Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 14946
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od mbole » četvrtak, 21. dec. 2017. u 04:11h

Nece biti da ne bi odgovarao.
Kad pesak krene da prelazi dok mu je zeleno, moras da ga propustis cak i ako mu se u medjuvremenu upalilo crveno a tebi zeleno.

Član 99
Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 21. dec. 2017. u 09:32h

Hvala Bole sto te nije mrzelo da objasnis, mene je mrzelo jer vidim da ljudi slepo veruju u crveno svetlo za pesake na semaforu. Nazalost u Srbiji to 90% vozaca ne zna i krene da skace i pizdi i gazi te kad vidi da si na sred pesackog i da ti se upalilo crveno. Koliko puta sam se zamalo zakrvio sa idiotima koji su tako hteli da me gaze dok sam isao na fakultet, jednom sam liku i seo na haubu koliko je bio uporan, jednog opalio po prozoru dok je prolazio na 3cm ispred mojih stopala, da bi se vratio u rikverc i skapirao da je manji od mene pa nije hteo dalje da se raspravlja. Ne vredi objasnjavati nepismenim debilima, on je video da imam crveno i gazi i mene i jos troje iza mene koji su malo sporiji, ne zanima ga sto se crveno upaliko na 3/4 prelaska. Semafor je bio bas takav, kratko traje zeleno i gasi se, znaci efektivno ko je cekao na pesackom prelazi odmah, ostali koji pristignu cekaju. Medjutim posto se i ovima iz sporedne ulice isto tako kratko pali zeleno, gaze sve pred sobom samo da stignu dok je otvoren semafor, kakvi pesaci, to su gradjani drugog reda.
Fiesta!!

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 21. dec. 2017. u 14:57h

Nazalost mnogi ne znaju. Ali da se ne lazemo, ima gomilu bezobraznih pesaka.
Slika

Esseker
Poruka: 53
Član foruma od: nedelja, 29. jan. 2017. u 17:07h

Poruka od Esseker » četvrtak, 21. dec. 2017. u 15:32h

Ovde po Subotici, su i pesaci i biciklisti veoma bezobrazni. Pre neki dan, padala kisa. Haos u gradu, pesaci prelaze ulicu, ni je pogledaju, samo iskoce.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » četvrtak, 21. dec. 2017. u 16:54h

Masa pesaka ne gleda, samo gazi.
Ja sam imao situaciju da je pesak pogledao semafor-crveno, okrenuo se levo, video auto i nagazio na pesacki..

Sent from my E5603 using Tapatalk

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 21. dec. 2017. u 16:59h

Većina biciklista je svugde bezobrazna.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 21. dec. 2017. u 20:01h

Danas sam prošao Sarajevo 12 km u jednom i 12 u drugom smjeru. Odnosno sa jednog kraja na drugi ali bukvalno. Istočno Sarajevo do Koševa i nazad.
Sila semafora, dobro uštimani ako voziš propisanih 60 prolaziš ih sve na zeleno. Stao sam ukupno 4 puta od bar 20 semafora.
Da je to NS stajao bi skoro na svakom.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 21. dec. 2017. u 20:58h

To sigurno!
Slika

FiestaBG87

 
Poruka: 5869
Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h

Poruka od FiestaBG87 » četvrtak, 21. dec. 2017. u 21:13h

Dobar je saobraćaj po Sarajevu, probaj da napraviš prekršaj, odmah se stvore :-D

Sharpshooter
Poruka: 5109
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » nedelja, 24. dec. 2017. u 11:29h

Spisak i lokacije novih kamera po gradu:

Slika

Slika

Verovatno će biti u medijima u skorije vreme, ali se plašim da ih ovi ne uključe na kvarnjaka bez obaveštavanja.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

dax92

 
Poruka: 7621
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 24. dec. 2017. u 11:37h

Odobravam kameru na Mostu na Adi ukoliko se postavi ogranicenje 80. Ako je ostalo 40, treba je lepo demolirati.. :)
A vidim i kamera na Gazeli pocinje da meri brzinu.. bice veselo
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

FiestaBG87

 
Poruka: 5869
Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h

Poruka od FiestaBG87 » nedelja, 24. dec. 2017. u 11:43h

Gde li stoji ta na Adi i na Obrenovackom? :-D

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » nedelja, 24. dec. 2017. u 12:26h

Nedavno sam čitao negde, da je u toku projekat po kome će Beograd biti pokriven sa oko 160 saobraćajnih kamera (dakle kamere koje beleže prekršaje, a ne one obične nadzorne kamere). Ne držite me za reč, jer nisam siguran koliko je izvor pouzdan, ali pošto vidim poslednjih nedelja da se kamere masovno postavljaju na mnogim raskrsnicama, verujem da je informacija tačna.
Do sada sam onih 15-20 kamera koje su bile po gradu znao napamet, pa sam u tim delovima vozio opreznije. Ovo sada nema svrhe, ni smisla učiti gde su kamere, jer će očigledno biti svuda. Podržavam sve aktivnosti koje podižu bezbednost saobraćaja, ali mislim da je ovo kontra-produktivno. Vozači će sad mnogo više gledati u cajger, nego što će pratiti situaciju ispred sebe. Takođe, postavljanje ovakvog sistema kamera možemo da tretiramo i kao represivnu metodu, jer je vlasti očigledno cilj da se što više kažnjava, pošto ne znam vozača koji nije vozio brže od 50 km/h u gradu. Konstantni haos i gužve će postati još samo veći, jer tamo gde je do sada moglo i da se da "malo po gasu" i neka deonica pređe brže ako nema gužve, sada će se i tu stvarati gužve, pošto će biti i onih koji će od straha zbog kamera da voze 30 km/h (što je sigurno, sigurno je). I dalje imamo situaciju da veliki broj vozila tehnički neispravnih, učestvuje u saobraćaju. I dalje se događa da vozila prolaze tehnički pregled, a da se na pregledu i ne pojave. To očigledno nikoga ne brine i to je u redu. Ali, zato ćemo da imamo više desetina, pa i stotina kamera po gradu, to je najbitnije.

dax92

 

Poruka od dax92 » nedelja, 24. dec. 2017. u 13:47h

Pritom, u evropskim zemljama, ja do sad nisam video da je kamera postavljena samo tako, vec UVEK pre kamere postoji znak, da je na tom delu puta postavljena kamera za merenje brzine, a u glavnom i za koje kategorije vozila vazi. Za nase bas i nisam siguran da ce postaviti te znakove.
U Italiji na dosta mesta vidjam postavljen radar, i na njemu stoji koje je ogranicenje brzine.
U svakom slucaju, slozio bih se sa Nikolom, da su ovolike kamere.. pa ne bas produktivne za bezbednost saobracaja.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

nikola

Poruka od nikola » nedelja, 24. dec. 2017. u 14:02h

Ali će zato biti produktivne za državni budžet. A nešto mislim da nadležnima to i jeste cilj... koga briga za bezbednost? :(

dax92

 

Poruka od dax92 » nedelja, 24. dec. 2017. u 15:02h

Bar da ima efekta to punjenje drzavnog budzeta pa inda ne zali covek.. Mislim, da se ne izvalce te pare nekim drugim, legalnim tokovima za pokrivanje tudjih interesa i pranje para.. :)
Focus ST170
Focus SVT

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4938
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » nedelja, 24. dec. 2017. u 15:17h

Gledace istek nalepnice,veselo...Pa odavno drzavu zanimaju samo pare i kazne i nacin da se do njih dodje...evo po valjevu od kako su dobili one skode to je haos,ne smes nigde da stanes odmah pisu hajducare samo tako...Pri tom i mi smo dobili par novih kamera koje su u fazi testiranja. Ispred postojecih kamera postoji znak da se snima za divno cudo..Ali zato gospoda u civilnim kolima vrebaju na svakom korako vise im ne mozes nista,mogu se ocekivati bukvalno na svim prilazima gradu u naseljenim mestima a takodje i otvoren put prate...A po gradu sto se stekaju to je tek prica za sebe.Ne znam kako je u drugim gradovima ali ovo sad ovde je toliko jadno samo iskacu i hajducare cak i panduri iz marice izlecu da kenjaju oko parkinga. :suicide:

Bicilka i pesacenje dusu dalo... :/
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

Sharpshooter

Poruka od Sharpshooter » nedelja, 24. dec. 2017. u 15:34h

Ima da osnujem vozacku stranku, da se bori za prava PRAVIH vozaca i uvodjenje zdravog razuma u saobracaj.

nikola

Poruka od nikola » nedelja, 24. dec. 2017. u 15:42h

+1, imaš moju podršku. Ako treba, uklljučio bih se i u rad stranke, da i ja malo omastim brk :)
Šalim se malo, ali ovo što se danas radi je totalno ludilo. Tu više nema ni trunke zdravog razuma i logike. Nakradni zakoni, nakaradno tumačenje nakaradnih zakona, nakaradni pravosudni sistem, a sve po grbači običnih ljudi. Što je najgore, ove mere rerpesije se uglavnom slome na normalnim vozačima, jer oni bahati, guzonje i vezare, uvek nađu način da se izvuku (potplate, znaju nekoga, imaju uticaj u svom okruženju...).

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 10:30h

I kod nas se isto tako nešto priča. Kao da je došlo preko 100 kamera samo za Dobojsko-Bijeljnisku regiju. E sad da li je to priča rekla kazala ili je stvarno vidjet ćemo.
Ne bi me iznenadilo i da je to stvarno tako, jer već sad ima mnogo kamera, naročito u Federaciji.

Ja i ne bi bio protiv tih kamera, ali pod jednim uslovom. Da se te kamere postave na stvarno potrebnim mjestima i da postavljena ograničenja na svim putevima prođu reviziju. Jer koliko ima mjesta gdje je ograničenje bezveze ili je previše. Koliko samo ima mjesta gdje bi brzina mogla biti komotno 70, a ne 50.

Najveći paradoks, u Sarajevu, bulevar Meše Selimovića, pješaka silu, tramvaj kroz sredinu, auta milion i tu je ograničenje 60.
A kroz neko prokleto selo, sa 5 kuća, tu je ograničenje 50.

Slažem se da se kamera postavi, jer ima mjesta gdje treba. Evo konkretno ulica koja ide pored mene, prava ulica, dugačka, tu zatežu auta preko 100, a motore mogao bi reći oko 200. Neka tu postave kameru, a ne po gradu kako su počeli neće biti ulice bez ležeđeg, pa *ebe i nas koji vozimo normalno, zbog onih manijaka.
Ima još mjesta gdje bi zaista imalo smisla staviti kameru, ali da ne nabrajam.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 11:03h

@Sharp - odakle ti ovi spiskovi? Licno sam pomagao u postavljanju 4 kamere, nema pomena da je ijedna od novih za brzinu.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 11:07h

Sto se crvenog tice licno bih voleo na svaki semafor da se stavi, previse su se ljudi izbezobrazili. Pre neki dan u kumodraskoj covek staje kako se pali zuto, upali se i crveno kad je stao, ovaj iza se tad setio da ga obidje preko pune i preko pesackog i prodje na crveno.

Juce mi je lik blicao 10 sekundi konstantno sto sam stao pesaku (na pesackom) u mirijevskom bulevaru, on bi ga vrv sa njegovim tuaregom pregazio, just for fun. Mada mozda i ja gresim, coveku se zurilo, a ja nasao da kocim na pesackom.
Fiesta!!

Sharpshooter

Poruka od Sharpshooter » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 13:47h

sasa_f1 piše:
ponedeljak, 25. dec. 2017. u 11:03h
@Sharp - odakle ti ovi spiskovi? Licno sam pomagao u postavljanju 4 kamere, nema pomena da je ijedna od novih za brzinu.
Dobio od nekih drugara.
Ne mogu da garantujem baš 100% za verodostojnost.
Nisu baš sve za brzinu, ne znamo koje si "postavljao" izdajniče. :)

Nadam se da si sabotirao nešto. ;)

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 14:16h

Projekat koji se zavrsava ovih dana se zove "Safe City. Ako se ne varam, bice postavljeno 60 kamera za nadzor saobracaja, i oko 100 kamera koje ce biti zaduzene za pracenje tablica vozila.

Kamera koja prati tablice izgleda ovako:

Slika

Ukratko, hvata po dve trake (moze i 3, ali su programirane na dve), 4K, skrenira tablice apsolutno svakog auta koji prodje tuda. Memorija cuvanja dva meseca. Cim skenira tablicu trazenog vozila, kradenog vozila, vozila kome je istekla registraija itd, odmah ga izdvaja u sistemu.

Da vam ne pricam kakav je kvalitet kamera za nadzor, totalo ludilo, kretenski zumovi, bukvalno sve moze da se vidi. Ozbiljna lova za takvu opremu je data.

Informacija koju ja imam od decka koji vodi projekat (inace mog dobrog drugara) je da nijedna kamera nije za brzinu, vec za skeniranje tablica (te koje vidite da vise iznad kolovoza)

I da...to nije ukupna cifra, mislim da je planiran broj kamera za tablice tipa 300, tako nesto. Sto znaci da ce u nekom trenutku sledece godine ponovo poceti da nicu nove.

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 25. dec. 2017. u 14:25h

Nisam baš neki pravni stručnjak, ali ovo bi možda moglo da završi i na ustavnom sudu, ako bi se građani organizovali.
Ako uzmemo da će u gradu biti 160 kamera i da će u narednim godinama taj broj i da poraste izvesno, ovo može da bude protivustavno. Takvom pokrivenošću grada bez problema može da se prati kretanje svakog pojedinca. Softverki uopšte nije teško napraviti algoritme koji će za svako vozilo, za svaki dan da beleže rute kretanja. To zadire u privatnost svakog od nas.
S obzirom da u našem društvu ne oskudevamo u pogledu budala i umobolnika, sigurno da takvih pojedinaca ima i u policiji. Ko može da garantuje da neka budala ovo neće da zloupotrebi. Na osnovu tih podataka može lako da se ustanovi kada neko ide naposao, kada se vraća, kuda prolazi, da li nakon posla ide kući ili svraća do grada. Ovo su samo banalni primeri, a postoje sigurno i neke ozbiljnije situacije od ovih.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“