Poruka
od BojanM » subota, 16. avg. 2014. u 11:02h
Onda oni u kolima treba da prelete one koji stoje ispred njih, propuštajući učesnike u saobraćaju koji imaju prednost, naravno ako im je izvodljivo. Hajde zameni "pešak" sa "tramvaj" i razmisli o istoj rečenici... Je l' bi i vozača tramvaja trebalo da bude sramota što negde kolona mora da stane i sačeka da tramvaj prođe kako bi jedan skrenuo preko šina u bočnu ulicu a ostali nastavili pravo?
Da li ću da pređem ulicu kada vidim da će da se napravi kolaps ako to uradim tog trenutka? Ne, naravno, ali ako mi je dozvoljen prelazak onda je to što sam sačekao automobile da prođu moj gest dobre volje kao nekoga ko kapira dinamiku saobraćaja, a ne postupak na koji treba da me natera to što ću inače da se stidim ili pomisao da će moj prelazak ulice da izaziva gnev kod drugih. Što Dule reče, način regulacije raskrsnice nije problem ni pešaka niti vozača koji su se našli na njoj, niti jedan na drugog treba da budu kivni što se desilo da pešak bude na prelazu sekundu ili dve pre nego što je vozač došao do istog... ili kao kontra-primer, što je vozač izabrao da oslobodi glavnu ulicu tako što će da stane na pešački u sporednoj, iako je i u sporednoj već nastala kolona. Obojica mogu da se žale lokalnoj direkciji za saobraćaj i ukažu im na nedostatke.
Poenta je da je takav način razmišljanja, da je tvoje da određuješ šta je u redu i šta označava ravnopravnost, šta je tu "ekološki" ili šta već, kome je to šašoljenje ega i potvrda plave boje u krvi - poprilično pogrešan i hrani iluziju da su putevi napravljeni samo za automobile. Vozač treba da se drži zakona, osim kada bi time ugrozio druge učesnike u saobraćaju, i tu nema puno filozofiranja.
Da proširim još malo priču - to je, po meni, skoro kao oni što pizde što na uslovnom desnom stoji čovek ispred njih koji nastavlja pravo. Žalosno je koliko ljudi ne kapira da naziv "USLOVNA STRELICA" znači - smeš da obaviš radnju koju ti dozvoljava strelica, ali samo pod uslovom da ispred tebe nema nikoga, da nećeš da pogaziš pešake kojima je takođe zeleno, da ima ikakve šanse da se uključiš u drugu ulicu a ne da se guraš u zakrčenje i stojiš u sred raskrsnice ili na sred pešačkog... Ako imaš neku smetnju ispred sebe, sačekaj da ti se omogući da nastaviš put. Zašto je i kako došlo do smetnje uopšte i ne treba da bude bitno, iz perspektive vozača.
(Uzgred budi rečeno, simptomatično je da na uslovnoj strelici uglavnom trube oni u "brzim" ili u "velikim" autima, nekima koji voze "manja" ili "mirnija" vozila... Čudo jedno, zaista, ali stvarno se ne sećam da je neko nekada svirao autobusu koji nastavlja pravo, a stoji u krajnjoj desnoj traci pred samim semaforom na kome gori uslovna strelica desno. Šta, ako su kola u pitanju on treba da nestane ispred tebe jer ga ometa u njegovim Bogom-danim privilegijama, a autobus je kul, netje se fatjamo u koštac s' autobusi.)
EDIT: Da ne ispadne čista demagogija sa moje strane, u vezi trubljenja pešacima... kriv sam. Pre neki dan se uhvate dvojica pod ruku, dedice penzioneri, i krenu da prelaze ulicu prema obližnjoj kafani. Vidim da idu nogu pred nogu, tipa 10m od pešačkog, ali im stanem da ih propustim - što je, ja mislim, i normalno. Međutim, kad su došli "na bezbedno", ispred mene, umesto da nastave prelazak najkraćim putem do slobodne površine trotoara, oni okrenu dijagonalno, praktično hodaju ka meni umesto da nastave popreko. Ja stojim, iza mene stoje, iz drugog pravca idu kola pa nema mrdanja... svirnem i pokažem im rukom da požure malo, i onda kreće gestikulacija u fazonu "pa polaaaako, smiri se, kuda žuriš"... Odavno nisam dobio takav poriv da izađem i da im malo nalupam šamare dok se ne sete da nije '45 i nisu tek oslobodili grad.
Poslednja izmena:
BojanM, na dan subota, 16. avg. 2014. u 11:13h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: EDIT
pozdrav, Bojan
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin