Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo mk3, 66kW

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Odgovori
fantasio
Poruka: 3
Član foruma od: četvrtak, 3. okt. 2013. u 11:48h

Mondeo mk3, 66kW

Poruka od fantasio » četvrtak, 3. okt. 2013. u 20:32h

Veliki pozdrav svim članovima foruma,

Pretpostavljam da vam je ovakvih tema već preko glave, ali vas molim za trunku strpljenja i pomoći sa nedoumicom koju imam.

Biću kratak - trenutno zatvaram finansijsku konstrukciju :D , pride vodeći računa da se ne fokusiram na jedan model - zanimaju me Focus mk1 1.8TDDi karavan (otprilike mi je sve jasno) i Mondeo iz naslova, hatchback. Oba 2003. ili 2004. godište.

1. Po jednim informacijama sa net-a, 2.0 motor 66kW u Mondeu se ugrađivao od početka i u pitanju je TDDi, dok drugi izvori kažu da je to downgrade-ovani TDCi koji se ugrađivao tek od 2005. Ko je u pravu? Ako su svi u pravu:

2. TDDi je bez turbine varijabilne geometrije (da li lupam?) i sa običnim diznama, u odnosu na TDCi, koji ima programabilne (zaustavite me, molim vas lol ). Ukoliko sam dobro razumeo, i jedan i drugi imaju plivajući zamajac?

Nisam zahtevan vozač, sve što mi treba od opreme je klima, ostalo šta pretekne (dobro, voleo bih naslon za ruku). Pundravci su me odavno prošli, vozim po ograničenju (bapski), što će reći max. 130 na stranim autoputevima, ali bi bilo lepo da auto tu brzinu postiže bez prevelikog broja obrtaja, tj. da je motor razumno rasterećen. Naravno, na ovaj motor u Mondeu sam se odlučio ne toliko zbog potrošnje, koliko zbog boljeg podnošenja našeg dizela i jeftinijeg (?) održavanja. Ukoliko baš naleti dobro očuvan 1.8 benzinac sa dobrom cenom, isti se OK slaže sa sekventom, ukoliko sam dobro razumeo?
Svestan sam da je Mondeo veći od moje druge opcije i viša klasa automobila, ali me zanima koliko su u proseku skuplji delovi u odnosu na Fokusa.
Takođe, koja je osnovna dimenzija gume na Mondeu, do sada sam vozio samo nove , uvek letnji i zimski set?

Unapred puno hvala na odgovorima i ne zamerite ako sam preterao za prvi post.

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Mondeo mk3, 66kW

Poruka od dule0911 » četvrtak, 3. okt. 2013. u 23:56h

Najmanji tocak na Mondeu je 205/55R16, 15' ne moze da se montira jer su diskovi preveliki. Na Focusu je s druge strane 14' najmanja, tako da je jeftiniji u tom aspektu.
Poredeci konkretno Focusa TDDI i Mondea TDDI, Focus je malo jeftiniji za odrzavanje, i to uglavnom zbog manjeg obima tockova (tj jeftinijih guma) i cinjenice da Focus TDDI nema plivajuci zamajac, pa je set kvacila jeftiniji. U proseku koliko je odrzavanje tj delovi jeftiniji u odnosu na Focus je tesko reci, jer su im motori konstrukcijski malo drugaciji pa im ni servisi nisu isti, ali nije velika razlika. Mnogo je bitnije, koji god da izaberes, da nadjes primerak koji je ocuvan i odrzavan.
Svaki Mondeo mk3 ima plivajuci zamajac, pa i TDDI od 90ks (znaci, i benzinci imaju plivajuci). E sad, taj motor u Mondeu nije neki sprinter, najbolje bi bilo da ga probas pa vidis da li ti odgovara. Za svakodnevnu voznju ga izvlaci obrtni moment. Bolje podnosi gorivo od TDCIa (tj lose gorivo) i popravka sistema ubrizgavanja jeste jeftinija. Turbina sa varijabilnom geometrijom i nije toliko problematicna na TDDIu jer nije euro4 standard, tako da nema elektronski aktuator turbine koji ume da pravi problem. Inace ovako, turbina ko turbina, sve zavisi na kakav primerak naletis, ali generalno vaze za dosta izdrzljive.
Ako vec gledas jeftinije odrzavanje, trazi ocuvani primerak Mondea TDDI od 115ks, najbolji kompromis izmedju lagodne voznje (veca snaga, veci OM) i jeftinog odrzavanja. Pritom ide sasvim fino i ne zaostaje mnogo za TDCI varijantom, jedino sto trosi neznatno vise ali nijanse su u pitanju, u normalnoj voznji tek neces primetiti neku razliku. Sto se rasterecenosti motora tice, i 90ks i 115ks varijante su isle samo sa menjacem od 5 brzina, tako da u tom kontekstu ce verovatno motoru od 115ks biti lakse. Stvarno rastereceni su TDCI sa 6 brzina, ali to te ne zanima koliko sam razumeo.
Naslon za ruku ces lako montirati u Focus, ima ljudi koji su stavljali aftermarket ovde na forumu pa potrazi. Inace je fabricki isao samo uz Ghia paket opreme, a ni taj nije bas najsrecnije resenje. Svaki Mondeo ima klimu i naslon za ruku, tako da tu nemas problema :)

1.8 motor u Focusu je ok i podnosi plin dobro. 1.8 u Mondeu nema veze sa ovim 1.8 iz Focusa i hoce na velikoj kilometrazi da popije vise ulja, a i plin ne podnosi tako dobro kao 1.8 iz Focusa (ali radi i on sa plinom ako ga dobar majstor ugradi i ako se ne preteruje sa obrtajima). Benzinci su dobri jer generalno su presli manje, mana je sto ih i nema puno u ponudi. Ako budes odlucio da uzmes benzinca, ja bih trazio dobrog Focusa.

To je to sto se mene tice nadam se da sam pomogao. Btw tema je prezvakana vec xyz puta tako da potrazi i stare postove, nego me nije mrzelo opet da kucam. :)
Fiesta!!

fantasio
Poruka: 3
Član foruma od: četvrtak, 3. okt. 2013. u 11:48h

Re: Mondeo mk3, 66kW

Poruka od fantasio » petak, 4. okt. 2013. u 21:45h

Izvinjavam se ukoliko sam pitao već razjašnjene stvari, ali zaista nisam našao ništa ovom motoru sa ovom snagom. Izgleda da nije baš popularan - na wikipediji (čini mi se) piše da je uglavnom išao u flotnu prodaju.
Znači ugrađivao se od početka - da li su ga 2005. potpuno zamenili TDCi-jem od 66kW ili su ga ugrađivali do kraja proizvodnje mk3?
Još jednom puno hvala na opširnom odgovoru.

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“