Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- jelchica
- Poruka: 613
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Зато ме јако замара вожња преко 140 па је готово никада не практикујем. Лупаш главу ко ће и да ли ће да се склони, да ли ће да крене у претицање кад не треба...
Занимљиво је кад налетиш на странца који 1) неће да ти се склони јер си сељак који блицка (с друге стране ни он се не понаша као left lane bandit па ће свакако првом приликом да се склони), 2) добијеш туширање његовом течношћу за стакла јер си сељак (додуше ово ће јако ретко да се деси на нашем терену а врло често нпр. у Белгији).
Јесте сад то и културолошка ствар да ли се блица или не, тј. да ли се саобраћа искључиво кроз претицајну траку, али не заборавимо да дође нека врста прекршаја кад се а) непрекидно вози претицајном траком, б) непрекидно крши брзинско ограничење (које ионако није фер), в) блица, што се може сматрати насилничким понашањем. Свакако има доста простора за сучељавање мишљења, и доста простора за погрешно споразумевање и (:крц:) грешке.
Занимљиво је кад налетиш на странца који 1) неће да ти се склони јер си сељак који блицка (с друге стране ни он се не понаша као left lane bandit па ће свакако првом приликом да се склони), 2) добијеш туширање његовом течношћу за стакла јер си сељак (додуше ово ће јако ретко да се деси на нашем терену а врло често нпр. у Белгији).
Јесте сад то и културолошка ствар да ли се блица или не, тј. да ли се саобраћа искључиво кроз претицајну траку, али не заборавимо да дође нека врста прекршаја кад се а) непрекидно вози претицајном траком, б) непрекидно крши брзинско ограничење (које ионако није фер), в) блица, што се може сматрати насилничким понашањем. Свакако има доста простора за сучељавање мишљења, и доста простора за погрешно споразумевање и (:крц:) грешке.
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Sto se zakona tice, prva dva:
а) непрекидно вози претицајном траком,
б) непрекидно крши брзинско ограничење
Su jasno i citko definisana kao prekrsaji
Prvi ne samo neprekidno, vec jednostavno u levoj traci (izuzev na delu autoputa gde on prolazi kroz naselje), nije dozvoljena voznja, vec samo preticanje. Drugim recima, cim si nekoga pretekao, duzan si da se vratis u traku koja nije krajnja leva, ili ti sleduje prekrsajna prijava.
Naravno i za drugi nema potrebe za "neprekidnim". Svako prekoracenje brzine, bez obzira na trajanje je prekrsaj.
Treci:
в) блица, што се може сматрати насилничким понашањем
ne postoji kao prekrsaj, osim u izuzetnim slucajevima, a ni tada sigurno nije nasilnicko ponasanje.
Zakon o saobracaju ne poznaje nasilnicko ponasanje, poznaje samo nasilnicku voznju, a ovo sigurno tamo ne spada.
Ostali zakoni, u kojima kategorija "nasilnicko ponasanje" postoji ne poznaju ablendovanje tako da ni tu ne mozes da ga strpas.
а) непрекидно вози претицајном траком,
б) непрекидно крши брзинско ограничење
Su jasno i citko definisana kao prekrsaji
Prvi ne samo neprekidno, vec jednostavno u levoj traci (izuzev na delu autoputa gde on prolazi kroz naselje), nije dozvoljena voznja, vec samo preticanje. Drugim recima, cim si nekoga pretekao, duzan si da se vratis u traku koja nije krajnja leva, ili ti sleduje prekrsajna prijava.
Naravno i za drugi nema potrebe za "neprekidnim". Svako prekoracenje brzine, bez obzira na trajanje je prekrsaj.
Treci:
в) блица, што се може сматрати насилничким понашањем
ne postoji kao prekrsaj, osim u izuzetnim slucajevima, a ni tada sigurno nije nasilnicko ponasanje.
Zakon o saobracaju ne poznaje nasilnicko ponasanje, poznaje samo nasilnicku voznju, a ovo sigurno tamo ne spada.
Ostali zakoni, u kojima kategorija "nasilnicko ponasanje" postoji ne poznaju ablendovanje tako da ni tu ne mozes da ga strpas.
Djak pesak 

- jelchica
Naš autoput je ponekad jako naporan teren...
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Sa iole boljim kolima, svaka "normalna" vožnja po autoputu je opasna.
Opasna zato, što smara do zla boga i ljudi onda rade još pet stvari pored vožnje.
Poslednja stvar koju su mnogi uradili je da dremnu malo i šta onda imamo? Crnu hroniku.
Kada voziš "malo" brže, fokusiran si maximalno i onda nema tih problema, bar je tako kod mene.
A što se stalne vožnje u levoj traci tiče, s obzirom koliko ima sada saobraćaja kod nas, nemaš kada ni da se vratiš u srednju traku, a da ne pominjem da je ona najčešće u mnogo lošijem stanju od leve, koju ne uništavaju kamioni.
Opasna zato, što smara do zla boga i ljudi onda rade još pet stvari pored vožnje.
Poslednja stvar koju su mnogi uradili je da dremnu malo i šta onda imamo? Crnu hroniku.
Kada voziš "malo" brže, fokusiran si maximalno i onda nema tih problema, bar je tako kod mene.
A što se stalne vožnje u levoj traci tiče, s obzirom koliko ima sada saobraćaja kod nas, nemaš kada ni da se vratiš u srednju traku, a da ne pominjem da je ona najčešće u mnogo lošijem stanju od leve, koju ne uništavaju kamioni.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Ne može kamera iz kabine da "vidi" da li si, ili nisi, nagazio liniju. Može ako si baš daleko, ali u 90% slucajeva linija se gubi ispod "ćoška", tako da je snimak u te svrhe neupotrebljiv, sve i da je zakonski validan. Morao bi da imaaš kaameru spolja, pogodno okrenutu, tako da snimaa levu stranu vozila i bitni deo kolovoza. Na nekom suđenju mogao bi veštak da računa uglove, upadne, ove one, karakteristike objektiva ..., pa da kaže, ali ovako, "golim okom", ne vidi se.911s [SK] piše:I to što kažeš, samo od kamere zavisi da li ima displej i preview na licu mesta, mada ni kao mera predostrožnosti uopšte nije loše..
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
drugo je ako je zakacena puna il je preticano po punoj, vidi se na kameri ako je preticano po punoj..
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Mislim da je pred zakonom nije drugo, tj da je svejedno da li zakacio ili preticao. Jednom sam imao polemiku sa pandurom koji me zakacio jer sam zakacio punu 2-3m kad sam zavrsavao preticanje, i kad me zaustavio svo vreme je potencirao kako sam preticao na punoj liniji itd 

Fiesta!!
- Vladan
To bi se videlo, ali mislim da to nije slučaj poštovane koleginice.milan_gt piše:drugo je ako je zakacena puna il je preticano po punoj, vidi se na kameri ako je preticano po punoj..
Ili ipak jeste ...jelchica piše:Mene napecali na potezu Kraljevo - Čačak, malo ispred Čačka. Subota ujutru u 5:30. "Preticala si preko pune" a nisam. Utvrđeno neposrednim opažanjem. Verovatno ću da nadrljam, iako će biti moja reč protiv njegove pošto sliku nemaju...
Poslednja izmena: Vladan, na dan četvrtak, 20. avg. 2015. u 16:54h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- milan_gt
panduri ne znaju ali kod sudije se drugacije vodi kad se zavrsi preticanje na punoj i to malo..samo to treba dokazati jer pandur u zapisniku pise da si preticao na punoj i onda sudija gleda po tom..
- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
Мислим друг да си ти требао претећи шлепер, па онда се склонити у десну траку да напаљеник у бембари прође, јер без обзира колико он брзо ишао, ти си наумио и започео претицање, а он нека се пуши са тим блицкањем што си му улетио у траку, и успорио га мало; није му аутопут приватна писта за испуцавање.st 220 piše:@dejan_BL
Tako je, s tim što sam se, kad je počeo da blicka neprestano par sekundi, vratio u desnu traku iza šlepera, tu kočio i kad je protutnjao, vratio sam se u preticajnu traku i pretekao šleper.
Ne nosim onu kameru za snimanje saobraćaja, ali bilo bi zanimljivo da sam ovu celu priču dokumentovao jednim klipom.
Načelno je moja greška, jer nisam dobro procenio njegovu brzinu, ali svakako je on sve vreme kad je sustizao nekog u desnoj traci blickao radi predostrožnosti i tu nema ništa loše.
I ja kad pretičem neki kamion/šleper/autobus, blicnem jednom dvaput, čisto da mu dam do znanja da ga sustižem i pretičem.
Ali ovakvu brzinu nisam video možda 2-3 puta u životu.
Šta da kažem, kad su jedno 20min pre njega prošla dva ministarska audija i njihova brzina nije bila ništa specijalno u odnosu na brzinu ove bmw7.
Остало све подржавам шта си рекао

Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)
- jelchica
Milane, to je možda bilo ranije (nisam čitala starije zakone), sećam se da mi je pre puno godina tata objašnjavao (ako se dobro sećam) da je dozvoljeno završiti preticanje preko pune linije jer, jbg, nekad ne vidiš gde će se završiti.
Po novom ZOBS-u (http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezb ... evima.html) ne postoji razlika između počinjanja ili završavanja preticanja preko pune linije. U oku zakona praktično je svejedno da li si samo taknuo punu na kraju preticanja ili si komotno krenuo preko pune u nepreglednoj krivini.
Nestvarno ne-fer i neverovatno, ali tako je.
Edit:
Član 55
Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:
...
15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.
Po novom ZOBS-u (http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezb ... evima.html) ne postoji razlika između počinjanja ili završavanja preticanja preko pune linije. U oku zakona praktično je svejedno da li si samo taknuo punu na kraju preticanja ili si komotno krenuo preko pune u nepreglednoj krivini.
Nestvarno ne-fer i neverovatno, ali tako je.
Edit:
Član 55
Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:
...
15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.
- st 220
- Poruka: 674
- Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h
Slazem se i delim tvoj stav, ali veruj da mi je lakse bilo da se sklonim i malo prikocim, nego da se u mene spuca neka kretencina, jer kad vec vozi 220+ na AP u Srbiji, pretpostavimo da nije normalandejan_BL piše:Мислим друг да си ти требао претећи шлепер, па онда се склонити у десну траку да напаљеник у бембари прође, јер без обзира колико он брзо ишао, ти си наумио и започео претицање, а он нека се пуши са тим блицкањем што си му улетио у траку, и успорио га мало; није му аутопут приватна писта за испуцавање.
Остало све подржавам шта си рекао

- dejan_BL
Далеко од тога да је нормалан 
Али добро, реакција у афекту са твоје стране, а можда и паметније да си тако поступио, битно је да је прошло без посљедица

Али добро, реакција у афекту са твоје стране, а можда и паметније да си тако поступио, битно је да је прошло без посљедица
- milan_gt
Deki ti tako radi al nemoj tako da savetujes..
- dejan_BL
Мислиш на то што сам рекао да је требао наставити претицање па се вратити у десну траку, или?
- milan_gt
- dejan_BL
Па ако сам добро разумио ситуацију, онда мислим да је то исправан потез (ако га ст220 није угрозио када се престројио)
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne razumem stvarno kakvo je to opravdanje, davanje sebi za pravo voziti daleko preko ograničenja rad boljeg fokusiranja na vožnju? Ako nisi sposoban da se fokusiraš na vožnju i kad voziš 50 po pravom i ravnom putu, sjaši volan i prepusti nekom odgovornijem i sposobnijem. Htedoh da dodam "bez uvrede ili ništa lično", ali kad pomislim da dok vozim autoputem regularno 80 neko mi ugrožava život jer proleti duplo brže jer ga "smara" i ne može psihofizičkim sposobnostima da vozi bezbedno sporije, nemam aspolutno nikakvu empatiju prema takvima, čak naprotiv. Pretpostavljam da je tako i mnoge druge smaralo da uspore pred pešački, stanu na crveno, voze trezni, ili ne drkaju telefon u toku vožnje, pa smo posle njihove posledice čitali u hronici.Sharpshooter piše:Sa iole boljim kolima, svaka "normalna" vožnja po autoputu je opasna.
Nema veze, doći će uskoro koliko-toliko kraj i takvima, sa radarima, merenjima prosečne brzine izmedju naplatnih rampi, presretačima...
Kad budeš prelazio ulicu na pešačkom i na tebe bude naišao auto koji neće uspeti da ukoči, ili neće imati nameru, ti slobodno nastavi, jer bez obzira koliko on brzo išao ti si naumio i započeo prelaženje na pešačkom prelazu, a on nek se puši.... ups, videćemo onda ko će se pušiti. I dokle ćemo stići sa takvim savetovanjem?dejan_BL piše: Мислим друг да си ти требао претећи шлепер, па онда се склонити у десну траку да напаљеник у бембари прође, јер без обзира колико он брзо ишао, ти си наумио и започео претицање, а он нека се пуши са тим блицкањем што си му улетио у траку, и успорио га мало; није му аутопут приватна писта за испуцавање.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- dejan_BL
Мислим да ме нисте разумјели, све то сам рекао под претпоставком да колега са форума у току свога престројавања није угрозио БМВ-а, како је и сам рекао.st 220 piše: ... i u daljini u retrovizoru vidim neke xenone kako mi se približavaju, ali su bili daleko.
Зар је безбједније по њега било да успори, да се врати иза шлепера поново, да додатно још кочи иза њега, да би БМВ прошао?
И не видим никакву повезаност "мог савјета", тачније мог виђења ситуације са твојом поредбом везано за пјешачки

- Sharpshooter
Šta ćeš, nismo svi isti, pa da možemo da održavamo koncentraciju u smornim situacijama.911s [SK] piše: Ne razumem stvarno kakvo je to opravdanje, davanje sebi za pravo voziti daleko preko ograničenja rad boljeg fokusiranja na vožnju? Ako nisi sposoban da se fokusiraš na vožnju i kad voziš 50 po pravom i ravnom putu, sjaši volan i prepusti nekom odgovornijem i sposobnijem. Htedoh da dodam "bez uvrede ili ništa lično", ali kad pomislim da dok vozim autoputem regularno 80 neko mi ugrožava život jer proleti duplo brže jer ga "smara" i ne može psihofizičkim sposobnostima da vozi bezbedno sporije, nemam aspolutno nikakvu empatiju prema takvima, čak naprotiv. Pretpostavljam da je tako i mnoge druge smaralo da uspore pred pešački, stanu na crveno, voze trezni, ili ne drkaju telefon u toku vožnje, pa smo posle njihove posledice čitali u hronici.
Nema veze, doći će uskoro koliko-toliko kraj i takvima, sa radarima, merenjima prosečne brzine izmedju naplatnih rampi, presretačima...

Nikada u životu nisam imao ozbiljni udes, koliko god vozio malo "agresivnije" preko ograničenja, ali sam zato imao 3-4 čukanja pri malim brzinama. Jednostavno ne drži me koncentracija u takvim situacijama.
Ograničenje od 120 kmh na autoputu stoji od kada su ga napravili, a svi znamo kakva su se kola tada vozila i koliko je sve uznapredovalo. Da vozim ST-a po ograničenju na autoputu, verovatno bi završio kao jedan od onih nesrećnika na crnoj hronici, pored puta. Nije ni 220+ ok, ali nekih 170-180 je prava mera sa dobrim kolima.
Ograničenje na autoputu je 120 i većina ljudi vozi toliko. Ti što voziš 80 kmh, podjednako ugrožavaš sve ostale, kao i ja koji vozim 160 kmh, tako da misli i o tome.

P.S. Što se ostalih stvari tiče, stajem pešacima uredno, pa čak i kada ne "zaslužuju". Ne vozim pijan, umoran, ne pričam mobilnim (kada moram tu je telefon u kolima) i što je najbitnije, ne vozim polu ispravne automobile.
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Al ga i vi preteraste. Bas je logicno i "bezbedno", da na autoputu, pri brzini koju je st220 naveo, koci i da se vraca iza slepera da bi taj sa bmw-om prosao. Bas logicno. Ajd ako je tek dao zmigavac, ali ako je vec krenuo u preticanje, sto znaci da je uhvatio sredinu kamiona, daj gas, obidji kamion i odmah se vrati u desnu traku. Gde ce da koci, sta je vama.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- st 220
- Poruka: 674
- Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h
Deki, pancerff, ne znam jeste li me razumeli.
Xenoni su bili daleko iza mene kad sam pogledao pre prestrojavanja u retrovizor, a onda, sekundu kasnije, kad sam se prestrojio, vec mi je blickao da se sklonim.
Bilo je to bas blicanje od jedno 10-15 puta, a kad sam video da nastavlja velikom brzinom ka meni, vratio sam se u desnu traku, malo, samo malo prikocio da proleti Mr Bahati i onda sam pretekao sleper.
Pitam se kako sa tom brzinom nije privukao paznju presretaca.
Naravno da ne bih kocio i da se na pola slepera vracam iza njega da kre*en prodje.
Xenoni su bili daleko iza mene kad sam pogledao pre prestrojavanja u retrovizor, a onda, sekundu kasnije, kad sam se prestrojio, vec mi je blickao da se sklonim.
Bilo je to bas blicanje od jedno 10-15 puta, a kad sam video da nastavlja velikom brzinom ka meni, vratio sam se u desnu traku, malo, samo malo prikocio da proleti Mr Bahati i onda sam pretekao sleper.
Pitam se kako sa tom brzinom nije privukao paznju presretaca.
Naravno da ne bih kocio i da se na pola slepera vracam iza njega da kre*en prodje.
- Vladan
Na auto put sme svaako motorno koje može preko, koliko beše, 40, valjda. Prema tome, 80, duplo više od minimuma, je pristojna brzina i nikog ne ugrožava. Verovatno su naši idioti iz vremena gradnje auto puta donosili zakon i u ostalim evropskim zemljama, SAD itd, pa je svuda ograničenje, mahom, oko 120 - 130 Km/h.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9933
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- Sharpshooter
To što može, ne znači da treba 40 da ide.
za medveda. Tako i ja kada vozim 120