Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
dule0911

 
Poruka: 13651
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa

Poruka od dule0911 » petak, 27. avg. 2010. u 13:49h

Slazem se sa Nozzelzatorom. I po pitanju socketa i ostalog :D
Proslo je oko 6 meseci od kako sam drugarici sastavljao konfiguraciju za nekih 300e, ako sam tad mogao da strpam native x4 amd u am3 socket i 4gb ddr3 memorije, verovatno moze i sad nesto slicno da se izvede. Znaci noviji socket i ddr3 memorija bi bili i moj izbor.
Kao i svi ostali sto su ti rekli, daj nam cenu za orijentir pa cemo dati konkretne predloge.
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 27. avg. 2010. u 14:11h

Najvažnije ti je sada uzeti dobru ploču i procesor, a kasnije možeš dokupiti uvjek još RAM-a i noviju grafičku jer idu na PCIe. A na RAM-u nemoj štedit, jer sam se uvjerio da što više rama to bolje radi, ne bitno ako ti igricia ili bilo šta drugo zahtjeva 512 MB, bolje imati više jer tako mnogo bolje radi.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » petak, 27. avg. 2010. u 14:15h

Nozzlezator piše:Nikako 775 socket zuti i nikako am2+ zuti
Jedino sto ne valja kod am2+ soketa jeste sto ga salbo ima.
Moj phenom sa tri jezgra na gigabyte plocom iz S serije se perfektno ponasa.
Graficka je normalno Nvidia iz gt serije. ( 9500 )

da se razumemo, oko jedne stvari - Kubura nije napredni korisnik, nece da opterecuje racunar.
Hoce da igra igrice, i to verovatno nece da ih testira do maksimuma.
Najvažnije ti je sada uzeti dobru ploču i procesor, a kasnije možeš dokupiti uvjek još RAM-a i noviju grafičku jer idu na PCIe.
Svaka ploca i svaki procesor su dobri na svoj nacin i imaju svoju svrhu. Najbolje ploce su i najskuplje i znace samo "pro" korisnicima koji planiraju svasta da rade sa racunarom.
Proslo je oko 6 meseci od kako sam drugarici sastavljao konfiguraciju za nekih 300e, ako sam tad mogao da strpam native x4 amd u am3 socket i 4gb ddr3 memorije
I sta ce mu joj 4 giga ddr 3 ram memorije? I am3 soket? Sta ce joj cak i cetri jezgra?
Jel ce da pravi animacije u Maji + render il ida renederuje pesme u fl?

Ili ce da bleji po facebook i opali neku igricu?
Na svim tim nepotrebnim stvarima mogla je da usteti oko 70 do 100 evra, i da kupi recimo BOLJI MONITOR, kvalitetniju tastaturu itd..
A na RAM-u nemoj štedit, jer sam se uvjerio da što više rama to bolje radi, ne bitno ako ti igricia ili bilo šta drugo zahtjeva 512 MB, bolje imati više jer tako mnogo bolje radi.
ali ne treba ni preterivati Sve jace a i skuplje 3 giga ddr2 rama je bacanje para.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 27. avg. 2010. u 15:24h

RAM nikad nije bacanje para, ne mora odma uzeti 4GB ako nema trenutno pare, može kasnije dokupit. DDR3 radi brže i odmah imaš bolje perfomanse računara. Ni ploču nisam rekao da uzme neku profi, ali neka bude čestita i kako Bog zapovjeda. :) Da ne bude kao što sam ja uzeo prije 7 godina (jer nisam imao znanja) slabu ploču, pa kasnije bilo kuku lele majko. Nit bolji procesor mogu staviti ni rama više od 2 GB. A i džaba ti jak procesor i može da ima 300 GHz ako imaš slabu propusnu moć ploče i ''sporu'' DDR2 800 (1066) MHz vs. DDR3 1333 (1600) MHz memoriju. Nije velika razlika u cjeni, koliko dobija bolji računar.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » petak, 27. avg. 2010. u 16:46h

Ima dosta AM2+ socketa - to se sve prodaje (ostalo na lageru ili iz magacina) i takav socket je bacanje para.
AM2+ socket ce biti mrtav socket vec krajem ove godine a 775 socket je vec odavno.Cak ce i 1156 i 1366 socketi uskoro biti zamenjeni ;) DDR3 memorija je obavezna - ddr2 ce biti skuplja i skuplja vremenom,mada ni DDR3 nije jeftin - 2GB je sada oko 7000 dinara (1600Mhz Kingston Hyper X).Za 300 evrica moze da se uzme neki Athlon II x4 ili i3 530 koji ce u sustini date iste performanse a za neki obican gaming sasvim dovoljni.Isto tako moze i Athlon II x3 pa da kasnije otkljuca dodatno jezgro.

Djomla

Poruka od Djomla » petak, 27. avg. 2010. u 17:47h

AM2+ socket ce biti mrtav socket vec krajem ove godine a 775 socket je vec odavno.
Ja ih bogami tesko nalazim. Elem, to stoji ali to samo znaci onom ko planira da proda racunar i uzme noviji trend ili onom ko planira da kupuje nov procesor.
zato je am2+ jeftiniji a zavrsava posao, i to je moje misljenje zasto Am2+ sada.

RAM nikad nije bacanje para
ma cetri giga trenutno jeste veruj mi, ne treba ti nista vise od tri.
to je ram nekad znacio svaki megabajt pre par godina kada je po 512 mega bilo silno...
Danas imas aplikacija koje koriste prosecni korisnici na djuture i nijedna ne jede puno rama.
Naprimer ko instalira photoshop cs 4 pored photoshopa sedam ( a ne bavi se poslom koji zahteva ) - je apsolutni idiot i dobro bi mu doslo jedno 20 giga rama u mozgu jer recimo photoshop sedam koji ne jede nista moze da uradi sve i sto cs 4.
(naprimer )

Open office danas moze da se donwloaduje sa internet za dzabe jede mnogo manje nego microsoftov nabudzeni word.

Itd.

Ako iams 3 giga rama, jedan ti ode na sistem ( ukoliko pikas sedmicu ) i imas 2 na raspologanju. Ne mogu da se setim programa koji bi neko mogao da koristi da mu tih dva giga nije dovoljno
Plus sto ima virtuelnu memoriju koju sedmica koristi mnogo bolje od xp
DDR3 radi brže i odmah imaš bolje perfomanse računara.
Sta znam ne znam da li je sada ddr2 presla cenu ddr3 ( a mislim da nije ) i mislim da ddr2 sasvim dobro zavrshava posao.

Po meni naprimer mnogo znaci dati josh 1200 dinara na josh 2 kulera da se ugrade. Nije skupo a puno znaci.
2GB je sada oko 7000 dinara (1600Mhz Kingston Hyper X
Ma daj brate jeste to azdaja memorija, al ... dal stvarno mislsi da kuburi treba kinston hyper x memorija sa kulerom koja je za sladokusceoverklokere i ostale ?

Nozzlezator

Poruka od Nozzlezator » petak, 27. avg. 2010. u 18:39h

Mislim na obican hyper X , a ni najobicnije verzije nisu mnogo jeftinije ;)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 27. avg. 2010. u 23:14h

DjomlaMRak piše:I sta ce mu joj 4 giga ddr 3 ram memorije? I am3 soket? Sta ce joj cak i cetri jezgra?
Jel ce da pravi animacije u Maji + render il ida renederuje pesme u fl?
Moj zadatak je bio sledeci: Dule, imam 300e, aj mi sastavi sto bolji komp za te pare, bez periferija. Ja sam rekao: ok, i strpao najbolje sto sam mogao. Naravno da joj nece odmah trebati 4 jezgra ni 4gb rama, ali sto da ne, ako vec moze? Devojka se ne igra, tako da sam stavio plocu sa integrisanom grafikom sa hardverskim h.264 dekodingom, Gigabyte mATX sa super opcijama za tu velicinu (HDMI, eSATA, DVI, sve na ploci, i jos tona drugih portova), athlon II x4 valjda 630, 4gb ddr3 patriot 1333MHz i kuciste neko sa solidnim napajanjem, znaci nije izdrkavanje nego adekvatno za potrebnu snagu, i naravno HDD/optiku. Mada kako je tad trend isao, mozda su sad cene i vece pa ne moze to sve za te pare.
Naravno, komp joj je radio super kad sam ga sastavio i odusevio sam se koliko tako jeftin x4 procesor zvace sta god da mu poturis od h.264 materijala (IMAX Bluray HD, jede ih za dorucak, nije ni potrebna grafika sa hardverskim dekodiranjem za h.264 :D )
Ja sam uvek za to da se ide na noviju tehnologiju, nebitno sta je trenutno jeftinije. Nego vidis prvo koji ti je budzet i ako za tu kintu mozes nesto pristojno novije da uzmes to je to, dodas za par meseci ako ti fali za nesto.
Fiesta!!

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » petak, 27. avg. 2010. u 23:19h

Zasto ne pustimo kuburu da objasni malo bolje sta u stvari hoce od kompjutera koji namerava da kupi i koliki budzet je spreman da obezbedi za kupovinu. Bice onda znatno lakse 'ponuditi pomoc' i dati konkretne savete (iz iskustva a ne prepricavajuci tekstove iz casopisa/sa interneta).
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 27. avg. 2010. u 23:21h

To i ja mislim, nego sam samo odgovorio na pitanje thumbsuph
Znaci jedini podatak koji nam treba: koliko si spreman da izdvojis i zasta ces uglavnom koristiti racunar.
Fiesta!!

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » subota, 28. avg. 2010. u 12:43h

Drugari,izvinite sto me nema,jbg nemam komp :D
Ovako stvari stoje,uzeo sam predracun juce i ponuda je sledeca:

MB socket am3 AS rock N68C-S UCC - 3770 din.

Memorija DDR2 800 Mhz Kingston 2GB - 4140 din

HDD SATAII 320 GB 3860 din

Kuciste sa 450w napajanjem 2400 din

GeForce GT220 7730din

CPU Athlon64 2,9 GHz dual core 5890 din

I to sve dodje 30000 din. Probacu da se dogovorim sa njima da im ostavim staro kuciste i doplatim za jos 2GB rama i to mu je to..

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 28. avg. 2010. u 12:54h

Nisam trenutno u toku sa cenama tako da ovaj komentar uzmi sa rezervom, ali mislim da moze bolje za te pare.
Npr HDD od 500GB je bio pre par meseci kad sam ga zadnji put kupio 4150 ili 4200din. A 320GB je bio bas ta cena koju si sad stavio, nesto ispod 4k. Tako da vidi koja je razlika u ceni i ako je i dalje smesno mala uzmi 500GB - mesta nikad dosta.
To kuciste sa napajanjem nije sigurno kvalitetno i savetovao bih ti da se dogovoris sa njima ako trenutno nemas para, za par meseci kad skupis da ti stave kvalitetnije napajanje. Graficka karta isto mislim da nije optimalna jer moze da se nadje nesto bolje od ATIa za te pare, ali i GT220 moze da prodje (iako je to u korenu 8 serija samo rebrandovana po ko zna koji put).

Kako god, i ovo navedeno da kupis neces previse pogresiti i sluzice te za tvoje potrebe sasvim dobro, nije neka zver ali i ne treba da bude.
Fiesta!!

Djomla

Poruka od Djomla » subota, 28. avg. 2010. u 13:32h

kubura16v piše:Drugari,izvinite sto me nema,jbg nemam komp :D
Ovako stvari stoje,uzeo sam predracun juce i ponuda je sledeca:

MB socket am3 AS rock N68C-S UCC - 3770 din.

Memorija DDR2 800 Mhz Kingston 2GB - 4140 din + 1 giga memorije.

HDD SATAII 320 GB 3860 din

Kuciste sa 450w napajanjem 2400 din

GeForce GT220 7730din

CPU Athlon64 2,9 GHz dual core 5890 din

I to sve dodje 30000 din. Probacu da se dogovorim sa njima da im ostavim staro kuciste i doplatim za jos 2GB rama i to mu je to..

Sasvim fina, radice ti windows sedam vecina igrica na optimumu, bez nabudzivanja detalja sve ce da sljaka.
svi programi koje bi ti mogao da koristis ce raditi svakako bez problema.

Jedino ti preporucujem josh jedan giga rama ako treba da se pogura nekad nesto.

Nozzlezator

Poruka od Nozzlezator » subota, 28. avg. 2010. u 13:56h

Nema AM3 socket da podrzava ddr2 - tako da ti verovatno nude am2+ pod pricom da procesori koji su predvidjeni za am3 mogu da rade na tom socketu (sto i jeste tako zamisljeno).

kubura16v

Poruka od kubura16v » subota, 28. avg. 2010. u 14:35h

Nozzie ne'am ti ja pojma oko toga,to su mi ponudili. Uzecu jos 2 GB rama,u zamenu za staro kuciste. A sto se harda tice,pitacu,ako je stvarno tako mala razlika uzecu veci. I naravno,cene u BG i ovde verovatno nisu iste,a dok dodjem tamo da uzmem isto mi dodje,plus u slucaju potrebe za garancijom opet moram da se cimam i tako. Sve u svemu,zacin C. :D

Djomla

Poruka od Djomla » subota, 28. avg. 2010. u 15:17h

Nozzlezator piše:Nema AM3 socket da podrzava ddr2 - tako da ti verovatno nude am2+ pod pricom da procesori koji su predvidjeni za am3 mogu da rade na tom socketu (sto i jeste tako zamisljeno).
I moja ploca je am2+ i garantujem da nikom ko ne planira da nadogradjuje racuanr - nista niece da smeta. :)
A

kubura16v

Poruka od kubura16v » sreda, 1. sep. 2010. u 17:16h

Drugovi,stvari stoje ovako. Poslusao sam Duleta (hvala cika Dule :D ) i uzeo hard od 500 GB,bio je skuplji celih 600 dinara lol ,a kad je bal nek bude sa maskama,jos 2 GB rama i to je definitivno to,jer sam racunar uzeo i evo sad vam pisem sa njega. Hvala svima na pomoci i savetima. ajd u zdravlje redbullw

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 1. sep. 2010. u 17:18h

Odlicno neka te dobro sluzi thumbsuph
A razlika u ceni jeste smesna, mada bi trebalo da je jos manja ali dobro sad nije ni bitno :D
Fiesta!!

kubura16v

Poruka od kubura16v » sreda, 1. sep. 2010. u 17:52h

Hvala Dule. Radi dobro,navikavam se na Windows 7,do sad sam koristio XP.

grof37
Poruka: 84
Član foruma od: petak, 12. jun 2009. u 00:03h

Poruka od grof37 » sreda, 15. sep. 2010. u 19:28h

Dobra je sedmica, samo lagano
Slika
Garett T38 powered 92 Sierra Sapphire 2.0 DOHC

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » četvrtak, 16. sep. 2010. u 10:46h

Koji disk defragmenter preporucujete :-(
Slika

Cika Dule
Poruka: 443
Član foruma od: sreda, 5. maj 2010. u 12:52h

Poruka od Cika Dule » četvrtak, 16. sep. 2010. u 18:57h

miki023 piše:Koji disk defragmenter preporucujete :-(
Uzmi O&O defrag i neces pogresiti. Ako ti treba link gde moze da se skine reci.

Usput ako nekome treba neki savet ili pomoc oko racunara, bilo oko sklapanja hardware-a ili instalacije softvera ili mozda programiranje u VB-u i sl slobodno pitajte . Time se bavim zadnjih nekoliko godina.
Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi!

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » petak, 17. sep. 2010. u 12:16h

Usput ako nekome treba neki savet ili pomoc oko racunara, bilo oko sklapanja hardware-a ili instalacije softvera ili mozda programiranje u VB-u i sl slobodno pitajte
Ja bih prodao moj Laptop ASUS X51tr (AMD Turion 64bit, 4GB ram, 320GB HD, ATI Radeon 3xxx, 15.4" ekran, numeric keyboard, fingerprint scan, MS Vista licensed HDMI output...) pa me zanima ima li zainteresovanih. Cena je 500e.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 17. sep. 2010. u 13:45h

Ne bih da ti kvarim pazar ali sada ima novih laptopova slicnih karakteristika za iste ili manje novce.
Znam da je fingerprint scan redja stvar, ali video sam to skoro na novom laptopu od 450e, plus je pitanje da li je onome ko kupuje polovan komp zaista neophodno to. E sad jbg, mozda nekome znaci licencirana Vista, jedino zato.
Fiesta!!

Cika Dule
Poruka: 443
Član foruma od: sreda, 5. maj 2010. u 12:52h

Poruka od Cika Dule » petak, 17. sep. 2010. u 21:51h

dule0911 piše:Ne bih da ti kvarim pazar ali sada ima novih laptopova slicnih karakteristika za iste ili manje novce.
Znam da je fingerprint scan redja stvar, ali video sam to skoro na novom laptopu od 450e, plus je pitanje da li je onome ko kupuje polovan komp zaista neophodno to. E sad jbg, mozda nekome znaci licencirana Vista, jedino zato.
Potpuno se slazem sa imenjakom. Evo naprimer u tom rangu cene cak i nesto malo jeftiniji se nalazi i Lenovo G550. Doduse bez licenciranog OS-a... ali to je potpuno nepotrebno za kucnu radinost... thumbsuph
Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“