Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Plin u kolima (dilema)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Plin u kolima (dilema)

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 7. jan. 2010. u 04:10h

DRAMA u Radničkoj! Beograđanin Delivoje R. (56) i njegov sin Vladimir R. (28) teško su povređeni kada se u sredu oko 13.30 zapalio njihov automobil "folksvagen džeta" u Radničkoj ulici. Povređeni su kolima Hitne pomoći prevezeni u Urgentni centar, a odatle na odeljenje Plastične hirurgije u Zvečanskoj. Lekari su utvrdili da su obojica zadobili opekotine drugog i trećeg stepena. Plamen je buknuo kada je sin zapalio cigaretu, u blizini gasne stanice.
Do incidenta, koji je mogao da ima nesagledive posledice, došlo je pošto su Delivoje i njegov sin Vladimir napunili rezervoar plinom na gasnoj pumpi MB. Vladimir je vozio automobil "folksvagen džeta" (BG 250-792), kada je zastao nakratko da upali cigaretu. Tada je vatra iznenada buknula i, najverovatnije zbog velike koncentracije plina u vazduhu, zahvatila celo vozilo.
Srećom, u pomoć su odmah pritekli radnici obezbeđenja "Progard", koji su zaposleni u blizini.
- Videli smo kola kako se zaustavljaju, a onda se samo čuo ogroman prasak - kaže Nebojša Backović iz "Progarda". - Kolege su uzele protivpožarni aparat, a ja sam potrčao da ih izvadim. Obojica su imali strašne opekotine po sebi, bili su uplašeni, ali svesni. Odeća im je skroz izgorela.
Sa opekotimana po celom telu, povređene je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar, a ubrzo potom i na odeljenje plastične hirurgije u Zvečanskoj ulici. Lekari su konstatovali da su obojica zadobili opasne opekotine - drugog i trećeg stepena. Vladimir je teže povređen, sa opekotinama grudnog koša, lica i ekstremiteta. Vladimirov otac je prošao sa opekotinama lica. Njihov životi, srećom, kako navode lekari, nisu ugroženi.

UGRADNJA
SISTEM za korišćenje tečnog naftnog gasa u najjeftinijoj varijanti košta oko 250 evra, a zajedno sa troškovima atesta i registracije ukupni trošak dostiže oko 300 evra.
Bez obzira na ovu sumu, plin je duplo jeftiniji od benzina, pa se ugradnja plina u prosečnom putničkom automobilu može isplatiti za oko pola godine. Prvi korak do registracije i dobijanja dozvole za ugradnju plina je tehnički pregled, kroz koji vozilo mora da prođe.
Najveći problem je što se plinske boce u automobile sada instaliraju gotovo na svakom ćošku.

Izvor: Vecernje novosti

Copy/paste NS auto forum
Slika

FiestaRS
VIP
Kontakt:

Re: Plin u kolima (dilema)

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 7. jan. 2010. u 04:14h

Pilin u kola... Nikako..... jeste da je mali broj ovakvih dogadjaja s`plinom ali neka fala, ne bih da se nadjem u ovakoj situaciji... zato uvek gledam pre nekog dizelasha nego benzinca... a i da kupim benzinca sigurno ne bih ugradio TNG

I chuo sam neke priche da plin shteti motoru... koliko je to istina?
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5049
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 7. jan. 2010. u 10:42h

Steti glavi motora zbog mnogo vece toplote pri sagorevanju plina. Na primer novi Punto na gas iz Kragujevca ima drugaciju glavu motora sa ojacanim ventilima od specijalnog materjala,kao i sedista ventila. E to se zove fabricki ugradjen plinski uredjaj.
Na plinu je manji obrtni moment i motor radi sa povecanim obrtajima tako da se vise stiska papucica gasa,sto takodje dovodi do brzeg habanja.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » četvrtak, 7. jan. 2010. u 10:46h

Ja to gledam sa druge strane, plin i vatra-pusaci se nikako ne slazu, ja nisam pusac pa nemam tih problema.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5049
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 7. jan. 2010. u 10:51h

Motori starije generacije cini mi se da su imali drugacije glave motora(ventile) koje bolje trpe plin,jedino sam video puno slucajeva pregorevanja dihtunga glave motora
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 7. jan. 2010. u 12:18h

A niko ne prica da li je uredjaj u doticnom automobilu bio atestiran.. Fascinira me sta moze neznanje da napravi. Danas je plin bezbedniji od benzina,ali uvek ima izuzetaka koji nece dinar dati za svoju bezbednost,pa je posle lako okriviti plin..

FiestaRS
VIP
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » petak, 8. jan. 2010. u 01:23h

Da, ko zna dal ima atest ali vrati 2 - 3 meseca u rikverc jel neko imao atestiran pin? skoro pa niko...
Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » petak, 8. jan. 2010. u 01:30h

A ko je kriv za to? Ko treba da brine za npr tvoju bezbednost? Ti,zar ne? Plinske boce su izradjene od neunistivih materijala,multiventili na njima su 100% bezbedni,jos plus sad tu postoji elektroventil koji doprinosi bezbednosti i zatvara plin odmah kod boce za slucaj da su se cevi pokidale... Sto se tice mehanike tu nema greske,samo je ljudski faktor u pitanju.. Tako da u ove price moze da veruje samo onaj ko ne zna.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 10. jan. 2010. u 21:14h

Dusan64 piše: Tako da u ove price moze da veruje samo onaj ko ne zna.
Tako nekako.
Isto se može reći i za onog ko pretače benzin sa cigarom u ustima, pa posle da kažemo kako je benzin opasan. :rolleyes:
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » nedelja, 10. jan. 2010. u 21:38h

Ako se covek pridrzava odredjene procedure, nesrece se smanjuju na minimum i mogu se samo okarakterisati kao losa sreca.
Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 11. jan. 2010. u 00:13h

Potpis..

Sve ima svoje...

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 13. jan. 2010. u 00:12h

Kažem ja, pušenje je štetno.
No šalu na stranu. :)
Plin u autu nije toliko ne bezbjedan, ali naravno ako se plinski sistem ugradi kako treba i održava na pravi način. Ko će ga znati u kakvom je stanju bio taj sistem u toj Džeti.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“