USA Ford generalno
Moderator: ace1
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14194
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: USA Ford generalno
Motor Trend je I ove godine objavio svoju listu 50 najuticajnijih ljudi u auto industriji.
Sto se tice ljudi koji rade za Ford ...
Mark Fields je zavrsio kao 5. Fields je predsednik Ford divizije I od njega se ocekuje da preuzme celo cele kompanije sledece godine.
Jim Farley je zavrsio kao 12. Farley je Fordov predsednik za globalni marketing I od njega se ocekuje da spasi Lincoln.
Alan Mulally je zavrsio kao 18. Mulally je Fordov predsednik, ali ide u penziju na kraju godine.
Raj Nair je zavrsio kao 24. Nair je Fordov predsednik za razvoj novih modela - zajedno sa Farleyem trenutno radi na spasavanju Lincolna.
Dave Pericak je zavrsio kao 27. Pericak je glavni Fordov inzenjer u razvoju novih auta.
Moray Callum je zavrsio kao 30. Callum je nedavno postao glavni Fordov dizajner nakon sto se J Mays penzionisao.
Max Wolff je zavrsio kao 42. Wolff je glavni Lincolnov dizajner.
Barb Samardzich je zavrsila kao 50. Ona je predsednik Ford Evropa.
Sto se tice ljudi koji rade za Ford ...
Mark Fields je zavrsio kao 5. Fields je predsednik Ford divizije I od njega se ocekuje da preuzme celo cele kompanije sledece godine.
Jim Farley je zavrsio kao 12. Farley je Fordov predsednik za globalni marketing I od njega se ocekuje da spasi Lincoln.
Alan Mulally je zavrsio kao 18. Mulally je Fordov predsednik, ali ide u penziju na kraju godine.
Raj Nair je zavrsio kao 24. Nair je Fordov predsednik za razvoj novih modela - zajedno sa Farleyem trenutno radi na spasavanju Lincolna.
Dave Pericak je zavrsio kao 27. Pericak je glavni Fordov inzenjer u razvoju novih auta.
Moray Callum je zavrsio kao 30. Callum je nedavno postao glavni Fordov dizajner nakon sto se J Mays penzionisao.
Max Wolff je zavrsio kao 42. Wolff je glavni Lincolnov dizajner.
Barb Samardzich je zavrsila kao 50. Ona je predsednik Ford Evropa.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee
Profit Forda u 2013 godini = $7.2 milijarde.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Ford izjavio da ne ocekuje da ce se 2014 model prodavati dobro kao 2013 model, koji je prodat u 763,402 primeraka.
Razlog ... Ford ce ovo leto da zatvori dve fabrike na 2 meseca u kojima se proizvodi F-150, da bi se pripremila proizvodnja za novi 2015 model. Takodje su najavili i ogromne popuste za preostale 2014 modele, ali tek na leto.
Razlog ... Ford ce ovo leto da zatvori dve fabrike na 2 meseca u kojima se proizvodi F-150, da bi se pripremila proizvodnja za novi 2015 model. Takodje su najavili i ogromne popuste za preostale 2014 modele, ali tek na leto.
- Talladega_500
- Yankee
Predstavljen je 2015 Ford Expedition. Dizajnerski je vise-manje isti kao i prethodni, a najveca promena je ispod haube gde je 3.5L EcoBoost V6 zamenio sadasnji 5.4L Triton V8.

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Izgleda dobro, samo onaj prošli mi je izgledao moćnije! 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Sto bi rekli, I'm sucker for US American vehicles (makar bili globalni modeli).
- Talladega_500
- Yankee
Savezna država Teksas je centar SUV i pickup tržišta u Sjedinjenim Američkim Država, a posebno se izdvajaju dva grada, Dalas i Hjuston. Navedena dva grada su glavna tržišta i za Američkog giganta Forda, pa tako niko nije bio iznenađen kada je upravo salon automobila u Dalasu izabran kao lokacija za debi osveženog modela Expedition. Ovaj SUV najveće klase je originalno debitovao 1997 godine i od tada je zasnovan na modelu F-150. Poslednji put Expedition je dobio veće dizajnerske promene 2007 godine, a osveženi model stiže na tržište nekoliko meseci nakon što je General Motors predstavio osvežene Chevrolet Tahoe/Suburban i GMC Yukon. 2015 Expedition ne donosi revoluciju, ali stiže sa modernijim dizajnom i tehnologijom kao i novim V6 motorom. Najveća dizajnerska promena se odnosi na prednji deo sa novim branikom i LED farovima, a Ford je predstavio i novi gril i 22 inčne felge. Zadnji deo se nije značajnije menjao i zadržao je kockaste linije sa nekoliko hromiranih lajsni. Dok enterijer nije dobio veće dizajnerske promene, Američki proizvođač vozila je ponudio kvalitetnije materijale i dugačku listu standardne i opcione opreme. Kao i većina Fordovih vozila, Expedition se takođe može dobiti sa Sync MyFord Touch sistemom, koji komanduje celom elektronikom vozila, a tu je i Sony audio sistem od deset zvučnika i 700 vati. Expedition je dobio i najmodernije sigurnosne mere sa raznim pomagalima i upozorenjima koja će da pomažu vozaču u vožnji. U ponudi će i dalje biti dostupne dve verzije, standardna i produžena EL, koja će da ima veći gepek, a u oba slučaja mesta unutra ima za osam putnika. U ponudi će biti četiri različite verzije, a dosadašnjim XLT, Limited i King Ranch je dodat i luksuzni Platinum. Po pitanju mehanike najveća promena se može naći ispod haube, gde se sada nalazi moderniji 3.5L EcoBoost V6 motor koji razvija minimalno 370 ks i 582 Nm obrtnog momenta. To je veliki napredak u poređenju sa veoma kvalitetnim, ali tehnički zaostalim 5.4L Triton V8 motorom, koji je razvijao 310 ks i 494 Nm obrtnog momenta. Jedini motor kao opcija je šest brzina automatik, koji prenosi snagu na zadnje, ili opciona sva četiri točka. 2015 Ford Expedition startuje sa prodajom do kraja godine sa početnom cenom od 42,500 dolara (oko 31,000 evra). Na kraju, postavlja se veliko pitanje da li je publika spremna da pređe sa V8 na twin-turbo V6, ali se ovaj motor pokazao izuzetno popularnim u modelu F-150 i čini oko 40% ukupne prodaje.

- Talladega_500
- Yankee
Objavljeni su brojevi 6.7L PowerStroke V8 dizel motora, koji se ugradjuje u Ford SuperDuty.
440 ks i 1,165 Nm obrtnog momenta, cime je Ford opet lider u klasi. Uz to, F-450 ce moci da povuce 14 tona - takodje najveci broj u klasi.

440 ks i 1,165 Nm obrtnog momenta, cime je Ford opet lider u klasi. Uz to, F-450 ce moci da povuce 14 tona - takodje najveci broj u klasi.

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
sta bre 14t, da nije 14.000 funti?
- Talladega_500
- Yankee
31,200 lbs sto izadje nesto vise od 14 tona.
S tim sto on moze da povuce i 5-6 puta teze terete, samo nije preporucljivo. Tanner Foust je na Top Gear USA sa obicnim F-150 sa 3.5L EcoBoost V6 motorom vukao avion tezak oko 100,000 lbs (~45 tona), tako da F-450 sa 6.7L PowerStroke V8 dizelom bi bez problema mogao da povuce i vise. Foust je takodje na jednoj od ranijih Top Gear USA epizoda vukao voz i vagon cija je tezina oko 150,000 lbs (~67.5 tona) sa F-350 sa istim dizel motorom, ali je PowerStroke imao manje snage u to vreme (400 ks, 1,083 Nm obrtnog momenta).
S tim sto on moze da povuce i 5-6 puta teze terete, samo nije preporucljivo. Tanner Foust je na Top Gear USA sa obicnim F-150 sa 3.5L EcoBoost V6 motorom vukao avion tezak oko 100,000 lbs (~45 tona), tako da F-450 sa 6.7L PowerStroke V8 dizelom bi bez problema mogao da povuce i vise. Foust je takodje na jednoj od ranijih Top Gear USA epizoda vukao voz i vagon cija je tezina oko 150,000 lbs (~67.5 tona) sa F-350 sa istim dizel motorom, ali je PowerStroke imao manje snage u to vreme (400 ks, 1,083 Nm obrtnog momenta).
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Koliko Zydrunas ima obrtnog momenta
..
[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]
- dule0911
-
Dobro, i Touareg moze da povuce Boeing 747, ali je impresivno da je prenos deklarisan da moze da izdrzi tu tezinu, respect za Ford.
Fiesta!!
- Talladega_500
- Yankee
To je uradjeno iz razloga sto niko ne zeli da bude tuzen posle. Pickupi mogu da vuku i voze daleko teze terete od onih zvanicnih brojeva (licno sam to uvideo na svom F-150), ali kao sto rekoh - Ford nece da dobije tuzbe, pa zato i daje ove preporuke - sve preko toga je tvoja licna volja, ali Ford nije odgovoran ako se nesto desi.
- milan_gt
pa to je normalno..
po HR me preticu kamioni sa trupcima koji su natovareni do pola (tj max dozvoljeno), a kod nas ja preticem kad nabepa do vrha+ navari produzetke..
po HR me preticu kamioni sa trupcima koji su natovareni do pola (tj max dozvoljeno), a kod nas ja preticem kad nabepa do vrha+ navari produzetke..
- Talladega_500
- Yankee
Danas je, u 88 godini zivota, preminuo William Clay Ford Sr.
On je bio sin Edsel Forda i poslednji zivi unuk Henry Forda. U auto industriji se nije mnogo zadrzavao - na kratko je tokom 1950tih godina vodio Continental diviziju. U Americi je ostao mnogo poznatiji kao vlasnik NFL tima Detroit Lions, ciji je vlasnik bio skoro 50 godina.

On je bio sin Edsel Forda i poslednji zivi unuk Henry Forda. U auto industriji se nije mnogo zadrzavao - na kratko je tokom 1950tih godina vodio Continental diviziju. U Americi je ostao mnogo poznatiji kao vlasnik NFL tima Detroit Lions, ciji je vlasnik bio skoro 50 godina.

- Talladega_500
- Yankee
Potvrdjeno da ce sledeci Taurus biti uradjen na produzenoj platformi Fusiona. U prodaji se ocekuje 2016 godine.

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Da li to znači i da će biti FWD (uz neizbežnu AWD opciju)?
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Talladega_500
- Yankee
Da, Taurus je uvek bio prednja vuca, uz opcioni AWD. Do 2016 godine bi trebao da debituje i u Australiji, gde ce zameniti Falcona.
- dule0911
-
Ford kopira VW sa jednom platformom za xyz modela. Sto i nije lose, ta platforma je pre 10 godina u osnovi bila za Focusa, pa se godinama unapredjivala, sad je bas dobra. Jedino sto nema rwd, ali jbg gledaju da ustede gde mogu. Jedino sto nisam siguran za mesto pod haubom za 3.5 koji ide u taurusa. Mada koliko znam i u njega se taj motor ugradjuje poprecno, pa ne bi trebalo da bude mnogo problema.
Fiesta!!
- Talladega_500
- Yankee
Lincoln MKZ koristi istu platformu kao i Ford Fusion, znaci ista platforma na kojoj ce se proizvoditi i Taurus. MKZ ima V6 opciju 3.7L, tako da nebi trebalo biti problema za Taurusa.
- milan_gt
meni te platforme nisu jasne..i zasto su uopste skupe da moraju da ih kloniraju..
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Talladega_500 piše:Da, Taurus je uvek bio prednja vuca, uz opcioni AWD.

pozdrav, Bojan

- Talladega_500
- Yankee
Jedino ovaj Taurus je imao zadnju vucu ...
Po % pobeda jedan od najuspesnijih NASCAR auta u istoriji.

Po % pobeda jedan od najuspesnijih NASCAR auta u istoriji.

- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Mnoooogo skupih inzenjer/casova, skupih testiranja, skupih prototipova za maltene svako parce lima, celika, aluminijuma, plastike...milan_gt piše:meni te platforme nisu jasne..i zasto su uopste skupe da moraju da ih kloniraju..
Stvar je manje vise prosta. Napravis jednu "sustinu" auta, nesto sto bi odgovaralo nekadasnjoj sasiji, samo sto je sada u pitanju, da tako kazem "unutrasnji" deo skoljke, odnosno sva bitna mesta koja trpe opterecenja. Na to okacis vesanje, prilagodis tako da unutra moze da se spakuje nekoliko razlicitih motora/menjaca, dodas bitnu elektroniku i eto ti platforme.
Lim okolo i unutrasnjost menjas ko sto devojke menjaju garderobu. On je ionako tu samo da ne kisnes (uglavnom).
Djak pesak