Vladan piše:Okacio bih ovo I medju nase bicikliste, ali ne smem da crosspostujem..
Da krenemo redom

Prvo, vozim i biciklu i auto gotovo svaki dan kroz BG. Ovo cu pisati iz ugla oba "vozaca"
Prolazak kroz crveno - slazem se, to ne radim nikada, ipak volim svoju vozacku dozvolu. Pogotovo ne na nacin na koji vidjam bicikliste svakodnevno da to rade, kao uspore, a u stvari svi moraju zbog njih da koce, iako misle da su "uski" i "brzi" da prodju kroz raskrsnicu na vreme.
Voznja po sinama. Da li nervira ostale? Hm, pa sve zavisi iz kog to ugla gledas. Ako si zaglavljen u guzvi u kolima, i gledas kako biciklista pored prolazi lagano, naravno da nervira, sto je on bolji od tebe da stigne negde pre tebe jos kad si ti motorizovan a on mora da se znoji

Ja se u takvim situacijama (kad sam u autu) ne ljutim na biciklistu vec na sebe jer nisam krenuo biciklom

A ako si na biciklu, ovo ces raditi gotovo uvek kad su sine sa desne strane kolovoza, a ako ne volis previse rvanje sa automobilima i pesacima na trotoaru, i kad su u sredini a asfaltirano je. Ne opravdavam, jer licno ne volim da vozim oko sina zbog upadanja tocka u iste, ali potpuno razumem ljude koji tako voze. Prosto, ostali ucesnici u saobracaju te u neku ruku prisiljavaju da tako vozis jer su sine, koliko god to cudno i smesno zvucalo, najbezbednije kada nema alternative u vidu biciklisticke staze. Inace ja uvek vozim sto vise uz sine na delu bulevara od cvetka do Ustanicke, ali tako da kad naidje tramvaj mogu da se povucem u saobracajnu traku... Mada me retko koji tramvaj prati u tom delu zbog stanica.
Voznja trotoarom nije kaznjiva i vazecem zakonu kao sto smo vec zakljucili. Isto se odnosi i na pesacki. Bas me zanima kako bi to izgledalo da jeste zabranjeno, neki bi par stotina metara morali da guraju biciklu od zgrade do kolovoza pre nego sto sednu na istu
Onaj sto vozi oko kalemegdana a ne ide biciklistickom, i slicni njemu... Tehnicki gledano, ne krsi nijedan propis, ali mi nije bas jasan

Da ta staza ide zajedno uz put, onda bi bio u pravu, treba stazom da ide. Iako je ovo mnogo skakljiva tema pogotovo u Srbiji, jos vise ako imas drumaša. Posto su kod nas biciklisticke staze dobrim delom pravljene da bi se uzele pare a ne da bi se odradile kako treba, gotovo svi prelazi sa biciklisticke staze na kolovoz i obrnuto su u uzasnom stanju i mogu najopustenije da rastresu plombe u ustima. Ja ne vozim tako osetljive bicikle, plus volim malo skakutanja po ivicnjacima, pa uvek koristim staze

Ali se isto tako ne bunim kad vidim da neko svesno vozi kolovoz, jer znam u kakvom su stanju te staze.
Ovaj sto krsi sve i svasta u raskrsnici, sa vecinom se slazem sem sa ovime da ne ide desno uz ivicu. Ja se uvek u raskrsnici prestrojavam sa biciklom, ne pada mi na pamet da me neki pametnjakovic blokira i sece (sto mi se bezbroj puta desavalo dok sam postovao ivicu), cak i kad odrucim. Ako idem levo, prvo na 20tak m pre raskrsnice pogledam da li mogu da zauzmem sredinu trake, odrucim, i krenem da idem uz liniju dok ne stanem na liniji preglednosti.
Slicno vazi kada se krecem istom brzinom kao i ovaj ispred mene, takodje poucen iskustvom. Jer ljudi misle da ce ici brze ako stanu paralelno sa biciklistom iza autobusa, i onda tako paralelno voze, a kad se neko pojavi iz suprotnog smera, izguraj biciklistu sa puta, sto da ne. Zato lepo zauzmem sredinu trake, sve dok idem istom brzinom kao i ovaj ispred.
Jednosmerne ulice i suprotan smer. Ovo je skakljiva tema kod nas jer infrastruktura postoji u mnogo ulica da ovo bude omoguceno (cak mi se cini, ako se ne varam, da je i u zakonu omoguceno kada se odradi kako treba). Samo vlasti su totalno intertne po tom pitanju, pa imamo situaciju kao danas, da u BGu nema nijedne ulice u kojoj je to dozvoljeno, a u NSu jedna ili dve, ne secam se. Ne vozim u suprotnom smeru, iako bih voleo da u nekim ulicama ovo postoji jer ima mesta. Ako bas moram, da ne bih kruzio po brdima Beograda i znojio se, koristim trotoar za to kratko parce.
Za neuocljivost u toku dana. Ovde bih mogao svasta da ispisem, i da ljudska glupost nema granica. Tu prvenstveno mislim na bicikliste. Eto, lepo si dokazao i vidi se na klipu da se ne vidimo nekad ni u sred dana a kamoli nocu. Onda mi pricaju kako nije potrebno imati bljeskalicu nocu i da ona samo "nervira" vozace koji gledaju u nju

Ili oni likovi sto hoce upadljiv bajs ali nece da budu drecave boje
ispisah roman, jbg