Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od 911s [SK] » sreda, 21. jan. 2015. u 23:28h

Da se meni ovo desilo od starta bih se držao priče da sam naveliko stajao u trenutku udara, ne primer ugasio se i neće da upali, ili nešto slično, jer u tom slučaju bi bio prepreka na putu odnosno ovozilo koje stoji.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 21. jan. 2015. u 23:50h

Ako si stajao, onda je pitanje koliko dugo si stajao.

Ako si vec stajao kada se on pojavio iza kamiona, i nastavio da stojis, tada si prepreka na putu, i tada ces dobiti kaznu kao i kamion, sto si stajao tamo gde je puna linija. U tom slucaju bi krivica za sam udes bila njegova, ali to bi bilo jako tesko da dokazes na sudu.

Ako si se samo zaustavio kao deo isparkiravanja (naravno da jednom moras da stanes), tada i dalje nisi ispostovao to da on ima prednost. A da potsetim, postovanje prednosti znaci da svojom radnjom ni na koji nacin ne smes da utices na kretanje drugog vozila koje ima prednost, to jest da ono ne mora zbog tebe nikako da menja kretanje, da uspori ili bilo sta slicno.
Djak pesak :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 22. jan. 2015. u 00:07h

Ne može bezuslovno dobiti kaznu za stajanje tamo gde je puna linija, jer nije svako stajanje isto što i parkiranje, sudija za prekršaje to odlično zna.
Pitanje prednosti je u ovom slučaju problem, jer preglednost nije postojala. Ne možeš ti biti kriv ako kreneš sa znaka stop i neko sa prvenstvom te udari, a pritom je kamion parkiran u raskrsnici.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 22. jan. 2015. u 00:17h

Ti si duzan da se uveris da mozes bezbedno da prodjes kada nemas prednost, to jest da nema ni jednog vozila koje moras da propustis. Da li je tu kamion, kuca, drvo, brisan prostor... nevazno. Daklem i te kako i mozes i jesi kriv.

To sto je kriv i onaj koji se nepropisno parkirao, ne umanjuje tvoju krivicu.

Na delu gde je puna linija je zabranjeno i zaustavljanje i parkiranje.
71) заустављање возила је сваки прекид кретања возила на путу у трајању до три минута, при чему возач не напушта возило, осим прекида ради поступања по знаку или правилу којим се регулише саобраћај,

Члан 66.
Возач не сме да заустави или паркира возило:
...
на делу пута где би ширина слободног пролаза од заустављеног или паркираног возила до неиспрекидане уздужне линије на коловозу, супротне ивице коловоза или препреке на путу била мања од три метра,

Scorpio 696
Poruka: 1382
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » četvrtak, 22. jan. 2015. u 00:26h

Danasnja situacija
Nevidi se sve na snimku ali "T" raskrsnica u pitanju.
Mnogi se ovako isparkiravaju al ovaj ubode taxistu
Evo i drugi ugao da se vidi, komotno moze kamion da se okrene na trgu/parkingu
[youtube][/youtube] [youtube][/youtube]
Idu tako pa u kontra smer na autobusko stajaliste pa se ukljuce
neki cak preskoce traku pa se lepo isparkiraju u rikverc u zeljeni smer (bilo je i onih sa rotacijom)
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 22. jan. 2015. u 01:27h

mbole piše:Ti si duzan da se uveris da mozes bezbedno da prodjes kada nemas prednost, to jest da nema ni jednog vozila koje moras da propustis. Da li je tu kamion, kuca, drvo, brisan prostor... nevazno. Daklem i te kako i mozes i jesi kriv.

To sto je kriv i onaj koji se nepropisno parkirao, ne umanjuje tvoju krivicu.
Te stvari jesu tako kad se gledaju crno ili belo, ali padaju uz pomoć iole pismenijeg advokata. Podjednako si u pravu kao i kad bi rekao "na nekoj raskrsnici moraš da se zaustaviš jer nemaš prednost iako je neko ukrao znak stop".
Zaustavljanje se ne smatra zaustavljanjem ako je u pitanju "prekid radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj". Eto recimo, završio je isparkiravanje, faktički je već u saobraćaju i u tom trenutku ga je neko udario odpozadi. Klasično naletanje. Uz to, onaj ko obilazi prepreku (u ovom slučaju nepropisno parkiran kamion) je dužan da brzinu kretanja prilagodi uslovima puta i preticanje izvrši ako je siguran da će ga izvršiti bezbedno. Ovaj sa Toyotom nije ni završio preticanje.
Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.
Slažem se da postoji član zakona
Kada se vozač uključuje u saobraćaj iz dvorišta, garaže ili druge površine, u uslovima nedovoljne preglednosti ili vidljivosti, dužan je da bezbedno uključenje izvede uz pomoć lica koje se nalazi na pogodnom mestu van vozila i koje mu daje odgovarajuće znakove

ali čim se uključenje završi završava se i odgovornost po istom.

Na kraju krajeva, ne mora da bude kriv ni samo jedan, sudija za prekršaje može i jednom i drugom da rebne po kaznu za odredjeni prekršaj.
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 22. jan. 2015. u 01:53h

Ajmo iz pocetka :)

Ako se zaustavio kao deo isparkiravanja, tada je kriv za udes, posto se nije prethodno uverio da ne postoji vozilo koje mora da propusti. U tom slucaju on jos uvek nije zavrsio radnju isparkiravanja, posto ce je zavrsiti tek kad se ukljuci u saobracaj, a nije se ukljucio ako stoji. Nije je zavsio sve dok ne postigne brzinu uskladjenu sa ostatkom saobracaja. I dok jos uvek ubrzava pri kretanju ka napred, jos uvek vrsi radnju ukljucivanja u saobracaj.

Ako je stajao zaustavljen, daklem nije vrsio radnju isparkiravanja, nebitno iz kog razloga je stajao, tada nije kriv za udes, ali je kriv sto se zaustavio gde nije smeo.

Clan o prilagodjenosti brzine, nije relevantan u ovom slucaju, posto: "koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi", a u predvidjanje ne spada da neko drugi krsi propise (to jest u ovom slucaju se isparkirava ne postujuci prednost). Inace bi mogao da za bilo koji udes uvek bude okrivljen bilo ko, posto i onaj koji nailazi na zeleno na semaforu bi trebalo da predvidi da ce neko drugi da prodje na crveno.
Tojota je obilazila kamion, i videla da na drugoj strani ulice nema nikoga to jest da moze da prodje, to normalno uradila, al onda se pojavila meca koju nije mogao da vidi, a nije imao razloga da je predvidi.

No, sve ovo je prilicno naklapanja u prazno, bez detaljnog objasnjenja cele situacije. Da li je recimo ovaj sa tojotom morao da se vrati nazad u desnu traku, zato sto se pojavilo neko drugo vozilo iz suprotnog smera? Kada je meca krenula u isparkiravanje? Da li se u trenutku udesa kretala i na koju stranu ili je stajala? Meca se nalazi dosta blizu srednje linije, da li je to posledica udara ili se tu nalazila u trenutku udesa? Kojom brzinom se kretala tojota...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 22. jan. 2015. u 09:46h

na ovo zadnje mozes mislim najvise da se vadis jer upravo to forsiraju u zadnje vreme..da neko utvrdi koliko se tojota kretala..

npr, ako je izmedju vas i kamiona bilo 12m, njegovo vreme reagovanja 2m, kocenje 10m (toliko mu treba sa 50 km/h) i udario te sa nekih 20, znaci on je isao 70 u naselju..

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:03h

Upravo mi drugaru stigla slika, mihajal pupina 25 preko ogranicenja! A slikano je jos u septembru (kraj), neznam zasto je toliko putovala slika!??
Ja vise nema sta da trazim u saobracaju ovako, mora da se prilagodim, oma ide igo sa opomenom za ogranicenja i navigacija na telefona!

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:06h

Da je isao par km/h manje ne bi mu stigla kazna. Granica je 72 ili 74km/h ako me secanje dobro sluzi. Usporis oko kamera (ne mozes ih omasis, ogromne i stoje preko sve 3 trake), i to je to.
Fiesta!!

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:47h

@darko: staviš nekog u auto da te ovako upozori na prekoračenje :punnish:
Slika Slika

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:49h

Mmm da, pogotovo u bulevarima gde nemas ni zgrade ni trotoara ni pesaka u krugu od kilometar, pa hajde da vozis 50 jer se neko setio da je to pravo ogranicenje za punjenje budzeta :)
Kad oni zeleni talas ne steluju na 50 vec na vecu brzinu, sta dalje da pricamo.
Fiesta!!

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:51h

Lale piše:@darko: staviš nekog u auto da te ovako upozori na prekoračenje :punnish:
imema vec zenu, samo sto mi toliko zvoca :punnish: da zurim da stinem kuci :rally: !
imam igo, on bi lepo prica kada prekoracim, jer naravno postoje ogranicenja koja uopste nisu realna jeli!
https://play.google.com/store/apps/deta ... .radarbeep
dali je probao neko ovako nesto?
Poslednja izmena: darko darko, na dan četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:53h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:52h

Kakva diabola onaj sa Dačiom. :D
A ne znam zašto se taksista pomakeo? :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 22. jan. 2015. u 10:53h

kume ko zna kako ce da vozimo ja i ti u njegovim godinama!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 22. jan. 2015. u 16:26h

Bole, u gradskim uslovima sa ogranicenjem od 50 kmh 10 metara ili koji metar vise je sasvim dovoljno da se prepreka bezbedno obidje sa sve vracanjem u svoju traku, posebno ako je vidljvost zbog prepreke smanjena pa se moras i zaustaviti pre samog obilazenja. Vestacenje ce to isto potvrditi. Naravno da ima razloga da predvidi sta se nalazi 10m iza prepreke, jer su na primer umesto Mercedesa mogli biti radovi na putu ili pesacki prelaz bez vertikalne signalizacije. Ista prica kao i sa pesacima koji iskacu na pesackom prelazu. Gospodin sa Mercedesom se uverio da se moze bezbedno ukljuciti i da jednostavno nema koga da propusti. Ne bih se nikako slozio da se nije ukljucio u saobracaj dok brzinu nije uskladio sa ostatkom saobracaja, jer to je isuvise pausalno ocenjivanje, nicim definisano i nikako procenjivo i dokazivo.
Ford weist den Weg.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 22. jan. 2015. u 17:14h

darko darko piše:kume ko zna kako ce da vozimo ja i ti u njegovim godinama!
Nadam se bolje od njega.
Prekjuče mi je jedan matorac izletio, sreća pa nisam išao brzo inače bi ga udario, baš u vrata.
Izleće čiča, nije čak ni pogledao, kad sam vidio da će mi izletiti, počeo sam da sviram dok još nije izašao skroz, al' jok, kao da ne čuje.
Ti matori vozači su skoro pa isti kao pijani.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 22. jan. 2015. u 21:39h

911s [SK] piše:Bole, u gradskim uslovima sa ogranicenjem od 50 kmh 10 metara ili koji metar vise je sasvim dovoljno da se prepreka bezbedno obidje sa sve vracanjem u svoju traku, posebno ako je vidljvost zbog prepreke smanjena pa se moras i zaustaviti pre samog obilazenja. Vestacenje ce to isto potvrditi. Naravno da ima razloga da predvidi sta se nalazi 10m iza prepreke, jer su na primer umesto Mercedesa mogli biti radovi na putu ili pesacki prelaz bez vertikalne signalizacije. Ista prica kao i sa pesacima koji iskacu na pesackom prelazu. Gospodin sa Mercedesom se uverio da se moze bezbedno ukljuciti i da jednostavno nema koga da propusti. Ne bih se nikako slozio da se nije ukljucio u saobracaj dok brzinu nije uskladio sa ostatkom saobracaja, jer to je isuvise pausalno ocenjivanje, nicim definisano i nikako procenjivo i dokazivo.
Stvar je u tome, da sve i da ga je video i da je imao vremena da ga izbegne, itd, nije imao obavezu to da uradi.
Ako je merc imao uključen žmigavac, onda je toyota bez obzira što nije imala obavezu, trebalo da ga pusti, da bi izbegla opasnu situaciju, ali opet, bez obaveze. Moglo bi se reći da je podeljeno.
Jedan nepropisan, drugi neobziran, ali .... Ako merc nije imao uključen žmigavac, toyota nije imala ni jedan razlog da pretpostavi da će se merc isparkirati, pa ni da očekuje i izbegava nastanak opasne situacije.

Druga stvar, meni, kao laiku, iz slike sledi da je merc udario toyotu, a ne da je toyota naletela na mercedes.
Toyota je obišla kamion, krenula da se vraća u traku, u tom trenutku merc (verovatno bez žmigavca, računaajući na masku koju pravi kamion) izlazi u rikverc, tojota mota desno, ali ne uspeva da prođe, jer ga merc piči sa strane, u krilo, odmah iza fara. Tako meni izgleda slika. A da je merc u tom trenutku stajao, a toyota naletela, opet nije neka razlika.

mbole

Poruka od mbole » petak, 23. jan. 2015. u 01:37h

911s [SK] piše:... Gospodin sa Mercedesom se uverio da se moze bezbedno ukljuciti i da jednostavno nema koga da propusti. ...
Na osnvu dve gornje slike, rekao bih da mu je to uverenje bilo prilicno pogresno :)

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 23. jan. 2015. u 09:42h

Vladan piše: ... tojota mota desno, ...
Mota levo.

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » petak, 23. jan. 2015. u 18:58h

Ma cale uvek daje zmigavac, tako da je dao i ovde. Izasao je skroz na put, i poceo da krece (vec smotan volan) i ovaj ga drmno.

Mozda nekom deluje da je merc opalio tojotu, ali nije tako. Jer koliko god da je Tojota isla brzo, nije mogla da bude u tom polozaju tj pukla bi ga pod skroz drugim uglom. Pogledaj samo poziciju tojote, znaci bukvalno je vozio po sredini puta, i zijajuci u zgrade (trazio ko zna sta) jer sam kasnije saznao da covek nije iz NS i 3 sekunde pred sam udarac odreagovao minimalno. Da ga je pukao sa 50km/h (u tom slucaju bi bilo: da je merc odjednom izleteo i ovaj ga tresno. I opet ne bi bio moguc ovakav polozaj tojote, vec bi bilo ukoso `/`) raspali bi se vise, sto znaci da se kretao manjom brzinom i da je imao mogucnost da odreaguje da li sa kocenjem ili sa obilazenjem `prepreke` u ovom slucaju Merc-a.

Nije strasna situacija, ali ja imam svedoka u moju korist, pa cemo da vidimo sta ce biti :)
Slika

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » nedelja, 25. jan. 2015. u 14:05h

bice ,platice kazne obojica , mozda i onaj kamion .,. sta ako vozi po sred puta kud da vozi ? da,stoji i ceka? ... auto ne znam dali je dozvoljeno kretanje na rikverc u punoj liniji i takvo izlaznje na put kao sto je tvoj otac uradio ? u tom slucaju trebalo je da bude uparkiran na rikverc .
Onaj sto je naleteo on ce da plati sto nije gledo..
Svi ce da plate to je sustina... rulest :suicide:

darko darko

Poruka od darko darko » nedelja, 25. jan. 2015. u 17:08h

Нема љутње, али мислим да се несмеш укључити у саобраћај док се неувериш да је улица безбедна! Да је било у вожњи колони или заустављању он би био крив! Не бих да те нервирам, ја немогу да променим овим одговором ништа, шта је ту је, после ебања нема кајања hahahaha ! Али боже мој, јави овде ста је било тачно!
мо ћале је имао исту ситуацију као ти само на паркингу, и он је био ова тојота!

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » nedelja, 25. jan. 2015. u 19:30h

Ma kakva ljutnja! mrgreen

Sva sreca pa nije strasno - bar po mene thumbsuph
Slika

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » nedelja, 25. jan. 2015. u 19:33h

Kako uopste od kamiona da vidi da li je ulica bezbedna?
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“