Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od mbole » subota, 16. avg. 2014. u 09:02h

Nista.
Da ga legitimise ima pravo kao sluzbeno lice.
Takodje ima pravo da mu zabrani fotografisanje posto novinar nije ucesnik nezgode, a fotografisanje moze da bude zabranjeno u cilju zastite ucesnika udesa.
Daklem, postoji osnov da se novinaru zabrani fotografisanje, a da li je taj osnov u ovom slucaju validan, procenjuje nadlezni sud kome novinar moze da se obrati.
Djak pesak :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Chat (free talk)

Poruka od milan_gt » subota, 16. avg. 2014. u 09:08h

a znaci pesakovo vreme je bitnije od svih ostalih..jer je pesak kao princeza i sto veci kamion stane i sto vecu kolonu napravi, njegov ego proporcionalno raste :D

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 16. avg. 2014. u 09:25h

Ako ostaviš ego po strani, naravno da jeste pešakovo vreme bitnije od svih ostalih, jer tebi te 3 sekunde ne znače skoro ništa, a pešaku je to razlika između "pređi odmah" i "sačekaj 3 minuta da se svi raščiste". Kamiondžija nije doveo nikoga u opasnost zaustavljanjem, mogao je da proceni da li je to izvodljivo bez preteranog rizika, a time što je stao uštedeo je pešaku dosta čekanja i omogućio mu bezbedan prelazak.

Kada blagovremeno vidim pešaka koji stoji i čeka da prođem, ako ima još vozila ali je bezbedno da se zaustavim - to ću i da uradim. Ako sam već maltene na prelazu i iza mene nema nikoga, proći ću - naravno, pod uslovom da sam apsolutno siguran da pešak neće da zakorači dok ne prođem; pošto on već stoji manji je gubitak vremena za obojicu da mu što pre oslobodim put. Znam da nije 100% prema slovu zakona, ali je to moja lična "politika" u tim situacijama.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 16. avg. 2014. u 09:36h

al ja pricam isto sa pozicije pesaka koji ce da predje, mene bi bilo sramota da dozvolim da se kamion zbog mene zaustavi,

ili da njih 10 stoji na ukljucenju sporedne ulice u glavnu bez semafora sa 3 pesacka zbog mene, znaci svi se zaglave i onaj sto bi da se ukljuci i onaj da se iskljuci onaj da prodje, dakle svi kompletno..i onda se kolona napravi do najblizeg semafora i onda je krkljanac..stoji se na zeleno zbog pesackog, super, to je uspeh..

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 16. avg. 2014. u 10:17h

Ovaj Discovery je najverovatnije DB-ov, pa zato...
Slika

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 16. avg. 2014. u 10:25h

@milan_gt: To nije pesakov problem vec problem nadleznih koji kontrolisu tu raskrsnicu zasto tu ne postoji semafor. Ja jedino sto ne volim kod pesaka jeste kad prelaze van pesackog kao muve bez glave i ne pogledaju ni u jednu stranu (ili se zalete ka pesackom kad sam na 5m od istog).
Ne znam da li si se po svajcarskoj malo kretao kao pesak, ali to je prava stvar, tamo si zapravo ravnopravan ucesnik u saobracaju. Pritom nijedan pesak nece stupiti na kolovoz bez gledanja, isto tako mi se nije desilo da mi neko ne stane kad se uopste priblizim pesackom. Dva puta mi se desilo da sam u setnji stao do pesackog bez namere da predjem, da bih skapirao da su ljudi stali i cekaju da predjem, a ja ih ne kapiram. Sta cu, predjem ulicu iako nisam planirao, kad vec cekaju nema smisla :) Posle se naviknes da to ne radis. I da, sirenu nisam cuo, svi staju pesacima i niko ne trubi kao kod nas.
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 16. avg. 2014. u 10:33h

ja uopste ne uzivam u tome da me pustaju il da budem ravnopravan..kao pesak..

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. avg. 2014. u 11:02h

Onda oni u kolima treba da prelete one koji stoje ispred njih, propuštajući učesnike u saobraćaju koji imaju prednost, naravno ako im je izvodljivo. Hajde zameni "pešak" sa "tramvaj" i razmisli o istoj rečenici... Je l' bi i vozača tramvaja trebalo da bude sramota što negde kolona mora da stane i sačeka da tramvaj prođe kako bi jedan skrenuo preko šina u bočnu ulicu a ostali nastavili pravo?

Da li ću da pređem ulicu kada vidim da će da se napravi kolaps ako to uradim tog trenutka? Ne, naravno, ali ako mi je dozvoljen prelazak onda je to što sam sačekao automobile da prođu moj gest dobre volje kao nekoga ko kapira dinamiku saobraćaja, a ne postupak na koji treba da me natera to što ću inače da se stidim ili pomisao da će moj prelazak ulice da izaziva gnev kod drugih. Što Dule reče, način regulacije raskrsnice nije problem ni pešaka niti vozača koji su se našli na njoj, niti jedan na drugog treba da budu kivni što se desilo da pešak bude na prelazu sekundu ili dve pre nego što je vozač došao do istog... ili kao kontra-primer, što je vozač izabrao da oslobodi glavnu ulicu tako što će da stane na pešački u sporednoj, iako je i u sporednoj već nastala kolona. Obojica mogu da se žale lokalnoj direkciji za saobraćaj i ukažu im na nedostatke.

Poenta je da je takav način razmišljanja, da je tvoje da određuješ šta je u redu i šta označava ravnopravnost, šta je tu "ekološki" ili šta već, kome je to šašoljenje ega i potvrda plave boje u krvi - poprilično pogrešan i hrani iluziju da su putevi napravljeni samo za automobile. Vozač treba da se drži zakona, osim kada bi time ugrozio druge učesnike u saobraćaju, i tu nema puno filozofiranja.

Da proširim još malo priču - to je, po meni, skoro kao oni što pizde što na uslovnom desnom stoji čovek ispred njih koji nastavlja pravo. Žalosno je koliko ljudi ne kapira da naziv "USLOVNA STRELICA" znači - smeš da obaviš radnju koju ti dozvoljava strelica, ali samo pod uslovom da ispred tebe nema nikoga, da nećeš da pogaziš pešake kojima je takođe zeleno, da ima ikakve šanse da se uključiš u drugu ulicu a ne da se guraš u zakrčenje i stojiš u sred raskrsnice ili na sred pešačkog... Ako imaš neku smetnju ispred sebe, sačekaj da ti se omogući da nastaviš put. Zašto je i kako došlo do smetnje uopšte i ne treba da bude bitno, iz perspektive vozača.

(Uzgred budi rečeno, simptomatično je da na uslovnoj strelici uglavnom trube oni u "brzim" ili u "velikim" autima, nekima koji voze "manja" ili "mirnija" vozila... Čudo jedno, zaista, ali stvarno se ne sećam da je neko nekada svirao autobusu koji nastavlja pravo, a stoji u krajnjoj desnoj traci pred samim semaforom na kome gori uslovna strelica desno. Šta, ako su kola u pitanju on treba da nestane ispred tebe jer ga ometa u njegovim Bogom-danim privilegijama, a autobus je kul, netje se fatjamo u koštac s' autobusi.)

EDIT: Da ne ispadne čista demagogija sa moje strane, u vezi trubljenja pešacima... kriv sam. Pre neki dan se uhvate dvojica pod ruku, dedice penzioneri, i krenu da prelaze ulicu prema obližnjoj kafani. Vidim da idu nogu pred nogu, tipa 10m od pešačkog, ali im stanem da ih propustim - što je, ja mislim, i normalno. Međutim, kad su došli "na bezbedno", ispred mene, umesto da nastave prelazak najkraćim putem do slobodne površine trotoara, oni okrenu dijagonalno, praktično hodaju ka meni umesto da nastave popreko. Ja stojim, iza mene stoje, iz drugog pravca idu kola pa nema mrdanja... svirnem i pokažem im rukom da požure malo, i onda kreće gestikulacija u fazonu "pa polaaaako, smiri se, kuda žuriš"... Odavno nisam dobio takav poriv da izađem i da im malo nalupam šamare dok se ne sete da nije '45 i nisu tek oslobodili grad.
Poslednja izmena: BojanM, na dan subota, 16. avg. 2014. u 11:13h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: EDIT
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » subota, 16. avg. 2014. u 12:31h

Lična dokumenta se nikome ne daju, ni službenom licu. Samo na uvid.
Ovo što kaže Totti 99 %.
Naslon za glavu bar kod starijih modela se postavljao u visini očiju, sada su drugačija vozila i totalno drugačiji nasloni. Ali opet pravilna pozicija sedenja je ključna. Corsa je dobila jak udarac od pozadi i to je bilo presudno.
Što se tiče odnosa pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju puno se pisalo , bezobrazni su i jedni i drugi i tu nema dileme.
Isto kao i Milan imam pravilo da uvek puštam teška vozila pa nastavim preko kolovoza. Jer ko zna da li može da stane (puni ih je sa lošim kočnicama) i drugo dok ubrza treba mu čitava večnost.
E sad kad je stranger bio dovoljno fin i stao da propusti pešaka onda treba preći ulicu.
Vladane nabavi bolju kameru. thumbsuph

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 16. avg. 2014. u 12:35h

Da otvorimo fonda za Vladana - "Go Pro Vladan" :D :D
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » subota, 16. avg. 2014. u 12:39h

Kod Prve beogradske gimnazije, semafor bez pešačkog, meni zeleno, curica prelazi, iz škole je 100%,i kad je videla da je puštam, nastavi opušteno, ja joj kažem, kad je već prošla, aj' sporije ako možeš, ona mi pokaže srednji prst. Umro sam od smeha. ima u onom clipu gore, samo bez original zvuka.

EDIT: Uleteše postovi. Ja sam Lo Fi man, a i što sam imao bolje, sve se pokvarilo. Trenutno radim u 176 x 144, i nameravam tu i da ostanem, do daljeg.

zokkii

Poruka od zokkii » subota, 16. avg. 2014. u 12:43h

Telefon ?
U toj rezoluciji je baš mučno za gledanje.

Vladan

Poruka od Vladan » subota, 16. avg. 2014. u 12:56h

Da telefon, Nokia, neka, prastara. Imam i iPhone, ali fajlovi su preveliki, a Nokia ova druga, što snima 600x480 stalno nešto zeza ii jede kartice. Kamerica jedna,radi, ali se baterija isprazni posle 15min, a ne može da snima dok se puni, dok su cvikeri nešto zabagovali, nemam pojma, ono, riknuli neće da upale. Android sam razbio, a malo off topic, sad mi je crkao i Olympus Tough, izgleda da je mikro prekidač, ponekad može da se uključi, ali češće ne, tako da ne mogu ni pošteno da fotografišem ...

Vladan

Poruka od Vladan » subota, 16. avg. 2014. u 18:51h

Malo konstruktivne kritike i samokritike ...

[youtube][/youtube]

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » subota, 16. avg. 2014. u 21:00h

mbole

Poruka od mbole » subota, 16. avg. 2014. u 23:21h

zokkii piše:Lična dokumenta se nikome ne daju, ni službenom licu. Samo na uvid.
Oprosti, a sta je drugo legitimisanje nego davanje dokumenata na uvid?
Mada, ako cemo po slovu zakona, organ koji ti je izdao dokumenta ima pravo i da ti ih (privremeno ili trajno) oduzme. A policajac je predstavnik organa koji ti je izdao 90% dokumenata, ukljucujuci i licnu kartu.
Da li je on to u konkretnom slucaju uradio po slovu zakona, je vec stvar za upravni spor i sud, ako onaj kome je oduzeto smatra da nije po zakonu.

zokkii

Poruka od zokkii » nedelja, 17. avg. 2014. u 00:00h

Jedno je na uvid (i nek čita i prepisuje sa dokumenta) drugo je da ti uzme dokumenta. A opet ne sme da da trećem licu tvoja lična dokumenta.
Oduzimanje ličnih dokumenata ne može na ulici već treba da postoji neko rešenje suda i sl.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 17. avg. 2014. u 00:11h

zokkii piše:Jedno je na uvid (i nek čita i prepisuje sa dokumenta) drugo je da ti uzme dokumenta. A opet ne sme da da trećem licu tvoja lična dokumenta.
Oduzimanje ličnih dokumenata ne može na ulici već treba da postoji neko rešenje suda i sl.
Jel sam ja nesto prevideo ili u clanku pise da je novinar legitimisan, a ne da su mu oduzeta dokumenta?

Trece lice je takodje sluzbeno (komandir u ovom slucaju). To sto se nije legitimisao novinaru, ne menja stvar. Policajac koji je uzeo dokumenta na uvid (saobracajac koji je izvrsio legitimisanje), zna da je njegov komandir ovlasceno sluzbeno lice, pa ne cini nikakav prekrsaj time sto mu ih daje na uvid.
Postoji u zakonu pravilo da recimo za osobe koje su opstepoznate (muzikanti, politicari, sportisti, spiker na dnevniku...), ili one koje sluzbeno lice licno poznaje, ne postoji obaveza utvrdjivanja identiteta pregledom licnih dokumenata (sto ne znaci da sluzbeno lice nema pravo da mu ih trazi, samo da nije obavezno da njihov identitet utvrdi na taj nacin).

Oduzimanje (privremeno) licnih dokumenata i te kako moze na ulici, njivi, na peom spratu, u podrumu, na tavanu, autoputu... Tebe izgleda nikada nisu hapsili :)
Trajno je vec druga prica, za to mora da postoji resenje nadleznog organa (ne mora obavezno suda, mada uglavnom imas pravo da se zalis sudu). To je upravni postupak, i organ koji ti izdaje dokumenta moze i da ih oduzme.

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » nedelja, 17. avg. 2014. u 15:56h

Danas umalo da budem svedok a i ucesnik saobracajke. Stojim na semaforu u levoj traci u desnoj lik na motoru. Pali se zeleno krecemo, lik na motoru je vec razvio brzinu 50-60km/h sat kad budala iz kontra smera skrece levo i isece ga, covek jedva ukoci umalo ne pade sa sve motora pred mene. Moram da napomenem da je i do semafora motociklista vozio ok, bez divljana 50-60km/h, kozno odelo, jakna patike, kaciga.Takve motocikliste cenim i postujem...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 17. avg. 2014. u 16:02h

Lik se nameračio da tebe pretekne da ne bi čekao za skretanje levo, on motociklistu nije ni video a nekmoli razmislio o tome koliko motor brže startuje.
pozdrav, Bojan

Slika

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » nedelja, 17. avg. 2014. u 16:14h

Sinoc se vracao iz Bg-a, prva raskrsnica kod Arene, dvojica, a na sledecoj jos jedan komotno kroz crveno :lele: . Mrzi ih da cekaju.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 17. avg. 2014. u 16:16h

nažalost to je postala svakodnevnica ovde... retko se desi dan da ne vidim nekoga da je svesno i namerno prošao na čisto crveno.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

acadimke
Poruka: 1709
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Re: Одг: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od acadimke » nedelja, 17. avg. 2014. u 16:19h

Juce me izludeo taksista, crveno na samaforu a on udje u krajnju desnu traku za skretanje i produzi pravo i tako kroz dve raskrnice
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » nedelja, 17. avg. 2014. u 17:01h

Taksisti su stvarno posebna kategorija ljudi i vozaca (cast izuzecima i profesiji).Tako je i ovdje u BL,ljudi su u stanju dovesti u opasnost druge,napraviti milion prekrsaja samo zbog jurnjave za tom jeb**om markom.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 17. avg. 2014. u 17:09h

Vi bar imate crveno kroz koje se može proći. :)

Ovde u Doboju još od maja nisu popravili semafore koje je poplava uništila. Od prijašnjih 6 semafora, rade samo 2. Jedan od ta dva mora da radi inače bi bio kolaps na magistrali.
A ovde ljudi kao da su zaboravili propise ili kao da su svi juče položili.
Najveći problem stvaraju oni koji ne znaju znakove, pa stanu na raskrsnici kako bi propustili one koji nemaju prvenstvo. Oni koji nemaju prvenstvo stanu izgubljeni jer ne znaju da li da krenu ili ne. Ili se desi da ovaj što ima prvenstvo čeka, čeka i onaj koji nema, pa onda krenu zajedno onako bojažljivo, pa opet stanu.
Na svakoj raskrsnici imaju znakovi, ali to ili ne gledaju ili ne znaju.

I najgore od toga sve što svi voze 20-30 na sat. Pa nas nekoliko koji vozimo 50 ispada da divljamo. :doh:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“