Ideja se rodila pored mog mehaničara, čoveka koji je pratio Mirka Milovanovića kroz ceo njegov trkački put, danonoćno pronalazio rešenja da auto bude maksimalno pripremljen i izdržava svaku trku. Borko Pantelić je takođe veliki fordaš, i nakon jednogodišnje borbe ulazimo u projekat wanna be BTCC Focus

Prvo je napravljana računica na starom dobrom papiru, zapisane cifre, odvojili deo bužeta( nikad kraja

Pronalazim na oglasima blago slupani 1.4 benzin Focus, selo pored Niša po odličnoj ceni. Odmah odlazimo da vidimo automobil da li je vredan projekta i poprilično se iznenadjujemo kakva je školjka od ispod, gepek je nov, džepovi takodje dobri. Auto ofarban ponovo pre 2 godine, ne tako sjajno ali za namenu koju ima, i više nego dobro. Par dana kasnije odlazim sa prikolicom opet i kupujem zlatni automobil

Tu sam se malo umirio( čitaj par dana) jer imam kompletan autmobil koji pali, ide i limariski je rešivo. Imali smo motor u Leskovcu, ali igrom slučaja prodavac već 10 dana nije dostupan i bacam se u potragu za ST170 motorom. Naravno, ko drugi nego Dax ima informaciju. Postojao je kompletan automobil u Bosni( onaj sa kog je on uzeo krov), kontaktiramo ljude i saznajemo da je auto dat ciganima da ga iseku i rastope. Naravno, moj entuzijazam mi ne dozvoljava da prihvatim tu informaciju, i za manje od 24h ja stizem u Bosnu kod cigana da kupim ono što mi je potrebno. Uspeo sam da spasim motor i menjac, do ostalih delova (kocnica, izduvne grane, sitnica nisam stigao, sve je vec bilo iseceno i baceno)

Sve to ručno,sa sve menjačem ubacujem u moj A3 i teram za Srbiju. Na granicama naravno tortura, ali sve smo prošli i definitivno znaju da nisam normalan

Sada kad imam skošlju, St170 motor vreme je da nabavim i preostale delove. Gledam, trazim, skupljam i dolazim do ideje da kupim jednog Zeteca, koji bi bio donor svemu tome

Naravno, 2 dana je previše, pa stiže i sivi na poljanu

Školjka je poprilično loša pozadi, tako da je auto već sutradan rasturen, za sad samo prednjica a nakon praznika skidam i trapove i bacam je( planirao sam da je čuvam za rezervu ako valja, ali šta sad)

Bitna stvar je vešanje, nakon konsultacije sa par ljudi i fabrikom, odlučujem se za Silvers Neomax R coilovere. Fabrika od 1999 pravi amortizere po naružbini za trkačka vozila, dok od pre par godina počinju i komercijalno da proizvode za vozia. Sve se radi po poružbini, dogovorili smo se sa fabrikom sve i ovim putem Dax-u želim da se zahvalim za realizaciju oko istih. Ovih dana bi trebalo da stignu kod njega

https://www.silvers-suspension.com.au/n ... -2001-2003

Plan za sada je uzeti sve potrebne delove sa sivog, skinuti trapove i odneti na peskarenje i plastifikaciju, odraditi unibolove i kada stignu armotizeri da se to polako pakuje. U medjuvremenu ce zlatni biti registrovan( kako bi bio na mom imenu) i da pocnemo da pripremamo skoljku za ubacivanje motora.
ST170 motor je rasklopljen, u odličnom je stanju i iz njega planiramo da izvucemoo do 210 konja na tocku ( izmedju 240-250 na motoru)

sve to naravno povlaci obradu bloka i glave, sirenje ventila, druge bregaste kao i struju, što ću naravno pisati dok budu tekli radovi

PS: i od goreg uvek ima gori, Dax napokon može da odmori od prozivki