Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Savet za kupovinu TV-a

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
rista
Poruka: 123
Član foruma od: utorak, 8. sep. 2009. u 14:21h

Savet za kupovinu TV-a

Poruka od rista » sreda, 8. jun 2011. u 12:39h

Narode došlo je vreme da se prinovim jednim uređajem :woohoo: (LCD, plazma, LED tehnologija) pa mi je dobrodošao svaki savet. Gledao sam i na forumu ali mi se čini da nema slične teme.

Naime, prvo sam definisao svoj budžet na nekih recimo 60.000 din, pa me s toga interesuje šta bih za taj novac mogao da očekujem. Gledajući po netu došao sam do raznoraznih komentara (bolji LCD od plazme, neki kažu obrnuto) pa sam sada u još većoj nedoumici :suicide: .

Pošto će tv biti u mojoj sobi računam da će dijagonala od 37 inča (u krajnjem slučaju i 32 ako ne mogu dobiti dobar model sa većom dijagonalom za pomenutu sumu) biti sasvim ok.

Da napomenem još samo da sam po mom mišljenju prosečan korisnik ali da naravno želim dobiti što je više moguće za pomenutu sumu. Naravno zamolio bih ljude koji su iz ove priče da pored saveta, navedu slobodno i par modela koji se uklapaju u moj budžet.

Hvala unapred na svim savetima.
RISTA

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Re: Savet za kupovinu TV-a

Poruka od popovicvl » sreda, 8. jun 2011. u 13:09h

za taj kesh uzmi nadrkan fullHD 37'.

rista

Poruka od rista » sreda, 8. jun 2011. u 13:38h

Mala dopuna, pošto sam upravo premerio prostor na stalaži u kojoj ću smestiti TV i video da za malo ne bi mogao da se uklopi 37 inčni TV cekicko , pa s toga ću morati da uzmem varijantu sa 32 inčnom dijagonalom.
RISTA

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 8. jun 2011. u 13:47h

vidi ponude, ali za 45000 moze da se uzme 32 fullHD i da se uplati more za neki arazman do 150 E u Grckoj.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 8. jun 2011. u 14:26h

i u majdarskoj ti je jeftinije, imas i povrat pdv ako ga teras u srbiju preko grane, ali posto sam se i ja raspitivao, plazma kazu trosi kao sporet kada ide na zapecavanje, puni se svakih deset godina, led je kao zadnja fora koju svi savetuju, idi u tehnomaniju zamoli za savet ali pravi, pa posle trazi taj model ali normalno jeftinije

rista

Poruka od rista » sreda, 8. jun 2011. u 14:28h

popovicvl piše:vidi ponude, ali za 45000 moze da se uzme 32 fullHD i da se uplati more za neki arazman do 150 E u Grckoj.
:bravo: za drugi deo rečenice.
RISTA

dule0911

 
Poruka: 13651
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 8. jun 2011. u 14:30h

Jbg, ja uvek gledam da se napregnem najbolje za kintu koju imam, uvek moze i skuplje od zacrtane sume za zacrtanu dijagonalu... Sem ako ti limit nije 200k din :D

Elem, ako mozes da se nategnes: http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsu ... d5000.html
Ako ne mozes: http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsu ... c5000.html

Razlika je sto je ovaj sa "C" u oznaci proslogodisnji model ali je dovoljno dobar. A zasto sam ti preporucio LED LCD, pa, kad vec imas novac za koji mozes da ga kupis sto da ne. Trosi dosta manje struje, i ima malo uniformniju sliku od obicnog LCDa.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 8. jun 2011. u 14:48h

Ja sam iz fazona da nema matematike da se za "napredak u tehnologiji" koji u proseku nećeš ni primetiti izuješ 30% više. Dok cene padnu na normalu i izmisle još nešto novo, za 3-5 godina - svakako ćeš kupovati drugi TV, i sadašnje najbolje će tad biti po prihvatljivoj ceni, i ništa manje zanimljivo za posedovanje. Davno je prošlo vreme kada su se televizori ostavljali u testamentima... Uzeti najbolje u okviru neke cene - to da, ali treba ostati realan.

Plazma se greje i u principu "izgleda" drugačije od LCD-a na koji je većina već navikla uz računarske ekrane, ali ima crnu boju koju tek noviji i skuplji LCD televizori mogu tek-tek oootprilike da zamalo sustignu. S druge strane, ako gledanje filmova u mrklom mraku i sa maksimalnim dinamičkim opsegom nije apsolutno ograničenje ili ti ne smeta što su najdublji crni tonovi pomalo sivi (a to biva i u bioskopu, ne samo kod kuće) - ja bih rekao: zaboravi plazmu i uzmi LCD. LED troši manje struje i ima stabilniju sliku od klasičnog (CCFL) LCD-a, ali košta značajno više i pojma nemam kako ide kad nedobog rikne LED osvetljenje, dok su CCFL-ove već i šusteri počeli uspešno da opravljaju.

Opet, TV se kupuje očima, tako da bi lepo bilo da sebe častiš putem do nekog STVARNO velikog šopa koji ima i izložbeni prostor, i da tamo vidiš više televizora svih tipova "na delu"... Tako ćeš najbrže da otkriješ šta ti se dopada a šta ne. Lepo je i ovo što je Dule predložio, ali Grčka je Grčka lol pa bi (ovako, napamet) moj zbor bilo nešto od sledećeg:

http://www.tehnomanija.rs/katalog/sony- ... 00aep.html
http://www.tehnomanija.rs/katalog/sharp ... fh510.html
http://www.tehnomanija.rs/katalog/sony- ... 0baep.html
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 8. jun 2011. u 15:10h

BojanM piše:Davno je prošlo vreme kada su se televizori ostavljali u testamentima...
Sta znam, meni je najbitnija bila trajnost, zato sam prilikom kupovine TVa pre godinu ipo - dve uzeo obican LCD. Zadnji TV mi je trajao 29 godina, i znam da ovaj sadasnji Samsung nema teorije da mu pridje, ali bar da pokusam medju trenutnom ponudom da izaberem najtrajnije resenje. Jer se TV kod mojih bukvalno ne gasi.

Druga stvar, plazmu nikad ne bih uzeo jer se greje kao grejalica, ne treba mi to u sobi. To sto joj je bolja slika (kotrast, boje, ma sve) je super, ali jednostavno kad saberem sve ostale stvari (tezina, potrosnja struje, disipacija) ispade mi gora od LCDa za moje potrebe.
sibi piše:Zavisi sta je od panela unutra. Samsungov radi ok jeste da je belo malo plavkasto i crveno isprano ali da se podneti. Chungwa, inolux a pogotovo lg/philips su cista propast. Probija svetlo i gore i dole, zelena fluorescentna, crvena je bordo, a belu ne moze da napravi ni uz sudsko resenje.
Cak i kod Samsunga zavisi koji je panel, ali ja ionako samo njih razmatram prilikom kupovine, jbg, znam da nisu savrseni ali sam sa njihovim proizvodima (pogotovo TV/monitorima) imao 0 problema.
sibi piše:Pogledas u radnji tv i on ima ok sliku, odes u drugu radnju isti oznaka tv isti model code, zemlja proizvodnje ali to nije ta slika.
Ili nateras prodavca da tvoj konkretan primerak izvadi iz kutije da vidis jel to to :D

Znas i sam sta su radili sa 226BW monitorom, isti monitor isto sve, a 3 razlicita panela unutra.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 8. jun 2011. u 16:01h

dule0911 piše:Sta znam, meni je najbitnija bila trajnost, zato sam prilikom kupovine TVa pre godinu ipo - dve uzeo obican LCD. Zadnji TV mi je trajao 29 godina, i znam da ovaj sadasnji Samsung nema teorije da mu pridje, ali bar da pokusam medju trenutnom ponudom da izaberem najtrajnije resenje. Jer se TV kod mojih bukvalno ne gasi.
Samo da pojasnim, ako se nisam dobro izrazio - dakle nikako niža cena na uštrb kvaliteta, bar u smislu dugotrajnosti... valjda zato i pričamo o pomenutim proizvođačima, a ne o "brendovima" tipa Neo, Quadro ili Crypton... ali svakako niža cena dok se ostaje u okviru realnih prohteva, danas i ovde, a ne nekih hipotetičkih potreba iz alternativnog univerzuma koje se nikada ne ovaplote. Za nekoliko godina uzeti nešto novo/bolje, prodati staro (ali i dalje relativno aktuelno) i proces kreće iznova.

Uzgred, http://xkcd.com/909/
dule0911 piše:Druga stvar, plazmu nikad ne bih uzeo jer se greje kao grejalica, ne treba mi to u sobi. To sto joj je bolja slika (kotrast, boje, ma sve) je super, ali jednostavno kad saberem sve ostale stvari (tezina, potrosnja struje, disipacija) ispade mi gora od LCDa za moje potrebe.
Na ovo potpis, i pored toga što znam da je klima-uređaj postao vrlo popularan sport i da dosta efikasno rešava ove probleme. I da je zgodna zimi. hahahaha
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 8. jun 2011. u 16:09h

rista piše:Narode došlo je vreme da se prinovim jednim uređajem :woohoo: (LCD, plazma, LED tehnologija) pa mi je dobrodošao svaki savet. Gledao sam i na forumu ali mi se čini da nema slične teme.

Naime, prvo sam definisao svoj budžet na nekih recimo 60.000 din,
...
Ovo: LG LED TV: 37LE5300
Malo je iznad tvog budžeta, al je super. USB je keva, pušta sve vrste DivXa ;)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 8. jun 2011. u 16:17h

BojanM piše:Na ovo potpis, i pored toga što znam da je klima-uređaj postao vrlo popularan sport i da dosta efikasno rešava ove probleme.
Nazalost, ne kod mene :(
Tako da i dalje obracam paznju koliko mi i kompjuter disipira toplote, pa i TV :)
Fiesta!!

Scorpio 696
Poruka: 1386
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » sreda, 8. jun 2011. u 17:29h

Evo da i ja ostavim koji utisak
do pre par dana sam i razmisljao, surfovao ..... i na kraju kupio plazmu.
Plazma se greje ali kad pipnem moj 24" lcd monitor malo je topliji od plazme.
Odlucio sam se za plazmu jer je staklo napred (pusacka prostorija pa ce se lakse cistiti)
Nije full koza i ostalo ali je slika fenomenalna.(1024/768)
42" lg najtanji model 50.999din
Sledeci ako budem kupovao bice fullhd samo zato sto ce zameniti monitor na kompu.
Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 8. jun 2011. u 18:43h

Sony. Kada sam ja kupovao TV,pre godinu dana otrpilike,samo Sony je davao 2godine garancije,a to valjda nesto znaci. Skuplji je bio od konkurencije (Samsung od 102cm je kostao isto kao ovaj od 82cm),ali zato ovaj ima sve zamislive ulaze ukljucujuci i USB koji je fantastican. I da napomenem meni najbitniju stvar,a to je DALJINSKI. Ubedljivo najbolji daljinski od svih koje sam probao.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 9. jun 2011. u 09:47h

sibi piše:Lcd ili plazma?
Zavisi sta hoces. Lcd sa svim "dinamickim kontrastima" i ostalim glupostima nikada ali NIKADA nece moci da napravi kontrast koji ima naj losija plazma.
Iz tog razloga sam za plazmu, ali i ona ima svoje mane kratav vek panela (ekrana), mala rezolucija, velika potrosnja struje.....

Panasonik daje 100.000 sati i pet godina garancije na full HD plazme. Jeste im cena malo jaca nego samsungu i lg-u ali je kvalitet mnogo veci.

Prvo pitanje : Jel ti uopste treba full HD tv?

Moj savet. Uzmi naj jeftinije sa najduzom garancijom (i moli boga da uvoznik ne bankrotira). Vecina (50%) tv ne dozivi cetvrtu godinu.

Sibi, napisao si sustinu thumbsuph

Ja godinama muku mucim da objasnim ljudima glupost zvanu "dinamicki kontrast" :ozid: ...
Takodje full HD... Ljudi, trazite po radnjama da vam puste SD signal (koji ogromna vecina nas koristi) na full HD televizor, pa onda uporedite tu sliku sa npr plazmom. Ko ima blu rej ili PS3 - podrzavam, jedina svrha.
Sony i Samsung dele gomilu panela, ali sve ono do panela im je razlicito. Tako se desava da Sony na nekim kablovskim radi odlicno, dok je na KDS-u primetno losiji.

Pristalica sam plazme (Panasonic ubedljivo najbolji odnos kvalitet - cena), po meni najbolje "guta" los kvalitet signala nasih operatera i imam Panasonic "37, ali zbog velicine koja tebi treba plazma otpada. Radni vek od 100000 sati (pri tom panel ne crkne, vec izgubi odredjeni procenat karakteristika) je 11 godina neprekidnog rada.

LED ili CCFL?
LED definitivno ima neke svoje prednosti, pitanje je u praksi koliko ce ti znaciti (tanji, manji potrosac el. energije, ravnomernije osvetljen panel). Pri tom vodi racuna da imas EDGE i FULL LED televizore (Sony radi samo EDGE).

Posto dolazi u obzir samo "32, znaci LCD, glasam za Sony, i to neki osnovni model, imas fin izbor, a i po radnjama, veruj mi, mozes da se cenjkas...
Slika

rista

Poruka od rista » četvrtak, 9. jun 2011. u 10:13h

Juče po podne sam vođen vašim savetima prošetao po gradu da vidim šta se može naći u ponudi. Tražio sam između ostalog model koji mi je član dule0911 preporučio, a koji mi se svideo na prvi pogled (Samsung LED UE-32C5000) međutim ponuda po marketima ovde u Kragujevcu je takva da nikako ne mogu naći modele u ovom rangu. Ili su to ekstremno skuplji modeli ili su to neki jeftini koji nisu FullHD (naravno govorim o 32" tv). Čisto sam hteo da vidim pomenute modele uživo, kakvu sliku daju i da li mi se sviđaju.

Po svemu sudeći moraću da sednem u auto i da se prošetam do Bg-a :bravo: .
RISTA

totti

Poruka od totti » četvrtak, 9. jun 2011. u 10:45h

Jesi isao u TRI O radnju (kod zgrade Lepa Brena)?

Veruj mi, pogotovo za "32 ti je nepotrebno FULL HD...
Slika

totti

Poruka od totti » četvrtak, 9. jun 2011. u 12:44h

WEG (gde radim), Vox, Fox itd rade televizore (a i gro bele tehnike) uglavnom u Turskoj(90%), u fabrici Vestel, gde se, izmedju ostalog, rade i Toshiba, JVC, pojedini modeli Indesit i Ariston frizidera i ugradne tehnike, osnovni model Whirlpool ves masine itd.

Ja sam uvek za Japance. LCD Sony, Plazma Panasonic.
+1 (kad Pioneer vise ne pravi plazme, a i cena im je bila ...)
Slika

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 9. jun 2011. u 13:12h

sibi piše:-Ne znam sta imate protiv WOX-a, beka, nea.....pa to su samo stari modeli samsunga i lg-a (ako su i to modeli uopste bili to sto je pisalo na njima)
Ja imam protiv "samo" sve ono što se podrazumeva pod uslugama koje se pružaju posle kupovine. thumbsuph Ali dobro, svakom svoje, možda drugima to nije bitno. ;)

@totti, OK je to, al' znam i da je Dell (koji sam prodavao) u svoje ultra-profi serije monitora ugrađivao LG-Philips panele... i onda uzmeš LG ili Philips navodno sa istim panelom, koji je izašao iz iste fabrike u istom mesecu, i to nekako ne bude isto.

Pritom još nismo ni načeli teoriju zalamanja, tj. da kvalitet uređaja koji do nas stižu često upadaju pod pravilo "kako ti se zalomi". I da uvoznici (čast izuzecima) prečesto biraju opciju jeftinoće zbog konkurentnosti... Lupam, imaš izbor laptopova koji su prošli 72h burn-in test, gde je eliminisano 95% defekta, po ceni X - i kontingent koji je greškom spakovan bez tog testa, na rizik, po ceni 80% od X. Pogodi koji će od ta dva da se pojavi kod nas na tržištu, a naravno da će na svakom sajtu da kupac naiđe na podatak da je "svaki pojedinačni računar testiran 72h da bi se otklonili potencijalni nedostaci". Ali odoh u off...
pozdrav, Bojan

Slika

totti

Poruka od totti » četvrtak, 9. jun 2011. u 13:38h

BojanM piše:
@totti, OK je to, al' znam i da je Dell (koji sam prodavao) u svoje ultra-profi serije monitora ugrađivao LG-Philips panele... i onda uzmeš LG ili Philips navodno sa istim panelom, koji je izašao iz iste fabrike u istom mesecu, i to nekako ne bude isto.
Slazem se sa tobom, zato sam i naveo da Sony i Samsung dele panele, ali im je razlicito sve ono do panela. Iz tog razloga i preporucujem Sony, Samsung nekako uopste ne volim, ali to je moje subjektivno misljenje... thumbsuph
Slika

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » četvrtak, 9. jun 2011. u 15:01h

Vec vise od 2.5 godina sam zadovoljni vlasnik Samsung-a LE32A558. Radi u proseku 18 sati dnevno i dosad nisam imao nikakvih problema. Jedina mana mu je pustanje MP3 muzike preko USB-a (emituje snimak malo ubrzano). Neznam dali je to generalno problem sa ovom serijom ili je problem samo sa mojim TV-om (posto na net-u nisam nasao nista o ovom problemu).
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 9. jun 2011. u 15:12h

fancy piše:Ovo: LG LED TV: 37LE5300
Malo je iznad tvog budžeta, al je super. USB je keva, pušta sve vrste DivXa ;)
Da dodam da već pola godine imam 32" verziju ovog TVa, 32LE5300 (vidi link) i on se sa cenom od 58,599 perfektno uklapa u tvoj budžet. Sve vrste multimedije pušta perfektno, ali je mogućnost čitanja svih DivX formata prosto zapanjujuća. Prestao sam da koristim DVD kao medijum, sve filmove i serije koje gledam jednostavno sjurim na USB, utaknem u TV i uživam :)

LG trenutno ovde važi za najbolju kupovinu u odnosu cena / kvalitet / performanse. Za ono koliko košta teško da može da se nađe LED TV iole bliskih karakteristika.

p.s. da imam duplo više para, najverovatnije bih išao na Philips, ali... i moj je budžet bio 60,000 :D

(ja sam moj pazario u Hellas Computers: http://www.hellas.rs/index.php?action=g ... mit=Filter oni su najčešće povoljniji i od Tehnomanije!)

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 9. jun 2011. u 16:16h

Lepo bi bilo da je isključivo, ali u praksi zavisi puno od serije. Dell UltraSharp 30" su uglavnom S-IPS (LG, za one sa jeftinijim kartama), 24" uglavnom S-PVA (Samsung), 20" mešano meso (nekad čak i isti model ima malo LG a malo Samsung). Pišem "uglavnom" zbog već pomenute teorije zalamanja, jer uvek ima izuzetaka. Znam da se desilo upravo sa Apple 24" Cinema Display HD da naprasno promene dobavljača panela, pa su ljudi potrčali ka "proverenim" Dell modelima... EIZO (respect!) i IBM zaista ne znam šta stavljaju.

Za garanciju... jbg, neosporno da se i to desilo kod nas - ali ne pričam o takvim kataklizmičkim događajima, već o (relativno) "redovnom" postupku. Čak i u istom servisu u prodajnom lancu, nije isti tretman reklamacije na recimo Sony uređaju i na nekom WauMauTech. Al' kažem, sve zavisi od toga koliko je nekome to u nekom momentu bitno. Ako izgleda OK i ne mora da radi ceo dan u nekom profesionalnom okruženju (neće niko da propusti avion ako ekran naprasno otkaže posle godinu dana neprestanog rada) - super, samo napred. :)

Ja i dalje biram Sony TV da se ne bih preko mere opterećivao sitnicama. Isto kao što mi je srcu prirasla Philips optika (CD/DVD...) koja me još nije izdala, a gde me je Sony svaki put razočarao. Da, imam neke predrasude te vrste. :D
pozdrav, Bojan

Slika

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 9. jun 2011. u 16:30h

sibi piše:@Fancy
Alex (grk) je krenuo sa tako malim marzama da kolje tehnomaniju i bugare. Jdini problem sto nista nema na stanju, al vredi se strpiti koji dan za 10-20 eura
Ja sam Alexa zvao i naručio od danas za sutra - i stiglo je kako je i rekao - do 13h. Odavno samo kod njega kupujem hardware, sad se to proširilo i na TV :D

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » četvrtak, 9. jun 2011. u 19:04h

@sibi

Model code je: LE32A558P3FXXC

I ja sam krenuo u prodavnicu sa planom da kupim Sony Braviju a izasao sa Samsungom. Malo uticaj prodavca, malo veoma pozitivna iskustva sa prethodnim Samsung televizorima i odluka je donesena u poslednjem trenutku. Iako mi je Sony nekako elegantniji, smatram da nisam pogresio u izboru.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“