Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
macaneli
VIP
Poruka: 9927
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Re: Chat (free talk)

Poruka od macaneli » ponedeljak, 14. nov. 2016. u 23:17h

odoh da nakokam kokica,bice ovo duga noc izgleda lol hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » ponedeljak, 14. nov. 2016. u 23:34h

Macane ako imaš i za mene malo kokica trenutno mi haos u stanu pa ne mogu da nakokam bio bi ti zahvalan.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

mbole
Poruka: 14960
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 15. nov. 2016. u 00:31h

Pravo prvenstva nema ama bas nikakve veze sa migavcem.
Clan 32
Vozač koji namerava da pomeri vozilo udesno ili ulevo, menja saobraćajnu traku, pretiče, obilazi, zaustavlja, skreće, okreće se polukružno, vozi unazad, prestrojava se i sl., sme da otpočne takvu radnju samo ako se uverio da to može da učini na bezbedan način.
Nakon uveravanja da sme da otpočne željenu radnju vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavesti o tome, dajući im znak pomoću pokazivača pravca ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znak rukom. Vozač koji pokazivačem pravca daje propisani znak, mora davati znak za sve vreme vršenja radnje vozilom, a po izvršenoj radnji mora prestati sa davanjem tog znaka.

Migavac se daje da bi ostali ucesnici u saobracaju znali gde ces ti da krenes, pravo, levo, desno.
Npr. upravo na slici sa oktavijom, ako taj u oktaviji nije dao migavac, a tip cije ruke se vide na volanu ide pravo, ili desno, on uopste ne ocekuje da treba da ga propusta.
Ako okravija ide pravo, nema prednosti, posto se auta mimoilaze.
A ako oktavija skrene bez migavca, njen vozac je kriv za eventualni udes, posto ovaj sa rukama na volanu, ne moze da gleda u pasulj kuda ce on.

III trazi nazad pare od obuke :)
Djak pesak :)

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » utorak, 15. nov. 2016. u 05:49h

milan_gt piše:Lozi nas :)
:prodato: :D mrgreen
Ma ovaj forum je bio dosadan u zadnje vreme.
Nema neke ozbiljen situacije pa reko ajde da podignem temu. mrgreen
E sad za zmigavac stvarno nisam znao.
Mislio sam da ovi sto imaju prvenstva prolaza i voze glavnom ulicom oni ne moraju da daju a vecinom ide samo krivina a i oznake na kolovozu to i prikazuju.
Ima jedna krivina u nemackoj u kojoj stvarno vidis da ides glavnom ulicom i vidim da nemci daju zmigavac.Pa mi je bilo cudno.Pa sam video ovo na rtl pa reko ajde bas da pitam
U auto skoli vam sigurno nisu rekli da se bas na tom znaku daje zmigavac jer po meni ljudi ne skrecu vec idu produzavaju glavnom ulicom.
Ali ima dosta razlicitih zakona u nemackoj u odnosu kod nas.
Tako juce covek koji nije dao zmigavac na kraju nije bio ni kriv ali je bila devojka oko 21 godina koja ga je udarila i bila je potpuno gola i mislio sam da ce sada da plati kaznu.
Kad ono policija dosla i rekla da nije zabranjeno da se gola vozi jer je auto privatna stvar.
Cak je vozila i bosa i rekli su da cak i tako sme ako su joj suva stopala a ako su znojava onda ne sme :wtf:
Mada koliko je to tacno nemam pojma ipak je to neka emisija.Jer sam gledao kako kontrolisu kamiondzije i jedan je vozio bez obuce samo u carapama pa su mu rekli da ne sme.

Edit: sada sam pronasao i ovo
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/opasno ... ma/s8t338e :wtf:
Uvek kada sam vozio morao sam da uzimam patike jer papuce zaista smetaju bolje bos nego sa papucama.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 15. nov. 2016. u 06:54h

mbole piše: Npr. upravo na slici sa oktavijom, ako taj u oktaviji nije dao migavac, a tip cije ruke se vide na volanu ide pravo, ili desno, on uopste ne ocekuje da treba da ga propusta.
Ako okravija ide pravo, nema prednosti, posto se auta mimoilaze.
A ako oktavija skrene bez migavca, njen vozac je kriv za eventualni udes, posto ovaj sa rukama na volanu, ne moze da gleda u pasulj kuda ce on.
Ima tu dodatni trik sa ovom situacijom, a to je da semafor radi.

Kako je jednu raskrsnicu moguće regulisati samo na jedan način u datom trenutku (i to po opadajućem redosledu prioriteta: saobraćajac, semafor, vertikalna signalizacija, horizontalna signalizacija), bez obzira na pružanje puta sa pravom prvenstva, na davanje ili ne-davanje žmigavca, u situaciji sa slike je Škodilak dužan da propusti vozilo koje nastavlja pravo (tj. vozača iz čije perspektive posmatramo situaciju) jer važe opšta pravila za semaforizovanu raskrsnicu.

Da je igrom slučaja semafor u kvaru (i da nema saobraćajnog policajca, koji reguliše onako kako on hoće), onda bi Octavia imala prednost.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Vlada pop
Poruka: 900
Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h

Poruka od Vlada pop » utorak, 15. nov. 2016. u 08:40h

+1 za situaciju sa oktaviom
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. nov. 2016. u 08:42h

Cek cek...
postoji clan koji kaze:
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svetlosnim saobraćajnim znakom i kad se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili pravila saobraćaja. Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.

I koji je po meni lose napisan, posto u "pravila saobracaja" spada i to da onaj koji se krece ulicom sa pravom prvenstva ima prednost, a ovako je nejasno i moze da se razlicito tumaci. To jest da li se vertikalna signalizacija jednostavno preskace kao da ne postoji i primenjuju samo opsta pravila, ili se uzima u obzir i ona.
Ako nista drugo, nedosledno je.

Posto u "pravila saobracaja" spada i clan koji kaze:
Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.
...
Vozač koji ulazi vozilom na put sa prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem.

A posto je znak na slici znak obavestenja, vozac zna da se oktavija krece putem sa prvenstvom prolaza.

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 15. nov. 2016. u 08:51h

Da oktavia ima prvesntvo prolaza ali ovaj sto ide napred ima zeleno tako da on ima prednost zbog semafora.
E sad koliko je situacija slozena to je zato sto je znak stop i pravo prvenstvo prolaza dodatno nacrtani u slici.
Ne znam da li bi bas ovo u realnom zivotu moglo pridodati.
Jer primera radi ovaj sa oktaviom ne moze da gleda u pasulj da li ovom semafor radi ili ne radi.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. nov. 2016. u 10:05h

Alo i oktavija ima zeleno. Kako bi inace usla u radkrsnicu

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 15. nov. 2016. u 11:58h

Pogledajte koji znak ima oktavia, pored semafora, pa mi recite da li je neko ko je docrtavao ove znake imao imalo smisla za ono sto radi :) Sto ne znaci da ovakvih raskrsnica nema nigde po srb, naprotiv, ali raskrsnica sa slike je u Mirijevu i nema ovakvo glupu konfiguraciju.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 15. nov. 2016. u 14:47h

Ono kad se diskusija pretvori u citiranje zakona :D

[youtube][/youtube]
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dejan_mitrovic_93
Poruka: 190
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2015. u 23:54h

Poruka od dejan_mitrovic_93 » utorak, 15. nov. 2016. u 16:28h

Situacija je smijesna i jasna, svi koji imaju zeleno i idu pravo (dakle ne sijeku raskrsnicu nego prolaze pravo kroz nju) imaju prednos u odnosu na ove sto treba da je presjeku. Semafor ima prednost tako da se samo on postuje, znaci se gledaju u slucaju kada smafor ne radi. Semafor saobracaj smije da pusta samo pravo, ne moze nikako da regulise kako je nalozeno na znaku iznad je u to slucaju su ugrizeni pjesacu non-stop i ne bi imali zeleno skoro nikada.

Dakle ovaj vozac sto je u autu ima prednost, ova okravija sto skrece mora da ceka, tacka. :)
Zivot je jedan, a Mondeo 2.0 !
MonDEJO.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. nov. 2016. u 17:50h

Aman ljudi, i na najobicnijoj raskrsnici, kad semafor radi, uvek imas nekoga ko skrece levo.
Po kom on pravilu postupa?
Kako njemu semafor odredjuje dal ima prednost? Njemu je zeleno i sta sad? Al zeleno je i onome koji dolazi sa druge strane i ide pravo.

Semafor kaze da smes da predjes liniju zaustavljanja, i apsolutno nista vise. Dal ces ti odatle pravo, levo, desno... ni na koji nacin ne odredjuje ko ima prednost u takvim slucajevima.

Ne mesajte znake izricitih naredbi, kao sto je znak stop i znake obavestenja kao sto je znak koji pokazuje koja je ulica sa pravom prvenstva.
Kada semafor ne radi, vazi znak stop.
Potpuni idiotizam, tj. ocigledna greska onoga ko je projektovao signalizaciju, je sto i oktavija ima znak stop, koji ne bi smela da ima ako se nalazi na putu sa pravom prvenstra kao sto znak pokazuje.

Kakve veze imaju pesaci sa pravom prvenstva? Njih znak za pravo prvenstva apsolutno ne interesuje, i na njih se uopste ne odnosi.
Pesak ima zeleno kad ga ima. A to dal je auto na putu sa pravom prvenstva njega ni najmanje ne zanima. Svaki auto, bio na kakvom god hoces putu, je duzan da propusti pesaka kome je zelenim svetlom dozvoljen prelaz.
ako si mislio na pesake, posto je tekst malo "smuljan".

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 15. nov. 2016. u 17:55h

@mbole: I opet, raskrsnicu u nekom trenutku možeš da regulišeš samo i isključivo na jedan od ponuđenih načina; svaka druga opcija vodi u konfuziju i nije jednoznačna.

Nije strano ljudima da se zbune u ovakvoj situaciji. U Kladovu postoji raskrsnica koja je, što se znakova i regulacije tiče, identična ovome. Dolazeći odakle i Octavia u onom primeru, mnogo puta su mi ljudi koji nastavljaju pravo iz "bočne" ulice davali prednost iako sam ja skretao levo, samo zato što nailaze na znak "STOP". Iskreno, posle ko zna kog takvog događaja, i posle čitanja zakona koji me je bacio u rebus da li sam ja u pravu ili ovi što staju kad ne treba, uhvatio sam priliku i popričao sa jednim poznanikom iz saobraćajne policije... On mi je argumentovano pojasnio zašto je to tako kako jeste. Ne sećam se svake reči kako bih ga citirao, ali se svodi na to da se postojanje saobraćajnog znaka, koji sam za sebe reguliše tu raskrsnicu drugačije od semafora, faktički ignoriše dok je semafor u funkciji - pa se samim time ignorišu i svi eventualni efekti tog znaka prilikom daljih tumačenja "pravila saobraćaja" u raskrsnici, a koja se odnose na međusobno pravo prvenstva vozila koja uđu u raskrsnicu. Kad pogledaš, to je i jedini logičan izbor.

Daleko bilo da je ovo jedini zakon koji je napisan tako da je podložan tumačenjima, mada je ovde samo sveobuhvatnost termina "pravila saobraćaja" ono što muti stvari. Stari ZOBS je imao malo drugačiju, kudikamo bolje sročenu definiciju za isto pitanje: "Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svetlosnom saobraćajnom znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom mestu drugim saobraćajnim znakom." Suština saobraćajnih pravila se nije promenila, raskrsnica je potpuno isto bila regulisana i do 2009. godine kao što je i sada.

EDIT: Odgovor je bio na onu raniju poruku; kao što je i Dule dobro uočio, glupost sa docrtavanjem znakova na slici je samo zato što i Octavia ima STOP pred ulazak u raskrsnicu, ali to sam izabrao da zanemarim kao očiglednu grešku.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od bojan_kv » utorak, 15. nov. 2016. u 18:03h

http://www.blic.rs/68mdd5d
Na kojim li je ovaj drogama bio :vid budale: ... I samo prekrsajna prijava...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » utorak, 15. nov. 2016. u 18:03h

obrnuli ste temu.. pitanje je bilo vezano za ukljucivanje migavca.. sto sad raspravljate ko ima prvenstvo prolaza? macaneli je postavio sliku i pitao ko od svih vas u situaciji u kojoj je oktavia- ukljucujete migavac.. tacka

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 15. nov. 2016. u 18:06h

Zemo, nisi ič ispratio temu.
pozdrav, Bojan

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9927
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 15. nov. 2016. u 18:16h

eto opet macaneli kriv hahahaha hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dejan_mitrovic_93
Poruka: 190
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2015. u 23:54h

Poruka od dejan_mitrovic_93 » utorak, 15. nov. 2016. u 18:25h

hahaha cekicko mora neko :D

Mene su ucili, ja sam citao itd itd stvar stoje ovako kako sam napisao 1000% a i BojanM je potrvrdio.

Po ''kategoriji postovanja'' prvo ide policajac, pa semafor pa tek onda znak, pa ako nema znaka pravilo desne strane. To vazi za evropu, dok koliko se sjecam u americi prva ide policajac-semafor-znaci-pa onda pravilo 4 STOPA . To je valjda pravilo da ko je prvi stigao na raskrsnicu taj ide prvi dalje :D
Zivot je jedan, a Mondeo 2.0 !
MonDEJO.

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 15. nov. 2016. u 19:21h

Ja sam namerno ubacio sliku da vidim da li bi ste je provalili da nije u redu.
Situacija je zajebana zbog glupih znakova i naravno da bi se cak i iskusni vozaci zbunili u ovakvoj situaciji.
Ova slika je sa polaganja auto testova i zamisli kada oni ovako uce buduce vozace onda stvarno.
Ok gleda se prvo semafor i postupa se po semaforu a sta kad nestane struje.
Da li ces zaista na mestu oktavije stati na znak stop ili ces produziti dalje?
Danas ljudi i dan danas ne znaju kada treba da ukljuce zmigavac odnosno da iskljuce.
Najvise me nervira kada upale zmigavac pre kruznog puta i tako sa zmigavcem voze dok se ne iskljuce.
Ja nisam nisam znao da mora zmigavac da se da kada imas prvenstvo jer sam smatrao da ne skrecem sa glavnog puta sto je i tacno a ali u situaciji kao na slici naravno da oktavio mora da da zmigavac jer je izasla na raskrsnicu. Ja sam pitao da li mora da da zmgavac kada naidje na takav znak ali ne na raskrsnici kao na slici nego jednostavno na putu gde krivinia i nije toliko ostra.
Nego evo ovo malopre procitao u blicu najzad da ovim expertima sto pisu zakon da im neko ukaze da grese.
A pravili su sasu jankovica ludog.
Ali sve u svemu dobra vest za vozace. :bravo:
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/do-sad ... zi/zlhke7e
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » utorak, 15. nov. 2016. u 23:14h

Sta to radite fordisti? :D

Ovaj mi stvarno nije jasan... ali dobro, svako zna sta mu odgovara mrgreen

http://www.subotica.com/vesti/divljacka ... 27440.html

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

mbole

Poruka od mbole » sreda, 16. nov. 2016. u 00:54h

Ford_III piše:...
Najvise me nervira kada upale zmigavac pre kruznog puta i tako sa zmigavcem voze dok se ne iskljuce.
...
U kruzni tok se ulazi sa levim migavcem, on radi sve vreme dok se nalazis u kruznom toku, sve do trenutka kada nameravas da se iskljucis iz kruznog toka, kada dajes desni migavac.

Da citiram ponovo, posto izgleda nisi pazljivo citao :)
Nakon uveravanja da sme da otpočne željenu radnju vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavesti o tome, dajući im znak pomoću pokazivača pravca ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znak rukom. Vozač koji pokazivačem pravca daje propisani znak, mora davati znak za sve vreme vršenja radnje vozilom, a po izvršenoj radnji mora prestati sa davanjem tog znaka.

Daklem, nervira te propisano ponasanje u saobracaju :)

Bojan & ostali.
Niko ne spori da semafor ima prednost nad svim ostalim, pa i nad vertikalnom signalizacijom. Zato znak stop "ne vazi" kada je semafor upaljen.
Ali semafor ne regulise pravo prvenstva prolaza do kraja. Sta onda?

Gde u zakonu pise da onaj kome je zeleno obavezno ima prednost ako ide pravo?

Cak i u starom zakonu, semafor samo odredjuje da ako se recimo ukrstaju put sa prvenstvom i onaj koji nema prvenstvo, pa je onome na putu bez prvenstva zeleno, on je taj koji "ima prednost" (ustvari nema prednost, posto onaj drugi i ne moze da udje u raskrsnicu kad mu je crveno). Ili ako jedan put ima stop, a drugi nema, a ovome sa stopom je zeleno... al opet semafor nikako ne odredjuje prednost, vec samo propusta saobracaj ili ne.
To jest, semafor potire onu signalizaciju koja je u suprotnosti sa njegovim "mozes da pridjes - ne mozes da prodjes", i nista vise.

U novom zakonu, to je uredjeno clanom 20 sa:
"Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja."

Ajde da vidimo koja pravila saobracaja tu postoje (vec sam ih citirao, al ajde ponovo):
Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

Zbog ovoga, kada udjes u obicnu raskrsnicu, na kojoj ima samo semafor i nikakav drugi znak, onaj koji skrece levo mora da propusti onoga koji ide pravo. A ne zbog semafora, posto semafor to ni na koji nacin ne govori.
Pravilo naravno vazi i za razsksnicu bez semafora, osim ako je jedan od dva puta sa prvenstvom prolaza.

No postoji i drugo pravilo koje kaze (i dalje je pravilo saobracaja, a clan 20 kaze da se postuju pravila saobracaja).
Vozač koji ulazi vozilom na put sa prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem.

Posto znak na slici kaze da je put kojim ide oktavija put sa prvenstvom prolaza ovaj drugi je duzan da je propusti.

Bila je slicna situacija svojevremeno na TV i sa Y raskrsnicom u cini mi se Zelezniku, koja takodje ima semafor ali ima i znak za put sa prvenstvom (romb). Gde oni koji dolaze sa desnog gornjeg kraka Y-a i hoce ka vertilanom donjem delu, moraju da propuste one koji sa donjeg dela slova Y skrecu ka gornjem levom kraku.

Ford_III

Poruka od Ford_III » sreda, 16. nov. 2016. u 05:53h

mbole piše: U kruzni tok se ulazi sa levim migavcem, on radi sve vreme dok se nalazis u kruznom toku, sve do trenutka kada nameravas da se iskljucis iz kruznog toka, kada dajes desni migavac.
Odakle ti ovo mbole da dok si u kruznom toku da bude upaljen levi zmigavac.
Ti kada si usao u kruzni tok ti fakticki ides pravo jer ne skreces vise nigde samo kruzis.
Prilikom iskljucenja onda palis desni zmigavac.
Imas kruzne tokove sa 2 i 3 trake i ti sada ides prvom trakom spoljasnom i tebi je kazes ukljucen levi zmigavac.
Sto pravis gresku i zbunjujes vozace iza sebe jer smatraju ces preci na drugoj traci ili trecoj traci.
Zmigavac mora da bude iskljucen dok si u kruznom toku.
mbole piše:Da citiram ponovo, posto izgleda nisi pazljivo citao :)
Ovo ne vazi za kruzni tok bas zbog onog goreg sto sam napisao.

mbole piše:Daklem, nervira te propisano ponasanje u saobracaju :)
Mene ne nervira zasto bih nekog nerviralo postovanje propisa,ako nekog nervira onda ne treba ni da vozi.

Nego ti ovde gresis.

@Dalmatinac ovo je strasno. :mad:
Ovakve treba kaznjavati i oduzimati dozvolu sto ce ovom sigurno biti i oduzeta.
Jos ne znam da li ga zakon tereti odnosno da li postoji zakon za prlanje ulice motornim uljemako da onda mora da plati i ciscenje ulice,setalista.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Vlada pop
Poruka: 900
Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h

Poruka od Vlada pop » sreda, 16. nov. 2016. u 06:42h

U kruznom toku nema potrebe za levim zmigavcem dok si u kruznom toku,samo desni kada napustas kruzni tok.

Kada radi semafor pod pravila saobracaja spada pravilo prvenstva prolaza vozila koje dolazi sa desne strane,ostali znakovi nema veze sta pokazuju,oni se primenjuju kada semafor ne radi. Zato na onoj misterioznoj fotografiji prvenstvo prolaza ima vozilo koje ide pravo a ne Oktavia.
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 16. nov. 2016. u 07:46h

mbole piše:Gde u zakonu pise da onaj kome je zeleno obavezno ima prednost ako ide pravo?
Za konkretan primer, upravo u citiranom članu 47. stav 2. Zakona. "Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno."

Semafor ne određuje drugačije, a nadam se da smo saglasni da je to jedini važeći saobraćajni znak u datoj situaciji.
mbole piše:To jest, semafor potire onu signalizaciju koja je u suprotnosti sa njegovim "mozes da pridjes - ne mozes da prodjes", i nista vise.
Ne. Semafor potire svaki drugi saobraćajni znak ili pravilo saobraćaja koji regulišu dati segment puta, bio on pravac ili raskrsnica... Međutim, kad nisu u međusobnoj suprotnosti, važe ostala pravila saobraćaja (poput gore citiranog člana 47.)

U konkretnom primeru sa Oktavijom, iz perspektive vozača koji dolazi sa "bočnog puta", postoji kolizija između onoga što pokazuje semafor (zeleno svetlo = dozvoljen prolazak kroz raskrsnicu) i onoga što mu signaliziraju saobraćajni znaci (obavezno zaustavljanje PRE raskrsnice, nailazak na put sa pravom prvenstva). Prema tome, primenom ovih pravila, značenje svih drugih znakova osim semafora se zanemaruje. Na taj način je ulazak u raskrsnicu omogućen za oba vozila sa slike, s tim što se njihov međusobni odnos uređuje onim pravilima koja nisu u koliziji (o čemu i govori taj nemušto napisani član 20.). Suština je da ne može istim znakom i da ti bude dozvoljen prolazak i da ti bude zabranjen prolazak.
mbole piše:Bila je slicna situacija svojevremeno na TV i sa Y raskrsnicom u cini mi se Zelezniku, koja takodje ima semafor ali ima i znak za put sa prvenstvom (romb). Gde oni koji dolaze sa desnog gornjeg kraka Y-a i hoce ka vertilanom donjem delu, moraju da propuste one koji sa donjeg dela slova Y skrecu ka gornjem levom kraku.
Ne znajući kako izgleda konkretna raskrsnica, čini mi se da ovo jedino može da pije vodu ako je znak za pružanje puta sa pravom prvenstva prolaza postavljen posle semafora, pa jedan drugome ne predstavljaju alternativu... što nije nemoguće, ima mesta gde su semafori odaljeni od samih raskrsnica.
pozdrav, Bojan

Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“