu Trend Sport paketu opeme sa još po nekim opcijama kao što su grejač prednjeg vetrobrana, zadnji parking senzori i sl. Inače u ovom paketu opreme ima sve ono što je meni, a i većini drugih ljudi, neophodno. Dakle ima digitalnu dvozonsku klimu, alu felne 16", metalik perla boju, sportsko vešanje i sport. sedišta, kožni multifunk. volan i naslon za ruku, 4 podizača, sklopive retrovizore pri zaključavanju sa integrisanim migavcima i led svetlom, zatamnjena stakla iza B stuba, premium prednja konzola , prednja sedišta podesiva u 4 pravca sa lumbalnim podešavanjem i one osnovne stvari koje idu i u osnovnom paketu: 6 air bega, ESP, CD radio sa USB-om, preklopiva zadnja klupa, i td. Auto mi je izašao 15500 eura plus registracija oko 200 eura i kasko oko 500 eura.
Motor je 1.6 benzin sa 105 ks, i to je jedina stvar na kojoj sam malo štedeo

Što se samog auta tiče opravdao je sva moja očekivanja zbog kojih sam ga pazario a odbacio Octaviu, Elantru i još po nešto. U kabini izgleda zaista moćno i sveže pogotovu sa jačom opremom, dok je spoljašnost takođe dosta agresivna a zadnji deo kod sedana mi se jako sviđao i nisam ni pomišljao da uzmem Hečbek.Ali ono što mene najviše oduševljava kod ovog Focusa je ponašanje u vožnji, preciznije držanje u krivinama, odziv upravljača... Ma kad god mogu malo da se opustim sa njim, uvek se nekako nasmejem i setim se kako bih psovao sam sebe da sam uzeo nešto drugo, Focus je jednostavno zadnjih 10 godina Kralj u klasi po pitanju vozne dinamika. Tome doprinosi i sportsko oslanjanje koje je kod mene deo paketa, a i nezavisno vešanje na sva 4 točka, mada nisam baš ukapirao šta se pod tim podrazumeva i po čemu se tu razlikuje od ostatka klase, ali kroz krivine imam osećaj da se namešta sam tj. da i zadnji točkovi malo motaju. Verujem da je to možda i subjektivni utisak ali stvarno sam oduševljen ponašanjem u vožnji. Vozio sam ga do 180 km/h, mada nisam išao do maksimuma, tu brzinu postiže dosta lako na nekih 5000 obrtaja i mogu reći da je zaista stabilan i da uopšte nije nestabilan, verovatno zbog dosta širokih guma.
Od zamerki osnovna je što prednja pregrada ispred suvozača nije hlađena, i to je išlo samo uz najači paket opreme, nema nekih zgodnih ostava za sitnice na prednjoj konzoli, mada one iza menjača i u naslonu za ruke završavaju posao, menjač je sa 5 brzina a sa 6 nema ni uz doplatu sa ovim motorom, što bi na otvorenom još malo smanjilo potrošnju.
Za sada sam prešao nešto preko 4000km za skoro 3 meseca i zaista sam prezadovoljan.