Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Svaki put kad prodjem pord tih bankina ukosenih na dole imam asocijaciju na prevrtanje, prva misao je dal' su normalni sa tim resenjem pa onda nije valjda da bi takvu tempiranu bombu namestili a da nema neko nevidljivo sigurnosno resenje, dobro da videh ove klipove.. Nego videh jednom neki klip gde je jako dobro resen kraj bankine, bar za vozace automobila, namesten je nekakv kalup na kraj pa prilikom udarca uspori vozilo dok se metal bankine urolava kao poklopac od konzerve..
Sent from my GT-I8750 using Tapatalk
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
al bre kad se skucas u ovakav pocetak bankine sta ti ostaje, da rasiris noge da prodje izmedju a?
ovako kad te lansira i mozes necemu da se nadas 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Miloš Spasojević (Miško trovač) je na reliju ostao bez noge samo zbog bankine koja nije bila ukošena... što kaže Lanmi bolje i da dobiješ krila nego da te ravna bankina isecka na komade.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Cedo
- VIP
Idiotski je u svakom slucaju, ne znam dal' nemamo standarde za ovakve stvari ili imamo al se zbog ustede vodi apsolutna nebriga o zivotima, ovakve sitnice me najvise podsecaju o sveukupnoj tuznoj neuredjenosti.. Inace burici deluju kao efikasno resenje al neizvodljivo ih je staviti na svakoj pojedinacnoj bankini, ispred naplatnih rampi i tako nekih slicnih situacija da, tu ima mesta i velika je sansa od udara pod pravim uglom u gomilu betona, mada dosta elegantnije deluju ona resenja sa guzvanjem i propadanjem bankina tipa ovo http://www.barriersystemsinc.com/crash-cushions gde dolazi urusavanja i ublazavanja udara, vidjao sam i slican sistem sa vazdusnim dzepovima, kao harmonika a nadjoh i ovo to bi vec moglo ds se postavi na ove klasicne bankine pored puta..
- milan_gt
ovo moze na auto-putu negde, al sta bi ti stavio na seoskom nekom putu kakav je onaj gde je Trovac izgubio noge, kao i Kubica sto je imao isti udes na reliju, znaci neko jednostavno i jeftino resenje..
- Cedo
- VIP
Vidje li YT klip? Auu bre citaj pazljivije, pa sta sam ja kazao nego to isto uz dodatak ovog resenja na kraju za te lokalne prilike na putevima..
Evo ga i u praksi 4:50min ..
Evo ga i u praksi 4:50min ..
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Izgleda da nije, kao što verovatno nije odgledao ni onaj Fifth Gear klip do kraja, gde se pominju upravo takva rešenja... Ili linkove koje si postavio.
http://www.barriersystemsinc.com/xmas-impact-attenuator
http://www.barriersystemsinc.com/xtenua ... attenuator
Uloga ograde (bankine) je da apsorbuje udarac, i da svojom deformacijom spreči nastanak gore posledice. Nikako ne može da bude povoljan scenario u kojem se od frontalnog sudara pravi sudar sa prevrtanjem vozila, gde može da se desi hiljadu i jedna loša stvar. Ko nije imao tu nesreću da bude u automobilu koji se prevrće, da vam prenesem iz prve ruke: nije ni trunku zabavno.
To što je neki put nižeg prioriteta (kako ga Milan nazva, seoski) ne može nikako da bude opravdanje za postavljanje neadekvatne putne opreme. Čak i kad nema puno mesta, postoje deformabilne prepreke koje mogu da se uklope. Čak i tamo gde nema prostora za "buriće" postoje uže varijante takvih stvari koje sigurno mogu da se uglave. Zakošeni počeci i završeci bankine estetski lepo izgledaju, i možda su efikasni do brzine od 30-40 kilometara na sat (naglašavam: možda), ali to samo znači da nemaju šta da traže na bržim putevima.
I, uz dužan pijetet prema svima koji su stradali pre dve godine na Tari, ta trka nikada nije smela da bude održana na tako pripremljenoj stazi.
http://www.barriersystemsinc.com/xmas-impact-attenuator
http://www.barriersystemsinc.com/xtenua ... attenuator
Uloga ograde (bankine) je da apsorbuje udarac, i da svojom deformacijom spreči nastanak gore posledice. Nikako ne može da bude povoljan scenario u kojem se od frontalnog sudara pravi sudar sa prevrtanjem vozila, gde može da se desi hiljadu i jedna loša stvar. Ko nije imao tu nesreću da bude u automobilu koji se prevrće, da vam prenesem iz prve ruke: nije ni trunku zabavno.
To što je neki put nižeg prioriteta (kako ga Milan nazva, seoski) ne može nikako da bude opravdanje za postavljanje neadekvatne putne opreme. Čak i kad nema puno mesta, postoje deformabilne prepreke koje mogu da se uklope. Čak i tamo gde nema prostora za "buriće" postoje uže varijante takvih stvari koje sigurno mogu da se uglave. Zakošeni počeci i završeci bankine estetski lepo izgledaju, i možda su efikasni do brzine od 30-40 kilometara na sat (naglašavam: možda), ali to samo znači da nemaju šta da traže na bržim putevima.
I, uz dužan pijetet prema svima koji su stradali pre dve godine na Tari, ta trka nikada nije smela da bude održana na tako pripremljenoj stazi.

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- milan_gt
Ma taptalk mi lose prikazuje linkove, a ono od pete brzine uopste ne deluje tako strasno, u odnosu na onu sliku od mecke, dakle izmedju kosog i ravnog pocetka bolji je kosi, a najbolji je taj sa zonom guzvanja, to se slazemo..
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Iz prve ruke nesto da kazem na ovu temu..
U glavnom na novoizgradjenim delovima puta, na mostovima, i slicno, rade se ove elasticne ograde koje apsorbuju udare, i smanjuju taj osecaj udraca u zid. Npr moja bivsa firma je postavljala na Novom mostu kod Ade takvu bankinu. Zapamtio sam je npr na iskljucenju na Novom Beogradu, kod Buvljaka. Plus je iskljucenje stvarno odlicno oznaceno, LED usmeravajucim stralicama koje se napajaju suncevom energijom. Mi smo postavljali i nesto slicno tim buricima punjenim vodom bas na sama iskljucenja duz skoro celog mosta (jedan deo je na odrzavanje i opremanje dobila firma Ratko Mitrovic). Nije najsrecnije resenje, pogotovo sto te plasticne prepreke vodu vide samo kad je kisa, a ucvrscivane su iza nekim plasticnim postoljem tezine 30-ak kg, ili nabacivanjem peska.
Duz koridora 11 bi se one trebale uraditi, jer se put od nule radi, pa verujem da je u projektu planirana takva zastita.
U glavnom na novoizgradjenim delovima puta, na mostovima, i slicno, rade se ove elasticne ograde koje apsorbuju udare, i smanjuju taj osecaj udraca u zid. Npr moja bivsa firma je postavljala na Novom mostu kod Ade takvu bankinu. Zapamtio sam je npr na iskljucenju na Novom Beogradu, kod Buvljaka. Plus je iskljucenje stvarno odlicno oznaceno, LED usmeravajucim stralicama koje se napajaju suncevom energijom. Mi smo postavljali i nesto slicno tim buricima punjenim vodom bas na sama iskljucenja duz skoro celog mosta (jedan deo je na odrzavanje i opremanje dobila firma Ratko Mitrovic). Nije najsrecnije resenje, pogotovo sto te plasticne prepreke vodu vide samo kad je kisa, a ucvrscivane su iza nekim plasticnim postoljem tezine 30-ak kg, ili nabacivanjem peska.
Duz koridora 11 bi se one trebale uraditi, jer se put od nule radi, pa verujem da je u projektu planirana takva zastita.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Bolje i ovo nego da prodjes kao ovaj gore sa Mercedesom, i kao sto je npr Trovach prosao.
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Problem je sto su i mecka i momak sa trka vozili izuzetno visokom brzinom. Da su ovi u mecki vozili iole blizu normalnog bankina ne bi uspela da ih ovako probusi.
Naravno za trke je "normalna" brzina, koliko god mozes da ides, ali tu je problem organizatora, i jos kojecega, a iako deluje surovo, trke jednostavno vuku sa sobom rizik. Ne postoji "bezbedna" trka, pogotovu tipa relija, gde se vozi po obicnim putevima, projektovanim za daleko manje brzine.
Nevolja sa kosom bankinom je sto i pri "normalnoj" brzini, dolazi do lansiranja. Drugim recima, ako si vozio 80 ne bi ti ravna bankina prosla kroz auto (mozda gresim al "ja sam takvog dojma"), ali bi te kosa sasvim lepo lansirala.
A nesto nemam utisak da ove "guzvajuce" rampe nesto mnogo vise kostaju u odnosu na kosinu. Koliko ja uspevam da vidim, ovo je jednostavno malo veca ploca, na odgovarajucem "klizacu" zakacena za celo obicne bankine, kako bi se sila rasporedila, bankina krenula da se guzva i to sprecilo da probije auto. Cak negde i pise: By using standard guardrail parts and superior engineering, this System provides life saving performance as a NCHRP 350 Redirective, Non-Gating Impact Attenuator
Naravno za trke je "normalna" brzina, koliko god mozes da ides, ali tu je problem organizatora, i jos kojecega, a iako deluje surovo, trke jednostavno vuku sa sobom rizik. Ne postoji "bezbedna" trka, pogotovu tipa relija, gde se vozi po obicnim putevima, projektovanim za daleko manje brzine.
Nevolja sa kosom bankinom je sto i pri "normalnoj" brzini, dolazi do lansiranja. Drugim recima, ako si vozio 80 ne bi ti ravna bankina prosla kroz auto (mozda gresim al "ja sam takvog dojma"), ali bi te kosa sasvim lepo lansirala.
A nesto nemam utisak da ove "guzvajuce" rampe nesto mnogo vise kostaju u odnosu na kosinu. Koliko ja uspevam da vidim, ovo je jednostavno malo veca ploca, na odgovarajucem "klizacu" zakacena za celo obicne bankine, kako bi se sila rasporedila, bankina krenula da se guzva i to sprecilo da probije auto. Cak negde i pise: By using standard guardrail parts and superior engineering, this System provides life saving performance as a NCHRP 350 Redirective, Non-Gating Impact Attenuator
Djak pesak 

- sasa_f1
Pa pazi, na auto putu bih definitivno vise voleo da su kose, i cini mi se da pri 80 km/h ceono udaris u stub odakle odjednom pocinje baknkina, da ce stici sigurno do kabine, eventualno nece izaci napolje. 80 je ozbiljna brzina kad pricamo o sudarima. Tako da bih u tim situacijama vise voleo da se isprevrcem, cini mi se da su mnogo vece sanse da tako bolje prodjem.
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Meni i dalje nije jasno kako ljudi uspjevaju da udare u bankinu. 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8309
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Joj druže Losose, pa kako izlete na pravom putu, kako se skucaju nekom odpozadi a ovaj ispred sasvim normalno vozi, kako otkinu saobraćajne znake na raskrsnicama....
Pa izgube kontrolu nad vozilom iz raznoraznih razloga: prebrza vožnja, neiskustvo, neka prepreka na putu, uspavaju se....
Inaće nekako ne volim da visim naglavačke, bolje su po meni amortizujući početci bankine. Više me plaši što se dešava da se bankina koja je u kontinuitetu na nekom xyz kilometru puta (iako se preklapaju) prilikom udarca u nju otvara i onda prolazi kroz auto.
Pa izgube kontrolu nad vozilom iz raznoraznih razloga: prebrza vožnja, neiskustvo, neka prepreka na putu, uspavaju se....
Inaće nekako ne volim da visim naglavačke, bolje su po meni amortizujući početci bankine. Više me plaši što se dešava da se bankina koja je u kontinuitetu na nekom xyz kilometru puta (iako se preklapaju) prilikom udarca u nju otvara i onda prolazi kroz auto.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- acadimke
- Poruka: 1708
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Meni se desilo da sam se uspavao na 50 km/h kroz selo, trgnuo sam se kad je tocak poceo da gazi pored puta po neravninama. Zato sada kad osetim pospanost stanem i malo na vazduh i guarana
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Bice da nisi nikada leteo na krovsasa_f1 piše:Pa pazi, na auto putu bih definitivno vise voleo da su kose, i cini mi se da pri 80 km/h ceono udaris u stub odakle odjednom pocinje baknkina, da ce stici sigurno do kabine, eventualno nece izaci napolje. 80 je ozbiljna brzina kad pricamo o sudarima. Tako da bih u tim situacijama vise voleo da se isprevrcem, cini mi se da su mnogo vece sanse da tako bolje prodjem.

Ja nisam bas skroz, al bilo je jako blizu. I bilo je prilicno sporo, i "meko" tj. livada sa vlaznom zemljom. Nnije bilo ni malo veselo cak i pod tim okolnostima.
Cak samo okretanje na krov i nije tako strasno (sto ne znaci da je naivno), al varijanta sa tumbanjem po uglovima kola je verovatno nesto najgore sto moze da ti se desi, i sanse da preteknes su izuzetno male.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
+1... Sale, u onome što si napisao, ključna fraza je: čini ti se. Ne prepričava mi se na forumu sam događaj, ali podseti me neki put da ti opišem kako izgleda jedno "benigno", "meko" tumbanje, sa samo 180 stepeni rotacije. Ne želim ni to da doživim ponovo, nekmoli išta više od toga.
Razumem šta kažeš, da od dva zla treba birati manje, ali u ovom slučaju - kad već postoje alternative - oba "zla" su po meni jednako loša.
Razumem šta kažeš, da od dva zla treba birati manje, ali u ovom slučaju - kad već postoje alternative - oba "zla" su po meni jednako loša.
pozdrav, Bojan

- sasa_f1
Nisam se nikada prevrtao, nadam se da i necu. Uostalom, ne mora da znaci da ako si naleteo na rampu, da ces se prevrnuti. Sve zavisi od ugla, brzine...
Situacija danasnja...
Ulica u kojoj zivim je prilicno strma, i evo u ovih par dana kako je sneg sam imao bezbroj ovakvih slucajeva. Da l' ljudi ne smeju da stanu ili jednostavno nece, nije mi jasno...
Izvinjavam se na psovki, bio sam revoltiran.
Moj postupak...
[youtube][/youtube]
Postupak drugih na istom tom mestu, kontra smer...
[youtube][/youtube]
Situacija danasnja...
Ulica u kojoj zivim je prilicno strma, i evo u ovih par dana kako je sneg sam imao bezbroj ovakvih slucajeva. Da l' ljudi ne smeju da stanu ili jednostavno nece, nije mi jasno...
Izvinjavam se na psovki, bio sam revoltiran.
Moj postupak...
[youtube][/youtube]
Postupak drugih na istom tom mestu, kontra smer...
[youtube][/youtube]
- Iosis
- VIP
Da ali i dalje mi nije jasno kako se skucaju u bankinu, to je jedino moguće ako baciš auto iz aviona ili da poleti pa pri padu udari u bankinu. 

Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- FiestaRS
- VIP
- Poruka: 4298
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
- Kontakt:
Kad se vec pricao o braniku..
Secam se pre par godina, lik nas obilazi na autoputu Nis - Beograd, posle 20m odjendnom pocne da cese branik, istog momenta vatromet! koliko je bilo varnica. To je potrajalo 5-10 sekundi i odma se prebacio u zaustavnu traku, i stao. Verovatno je zaspao, jer je to bilo oko 4h ujutru.
Ne vide kruzni tok pa prelete preko bankina - kruznog ostrva - pored bandera itd... a ne kako raspizde u nesto drugo
Secam se pre par godina, lik nas obilazi na autoputu Nis - Beograd, posle 20m odjendnom pocne da cese branik, istog momenta vatromet! koliko je bilo varnica. To je potrajalo 5-10 sekundi i odma se prebacio u zaustavnu traku, i stao. Verovatno je zaspao, jer je to bilo oko 4h ujutru.
Ne vide kruzni tok pa prelete preko bankina - kruznog ostrva - pored bandera itd... a ne kako raspizde u nesto drugo

- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Kad smo kod kružnih tokova. Vidio sam tri slučaja da su likovi pretjerali auto preko ostrva u kružnom toku. Od toga su su bila dva smiješna gdje si mogao da vidiš auto sa jedne strane a karter da druge strane ostrva :-) Razlog? Brzina.
- Cedo
- VIP
Kako kako, pa pored puta je, ima pocetak i kraj i lepo naletis na jedno od ta dva kad vozacka sreca izda..Iosis piše:Da ali i dalje mi nije jasno kako se skucaju u bankinu
- Iosis
- VIP
Opet ne znam kako udare, mogu samo da pređu preko bankine. 
Izletanje sa puta i udaranje ili struganje o ogradu je najčešće velika brzina za krivinu, ako je u krivini, na pravcu može biti neki drugi uzrok, klizavo, nešto čačka po mobilnom, radiju ili nešto treće pa mahinalno rukom okrene volan u pogrešnu stranu, a noću je najčešće umor, počne da spava i lagano ode van puta. I naravno alkohol!
Bar je to moj neki utisak iz tekstova u vjestima i pričama ljudi koji su to vidjeli i pričali sa ljudima koji izletili tako sa puta.

Izletanje sa puta i udaranje ili struganje o ogradu je najčešće velika brzina za krivinu, ako je u krivini, na pravcu može biti neki drugi uzrok, klizavo, nešto čačka po mobilnom, radiju ili nešto treće pa mahinalno rukom okrene volan u pogrešnu stranu, a noću je najčešće umor, počne da spava i lagano ode van puta. I naravno alkohol!
Bar je to moj neki utisak iz tekstova u vjestima i pričama ljudi koji su to vidjeli i pričali sa ljudima koji izletili tako sa puta.
- Cedo
- VIP
E jbg
odustajem.. Pogledaj Bojanov klip, ne cini ti se ono kao moguce kad se sabere par kriticnih faktora..

- FiestaRS
- VIP
- Poruka: 4298
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
- Kontakt:
Haha 
Drugar se prosle god vracao sa zlatibora, premoren, zaspao i sleteo sa puta u njive (sva sreca pa nije bilo branika) i nekako se vratio na put i stao. Izasao iz auta, nije mogao da veruje sta ga je snaslo, a tek sta je i gde je prosao a autu ''nista'' osim spalog creva hladnjaka i otkacene dzeksne ventilatora hladnjaka

Drugar se prosle god vracao sa zlatibora, premoren, zaspao i sleteo sa puta u njive (sva sreca pa nije bilo branika) i nekako se vratio na put i stao. Izasao iz auta, nije mogao da veruje sta ga je snaslo, a tek sta je i gde je prosao a autu ''nista'' osim spalog creva hladnjaka i otkacene dzeksne ventilatora hladnjaka