Poruka
od BojanM » četvrtak, 13. nov. 2014. u 06:37h
U ovoj vesti ima toliko gluposti da je teško bilo šta pametno iskomentarisati.
Spekuliše se o 65 evra godišnje u vidu te "takse na puteve" (jer kako drugačije da se to shvati, kad takoreći ne možeš da izađeš van grada bez vinjete), uhvatili su za primer Mađarsku gde je nedeljna (nije, nego 10 dana, ali svejedno) vinjeta 9-10 evra, a godišnja 140 evra, i onda u poređenju sa time "naših" 65 dođe kao pobeda... A valjda je sramota da za reper uzimamo Rumune?
Rumunija ima oko 640km izgrađenih autoputeva i nekih 16000 km državnih puteva... Srbija ima 630-670km autoputeva (zavisi koga pitaš) i cirka 17000km državnih puteva (1. i 2. reda)... prilično uporedivo, ako mene neko pita. Što se kvaliteta puta tiče, ipak je Rumunija u EU, pa makar što se tiče održavanja mreže glavnih puteva... mi dosta kaskamo za njima. Što se obaveze tiče, i tu je dosta bliska priča, moraš da imaš vinjetu za sve nacionalne puteve i za autoputeve. Kod njih je nedeljna vinjeta 3 evra, godišnja je 28 evra.
Sad, ja "Blicu" više ne verujem ni kad napišu za sebe da su dnevne novine (jer bi se onda valjda bavili nekim novinarstvom), ali stvarno ne kapiram kojom ekonomskom logikom treba da "taksu na puteve" plaćamo 65 evra za godinu dana? Šta, duplo je skuplji asfalt i radni sat u Srbiji nego u Rumuniji? Važi.
Drugo, divna je ideja g. Božovića iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju... uvešćemo vinjete i zadržaćemo rampe! Rečenicu pre toga, u prenesenoj izjavi, on sam kaže kako su rampe mesta gde nastaju zastoji, samim time se zamaraju vozači-dugoprugaši, koji onda predstavljaju rizik na drumu itd. -- ali ne, rampe bi ipak mogle da se koriste za proveru da li vozilo ima vinjetu, i to je onda jači argument od svega prethodnog!
U Austriji i Mađarskoj taj zadatak obavljaju kamere pored ili iznad puta (nekad fiksne, nekad pokretne - u pratnji policijske patrole), snima se vinjeta koja je zalepljena na vetrobransko staklo. Nema rampe - nema suženja - nema zastoja. Rumunija čak i nema nalepnice za prozor, papirnu vinjetu pokažeš policajcu kad i ako te zaustavi pa traži da je pogleda. Kupiš je preko neta, odštampaš na A4 papiru - ili ti je odštampaju na pumpi na isti način kao i "fiskalni račun"... i sve je to potpuno normalno.
Najzad, pre nekoliko godina je taksa za održavanje puteva, koja je naplaćivana kroz registraciju vozila, proglašena za parafiskalni namet koji treba ukinuti, a sad je ovime na mala vrata vraćamo... ruku na srce, ta taksa je trebalo da ide lokalnim samoupravama, namenski, za održavanje puteva na njihovoj teritoriji, a ovo ide direktno ide u džep države, ali svede se na istu priču, nije šija nego je vrat.
Ja bih prvi drage volje platio 30e kroz registraciju vozila, da mi pri registraciji uruče i vinjetu i onda mogu da koristim bez ograničenja svaki put u državi cele godine, koliko god puta hoću. Pun mi je kufer izmišljanja nameta i šacimetrijskog određivanja po principu "šta bi valjalo da se zakrpi rupa u budžetu", zatim, ako imam vinjetu ne želim da čekam bilo gde na rampi (taj sistem koji predlažu imamo i sada, sa ENP/ETC) i generalno, muka mi je više od pravljenja ovakvih ad-hok rešenja, koja nemaju blage veze sa logikom.
pozdrav, Bojan
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin