mbole piše:Iz nekog razloga dobio si vazduh u kocionom sistemu.
Uzrok je pregrevanje kocnica (nebitna je temperatura napolju), kao i od matora kociona tecnost (oba zajedno).
Kociona tecnost vremenom upija vlagu. Kada se zagreje, voda isparava, i dobijes upravo efekat kakav si imao, to jest kao da imas vazduha u kocionom sistemu (nemas vazduh al imas paru). U principu kociona tecnost bi trebalo da se menja svake dve godine, al to niko ne radi.
No sve da je tecnost ozbiljno matora, morala je prvo da se ugreje.
Da bi se ugrejala moguce je nekoliko razloga (kao i njihova kombinacija):
1. Navika da se noga drzi oslonjena na vrh kocnice. Iako auto jos uvek ne koci, plocice su se naslonile na diskove i ceo sistem se greje.
2. Dugotrajno kocenje, najcesce na vecim nizbrdicama, kada izbacis auto na ler da bi manje trosio, pa umesto motorom kocis kocnicom.
3. Neki deo kocionog sistema glavi. Proveri da li ti se u normalnoj voznji bez nekog kocenja greje neki od tockova.
4. Ostra voznja, sa jakim kocenjem.
Malo pre stigoh kuci, bez ikakvih problema. Kocnice su funkcionisale normalno, i to sam isao nizbrdo (ocekivano vise kocenja).
E, sad
1. mooooozda, ali ne bih rekao da sam to radio
2. sigurno nije
3. sutra cu proveriti, posto treba da predjem nekih 50-60km, na ravnom putu. Sta bi trebalo da bude zagrejano (felna, guma...)
4. nije ni ovo.
Planiram da u cetvrtak idem za Ohrid. Prvo do Velesa (oko 200km), pa onda sutradan od Velesa do Ohrida, pa me malo brine da mi se ovo ne ponovi. Kako da najlakse utvrdim sta je?
Inace, pre nekih mesec-dva mi je bilo naprslo neko crevo za dovod ulja, pa je malo curkalo i gubio je ulje za kocnice (palila se lampica za rucnu). To je sanirano, dosipano je ulje. Nije promenjeno, vec je samo dosipano. Nekih 200gr, koliko se secam.