to bi bio prvi auto i mojoj devojci i meni. položio sam vožnju pre dva meseca (nju to tek čeka) i, da skratim priču, sigurno sam neiskusan vozač, mada kažu da prilično dobro vozim za novajliju (nisam baš ni mnogo mlad, ne zanima me da jurcam, prešao sam tridesetu). to je ujedno i razlog zašto sam se zapalio za focusa jer, ako mi se nešto i desi, računam da je bolje da mi se desi u sigurnom automobilu. međutim, mada neki kažu da je održavanje fordova generalno dosta skupo, drugi kažu da je malo skuplje od široko rasprostranjenih renoa što je valjda podnošljivo, a valjda je i izdržljiviji i ređe se kvari od konkurencije - šta je od toga tačno?
planiram da uzmem auto ne stariji od 2005. godišta. ne verujem da će auto biti naročito "gažen", nešto ne mnogo po gradu jer mi posao nije daleko a, pre svega, za povremene izlete, letovanja i tome slično i, da ne bih previše razglabao, navešću tačno šta me sve zanima, pa vas molim za pomoć u odabiru

1) dizel ili benzinac? voleo bih da je što ekonomičniji pošto ću sam plaćati gorivo a naročito me zanima osvrt na kvalitet goriva i da li naš eurodizel uzrokuje probleme kod ovog auta (da ne bude skuplja dara nego mera)...
2) došao sam do zaključka da je zbog upravljivosti najbolje uzeti sa motorom od 100KS pa naviše. da li sam u pravu?
3) koje kubikaže su najoptimalnije za focusa (1.6, 1.8, 2.0)?
4) s obzirom da ford ima bazu podataka o korišćenju vozila, da li je provera kilometraže moguća samo u ovlašćenim servisima ili bi to mogao da uradi i neko treći (npr. dragomir)?
5) zašto su fokusi koji se prodaju na oglasima mahom prešli 120k - 130k km - da li to znači da mu se tada srozavaju performanse pa se vlasnici odlučuju da ga prodaju, ili naši uvoznici masovno šminkaju kilometre jer i u tom dijapazonu focus ima odlične vozne karakteristike? kada smo kod dijapazona pređenih kilometara, šta bi bila sigurna kupovina (da se prođe sa što manjim početnim ulaganjem)?
6) pošto nema nikakve šanse da iskeširam celu sumu odjednom pa sam osuđen na kredit ili lizing, zanima me da li je moguće auto privatnog lica kupiti preko neke autokuće ili slično?
7) koliko se fokusi kradu?
8] šta je dovzonska klima?
mislim da je ovo već dosta pitanja za prvo javljanje i svima vam se unapred zahvaljujem na odogovorima.