Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

USA Ford generalno

Moderator: ace1

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14211
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: USA Ford generalno

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. okt. 2013. u 20:20h

Jednom sam za Passat racunao koliko se dizel isplati za kupovinu. Uzeo sam najjeftiniji benzinac (2.5L I5) protiv najjeftinijeg dizela (2.0L I4).

Kada se uzme u obzir razlika u ceni auta i razlika u ceni goriva, mislim da je ispalo da je potrebno nekih 160,000 milja pre nego sto budes na nuli - tek posle toga sledi usteda.

E sad sta je jos problem ... U Americi su dizeli poceli da se prodaju u vecim brojevima kad i u Evropi, sredinom 1970tih godina kada je udarila ona naftna kriza. Ali sta se desilo - visoke cene goriva u Evropi su nastavljene do danasnjeg dana, ali u Americi su pale do ranih 1980ih godina. I samim tim zainteresovanost Amerikanaca za dizelima je pala preko noci jer vise nisu imali razloge da ih kupuju. A oni rani dizeli su imali gomilu boljki, od mirisa, buke, neefikasnih motora i oblaka dima koji su ostavljali iza sebe. I Amerikancima su takvi dizeli ostali u secanjima jer se posle nisu sretali sa njima. Dok je Evropa nastavila da unapredjuje dizele i da ih usavrsava, u Americi potrebe nije bilo za takvim necim, pa zato i dan danas kad Amerikancu spomenes dizel, on odmah pomisli na ovo ...

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 29. okt. 2013. u 20:26h

totti piše: Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 31. okt. 2013. u 05:18h

Iako ima 64 godine, John Force je osvojio svoju 16. titulu u NHRA Funny Car klasi ove sezone. Ranije je vozio za Oldsmobile i Pontiac, a poslednjih 10 godina vozi za Ford sa kojim je pobedio 75 trka. U svojoj karijeri Force ima 138 pobeda.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 2. nov. 2013. u 17:18h

Ford je u Oktobru prodao 191,985 vozila na Americkom trzistu, sto je rast od 14%. Napad je ponovo predvodio F-Series, sa 63,803 (+13%), koji je ponovo najprodavaniji auto u Americi. Visok rast je zabelezio i Fusion (21,740, +72%), dok je najveci pad zabelezio Focus (15,108, -18%).

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 6. nov. 2013. u 00:48h

J Mays, jedan od najpoznatijih Fordovih (a i svetskih) dizajnera u istoriji ce se penzionisati na kraju godine. Mays je radio kao glavni dizajner 33 godine, od cega poslednjih 16 u Fordu.

Pre Forda, Mays je radio za Audi, Volkswagen i BMW, gde su njegova najpoznatija dela Audi TT i Volkswagen New Beetle.

U Fordu je bio glavni dizajner za prakticno sva vozila, a najveci trag je ostavio sa Ford GT i retro 2005 Ford Mustang.

Novi glavni Fordov dizajner ce da bude Moray Callum. Callum radi za Ford od 2006 godine u timu koji je upravo Mays vodio (pre toga je radio u Mazdi). On je radio u timu koji je dizajnirao sadasnji Ford Mustang, Explorer i Fusion i Lincoln MKZ.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 8. nov. 2013. u 00:29h

U ovogodisnjem izboru za auto godine najpopularnijeg Americkog magazina Motor Trend se nasao i jedan Ford, Fiesta ST (+Lincoln MKZ), ali nije uspeo da osvoji nagradu.

Iako nisu imali bas ni najmanju zamerku, Motor Trend je trazio od Forda da mu posalje i Fiestu sa novim 1.0L EcoBoost motorom da mogu da urade usporedni test, sto je Ford odbio.

Nagradu je, inace, osvojio Cadillac CTS.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 10. nov. 2013. u 04:42h

Planovi za Mustang za 1994 godinu. Ovaj prvi je cak imao prednju vucu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 20. nov. 2013. u 22:10h

Talladega_500 piše: Motor Trend je trazio od Forda da mu posalje i Fiestu sa novim 1.0L EcoBoost motorom da mogu da urade usporedni test, sto je Ford odbio.
Da li je 1.0 EcoBoost uopšte u ovom trenutku dostupan na USA tržištu (bar zvanično)? Čini mi se da sam pre par dana gledao video review Fieste ST gde su pomenuli da 1.0 stiže tek dogodine ili tako nešto.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 20. nov. 2013. u 23:03h

Nije jos dostupan u ponudi, jer jos uvek rade testiranje, ali ja sam ranije ove godine u jednom Fordovom dileru vozio rani prototip Focusa sa tim motorom. Tad su imali kao test voznju za sve koji su hteli da probaju buduce proizvode kompanije i medju njima je bio i Focus sa 1.0 EcoBoost.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 29. nov. 2013. u 00:44h

Nekada davno predstavljanje koncept automobila bi pružalo auto kompanijama šansu da testiraju novu tehnologiju i buduće dizajnerske linije. Međutim, vremena su se promenila i današnji koncept automobili služe kompanijama da najave buduće proizvode, čija proizvodnja još uvek nije spremna, ali ipak žele da privuku medijsku pažnju da odvrate kupce od konkurencija. Ford Edge je jedan takav proizvod. Od kada je predstavljen 2007 godine, ovaj crossover srednje veličine je jedan od najpopularnijih u svojoj klasi u Severnoj Americi sa godišnjom isporukom od preko 130,000 primeraka. Od 2015 godine Edge će da postane globalni model i pored Severne Amerike prodaja treba da startuje i u Evropi i Aziji. Iako Edge deli platformu automobila sa Fusion/Mondeo, njegove dizajnerske linije su preuzete sa mnogih modela kompanije. Farovi prate Kinetic dizajnersku školu kompanije dok je maska slična onoj sa Fordovih komercijalnih vozila. Američki gigant kaže da ovakva maska ima funkciju i da može da se zatvara i otvara po potrebi za unapređenu aerodinamiku. U poređenju sa sadašnjom generacijom, krov je nešto viši da se oslobodi više prostora za vozača i putnike. Edge koncept je bitan model za Ford iz još jednog razloga, a to je zato što predstavlja najnoviju tehnologiju pomoći pri parkiranju. Ovaj sistem, koji Američki proizvođač vozila naziva "Fully Assisted Parking Aid", dozvoljava vozaču da označi lokaciju gde želi da parkira svoj automobil, koji je zatim u stanju da se sam parkira pritiskom na dugme. Iako je ovaj sistem još uvek u prototip fazi, Ford kaže da se može očekivati i u serijskim modelima u roku od nekoliko godina. Ostatak enterijera je urađen u prepoznatljivom stilu, sa kvalitetnim materijalima i dugačkim izborom opreme, uključujući najmodernijim sigurnosnim merama. Sa mehaničke strane, Ford kaže da Edge pokreće sledeća generacija EcoBoost twin-turbo motora, ali nije poznato o kom motoru je reč. Sasvim je sigurno da će pogon i dalje biti prednji, uz pogon na sva četiri točka kao opcija, uz šest brzina automatski menjač. Da podsetimo da je Edge trenutno dostupan sa jednim I4 motorom (2.0L EcoBoost sa 240 ks) kao i dva V6 motora (3.5L sa 290 ks i 3.7L sa 305 ks), ali će Evropski kupci sigurno dobiti i nekoliko dizel motora kao opcije. Serijski model bi mogao da debituje već 2014 godine dok bi prodaja mogla da startuje godinu dana kasnije, prvo na Američkom tržištu, a zatim i u ostatku sveta.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 29. nov. 2013. u 08:53h

U evropi ako ga prodaju pod Ford brendom vec je osudjen na propast. Ne znam zasto bi pokusavali da imaju ista vise premium od Kuge. Nemaju oni ovde imidz da mogu da pariraju nemcima.
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 29. nov. 2013. u 09:13h

Uf izgleda sve do j!
Jedino što mi se ne sviđa je displej umjesto cajgera.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 29. nov. 2013. u 15:58h

dule0911 piše:U evropi ako ga prodaju pod Ford brendom vec je osudjen na propast. Ne znam zasto bi pokusavali da imaju ista vise premium od Kuge. Nemaju oni ovde imidz da mogu da pariraju nemcima.
Edge i nije premijum (kao ni Escape/Kuga), barem ne u Americi.

Escape je zasnovan na Focusu, a Edge na Fusion/Mondeo.

Ovde u Americi Edge je nesto veci od Escapea, ima uglavnom V6 motore (dok je Escape samo I4), a i vise opreme pa je samim tim skuplji.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 29. nov. 2013. u 16:11h

Pa to bi bilo ok da je Kugi cena u rangu sa Focusom, tj da ovom Edge bude u rangu sa Mondeom, ali i nije bas tako. A ako predje cenu Mondea i ode na stepenik iznad, vec je u teritoriji Q5 i slicnih, a tu mislim da ce izgubiti bitku zbog znacke.
Vreme ce pokazati, nadam se da gresim :)
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 29. nov. 2013. u 16:26h

Eh da sam sponzoruša ili starleta rado bih dala pedu sponzoru za ovako nešto. lol :vid budale:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 29. nov. 2013. u 16:34h

dule0911 piše:Pa to bi bilo ok da je Kugi cena u rangu sa Focusom, tj da ovom Edge bude u rangu sa Mondeom, ali i nije bas tako. A ako predje cenu Mondea i ode na stepenik iznad, vec je u teritoriji Q5 i slicnih, a tu mislim da ce izgubiti bitku zbog znacke.
Vreme ce pokazati, nadam se da gresim :)
Neznam kako je u Evropi, ali u Americi da je Kuga/Escape u rangu sa Focusom, onda Focusa niko nebi kupovao; ovako je Escape za neke $3,000 skuplji nego Focus hatchback i za oko $5,000 skuplji nego Focus sedan. Tako je i sa Edge i Fusion, ustvari mislim da je razlika jos veca, oko $6,000. U Americi Edge ima pocetnu cenu od $28,100 dok je Audi Q5 $37,300 tako da nikako ne ulaze jedan drugom u teritoriju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 29. nov. 2013. u 19:45h

Ma ok, moguce da nisam u pravu. Ali evo ti poredjenje za nase trziste. Kuga krece od 22k evra, Focus od 12-13k. Mondeo se krece u istom cenovnom rangu kao i Kuga odprilike.
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 30. nov. 2013. u 16:40h

Razlika u ceni je ocigledno veca u Evropi, ali isto mislim da Edge nece biti toliko skup da ode u premijum klasu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 4. dec. 2013. u 04:05h

Ford je u Novembru prodao 190,449 vozila na Americkom trzistu, sto je rast od 7%.

Opet je najbolji bio F-Series sa 65,501 vozila.

Fusion je takodje imao odlican mesec sa 22,839, sto je rast od 51%.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 14. dec. 2013. u 18:22h

Ford planira da u 2014 godini predstavi 23 nova modela i otvori 3 nove fabrike u svetu.

Od navedena 23 modela - 16 ce zavrsiti u Severnoj Americi. Tu spadaju novi Mustang, Transit, Transit Connect i Lincoln MKC.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. dec. 2013. u 19:45h

Prvi Mustanga ikada prodat.

Kupac ga je kupio 2 dana pre nego sto je zvanicna prodaja startovala za $3,400.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 19. dec. 2013. u 03:24h

Ford bi ove godine trebao da ostvari profit od oko $8.4 milijarde, od cega ce vecina doci sa Severno Americkog trzista.

Medjutim, profit ce biti poprilicno manji sledece godine jer praniraju velike promene u organizaciji na Evropskom i Juzno Americkom trzistu.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 19. dec. 2013. u 22:06h

Samo Kinu da pojacaju malo, kasno su uleteli u tu pricu, bar sto se Lincolna tice. Mada cujem da i tamo trziste polako stagnira.
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 21. dec. 2013. u 21:00h

Dosadasnji rekord po prodaji Mustanga je drzao 1965 Shelby GT350R, koji je prodat za $990,000.

Rekord je nedavno oborio 1967 Shelby GT500 Super Snake koji je prodat za $1.3 miliona.

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 21. dec. 2013. u 21:06h

ovo gume od tamica :)

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“