Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

mondeo tdci vs tddi (u potrazi za mondišom)

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

mondeo tdci vs tddi (u potrazi za mondišom)

Poruka od Pančevac » nedelja, 30. okt. 2011. u 13:30h

posto sam odustao od kupovine benzinca,voleo bih da cujem vase vidjenje prednosti i mana ova dva tipa motora tdci i tddi tj. za koji da se odlucim. trenutno vise naginjem ka tdci...
Poslednja izmena: Pančevac, na dan utorak, 22. nov. 2011. u 19:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: mondeo tdci vs tddi

Poruka od milan_gt » nedelja, 30. okt. 2011. u 14:44h

sa tdci-jem sam presao 126.000 bez problema sa diznama cr pumpom ili zamajcem..ukupno na satu 226.000

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 30. okt. 2011. u 16:18h

za tdci proveri kod majstora pumpu, prati na forumu o predostroznosti za pumpu i dizne i nebrini, nece ti niko biti kriv ako kupis pokvaren, onda si sam kriv
ako se plasis za pumpu tddi je izdzljiviji za lose, ili najlosije gorivo u evropi i svetu koje se podaje u srbiji :woohoo: , negde sam i u novinama procitao...

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 30. okt. 2011. u 18:28h

Okreni obrni, tdci je malo skuplji za odrzavanje od tddi-a kad krenu skupi kvarovi.

Inace lepse povlaci i ide malo bolje. Potrosnja im je slicna, tdci po pravilu treba da trosi manje, ali posto bolje ide onda se uglavnom brze i vozi pa potrosnja izadje na isto :D

Imam tdci, presao 40k sa njim (ukupno 240k) i zadovoljan sam za sada.
Fiesta!!

dax92

 
Poruka: 7617
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 30. okt. 2011. u 22:35h

Nemam Mondea, vec Focusa TDCI, ali je u sustini isto (ne bih da kazem sr...e! mrgreen ).
Redovno odrzavanje im isto kosta, TDCI jedino sto ima skuplje i osetljivije dizne, kao i pumpu... U sustini je to jedina razlika.
Kod Focusa je razika u voznji izmedju TDDI i TDCI (po meni) dosta velika. TDCI lepse radi (manje bucan), bolje ubrzava, ima veci obrtni moment, a i rastereceniji je pri vecim brzinama (manje se motor vrti).

Ako prelomis na TDCI, samo sipaj dobro gorivo (na proverenim pumpama, nemoj svuda sipati), i neces imati nekih problema.
Veruj da se neces pokajati nikako! thumbsuph
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 30. okt. 2011. u 22:42h

Kod focusa ima jos jedna (za mnoge bitna) cinjenica - tddi nema plivajuci zamajac, tdci ima, a razlika u ceni nije mala :)

Kod Mondea svi imaju plivajuci, nebitno koji je dal dizel dal benzinac. Tako da je jedina razlika sto se odrzavanja tice pumpa i dizne, koje su kod TDDI jeftinije.
Fiesta!!

Pančevac

Poruka od Pančevac » nedelja, 30. okt. 2011. u 22:48h

hvala na odgovorima. u principu to je ono sto sam hteo cuti i da prelomi (potvrdi) u mojoj odluci. thumbsuph

takodje ovaj post je otvoren i za sugestije koje bi mi pomogle pri kupovini. u smislu na sta obratiti paznju,sta sme a sta ne,moguce greske koje pokazuje...kako prepoznati zamajac u kakvom je stanju,pumpa ,dizne...jednostavno vasa iskustva.

dax92

 
Poruka: 7617
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 30. okt. 2011. u 22:51h

dule0911 piše:Kod focusa ima jos jedna (za mnoge bitna) cinjenica - tddi nema plivajuci zamajac, tdci ima, a razlika u ceni nije mala :)

Kod Mondea svi imaju plivajuci, nebitno koji je dal dizel dal benzinac. Tako da je jedina razlika sto se odrzavanja tice pumpa i dizne, koje su kod TDDI jeftinije.
Znam to, nego nisam hteo ovde sve o Focusu da pisem, jer je ipak rec o Mondeu. :)
Nisam hteo da mu stajem na muku sa plivajucim! mrgreen :P

Plivajuci zamajac se pocinje prepoznavati da je los kad se prilikom gasenja (zagrejanog motora) cuje onaj metalni zvuk, udaranje metala o metal. A za dizne i pumpu mislim da bi trebalo ici na dijagnostiku. Znam i da neravnomeran rad motora na leru otkriva problem sa pumpom ili diznama.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 30. okt. 2011. u 23:07h

Zamajac je malo teze izvaliti (bar meni) nego kod npr Focusa, ali standardne stvari gledaj - ne sme da zazveci kad se gasi (kao zvuk metala koji zvoni, ne znam kako da opisem), ne sme previse da se trese kad se pali/gasi i kad pritisnes papucicu kvacila (pogotovo kad malo naglije kreces iz mesta) ne bi trebalo da osecas vibracije. Tacnije, taj osecaj na papucici je kao da ti neko udara malim cekicem u nogu dok popustas kvacilo :D
Modeli koji imaju menjac sa 5 brzina imaju malo jeftiniji set kvacila i zamajac nego npr menjac koji ja imam sa 6 brzina. Modeli menjaca sa 6 brzina maltene svi imaju fabricku gresku (ako se to moze nazvati greskom) da kad je hladnije prva 2-3 ubacivanja u drugu brzinu idu malo teze, tako da nemoj to da uzmes kao manu, rade tako hiljadama kilometra bez problema. Ja sam na mom to npr primetio ali sam pripisivao losijem kvacilu, medjutim isto je sad kad sam stavio novo, i u prici sa majstorima sam skapirao da su englezi cak se u garanciji zalili i menjali menjace na mondeu mk4, bez rezultata (i mondeo mk4 ima isti menjac kao mk3).

Sto se dizna/pumpe za TDCI tice - dijagnostika je najbolja metoda provere ovoga. Stavi se, upali se auto, pogleda se pritisak u sistemu goriva dok auto radi u leru, ako je veci od normalnog to odmah sugerise da nesto nije u redu.
Ili autoput, 5ta ili 6ta brzina (koja je vec najveca) i pun gas. Ako pretera 170-180 sve je ok, uglavnom ako neka dizna zajebava onda ce se ugasiti ili prijaviti gresku na toj brzini. Mada mozes lepo da testiras i samo da vozis 1-2-3 do 4k obrtaja.
Pritom je zanimljivo da auto kome ne valjaju dizne u leru i dok se dodaje gas u mestu maltene nece pokazivati znake slabosti, mozda ce samo malo vise da dimi i to je to, tako da pripazi iako sve zvuci lepo na uho, mozda nije sve u redu. A ovo sto je dax rekao za neravnomeran rad moze isto da bude pokazatelj - mada uzmi to sa rezervom, meni je (verovali ili ne) zamajac pravio problem neravnomernog rada u leru, kad sam ga promenio auto radi mirno odjednom :D
Za TDDI ne znam, predpostavljam da je slicna fora.

Dalje sto treba da obratis paznju kod Mondea (cisto da bi spustio cenu) jeste da li se remenica radilice cuje (ovo im je boljka ali samo zvucnog tipa, super za spustanje cene :D ), kakva su creva do turbine/intercoolera itd, generalno stanje kaiseva... Naravno sav ostali potrosan materijal tipa diskovi/plocice/gume itd. Sto se trapova tice, Mondeo je poprilicno dobro napravljen tako da tu nema problema, uglavnom ako crkne nesto to je neka sitnica. Eto meni npr su prvi zadnji amortizeri crkli, a na trapu mi je i dalje sve fabricki (a presao je 240k :) ).
Doduse sad mi je nesto crklo na trapu ali za to nije kriv auto vec Beograd Put... Opalio krater na putu sa 80-90, napravio bubreg na gumi i (nekim cudom) nisam iskrivio felnu, ali mi se nesto cuje kad skrecem levo i prelazim preko neravnina, samo nikako da proverim sta je...

Enterijer... Hm, to je relativna stvar. Vidjao sam primerke sa 250k+ koji su imali enterijer u boljem stanju nego neki ispod 200k. Na nekima se vidi na volanu kilometraza, nekima na koznim sedistima (ako nisu odrzavana) i koznoj rucici menjaca. Naravno standardno, na papucicama, rukohvatima itd. Ali je enterijer poprilicno kvalitetan i tesko je zapaziti po tome koliko je auto presao.

Raspisah se, nadam se da sam pomogao thumbsuph
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 31. okt. 2011. u 00:06h

probaj da ih provozas sto vise da se ne odusevis prvim :D

Pančevac

Poruka od Pančevac » ponedeljak, 31. okt. 2011. u 17:47h

uff, kad izvadim spisak za proveru prodavci ima da se preznoje! :D svakako sam planirao,kada do toga dodje,da oteram na dijagnostiku,pa kako ne bih svaki terao koji pogledam svakako ce mi dobro doci saveti :punnish: obzirom da se do sada nisam sretao sa vozilima tj. motorima novije generacije. :mechanic:

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 31. okt. 2011. u 19:46h

milan_gt piše:probaj da ih provozas sto vise da se ne odusevis prvim :D
Takodje je ovo isto bitan faktor, pogotovo zbog cinjenice sto kazes da nemas iskustva sa novijim motorima :D

Doduse ja nisam probao, vec sam jurio iskljucivo tdci sa 130, a svi kazu da on najbolje ide od 2.0 varijanti, valjda je tacno :rotfl:
Fiesta!!

Pančevac

Re: mondeo tdci vs tddi (u potrazi za mondišom)

Poruka od Pančevac » utorak, 22. nov. 2011. u 19:13h

da ne otvaram novu temu ,nadovezacu se na ovu temu i dalje vezanu za kupovinu,dakle:posto je odluka pala i svela se na to da mi drugar pronadje u svajcarskoj mondea,posto je vec dobio instrukcije,kopka me da li ima neke (kakve?)razlike u ceni odrzavanja tdci-a od 85kw i 96kw? takodje interesuje me cena poreza tj.carine...ako neko zna,mozda i jos poneka informacija koja bi mi koristila oko uvoza.

macaneli
VIP
Poruka: 9922
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 22. nov. 2011. u 19:15h

svajcarski katalog je najskuplji,tako da ces platiti malo jacu cenu carine,italijanski i nemacki je dosta povoljniji
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Pančevac

Poruka od Pančevac » utorak, 22. nov. 2011. u 19:22h

macaneli piše:svajcarski katalog je najskuplji,tako da ces platiti malo jacu cenu carine,italijanski i nemacki je dosta povoljniji
koliko je to malo jaca cena? otprilike

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 22. nov. 2011. u 19:39h

dakle trazi 96kw 130ks sa 6b sa ESP-om sto mladjeg, sa kozom, sony mp3-jem, 17'' felnama, koliko znam nema razlike u odrzavanju a ni u nabavnoj ceni nije neka razlika a velika je razlika imati nekog sa takvom opremom i takvom motorizacijom ili nekog klota od 115ks, bar ja opremi dajem bas dosta na vaznosti, podebljao sam sa ESP-om jer mi je taj sistem do sad otplatio auto vise puta :D dugme mu se nalazi kod menjaca

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » utorak, 22. nov. 2011. u 19:47h

neznam tacno,mora da se vidi sa spediterom

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

Pančevac

Poruka od Pančevac » utorak, 22. nov. 2011. u 19:52h

milan_gt@: da,narucen je u jacoj verziji.sto se tice opreme i dr...jedno su zelje...videcemo sta budzet kaze mrgreen

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 22. nov. 2011. u 19:59h

pa i nek je 500e razlika u ceni po katalozima na to dodas 5% carine i 18% pdv-a i po tome dobijas da ce ti auto biti max skuplji prilikom uvoza za 94.5 evra a pri tom su auti iz svice generalno bolji tako da si samo na dobitku, i nemoj da si sav isprepadan, auto kupuje i srcem, treba da ga zelis malo :D

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » utorak, 22. nov. 2011. u 20:04h

daj boze da bude tako kako kazes thumbsuph

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 22. nov. 2011. u 20:06h

pa lepo kao ja kazes coveku malo konkretnije a ne da ga prepadas tek tako :D

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » utorak, 22. nov. 2011. u 20:11h

lepo je i kad napises precizno koliko ce ga vise izaci carina jer je svajcarac.Nek nazove bilo koju spediciju oni ce mu reci koliko ce ga izaci carina i porez

Pančevac

Poruka od Pančevac » utorak, 22. nov. 2011. u 20:12h

iskreno,nisam znao da ima razlike,ali nadam se da nije skuplje od 10 %
Poslednja izmena: Pančevac, na dan utorak, 22. nov. 2011. u 20:14h. Ukupno izmenjeno 1 put.

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » utorak, 22. nov. 2011. u 20:13h

jeste li se zapitali zasto je malo vozila uvezeno iz svajcarsk,a tako puno iz italije i nemacke?

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 22. nov. 2011. u 20:19h

pa sto ne kazes nego mutis tu kojesta i odvracas coveka, i nek kupi iz svice kad ima ko tamo da mu nadje, cekam nesto bitno i konkretno, ako nemas bolje ga nemoj zbunjivati :D

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“