Taunus76
-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
Taunus76
Pozdrav svima i posto sam danas najzad uspeo da slikam svoj Taunus iz 76 mogu da ga predstavim a da sve bude po zakonu - po pravilima foruma. Slikano je po blagoj kisici i cim se prolepsa vreme bice novih slika ali auto je vec predstavljan na ovom forumu jer je kupljen od clana po imenu Shone.
Ovde su 2 slike pa da pocnem:
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1Eu2zJ
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1Euk1J
Ako ste posetili predstavljanje ovog Taunusa kad je to uradio Shone videli ste da su rubovi za zamenu sto je i uradjeno, a tom prilikom su izvucena pozadi i mala peraja sto je ispravilo pad na prtljazniku. Poceo sam da skidam boju i rdju sa svih delova automobila i uradjeno je sve sem haube napred a pre ovih kisa i snegova sam uspeo samo da predjem osnovnom bojom obradjene povrsine. inace namera je da se promeni boja u Vista plavu sa crnim povrsinama u donjem delu ali to na kraju celokupnog sredjivanja.
Trebalo bi da sredim patos i par propalih delova na gredama ali se ubih trazeci pravog i postenog limara. Momci koje ja znam a koji dobro rade nazalost su se preselili i tamo gde rade nemaju kanal pa je sredjivanje patosa i greda za njih u ovim uslovima nezgodno. Ako znate dobrog limara pomagajte.
U prtljazniku sam sredio svu rdju i trulez ali voda ulazi ispod kedera na zadnjem staklu i taj keder je sav ispucao. Zamenio bih kedere i na zadnjem i prednjem staklu ali ne mogu da nadjem odgovarajuce. Svaka pomoc u informacijama je dobrodosla.
Postoji gomila stvari koje treba uraditi ali su u principu sve sitnice. Pustao je cep na hladnjaku pa sam to zamenio, krajeve spona, kablove za struju, svecice, razvodnu kapu i ruku, filtere itd. Motor dobro radi i pri normalnoj voznji trosi skoro kao Lada samara koju sam imao pre ovog auta. To znaci 10-12 litara plina na otvorenom sa brzinom 100-120 km/h a u gradu oko 15 l. Dobro radi i na benzinu i na plinu sto me iznenadjuje.
Kad sredim limariju sredjujem enterijer i nebo. E sad kako se skida nebo na ovom taunusu?
Motor dobro radi ali mu treba zameniti lamelu, druk lager i korpu, mnogo trese u prvoj pri pustanju kvacila. Sledece nedelje menjam sve gumice i silen blokove i pozadi i napred. E sad sto se tice motora tu bih da cujem jos neko misljenje: motor je V6 od 2000 cm i ima oko 90 ks. Voleo bih da je to bar 120-140. Ako ubacim neki jaci od 2.9 V6 skuplja mi je registracija. Dobio sam predlog da ubacim 2.0 od neke Siere koji idu do 136 ks i petostepeni menjac od iste. Ili da ubacim Cosworth od 2.9 l i 12V 200ks, a mozda da sve ostavim i sredim ovako kako je sada. Ne bojim se rada i secenja auta to mi nije strano ali napominjem da sam za tri meseca vec presao oko 6000 km i da ga koristim svakodnevno pa bi ta konverzija trebalo da ide brzo bez mnogo zastoja.
Moram da kazem da me za ova tri meseca nije nijednom "izdao" a dosta je presao iako sam ga cesto tovario do krova ali mislim da ce mu takvo koriscenje brzo isterati svaki slab deo. Moj je cilj da do marta meseca sve ovo sto sam ovde naveo kao plan i zavrsim ali bih oko motora i eventualne zamene hteo da cujem jos predloga.
Ovde su 2 slike pa da pocnem:
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1Eu2zJ
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1Euk1J
Ako ste posetili predstavljanje ovog Taunusa kad je to uradio Shone videli ste da su rubovi za zamenu sto je i uradjeno, a tom prilikom su izvucena pozadi i mala peraja sto je ispravilo pad na prtljazniku. Poceo sam da skidam boju i rdju sa svih delova automobila i uradjeno je sve sem haube napred a pre ovih kisa i snegova sam uspeo samo da predjem osnovnom bojom obradjene povrsine. inace namera je da se promeni boja u Vista plavu sa crnim povrsinama u donjem delu ali to na kraju celokupnog sredjivanja.
Trebalo bi da sredim patos i par propalih delova na gredama ali se ubih trazeci pravog i postenog limara. Momci koje ja znam a koji dobro rade nazalost su se preselili i tamo gde rade nemaju kanal pa je sredjivanje patosa i greda za njih u ovim uslovima nezgodno. Ako znate dobrog limara pomagajte.
U prtljazniku sam sredio svu rdju i trulez ali voda ulazi ispod kedera na zadnjem staklu i taj keder je sav ispucao. Zamenio bih kedere i na zadnjem i prednjem staklu ali ne mogu da nadjem odgovarajuce. Svaka pomoc u informacijama je dobrodosla.
Postoji gomila stvari koje treba uraditi ali su u principu sve sitnice. Pustao je cep na hladnjaku pa sam to zamenio, krajeve spona, kablove za struju, svecice, razvodnu kapu i ruku, filtere itd. Motor dobro radi i pri normalnoj voznji trosi skoro kao Lada samara koju sam imao pre ovog auta. To znaci 10-12 litara plina na otvorenom sa brzinom 100-120 km/h a u gradu oko 15 l. Dobro radi i na benzinu i na plinu sto me iznenadjuje.
Kad sredim limariju sredjujem enterijer i nebo. E sad kako se skida nebo na ovom taunusu?
Motor dobro radi ali mu treba zameniti lamelu, druk lager i korpu, mnogo trese u prvoj pri pustanju kvacila. Sledece nedelje menjam sve gumice i silen blokove i pozadi i napred. E sad sto se tice motora tu bih da cujem jos neko misljenje: motor je V6 od 2000 cm i ima oko 90 ks. Voleo bih da je to bar 120-140. Ako ubacim neki jaci od 2.9 V6 skuplja mi je registracija. Dobio sam predlog da ubacim 2.0 od neke Siere koji idu do 136 ks i petostepeni menjac od iste. Ili da ubacim Cosworth od 2.9 l i 12V 200ks, a mozda da sve ostavim i sredim ovako kako je sada. Ne bojim se rada i secenja auta to mi nije strano ali napominjem da sam za tri meseca vec presao oko 6000 km i da ga koristim svakodnevno pa bi ta konverzija trebalo da ide brzo bez mnogo zastoja.
Moram da kazem da me za ova tri meseca nije nijednom "izdao" a dosta je presao iako sam ga cesto tovario do krova ali mislim da ce mu takvo koriscenje brzo isterati svaki slab deo. Moj je cilj da do marta meseca sve ovo sto sam ovde naveo kao plan i zavrsim ali bih oko motora i eventualne zamene hteo da cujem jos predloga.
- Zvukoljub
- Poruka: 79
- Član foruma od: četvrtak, 10. dec. 2009. u 12:08h
Re: Taunus76
Pozdrav,
Za zamenu motora nemam savet ili preporuku, jer ništa slično nisam radio.
Imam Taunus '78. sa istim motorom i ugrađenim plinom, ono što mogu da ti kažem je da me taj motor nije nijednom izdao za preko 5 godina. Naprotiv: šlepovao je mnoge novije, skuplje, "bolje" automobile. Pritom, održavanje koje je dobijao je ispod svake kritike. Toliko.
Za zamenu motora nemam savet ili preporuku, jer ništa slično nisam radio.
Imam Taunus '78. sa istim motorom i ugrađenim plinom, ono što mogu da ti kažem je da me taj motor nije nijednom izdao za preko 5 godina. Naprotiv: šlepovao je mnoge novije, skuplje, "bolje" automobile. Pritom, održavanje koje je dobijao je ispod svake kritike. Toliko.
2015 C-Max 1.0 EcoBoost Trend
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Taj auto se ponasa sasvim korektno , i mnogo bolje lezanje neces postici i kada promenis sve selen blokove .
Sa obcirom da ga niko nije nestrucno cackao , ni limaruju ni mehaniku , auto je u dobrom stanju za to godiste . Genaralno to je raga , koja odbija da stane , i cije odrzavanje nije uopste skupo , ako naucis par sitnica u vezi taunusa.
Ja se sa mojim taunusom druzim od kada sam rodjen . Trenutno je na ( vise)godisnjem odmoru , ali ce se vratiti svez i oran za nove putne pobede
Sa obcirom da ga niko nije nestrucno cackao , ni limaruju ni mehaniku , auto je u dobrom stanju za to godiste . Genaralno to je raga , koja odbija da stane , i cije odrzavanje nije uopste skupo , ako naucis par sitnica u vezi taunusa.
Ja se sa mojim taunusom druzim od kada sam rodjen . Trenutno je na ( vise)godisnjem odmoru , ali ce se vratiti svez i oran za nove putne pobede
- duci
- Poruka: 49
- Član foruma od: sreda, 2. sep. 2009. u 12:05h
Kako god da okrenes, motor sa menjacem i agregati te izadju oko 400e.Posto vec imas posla, ako ti je ovaj dobar, neka strika do daljnjeg.
Ovi kederi umeju da naprave karambol, ode patos ako se ne resi na vreme...Kod mene je to isto problem, samo je auto pokriven trenutno,
ali cu svakako morati da resim pre ili kasnije a najverovatnije neka improvizacija sa silikonom, posto ne vidim drugo resenje.
Ovi kederi umeju da naprave karambol, ode patos ako se ne resi na vreme...Kod mene je to isto problem, samo je auto pokriven trenutno,
ali cu svakako morati da resim pre ili kasnije a najverovatnije neka improvizacija sa silikonom, posto ne vidim drugo resenje.
-
- VR
Ne znam da li ovo moje pisanje spada u prebrzo pisanje dva posta sto sam video da nije bas dobro prihvaceno ali saznacu. Nadam se da ce se neko javiti za limara jer bih sredjivao patos sto pre a danas sam zamenio sve kablove, razvodnu kapu i razvodnu ruku, svecice i filter vazduha.
E iz ranijih razgovora i ovih par odgovora vidim da zamena motora i nije bas neko resenje al mi djavo ne da mira nekako bih da ovaj poboljsam po svaku cena a najvise zato sto mi se te prerade vise svidjaju nego puko presadjivanje motora. Da li da otvaram temu o budzenju 2.0 V6 motora ili to moze da ostane ovde?
Ajde da neko da neki savet jer na internetu to ne mogu da nadjem bas za ovaj motor. Nova izduvna grana (ovde iz motora sa tri cilindra po strani izlaze dve cevke), kako stoji sa vecim karburatorom, nov usis i sredjivanje ventila i kanala a sve ovo pa makar i izbacio plin. Da kazem da sam ugradio nov auspuh od motora pa do kraja a cevi su od 50mm mozda i to nesto znaci.
Da se precizno izrazim: ne kupuje se u danasnje vreme sjaja, plastike i novogodisnjeg osvetljenja na kolima ford star 33 godine da bi se samo dale pare za nesto novije i ubacilo u istog. Da imam bas toliko para kupio bih mustang iz 66 i SIGURNO ne bih ubacio neki motor sadasnjice ali ovde ga ne nadjoh vec Taunus iz 76. Za trenutak sam to zaboravio pod utiskom svih ovih novijih motora al se nekako prisetih zasto sam ga kupio: sredjivanje pa zato dajte neki savet nije valjda za Zastavin motor od 1100 cm moze da se nabudzi na 75 ks bez ikakvih zahvata unutar motora vec samo prostom zamenom usisa, karburator i izduva?
E iz ranijih razgovora i ovih par odgovora vidim da zamena motora i nije bas neko resenje al mi djavo ne da mira nekako bih da ovaj poboljsam po svaku cena a najvise zato sto mi se te prerade vise svidjaju nego puko presadjivanje motora. Da li da otvaram temu o budzenju 2.0 V6 motora ili to moze da ostane ovde?
Ajde da neko da neki savet jer na internetu to ne mogu da nadjem bas za ovaj motor. Nova izduvna grana (ovde iz motora sa tri cilindra po strani izlaze dve cevke), kako stoji sa vecim karburatorom, nov usis i sredjivanje ventila i kanala a sve ovo pa makar i izbacio plin. Da kazem da sam ugradio nov auspuh od motora pa do kraja a cevi su od 50mm mozda i to nesto znaci.
Da se precizno izrazim: ne kupuje se u danasnje vreme sjaja, plastike i novogodisnjeg osvetljenja na kolima ford star 33 godine da bi se samo dale pare za nesto novije i ubacilo u istog. Da imam bas toliko para kupio bih mustang iz 66 i SIGURNO ne bih ubacio neki motor sadasnjice ali ovde ga ne nadjoh vec Taunus iz 76. Za trenutak sam to zaboravio pod utiskom svih ovih novijih motora al se nekako prisetih zasto sam ga kupio: sredjivanje pa zato dajte neki savet nije valjda za Zastavin motor od 1100 cm moze da se nabudzi na 75 ks bez ikakvih zahvata unutar motora vec samo prostom zamenom usisa, karburator i izduva?
- laki
- Poruka: 560
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 07:37h
Sto se tice limarije najbolje sacekaj pa uradi to na prolece, po lepom vremenu najbolje se tada uradi..limarija se ne radi zimi po losem vremenu narocito patos i donji delovi. 

- duci
- Poruka: 49
- Član foruma od: sreda, 2. sep. 2009. u 12:05h
Na forumu moze da se nadje dosta o tjuningu motora, samo nisam video da je taj motor neko budzio.Mislim da ni nema neki potencijal za budzenje.
Prva stvar je sto na plin koristi mozda 60ks, pa i ta neka kompenzacija ne znaci nesto puno.Veca fora je kod takvog auta uraditi dobar styling.
Prva stvar je sto na plin koristi mozda 60ks, pa i ta neka kompenzacija ne znaci nesto puno.Veca fora je kod takvog auta uraditi dobar styling.
- viktor
- Poruka: 73
- Član foruma od: petak, 14. avg. 2009. u 16:23h
Mislim da je Duci u pravu. Ofarbati ga u neku metalik sivu ili crnu, dobre felne sa nisko-profilnim gumama, alu-spojler, duboki branici sa maglenkama... Pa da vidis sta je auto, da padnes na dupe...

ZIVELA SIERRA
- Boris88
- VIP
- Poruka: 1693
- Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h
nikakvi plasticni duboki branici i spojleri ne bi trebalo da budu na tom automobilu,kvalitetna farba,dobre felne 13 ili 14,naravno da budu sto dublje i osvezavanje svih mogucih hromiranih detalja i to je to
rust is not a crime
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Da bi Zastavin 1.1 imao 75 konja u njemu je potrebno raditi sve i potrošiti jedno najmanje 500 evra, a samo stavljanjem druge izduvne, usisne i dvogrlog karba na tom motoru se dobija možda 2.5 konja, a ne 20.
Dalje, zaboravi na tuning tog 2.0 V6, može se uraditi ali se ne dobija puno, pritom ćeš morati sve da kupuješ od preko pošto kod nema delova za taj poduhvati, a u startu će te izaći više nego što si platio ceo auto, sa tendencijom da te izadje još više.
Prvo odluči za šta će ti služiti ovaj auto i kakav ti je finansijski budžet, ako planiraš da radiš limariju, ubacivanje drugog motora i još tuning tog, onda bolje da si kupio Focusa TDCi, izašao bi te isto para na kraju, a kao vozilo je daleko funkcionalniji.
Dalje, zaboravi na tuning tog 2.0 V6, može se uraditi ali se ne dobija puno, pritom ćeš morati sve da kupuješ od preko pošto kod nema delova za taj poduhvati, a u startu će te izaći više nego što si platio ceo auto, sa tendencijom da te izadje još više.
Prvo odluči za šta će ti služiti ovaj auto i kakav ti je finansijski budžet, ako planiraš da radiš limariju, ubacivanje drugog motora i još tuning tog, onda bolje da si kupio Focusa TDCi, izašao bi te isto para na kraju, a kao vozilo je daleko funkcionalniji.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- VR
Taunus76
Kratak odgovor za 911s: Jos davne 1980 - Zastavin 1100 cm sa dva dvogrla Weber 40 DCOE karburatora i pravljenim usisom i izduvnom granom 4-2-1 75 ks, sa jednim Istim karburatorom i istom izduvnom granom oko 70 ks - prerada je oko sajle gasa i filtera za vazduh a NISTA u motoru. Karburatori su skidani sa Alfe - treba mi mozda ceo dan da nadjem TACNO sta je radjeno ali ako postoje sumnje u ovo vrlo rado cu da se potrudim. E sad ovo nije Fiat klub vec Ford klub i odluka oko motora je vec pala - bice upeglan i sredjen za sina koji puni 18 u aprilu i ide u drugi taunus a ja uzimam neki malo jaci motor i sredjujem sve i spolja i iznutra.
Motor sam oprao okacicu sutra slike - ulje mu curi na dva mesta - iza razvodne kape na kucistu je jedan sraf i ispod njega bas curi i napred kod ventilatora na dva srafa pusta ulje ne znam dal su neki dihtunzi ili nesto drugo. Da li neko moze da mi kaze kako se skida nebo jer bih njega da sredjujem a da nesto ne upropastim prilikom skidanja.
Ne zelim nov auto - u smislu mladje godiste - ovo ce mi biti da kazem porodicni auto a kao i 90% ljudi koji su na ovom forumu za sebe hocu Mustang 66 godiste. U ovaj Taunus mi je plan da ubacim jos oko 2000E - klima, drugi motor i menjac nov enterijer i farbanje. Moja sreca je sto mnoge stvari znam sam da uradim i nije mi tesko a najvece mi je zadovoljstvo kada mogu da kazem da sam nesto sam uradio a u ovoj prici najvise kosta rad a ne delovi.
Da dodam - funkcionalan u mom slucaju znaci da je u ovaj auto ubaceno 540+20+80kg tereta (80 kg sam ja i da je isao kao munja sem sto je malo tezi za zaustavljanje pri 80 na sat - kao sto neko rece ovo je raga koja odbija da stane)
Motor sam oprao okacicu sutra slike - ulje mu curi na dva mesta - iza razvodne kape na kucistu je jedan sraf i ispod njega bas curi i napred kod ventilatora na dva srafa pusta ulje ne znam dal su neki dihtunzi ili nesto drugo. Da li neko moze da mi kaze kako se skida nebo jer bih njega da sredjujem a da nesto ne upropastim prilikom skidanja.
Ne zelim nov auto - u smislu mladje godiste - ovo ce mi biti da kazem porodicni auto a kao i 90% ljudi koji su na ovom forumu za sebe hocu Mustang 66 godiste. U ovaj Taunus mi je plan da ubacim jos oko 2000E - klima, drugi motor i menjac nov enterijer i farbanje. Moja sreca je sto mnoge stvari znam sam da uradim i nije mi tesko a najvece mi je zadovoljstvo kada mogu da kazem da sam nesto sam uradio a u ovoj prici najvise kosta rad a ne delovi.
Da dodam - funkcionalan u mom slucaju znaci da je u ovaj auto ubaceno 540+20+80kg tereta (80 kg sam ja i da je isao kao munja sem sto je malo tezi za zaustavljanje pri 80 na sat - kao sto neko rece ovo je raga koja odbija da stane)
- kresa capri
- Poruka: 350
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 13:51h
moras da poskidas stakla ispod imas zabice koje drze nebo pa lagano odlepi sa svih strana kroz nebo imas zice koje ces okretati redom na dole da se nebo opusti pa izvuci lagano
- van
- VIP
Nije bas tako kao sto si naveo .911s [SK] piše:Da bi Zastavin 1.1 imao 75 konja u njemu je potrebno raditi sve i potrošiti jedno najmanje 500 evra, a samo stavljanjem druge izduvne, usisne i dvogrlog karba na tom motoru se dobija možda 2.5 konja, a ne 20.
Fiatovi 1.1, 1.3 , 1.5 motori su kratkohodni , kao i pinto . A za razliku od pinta , imaju lakse unutrasnje komponente , i vole da se vrti . I ako mu omogucis da se vrti , on ce to i raditi , a samim tim i dodatni konji ce iskociti . A od Kvalitetnog usisa i izduva skace i Nm
-
- VR
Problem curenja ulja na motoru se iznenada pojacava. Ovde su dve slike jedna sa prednje strane i ulje pusta iza drzaca alternatora cini mi se ispod prvog srafa sa leve strane koji, cini mi se drzi glavu motora a sa desne strane curk na paralelnom srafu. Ako je tu otisao neki dihtung glave da li moze samo on da se zameni ili glava mora da se obradjuje pre toga i sta bi eventualno moglo da se radi ako se taj dihtung menja kad se vec skida (ako je to problem)
http://www.postimage.org/image.php?v=Ts9EB89
http://www.postimage.org/image.php?v=Ts9F43S
Pozadi ispod razvodne kape na bloku motora stoji glava srafa koja drzi nekakvu malu plocicu a ispod nje "od izvora vode dva putica" pa je ceo menjac od ulja i prasine a bas ide. dal da vozim kod majstopra ili da probam sam nesto da radim?
U potrazi sam za kederima za prednju i zadnju soferku. Zna li neko kakvu mogucnost za nabavku?
http://www.postimage.org/image.php?v=Ts9EB89
http://www.postimage.org/image.php?v=Ts9F43S
Pozadi ispod razvodne kape na bloku motora stoji glava srafa koja drzi nekakvu malu plocicu a ispod nje "od izvora vode dva putica" pa je ceo menjac od ulja i prasine a bas ide. dal da vozim kod majstopra ili da probam sam nesto da radim?
U potrazi sam za kederima za prednju i zadnju soferku. Zna li neko kakvu mogucnost za nabavku?
- van
- VIP
Ostruzi te naslage necim i posle operi sve lepo benzinom i ocisti krpom .
Pnda ce moci da se prati trag ulja . 90 % da ti pustaju plutani dihtunzi poklopaca vetila .
Ljudi to stezu kao nenormalni , a on se steze veoma blago .
Pnda ce moci da se prati trag ulja . 90 % da ti pustaju plutani dihtunzi poklopaca vetila .
Ljudi to stezu kao nenormalni , a on se steze veoma blago .
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
najvjerovatnije je otisao dihtung usisne grane...dihtunzi poklopaca ventila su sigurno otisli ali 99.99 % sam siguran da je i dihtung usisne grane...skini karburator i imas nekoliko srafova m8,nije komplikovano,mozes sam to odraditi...nemoze tu ulje da pusta ni na kakav sraf,kao ni na glavu,ne se sekirati...i ne skidaj glave bez preke potrebe,moze da se kupi samo taj dihtung,od usisne iako svi tvrde pazar da se prodaje samo u kompletu sa dihtunzima glava....
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Ovo mi deluje da mu pušta na dihtungu poklopca zupčanika napred, vidjao sam par V motora sa sličnim problemom.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- goja
moze biti i to,mada kaze da pusta i nazad...ja ne mogu otvoriti drugu sliku pa ne znam ali nema kuda drugo baliti do na ta 3 dihtunga ili da pusta na semering radilice pa da zamajc baca okolo ali tada se zabali oko zvona sto je opet druga stvar...na razvodnik,rijetko...
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Hoće i na razvodniku, meni na V4 pušta tu i uvek imam baricu iza.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
-
- VR
Sad bas pisem post za postom: otvorio sam drugu sliku kod mene se lepo vidi. Iza razvodnika paljenja na 2-3 cm na kucistu motora se nalazi sraf glava mu je za kljuc 17 koji drzi neku plocicu 2*3 cm zaobljenu na jednoj strani ispod plocice izbija ulje ovih dan bas onako ...
Da kazem da sam oprao motor a tu gde curi obrisem krpom obrnem krug od 5 min i ono ulje ide.
Sa prednje strane kad se gleda motor ovo sivo je neki poklopac koji se drzi sa 6-7 srafova i ima neki dihtung - tu ne pusta nista sve je suvo. Ulje se pojavljuje levo i desno ispod prvih srafova koji drze glavu motora ali ne vidimtacno gde ali samo sa PREDNJE strane - bocno ispod srafova nema ulja. Usput gde je na ovom motoru broj?
Menjao sam dihtunge poklopaca ventila tu je malo pustao ali sada ne vise to je ok. Mislim na srafove nize koji drze glavu motora.
Da kazem da sam oprao motor a tu gde curi obrisem krpom obrnem krug od 5 min i ono ulje ide.
Sa prednje strane kad se gleda motor ovo sivo je neki poklopac koji se drzi sa 6-7 srafova i ima neki dihtung - tu ne pusta nista sve je suvo. Ulje se pojavljuje levo i desno ispod prvih srafova koji drze glavu motora ali ne vidimtacno gde ali samo sa PREDNJE strane - bocno ispod srafova nema ulja. Usput gde je na ovom motoru broj?
Menjao sam dihtunge poklopaca ventila tu je malo pustao ali sada ne vise to je ok. Mislim na srafove nize koji drze glavu motora.
- goja
onda garant dihtung usisne grane...ona ti je sve to izmedju jedne i druge glave,na cemu stoji karburator a dihtung za nju se naslanja na obe glave,velik je 20x35 cm odprilike i zaduzen je da dihtuje ujle koji dolazi i odlazi sa gornje strane motora,bregasta,ventili,klackalice i stosta...kroz glave ne prolazi ulje i ne moze nikuda na njih kao ni ispod njih ni oticati...ako pusta na razvodnik,treba da ga skines i zamjenes gumicu na vratu...ko prsten...
broj motora je ispod svjecice 2 klipa a to je prvi sa desne strane,kad stojis ispred njega...znaci,na vrhu bloka,tik pod glavom ispod drugog klipa...ima kao obrusen dio metala,utisnut je broj,nije reljefast...
broj motora je ispod svjecice 2 klipa a to je prvi sa desne strane,kad stojis ispred njega...znaci,na vrhu bloka,tik pod glavom ispod drugog klipa...ima kao obrusen dio metala,utisnut je broj,nije reljefast...
-
- VR
Idem kod mehanicara jer sam vec planirao zamenu seta kvacila pa da odradim sve zajedno. Ima li neki predlog za kupovinu seta kvacila i majstora za to sredjivanje? Bio sam samo u ford servisu kod ulaza u Galeniku na starom novosadskom putu valjda se covek zove Bora ili tako nekako imao je rucicu zmigavca koja mi je trebala a i kuglu za rucicu menjaca, malo je stariji al je bio bas pozitivan, vozao me naokolo u nekom karavan fordu sa V4 motorom a na kraju zamenu kugle, varenje rucice menjaca ubacio je neko plasticno leziste pored kugle na rucici menjaca koje nije postojalo i naplatio svo to zezanje 500 din. Nije mi do neke razlike u ceni vec da se to odradi kako treba.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Jeste, Bora Toplana, pozitivan lik jeste, a baš si mu se svideo ako te je vozio u karavanu, to bi trebalo da je žuta Granada Mk2 karavan. 

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
-
- VR
911s [SK] - Prvo mi je nasao kuglu za rucicu menjaca kopao je pola sata, pa skidao pa montirao pa nijedna nevalja onda me strpao u karavan jeste zuti (ili narandzast) pa kod strugara, pa kod tipa u GSP skoli da zavari rucicu menjaca (tu sam ga pogurao da upali) pa kod njega i to namestio kad mi je rekao 500 din crko sam od smeha. Za ove stvari oko motora ima li ko iskustva kod njega?
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
On ti se tim stvarima bavi od 64-te (ili 67-me, slagaću te), tako da nema boljih od njega, možda je i bilo ali više nisu medju živima.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.