Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EU vs USA, i sve na tu temu

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Re: EU vs USA, i sve na tu temu

Poruka od Taunus 17m » sreda, 24. feb. 2010. u 15:56h

Govori o smanjenoj potrosnji o odnosu na benzinca.
Koliko bi trosio kamion koji ima 13L ali benzinski motor?

Ali Djomla je vrhunski objasnio dizel/benzin motore..... cekicko hahahaha
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14498
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » sreda, 24. feb. 2010. u 16:00h

Benzinac od 13L nebi mogao ni da povuce teret od 36 tona.

Ustvari mogao bi, ali nebi mogao da ih vuce non-stop i da pri tom predje 2.5 miliona kilometara bez vecih kvarova.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » sreda, 24. feb. 2010. u 16:30h

Iosis piše: U Švedskoj je ja mislim dozvoljone 60 tona za kamione, ali i dozvoljena dužina je ja mislim 22 ili 24 m. Skontali ljudi im je to isplativije da jedan kamion vuče 60 t, nego 1 od 40 i drugi još 20.
Mislim da nisi dobro razumeo,ovde je 40 tona ukupna masa,dakle kamion,prikolica i teret. A kod njih je pretpostavljam isto to,samo sto je 60t. S tim sto i ovde imas odstupanja (crvene tablice za pretovar,itd). a sta mislis kad moj kamion ode na repu pa ima 43 tone samo tereta? plus prikolica 7 tona plus kamion jos 7. ludilo :D

van
VIP
Poruka: 9048
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 24. feb. 2010. u 17:45h

Taladega , kamioni trose oko 1.5 l dizela na tonu tereta . To je neki standard za tegljace od oko 30-40 tona . Problem je sto bi na benzin to bilo bar 3 l . Ostalo nista nije problem . Ni snaga motora , ni obrtni moment , ni vek trajanja. Sve se da napraviti , ali potrosnja ne . Ona je uslovljena konceptom . Jednostavno , dizel motor iz iste kolicine goriva izvuce vise mehanicke energije koja ode na mehanicki rad u odnosu na benzinski motor . I TO ZAPAMTI .
U vojsci , u jedinici smo imali ruski kamion Ural . V8 11000 ccm , 300 ks ili tako nesto . Tockovi ,viski skoro kao ja , pogon na svih 6 tockova . Nemoguce ga je zaglaviti. Vuce radar koji je tezak oko 15 tona , ako se dobro secam . I nije mu nikakav problem da vuce sve to . A ovo ti pricam zato sto je kamion benzinac . I kada ga upalis , u das gas , useres se od straha . Ali trosi minimalo 60 l na 100 km , a kada vuce radar , trosi 100 l . E tu je dizel bolji .
Ista ova prica ti vazi i za automobile .
I stoji cinjenica da je benzin u americi jeftinije , i da ljudi imaju veci standard , i da politika nije restriktivna prema velikoj potrosnji .

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 24. feb. 2010. u 18:21h

Da ti dam kao primer pickupe.

Ford F-150, 5.4L V8 benzinac, 320 hp, 360 lb ft obrtnog momenta. Maksimalna vuca 11,000 lbs. Potrosnja, oko 15 mpg kombinovane voznje.
Ford F-250, 6.4L V8 dizel, 315 hp, 650 lb ft obrtnog momenta. Maksimalna vuca 19,000 lbs. Potrosnja, oko 12 mpg kombinovane voznje.

Izvinjavam se sto su brojevi u Americkim jedinicama, ali sam na poslu i nemam vremena da ih preracunavam.
Ali verovatno znas da ovaj broj za MPG sto je veci - to je bolji.

Zbog cega onda ljudi u ovom slucaju placaju po $6,000 vise za dizel verziju? Nije sigurno zbog ekonomicnosti, zar ne?

Zato sto niko ko ima i imalo pameti nece vuci 19,000 lbs sa F-150, posebno ne svaki dan. Dok F-250 moze svaki dan vuci takav teret i opet ce bez problema da izdrzi 250,000+ milja.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » sreda, 24. feb. 2010. u 19:00h

van piše:
Sta si sada hteo da kazes ? Znas li kako se definise obrtni moment i kako se definise snaga motora ?
Ne znam ali pretpostavljam na osnovu onog što znam.
van piše: Ovo ispod necu ni da komentarisem ...
To i ne moraš to nema sumnje da je tačno. T
Ko ne veruje, evo da se uveri. Mož da krene od wikipedije, standardno opširne informacije

When burnt, diesel typically releases about 38.6 MJ/l (138,700 BTU/US gal), whereas gasoline releases 34.9 MJ/l (125,000 BTU/US gal), 10% less

Manje je dizekla potrebno da bi se povukla ista težina, ali ne i da bi se postiglo isto ubrzanje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Petrol
http://en.wikipedia.org/wiki/Disel_fuel

Taunus 17m piše: Ali Djomla je vrhunski objasnio dizel/benzin motore..... cekicko hahahaha
Motor se prilagodjava gorivu. Ja sam objasnio goriva.
:)
Ne motore. Motor nikad nisam otvarao, nisam mehaničar, niti sam učio ikad bilo šta vezano za mašinstvo ili mehaniku.
jesam samo hidrauliku.

Ja baš mislim da sam na finom primeru objasnio korišćenje energije i snage njen učinak.
Dizel je jače gorivo, benzin energičnije.
Ali verovatno znas da ovaj broj za MPG sto je veci - to je bolji.
MIles per galon?
To je apsolutno logično zato što kada se benzinac zaleti pomaže mu inercija, pa samim tim i manje goriva treba da troši jer deo težine koju sam motor povlači se i olakšava za njega za istu brzinu. Pomaže mu inercija.
Dizel ostaje na istom, ne znači mu toliko inercija.
Poslednja izmena: Djomla, na dan sreda, 24. feb. 2010. u 19:20h. Ukupno izmenjeno 4 puta.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » sreda, 24. feb. 2010. u 21:36h

AAUUUUU,covece aman zaman, sredi misli pa polako objasni ako znas a ako ne posmatraj(citaj) sta na tu temu imaju da kazu ljudi koji poznaju materiju.
Uostalom Van je to lepo objasnio, idemo dalje...

Djomla

Poruka od Djomla » sreda, 24. feb. 2010. u 21:42h

Ja pokušvam da objasnim sa strane fizike. Trudim se da ga urpostim, ali ne raspolažem žargonom izgleda.

evo biću najprostiji što mogu:
Dizel gorivo pri eksploziji prizvodi više snage, benzin pri eksploziji proizvodi vise energije.

E sad kada se to prebaci na motor, ne znam kako radi. Ali lično pretpostavljam da dizel troši manje jer treba manje dizela da se pokrene auto od tonu, jer samo gorivo ima više snage.
Benzina se troši više jer ima manje snage i teže pokreće težinu ali zato ubrzava brže jer daje više energije.

Nadam se da je jasno.

p.s. Ne mešati snagu i konjsku snagu. Konjska snaga je mehanička jedinica. ekvivalentna negde 7.50 w ako se ne varam.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 24. feb. 2010. u 22:22h

Taunus 17m piše:Po meni jedne od najlepsih njuskasa pravi Volvo.

Slika Slika
Te Volvo kamione svi hvale i kritikuju.

Hvale ih jer su mnogo udobni u poredjenju sa ostalim kamionima.

A kritkuju ih jer su katastrofalnog kvaliteta, posebno ovi noviji modeli, bas se mnogo kvare. A jos veci problem jer sto Volvo servisa u Americi ima jako malo do servis za Peterbilt/Kenworth/Freightliner/Western Star ... ima na svakom cosku.

Moj cale je bio gledao da kupi takav Volvo, jer kaze da ga ubi buka u Freightlineru, ali se predomislio najvise zbog katastrofalnog kvaliteta. A Freightliner, da kucnem u drvo, osim regularnog odrzavanja do sada nije imao problema.

Kaze da ce mu sledeci kamion najverovatnije biti Freightliner Cascadia.

Slika

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 25. feb. 2010. u 00:54h

Za Mladju posto on voli narodnu fiziku ucenje sa wikipedije :
Gasoline (petrol) Engines
Modern gasoline engines have an average efficiency of about 20% to 30% when used to power a car. In other words, of the total heat energy of gasoline, 70 to 80% is ejected (as heat from the exhaust) as mechanical sound energy or consumed by the motor (friction, air turbulence, heat through the cylinder walls or cylinder head, and work used to turn engine equipment and appliances such as water and oil pumps and electrical generator), and only about 25% of energy moves the vehicle. At idle the efficiency is zero since no usable work is being drawn from the engine. At slow speed (i.e. low power output) the efficiency is much lower than average, due to a larger percentage of the available heat being absorbed by the metal parts of the engine, instead of being used to perform useful work. Gasoline engines also suffer efficiency losses at low speeds from the high turbulence and head loss when the incoming air must fight its way around the nearly-closed throttle; diesel engines do not suffer this loss because the incoming air is not throttled. Engine efficiency improves considerably at open road speeds; it peaks in most applications at around 75% of rated engine power, which is also the range of greatest engine torque (e.g. in the 2007 Ford Focus, maximum torque of 133 foot-pounds is obtained at 4,500 RPM, and maximum engine power of 136 brake horsepower (101 kW) is obtained at 6,000 RPM).efficiency =work out put /work input

Diesel Engines
Engines using the Diesel cycle are usually more efficient, although the Diesel cycle itself is less efficient at equal compression ratios. Since diesel engines use much higher compression ratios (the heat of compression is used to ignite the slow-burning diesel fuel), that higher ratio more than compensates for the lower intrinsic cycle efficiency, and allows the diesel engine to be more efficient. The most efficient type, direct injection Diesels, are able to reach an efficiency of about 40% in the engine speed range of idle to about 1,800 rpm. Beyond this speed, efficiency begins to decline due to air pumping losses within the engine

Snaga = rad / jedinici vremana
Konjska snaga = 0.75 od Kw
Obrtni moment = sila x krak
Snaga motora = Obrtni moment x br. obrtaja x neka konstanata
Max snaga motora = Gde predhodna funkcija ima horizontalnu asimtotu.
I tako dalje , i tako dalje ...
Trazi podatke koliko neki motor trosi goriva za razlicitim obrtnim momentima .

@ Taladega
Nisi mi napisao da li se slazes sa cinjenicom da je dizel motor energetski efikasniji , od benzinskog motora za isti utrosak goriva ? Jel ti ne verujes u to ?

Djomla

Poruka od Djomla » četvrtak, 25. feb. 2010. u 01:00h

Nisam ja učio fiziku sa wikipedije. Nego wikipediju navodim kao početni izvor. :)
Ja svoje znanje fizike vučem iz srednje škole pošto sam bio prirodno matematički smer, a fizičari i hemičari su bili jako zahtevi svake godine sam polagao pa sam morao da znam celu knjigu od a do š. :)
A naučio sam ih i zauvek mi ostaše u sećanju jer sam imao dobrog profesora koji mi je spremao inače doktor hemije. ;) A i pored tog čoveka fizika i hemija su mi postale 2 ljubavi.

Inače u pravu si moja je greška bila, zbog neznanja mehanike i nedovoljnog poznavnja načina rada motora. Sad sam pogledao malo po netu dizel radi na manje obrtaja.

Ali činjenica je da dizel proizvodi više snage, benzin više sile i tu nema dileme. Iz toga sma i krenuo sa svojom pretpostavkom.I da se razmemo da ponavljam za neke koji se cinično smeju, večito a ništa pametno i korisno ne zbore za raliku od Van-a MISLIM KONKRETNO NA TO ŠTA PROIZVODI EKSPLOZIJA GORIVA NE NA TO KOLIKO MOTOR ISKORISTI I KAKO!

p.s. obrnitni momenat sila plus krak. , šta je krak? i da li je obrtni momenat isto što i torque na engleskom, treba mi pošto cituckam malo da se uputim.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 25. feb. 2010. u 01:41h

Torque = obrtni moment
Nije sila + krak , nego sila * krak .
Sila je pritisak klipa preko klipnjace na radilici ( tvoje stopalo na na pedalu bicikla ) , kraj je pola duzine hoda klipa , ili ti duzina jedne pedale na biciklu

Djomla

Poruka od Djomla » četvrtak, 25. feb. 2010. u 02:13h

van piše:Torque = obrtni moment
Nije sila + krak , nego sila * krak .
Sila je pritisak klipa preko klipnjace na radilici ( tvoje stopalo na na pedalu bicikla ) , kraj je pola duzine hoda klipa , ili ti duzina jedne pedale na biciklu
Puta sam mislio nisam siguran što sam napisao plus, lapsus.Elem, još jedno pitanje dakle ako klip ide tačka A do tačke B pa nazad do tačke a to je pun hod, a pola hoda je samo od tačke a do tačke b?
Tj pola hoda je gore dole, a pun hod gore dole gore. U kretanju klipa?
Čisto da razjasnim, pretpostavljam da sam dobro shvatio ovo sa biciklom.

Ja inače koristim x kao puta, a ne tačku kao svi ostali, zato sam imao problema na pismenim vežbama iz matematike. :))) posebno u jednačinama sa X.

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » četvrtak, 25. feb. 2010. u 04:58h

@Talladega

Ne znam koliko su pouzdani,pretpostavio sam da jesu jer je Volvo kao takav kvalitetan.
Kod nas nema bas tih njuskasa mahom se voze FH12 (pivarski itd) i pricao sam sa vozacima i zadovoljni su.
Kamion za koji sigurno znam da je jako dobar i nezaustavljiv je Renault Magnum koji ide svuda i ne staje ali zato
potrosi boga oca goriva......
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 25. feb. 2010. u 05:34h

U Americi nema Evropskih kamiona, sa izuzetkom Volvo.

Najvise se voze Freightliner i Peterbuilt, mada nekih razlika u motorima i nema, gotovo svi kamioni koriste jedan od tri dizela - Caterpillar, Detroit ili Cummins.

Amerika je nekada bila puna tih kamiona bez njuske, ali zbog polozaja motora su bili jako bucni i nisu imali neki prostor enterijera i brzo su nestali.

Slika

Slika

Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 25. feb. 2010. u 09:01h

Ovaj posljednji bjeli kamion je Ford 9000. :D

Renault, Volvo i Mack su ista grupacija, pa tako da djele i mnogo djelova.

A za benzinske motore da samo 25% energije ode za kretanje auta je zaista malo, kada bi se uspjeo stepen iskorištenja popeti na 50-60% potrošnja bi bila mnogo manja.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » četvrtak, 25. feb. 2010. u 09:28h

Ova tema se pretvorila u on-line nastavu fizike. clap clap clap clap
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 25. feb. 2010. u 10:47h

Kada se ljudi frljaju sa pojmovima , jer su negde nesto procitali ili im je rekao , kum , drug , stric , procitali su u katalogu , videli su na vikipediji.

Taladega me je elegantno preskocio sa odgovorom na pitanje o energetskoj efikasnosti motora .

@ Mladja
Do gornje pedale , do donje pedale je pun hod noge na biciklu tj. pedale duzina pbe pedale . Krak je od duzina jedne pedala , od tvog stopala do osovine ( srednje glave ) .

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 25. feb. 2010. u 16:07h

van piše:Taladega me je elegantno preskocio sa odgovorom na pitanje o energetskoj efikasnosti motora .
Pa kad ste sa velikog odmora otisli na cas fizike. ;)

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 25. feb. 2010. u 16:21h

I jel efikasniji ili nije ?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 25. feb. 2010. u 18:44h

Efikasniji po obrtnog momentu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 25. feb. 2010. u 23:33h

Iosis piše:Ovaj posljednji bjeli kamion je Ford 9000. :D
Na zalost slabo vidjam Fordove kamione na ulicama, barem ne ovakve 18 wheelere.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 25. feb. 2010. u 23:41h

Ja mislim da Ford više i ne proizvodi te kamioni, a i prije što su rađeni milim da nisu bili nešto pretjerano spektakularni kao Mackovi, Peterbuilti, Freigtlineri...
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

van
VIP

Poruka od van » petak, 26. feb. 2010. u 01:07h

Dizem ruke od dalje diskusije . Nema poente .

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2010. u 01:37h

Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“