Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od totti » subota, 2. dec. 2017. u 14:29h

DakleM, meni je relativna nastupila, a u Aprilu će i apsolutna onda (od donošenja presude).
Eto, priznaš sve i oni zaborave na tebe

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9924
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 2. dec. 2017. u 14:42h

Stari si lizac ti hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 2. dec. 2017. u 15:56h

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 6. dec. 2017. u 09:26h

Kazna za "nepropuštanje pešaka"?

CvorkeOTS
Poruka: 41
Član foruma od: sreda, 16. mar. 2016. u 09:31h

Poruka od CvorkeOTS » sreda, 6. dec. 2017. u 11:59h

Cini mi se 6000. Ne mogu da se setim bodovi da li idu, ali mislim da da. Zastarela mi je poslednja za nepropustanje pesaka, pa sam zaboravio. :)

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » sreda, 6. dec. 2017. u 12:25h

@Dusan64: Nisi precizirao detalje. Zavisi od situacije. Ako nisi propustio pešaka tako što si skretao na uslovno svetlo, onda je kazna 6000-20000 din, 2 boda i mesec dana bez dozvole. Ako nisi propustio pešaka na pešačkom, na pravom putu ili si preticao vozilo koje je stalo da propusti pešake na pešačkom, onda 15000-30000, 6 bodova i 3 meseca bez dozvole. Ako si prošao na svoj crveno, dok je za pešake bilo zeleno, onda nema novčane kazne već isključivo zatvorska kazna od najmanje 15 dana, 14 bodova i 8 meseci bez dozvole.
Nadam se da spadaš u ovu najblažu grupu. U tom slučaju, probaj da ideš na nagodbu.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 6. dec. 2017. u 20:27h

Po*erem se na njihove zakone i pješake. Juče sam kao budala čekao skoro 10 minuta da prođem raskrsnicu. Ali bukvalno, ne pretjerujem. Znam da kad sam krenuo s parkinga bilo 10.02, kad sam prošao raskrsnicu bilo već 10.12, a ta mi je raskrsnica 100 m od parkinga.

Ide 50 pješaka na rastojanju od 2 m u koloni i dolaze na raskrsnicu. Idu s guza na guz. Ebe se njima što bi i neko drugi da prođe. I onda kaže poštuj pješaka i propusti ih.
Najradije bih valjak pa ih uvaljao u asfalt kao sliku.

Nije mi teško propusti pješaka, ali kad ni oni nemaju obzira i nekog poštovanja prema vozačima, stvarno ne zaslužuju da budu poštovani. Uhvatili se onoga moraš ih pustiti, on čim stupi na zebru moraš mu stati i drže se toga. A ne bi malo obratili pažnju na druge.
Još veći bezobrazluk je kad prelaze van pješačkog i tjera te da mu staneš i čekaš ga.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole
Poruka: 14944
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 7. dec. 2017. u 00:02h

"on čim stupi na zebru moraš mu stati i drže se toga"
Ovo niti je ikada pisalo u zakonu, niti sada pise.

Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz.

A onda Član 7 regulise sta je propustanje (bilo cega, pesaka, auta...)
...
76) propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, odnosno do njihovog kontakta,

Daklem, ako si ti u krajnjoj levoj traci na tri metra od pesackog, a pesak tek stupa na pesacki dve trake desno od tebe, sve da je Alberto Huan Torena, ne moze da stigne do tebe. I ti ni na koji nacin ne utices na njegovo kretanje, to jest sasvim normalno prodjes, a on dok stigne do tvoje trake, tebe odavno nema.
Isto ko sto ne propustas auto koji je 100 metara od raskrsnice i krece se 50 na sat.

Izuzetak od ovog pravila su deca, invalidi, nemocna lica... kada si duzan da stanes.
Ukoliko su u slučaju iz st. 1, 2, 3. i 4. ovog člana pešaci deca, nemoćna lica, slepe osobe koje se kreću uz upotrebu belog štapa i/ili psa vodiča, osobe sa invaliditetom koje se kreću u invalidskim kolicima, ili za kretanje koriste druga ortotičko - protetička pomagala, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propusti.
Djak pesak :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 7. dec. 2017. u 09:27h

Da, svestan sam zakona i da je glavno da ih ne ometaš u prelaženju. Ali su policajci spremni sa sve odštampano spremnim zapisnikom gde piše kako sam ja na taj način uticao na pešaka da je morao da prekine radnju prelažanja ulice ili tako nešto. Inače na smederevskom putu kod Matijevića, kolona u oba smera, krećemo se prvom, pešak pretrči između automobila iz leve trake i naiđe na moja vrata. I ja sam trebao da ga propustim, šta god.

nikola

Poruka od nikola » četvrtak, 7. dec. 2017. u 09:37h

Pa to im je klasična fora. Odrede neku lokaciju za taj dan, gde znaju da se često dešava da vozila ne propuštaju pešake na pešačkom (najčešće tamo dge pešački prelaz nije regulisan semaforom). Onda zauzmu busiju i čekaju. Čim nahvataju nekoga, iskaču iz zasede i sve ga "spremno" čeka :)
Tako su pre par meseci moju ženu nahvatali i to u Kralja Milana. Do duše, da ne bude da su namenski čekali samo to, dopisali joj prljave tablice (koje uopšte nisu bile prljave).

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 7. dec. 2017. u 11:27h

mbole piše:
četvrtak, 7. dec. 2017. u 00:02h
"on čim stupi na zebru moraš mu stati i drže se toga"
Ovo niti je ikada pisalo u zakonu, niti sada pise.
Kroz priču i komentare ovo ti kaže 80% pješaka i toga se drži. Problem je što se ni oni ne drže pravila, ma ni neke osnovne kulture.
Koliko ih samo vidim da prelaze, bez da pogledaju, a koliko se sjećam pješak ima obavezu da se uvjeri da može preći, da pogleda lijevo-desno.

Eh prilagođavanje brzine, po tome jedina logična brzine je 5 na sat, sa izviđačem kojeg ćeš poslati ispred sebe da ispituje ljude da li će da pređu ili ne, pa da ti maše da li možeš proći ili ne.

Situacija od prije nekih mjesec dana, samo srećom nisam pregazio 3 idiota. Vozim kroz Brčko, gdje je Inače saobraćaj spor, vozi se 20-30 na sat. Teško za povjerovat, ali gore nego Doboj. Tako i ja idem u koloni 30 na sat. Vidim na trotoaru sa moje desne strane idu 3 momčića, sva trojica su ugurali nos u mobilne. Dolazim do pješačkog oni su na metar ispred mene na trotoaru. Bez ikakve naznake, bez da su pogledali, samo skrenuše na pješački. Sreća pa je tu ulica šira tako da je između mene i ivičnjaka ostalo bar 1,5 m. Dok sam uspio prebaciti nogu s gasa na kočnicu, već su mi bili kod vrata. Da su bili brži sekund-dva, vjerovatno bi ih pregazio.

I ne znam čemu generalno to da pješak ima prvenstvo i da se toliko potencira. Pa majku mu, lakše je pješaku stati na koji sekund, nego da zaustavljaš jedno ili nekoliko vozila. Ponašam se tako da ako vidim da ide jedno auto ili čak i nekoliko njih i da će proći brzo, usporim pred prelazom ili stanem, lakše je meni stati, a 5-10 sekundi mi ne znači mnogo.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » četvrtak, 7. dec. 2017. u 11:29h

Dusan64 piše:
četvrtak, 7. dec. 2017. u 09:27h
Da, svestan sam zakona i da je glavno da ih ne ometaš u prelaženju. Ali su policajci spremni sa sve odštampano spremnim zapisnikom gde piše kako sam ja na taj način uticao na pešaka da je morao da prekine radnju prelažanja ulice ili tako nešto. Inače na smederevskom putu kod Matijevića, kolona u oba smera, krećemo se prvom, pešak pretrči između automobila iz leve trake i naiđe na moja vrata. I ja sam trebao da ga propustim, šta god.
Trebao si da stanes pre pesackog i da ne blokiras isti. Kao i kad je raskrsnica u pitanju i kad vidis da ne mozes da je prodjes, ne ulazis u nju i blokiras je. Al ono, niko to ne radi.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 7. dec. 2017. u 13:01h

Naravno da radim. I nisam blokirao pešački nego sam se kretao.

Sharpshooter
Poruka: 5109
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » četvrtak, 7. dec. 2017. u 17:29h

Ma bre, samo shiba i udri. :)
Trebalo bi uvesti pravilo da na centralnogradskim pešačkim prelazima mora da prelazi odjednom minimalno po 4 pešaka.
Nema jedan po jedan. Skupite se na gomilu, pa svi odjednom.
Danas pešački na Banjici kod pijace. Realno sam mogao da stojim satima na tom pešačkom i oni bi prelazili jedan, po jedan, po jedan i tako beskonačno. :suicide:

Zamisli kako bi onda saobraćaj u centru bio dobar da postoji to pravilo. thumbsuph
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 8. dec. 2017. u 00:04h

Upravo me taj bezobrazluk pješaka najviše nervira. Otišli smo iz krajnosti kada pješaka niko nije šljivio, u drugu, da sad pješaci nas *ebu u mozak na svakom koraku.

Lucky
Poruka: 1083
Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h

Poruka od Lucky » petak, 8. dec. 2017. u 08:16h

Ili ti stanes da ga propustis a on sa telefonom u ruci se vuce preko pesackog :war:

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » petak, 8. dec. 2017. u 14:45h

Ili on potrči da predje ulicu, ti staneš, a on kada stigne na pešački uspori ko kornjača :mad:
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

nikola

Poruka od nikola » petak, 8. dec. 2017. u 16:33h

Kad već diskutujemo na tu temu, evo najsvežiji primer, od jutros. Pešački je u Bulevaru oslobođenja, na potezu ispod FON-a, ka Autokomandi. Iako ovde često stoje panduri sa radarom, poznato je da ovom deonicom neretko ima i vozača koji divljaju. Žena počinje da prelazi pešački, a da pritom apsolutno nije pogledala da li ima vozila i što je najgore, u trenutku početka prelaženja gleda u kontra smeru. Tek kada je došla do polovine saobraćajne trake, zastaje zbog svojih drugara/kolega (šta li su) i tek tada je pogledala, dok sam ja već uveliko bio na kočnici.
To je taj nivo qrcobolje (level: unlimited), da te čak i za sopstveni život zabole, da uopšte o njemu i ne razmišljaš. Ovde je očigledno da ova grupa pešaka ima nameru da pređe pešački i ja sam u obavezi da stanem/usporim i propustim ih, što sam i uradio. Ali, žena koja prva ide, ona verovatno čak ni o tome nije razmišljala, već direktno bez gledanja prelazi put. Pride što je pešački posle krivine i neko ko bi išao malo brže i ne bi vodio računa, oduvao bi je 50 metara dalje.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 8. dec. 2017. u 17:02h

To ti je jednostavno sirovinsko razmišljanje, ja imam pravo, a drugi mora da mi stane. E sad taj drugi gdje se nalazi, da li je fizički moguće da stane, to ih nije briga.

Znam da burno reagujem i ne mogu otrpiti da ne napišem nešto na tu temu, već me i u društvu smiruju i govore da se ne nerviram.

Jednostavno ne mogu, mene, odnosno nas kao vozače ribaju gdje god stignu i kako stignu. Mi moramo imat ispravan auto, idi na ljekarski, vadi dozvolu, pa onda moraš imat takve i takve gume, pa onda oprema tipa prva pomoć i rezervne sijalice, pa sajlu za vuču, upali svjetla, veži se, mjere brzinu, što kamere što prenosni radari, naredali ležeće gdje god stignu, pa ona prokleta ograničenja od 30 na sat. I još toga...
Neko mi skoro reče htjeli ga kazniti za prljave tablice, pa rođače kakvo je vrjeme bilo morao bi svakih 100 m stajati i prati tablice.

A pješaci ne mogu da ispoštuju tri proklete stvari, da se noću ne kreću kao fantomi bez ikakvog svjetla u crnoj odjeći i da pokažu malo poštovanja prema vozačima i ne ponašaju kao da su oni kao pješaci najbitniji. I da ne pretčavaju i iskaču od svakuda na put.

Sharpshooter

Poruka od Sharpshooter » petak, 8. dec. 2017. u 18:08h

Samo shiba pomaže. :)

Ovi su se bar "ukrdili", tj ima ih min 4 komada na gomili. Moraš i to da ceniš.
Zamisli da su išli 1 po 1.

nikola

Poruka od nikola » petak, 8. dec. 2017. u 18:21h

Pa zato što se znaju očigledno (pretpostavljam da su kolege, pa idu na posao). Da se ne znaju, verovatno bi prelazili kako ko stigne...

Neša
VIP
Poruka: 5049
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 9. dec. 2017. u 11:37h

Jel nekad neko kaznjen u Srbiji zbog stare prve pomoci?

Meni je stara i ne pada mi na pamet da je menjam jer je to teska glupost sa tim rokovima trajanja...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Poruka od Almighty.shO » subota, 9. dec. 2017. u 13:17h

nikola piše:
četvrtak, 7. dec. 2017. u 09:37h
dopisali joj prljave tablice (koje uopšte nisu bile prljave).
Definicija (delimicno) prljavih tablica je.....?
Nesa piše:
subota, 9. dec. 2017. u 11:37h

Meni je stara i ne pada mi na pamet da je menjam jer je to teska glupost sa tim rokovima trajanja...
Kad te zaustave znaces...

Sharpshooter

Poruka od Sharpshooter » subota, 9. dec. 2017. u 13:31h

Ja se sa tim glupostima ne zamajavam.
Imam prvu pomoć, aparat za gašenje, uvek dobre gume, lance i sve što mi treba da bi mi auto bio 175% ispravan i upotrebljiv.
A to da li je prva pomoć "istekla", samo zato što je neka tamo naprednjačka mamipara odlučila da joj je rok trajanja X godina, me iskreno zabole.

Radije ću jedva plaćenim pandurima da popravim socijalni status sa po kojom crvenom direktno u ruke. :)
Mora nekada nešto da se i popije/pojede na dužnosti.

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » subota, 9. dec. 2017. u 13:51h

Nesa piše:
subota, 9. dec. 2017. u 11:37h

:bravo:
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“