Dakle, ideja je da svi mi koji koristimo kamere u autu ovde iznesemo svoja iskustva u vezi njih. Neki koriste kineske modele

Ne želim da se ova tema pretvori u raspravu da li je dozvoljeno snimanje kamerom iz auta i da li su ti snimci upotrebljivi kao dokazi u bilo kakvom postupku. Ova tema bi trebala da se bavim tehničkim aspektom korišćenja, iskustvima sa različitim modelima, podešavanjima, savetima itd.
Evo, mog dosadašnjeg iskutva. Skoro 4 godine sam koristio ovaj kineski model:

Pre nekih 2-3 nedelje je konačno crkla. Za kineza, dosta je radila

Bio sam veoma zadovoljan. Iako je deklarisana kao Full HD i čak imala podešavanja za Full HD, ipak je snimala "samo" u HD rezoluciji (1280x720), pri 30 fps. Snimak sasvim pristojnog kvaliteta, za tu cenu (pre 4 godine plaćena 27 evra na DealExtreme). Imam dosta sačuvanih snimaka iz saobraćaja, nekih "zanimljivh" situacija, ali na sreću nije bilo potrebe da čuvam i neke kritične.
Pre par dana sam poručio ovaj model:

Vidim da ima jako dobre ocene, a mnogo prodavaca na AliExpressu je do sada prodalo par hiljada ovih kamera i feedback kupaca je odličan (uglavnom su svi zadovoljni).
E sad, ja sam navikao da u autu imam kameru i dok ova ne stigne, posegao sam za privremenim rešenjem. Uzeo sam neki stari (ženin) Samsung telefon i na njega instalirao jednu jako dobru car dvr aplikaciju sa Play store-a. Aplikacija se zove DailyRoads Voyager. Aplikacija me je oduševila, jer mnogo podešavanja, može sve do sitnica da se setuje, a pored svega beleži GPS podatke, kao što su koordinate (longituta i magnituta), nadmorska visina i brzina kretanja. Nije potreban pristup internetu. A kada pregledate snimke, aplikacija na jednoj polovini ekrana prikazuje snimak sa svim parametrima, a ispod prikazuje Google mapu (za ovo je potreban net, mobilni ili wi-fi) i putanju kojom se trenutno krećete na snimku. Super sve radi i jako lepo deluje. Može da snima u avi, mp4, mpeg i još nekim formatima.
Evo i snimka iz tog softvera. Problem je što kamera na ovom starom telefonu i nije nešto kvalitetna, a i telefon sam stavio u neki nosač, koji je na šoferci, ali ima pokretni zglob pa se zbog težine telefona snimak malo trese kada naiđem na neravnine i rupe. Sa boljim nosačem, snimak bi verovatno bio čistiji. U svakom slučaju, nije loše kao privremeno rešenje:
[youtu_be][/youtu_be]