Ono sto mi je zapalo za oko i zbog cega pokrecem celu ovu temu je problem premijskog stepena. Tj. prenosa ostvarenog premijskog stepena (bonusa) na novokupljeni automobil. Situacija je sledeca. NIKO od 5-6 tehnickih pregleda koje sam obisao i koji ujedno rade i osiguranja i nalepnice nije hteo da mi prizna prvi premijski stepen koji sam imao sa proslim automobilom, ali bas niko. Slusao sam svakakva objasnjenja "strucnjaka" te kako se polisa i premijski stepen vezu za sasiju pa kad menjas auto kreces opet od osnovnog (cetvrtog), te sta ako imas vise automobila sta onda, te ne moze to tako u komp da se ukuca, te ovo te ono... Na moje pitanje kako to kad nedaj boze napravis stetu i prodas auto malus te prati po maticnom broju a ne i po sasiji automobila uglavnom su mi govorili kako je to tako, kako je to sto ja hocu neizvodljivo, takva nam je drzava, samo sto ne pominju jos da im je kriv i Beograd na vodi, vlada i sve na svetu. A problem je, verujte mi samo u NJIHOVOJ neupucenosti u taj sistem i u njihovom neznanju.
Osnovne stvari o ovome imate i na sajtu polovniautomobili.rs ali ja sam resio ipak sve da proucim.
Nisam bio lenj i proucio sam sve sto se moglo naci na internetu od zakona o osiguranju, bonus-malus sistemu i samo potvrdio ono sto sam i tvrdio celo vreme. Znaci, ako ste imali prethodni auto, bili savestan vozac i imali prvi premijski stepen, a to je 15% popusta na polisu kad kupite drugi auto, bilo nov ili polovan, prilikom registracije ostvarujete prenos tog prvog premijskog stepena i na nov automobil, a to je u mom slucaju bezmalo 3000RSD jeftinija polisa osiguranja. Potrebno je samo da pre nego sto prodate stari auto ocitate staru saobracajnu dozvolu, ugovor (ovlascenje) o prodaji i po mogucnosti kopirate polisu starog automobila. Ako ne menjate osiguravajucu kucu dovoljno je samo broj sasije i br. tablice vaseg starog automobila i ugovor o kupoprodaji (ovlascenje). I Ako se pocnu praviti pametni lepo direktno otiđite u filijalu zeljene osiguravajuce kuce i zahtevajte da vam prenesu premiju. Oni ce to morati da urade jer to je propis Narodne banke Srbije (imate na sajtu NBS) a ne primenjivanje propisa NBS povlaci kazne po njih, oni to odlicno znaju.
Ovo Vam prenosim jer sam primetio da su i mog caleta koji je ceo zivot bio vozac za uzor, "zeznuli" kad je kupio novog Punta pre par godina kao i dosta ljudi iz okruzenja koji auto menjaju na par godina i svaki put kad promene auto oni krecu od 4 stepena.
Znaci, ne dozvolite da Vam osiguravajuce kuce uskracuju bonus koji ste stekli jer Vam malus koji ne daj boze napravite sigurno nece oprostiti!
Pozdrav