Poruka
od Iosis » četvrtak, 13. jun 2024. u 02:11h
Da kradu i krali, uvjek bilo i biće. Samo je razlika kada uporedim puteve i ulice od prije i sada.
Vidio sam prije par godina ulicu koja je urađena za vrijeme one države. Ne znam godinu, ali bi mogla biti kraj 70ih. Iako njome su prolazili kamioni, nije propala, tu i tamo površinski sloj ispucao i nešto rupica. Asfalt je isječen jer se nešto gradilo pa je moralo. Iznenadio sam se kada sam vidio kolovoznu konstrukciju. Ukupna debljina cca 80 cm, 15 cm asfalt, 25 cm gornji nositi sloj, ostatak donji nosivi sloj, plus ispod toga svega sloj gline. Baš kao po knjizi. Danas uradi se 25-50 cm sve ukupno. Asfalta 5 cm, 5 cm gornji nosivi sloj, ostatak donji nosivi sloj. Materijal za donji je najjeftiniji. Plus što se ne uvalja dovoljno. Asfalt koji se koristi upitnog kvaliteta.
Radio sam kratko u firmi koja radi puteve. Naplati sav materijal, a ugradi pola. Jbg, nije do mene, tako mora, naredi vlasnik. Recimo za put gdje mi je trebalo 130 tona asfalta, ugrađeno je 75 tona.
Put koji se radio, trebalo je kopati 80 cm, kopali smo 40, nasuli 35 cm krupnog kamena, 5 cm sitnog. A trebalo je ići 60+20.
Kada smo radili vodovod, cijela trasa cijevi je trebala biti nasuta pijeskom, pa u taj pijesak položiti cijevi, to je urađeno samo na mjestima, tj. baš gdje je moralo jer je u tlu bilo dosta kamenja.
Ne možeš tražiti da se uradi kako treba, jer vlasnik ti kaže, dobit ćeš toliko materijala, pa ti se iskalkuliši kako ćeš uraditi. Za onaj asfalt, rekao mi je da ću dobiti 60 tona, popizdio na mene kada je čuo da je otišlo 75, od toga je bilo viška 2 tone.
Uvjek se moglo ukrasti na materijalu, ali to ako je sloj debljine 10 cm, pa ti uradiš 9-9,5 cm. A danas 10 cm, uradiš 5.
Ono što se "ukrade" vlasnik dijeli sa političarima koji su mu namjestili posao.
I kako vidim, mnogo bolji je kvalitet puteva i ulica koje su urađene prije 40 godina, nego ove sada.
Moja ulica u kojoj živim, nije rekonstruisana nikako, samo jedan komad od 10ak metara, pukla cijevi i isprala materijal, poslje se kopalo pa je moralo. Ima na mjestima kopano zbog cijevi, ali 90% ulice je asfalt koji pamtim od kako sam bio dijete. Vjerovatno rađena 70ih, kada i zgrade. Ako zanemarimo to što je prekopavano, asfalt je kao nov.
Ulica koja je urađena prije 15ak godina, eno je propala, točkove poodbijat. Količina i vrsta saobraćaja su slični, od teških vozila, jedino smećarski kamion prođe.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista

i sakloni