Ovako, mesta za vozaca ima dovoljno, sve je na dohvat ruke, pozicije komande itd, sve ok. Preglednost pozadi naravno losa, ali to je danas u trendu. Oprema je bila cini mi se odmah ispod titanium varijante, imao je display i ispred vozaca i u sredini ali jedan od njih nije bio u boji, ne secam se vise, sve u svemu imao je 17' iz titanium paketa i ksenonske farove, sve u svemu solidno opremljen. 1.6tdci sa 109ks je bio u pitanju.
Utisak iz voznje - nista specijalno. Focus mk1 je bolji. Ovo se prvenstveno odnosi na upravljivost i osecaj za volanom, koji u odnosu na starog (mislim na mk1, mk2 nisam vozio) prosto nije vise "tu". Stabilnost prilikom ulaska u krivinu i kroz krivinu je dobra, ali na izlasku iz krivine je svaki put prebacivao masu i imao tendenciju da zabaci dupe, sto me veoma neprijatno iznenadilo. Motor dobro vuce kad se zavrti, ali je ispod 2000-2200 poprilicno mrtav. U kabini se ne cuje jer je izolacija dobra, cak dosta bolja u odnosu na mk2 focusa, ali spolja se cuje totalno bzvz

Sve u svemu nije ostavio bas neki dobar utisak na mene. Znam da motor nije preterano jak, ali i pored toga sam ocekivao da bude zivahniji, izgleda da ipak nije, ili je karoserija preteska za njega, ne znam. Vrv posto je laksi od mk2 focusa sa istim motorom ide malo bolje, ali svakako odziv motora mi se nije dopao. Prenos sa druge strane mi se veoma dopao, menjac je sad sa 6 stepeni prenosa za 1.6tdci, i bas je odlican. I prenosni odnosi i samo prebacivanje ide glatko, bas je kako treba da bude.
Sve u svemu slazem se sa nekim novinarima koji su ocenili da je izgubio draz koju je imao sto se tice upravljanja, i to mi je stvarno zao. I generalno dizajn zadnjeg kraja i neudobnost zadnje klupe (kao i mali gepek) jos nisam svario i mislim i da necu, i dalje mi mk1 Focus ostaje najbolji od svih generacija.
Okreni obrni Mondeo mk3 sa 230k na satu i losijim gumama je bolji auto. Pritom ovo ne pricam zato sto ga posedujem, stvarno tako mislim. Da se npr razmisljam da kupim Focusa (koji je usput precenjen) pre bih uzeo polovan Mondeo mk3 titanium 2.2tdci i ostatak kinte cuvao za eventualne popravke.