Auto kupujem za troclanu porodicu mladju porodicu, cerkica mi ima 3 godine.. auto ce se 90% voziti po gradu i eventualno medjugradksi saobracaj do nekih 50 km

Mnogo sam se dvoumio izmedju dizelasa i benzinca.. I sve se svelo na to da je dizel dosta velik rizik i da je benzinac ipak neko bolje resenje.. Ali to je isto jedan od razloga zasto vas pitam za misljenje... Dizel vs. Benzinac.. Znaci nisam odustao od dizelasa ali sam mozda vise naklonjen benzincu...
E sad u opticaj su mi bili sledeci modeli.. ford fiesta od 1.25 benzinac, fiesta 1.4 dizel ( oni imaju turbinu i plivajuci, jel tako? ), fiesta 1.4 benzinac ( ali mislim da ovo bas i nije najbolji izbor ipak je mozda bolji 1.25, zar ne? ) i fokus 1.6 benzinac i ugradio bi plin u njega 100% posto vidim da dosta trosi... Od focusa dizelas mi bas nije privlacan niti 1.4 jer sam dosta toga cuo da tesko vuce i da je onda bolje uzeti 1.6 ionako 1.6 ima vise u ponudi... Samo mislim da je 1.6 zetec a 1.4 duratec pa je ovaj drugi bolji i jeftiniji za odrzavanje i plin, tako, jesam u pravu?
I sad jedno pitanje koje je mozda ne zahvalno ovde postavljati ali ajde... U opticaju jos uvek su mi Fiat punto 1.2 16V benzinac i punto 1.3 multijet... za ovog dizelasa sam cuo da je ekstra motor, ali ne znam tacno da li on ima turbinu i plivajuci zamajac... njega imam kao izbor ako ne nadjem dobru fiestu ili focusa i ako mi je budzet mali za jedan dobar fordov model...
Takodje sam gledao i Seata Ibizu ali o njoj bas nista ne znam, skoda fabija je bila preporucivana od dosta poznanika pa sam i nju stavio u izbor... Ali najblise fordu je kako vidim Polo i mislim da su u vrhu fiesta i Polo.. Fokus kao auto iz vece klase je jedini u opticaju pa njega racunam samo ako naidjem na dobar primerak uz dobru cenu...
Na drugommestu mi je fiat punto, a ibiza i skoda na poslednjem jer jednostavno nemam puno informacija o njima..
To je to.. hvala puno na savetima.. Najbrojao sam dosta modela jer jednostavno ne mogu da se vezem samo za jednu marku ali svaki komentar i savet bi mi super dosao... Pozdrav