Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2013 Escape

Moderator: ace1

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: 2013 Escape

Poruka od fancy » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:32h

Da, život, to su blogovi i fejsbuk. :D
Talladega_500 piše:...
Pa ja sam na netu nasao gomilu gresaka u izjavama tih istih dizajnera, ekonomista i inženjera, u stvarima koje zna svako ko samo jednom dnevno procita bilo koji autoblog na netu.
...
i sve ono sta sam tad pricao za Americku auto industriju se uglavnom i desilo,
...
:ntwrthy: :ntwrthy: :ntwrthy:

Pretpostavljam da je sl. tekst u stvari još jedan dokaz conspiracy teorije da je loše u stvari dobro:

How Mulally helped turn Ford around
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13840
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:38h

Posle svega onoga sta sam ti objasnio u prethodnom komentaru to je sve sto imas da napises?

Sto se tice Mulallya, ne kazem da nije okrenuo Ford, ali ga je preokrenuo sa USA modelima. On je unapredio vec postojecu liniju USA Fordova kada je dosao 2007 godine, a prvi globalni Fordovi (Fiesta, Transit Connect) su stigli u Ameriku tek sredinom 2009 godine, znaci 2.5 godina kasnije. Ovi novi globalni proizvodi koji su stigli u zadnjih godinu dana se prodaju izuzetno lose i ispod ocekivanja.

A to je problem zbog ovoga sta sam ranije napisao na ovoj temi

Danas je samo par modela globalnih, a za par godina bice vecina. Ford trenutno pravi profit zato sto jos uvek ima US-dizajnirane F-Series, Escape, Fusion, Explorer i slicne koji se odlicno prodaju. Sutra kad svi ti modeli postanu globalni (osim F-Series naravno) sa EU-dizajnom prodaja ce pasti jos vise.
Zasto je to problem? Problem je zato sto su sve Fordove fabrike pod Unijom tj. sindikatom. I Ford ima ugovor sa njima da fabrika mora nastaviti da proizvodi automobil. Ustvari, ne moraju da prave aute, ali svaki radnik dobiva platu (po ugovoru) bez obzira da li on radio ili ne. Ako prodaja nastavi da pada kao sto pada - Ford ce biti prisiljen da zbog ugovora prozivodi dosta vise vozila nego sto moze da proda. A ta vozila ce onda stajati na parkinzima dilera gde ce kasnije biti prodavana po ogromnim popustima samo da ih se dileri rese. Veci popusti = manja zarada na autima.

Ajd uzdravlje, ja odoh u krevet, ujutro valja ustati za posao.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

dule0911

 
Poruka: 13660
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 3. dec. 2011. u 17:46h

Al ste se raspisali bez preterane poente, kao da od ranije znate da ne delite misljenje i opet trosite vreme na raspravke, svasta :)
Pritom ne zelim da ulazim u tematiku ko jeste a ko nije u pravu niti me zanima, samo prijateljski savet - iskulirajte :D

Da se vratim na temu, meni licno novi Escape (tj Kuga) izgleda bas bas dobro i svidja mi se sto nema preterano upadljiv dizajn kao Focus npr, nekako mi skladnije deluje ceo auto, bas me pozitivno iznenadio thumbsuph
Fiesta!!

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » subota, 10. dec. 2011. u 16:46h

Malopre u jednom novom filmu videh novi model Chevroleta, verovatno Escape-ovog konkurenta - Equinox:

Slika

Takođe se primećuje vrlo velik uticaj Euro-dizajna, što je za svaku pohvalu, naravno, kao i jasan otklon od bivšeg preterano mačo-kockastog US koncepta SUV-ova. thumbsuph

Usudio bih se reći da se u US auto industriji uopšte nešto očigledno pomera po pitanju stila i dizajna - na bolje 8)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 16:53h

Cinjenica je da kaskaju za Evropom jedno 20-ak godina sto se tice dizajna, ali pohvalno je sto pocinju da kapiraju neke stvari thumbsuph
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 10. dec. 2011. u 17:29h

Prodaja u prvih 11 meseci ove godine:

Chevrolet Equinox 160,141
Ford Escape (to je onaj kockasti Escape, novi model jos nije u prodaji) 228,170

I rest my case. :D

Drugo, taj Equinox uopste nije trebao biti prodavan kao Chevy vec su imali gomilu modela kada je Saturn (tj. Opel) bankrotirao u Americi posle samo 6 meseci sa Opelovim modelima pa su ih morali nekako iskoristiti.

totti piše:Cinjenica je da kaskaju za Evropom jedno 20-ak godina sto se tice dizajna, ali pohvalno je sto pocinju da kapiraju neke stvari thumbsuph
To nije nikakva cinjenica vec samo tvoje licno misljenje.

Nevidim nista specijalno u Evropskoj dizajnerskoj skoli. Francuzi su nevidjeno gadni (posebno Peugeot) sa izuzetkom nekoliko Citroena, Italijani ajde ok mogu proci, Nemci ... Isti dizajn (naravno samo sa drugacijim dimenzijama) i na autu od 15,000 evra i od 150,000 evra (Audi recimo), Volkswagen je toliko bezlican da se stice utisak da su svi njihovi auti dizajnirani za neko siromasnije trziste istocne Evrope i Azije.

Mislim, vama u Evropi je Golf najprodavaniji auto vec dugo vremena - treba li ista drugo da kazem za Evropsku dizajnersku skolu?

Za mene je Chrysler 300 lepsi automobil nego bilo sta sta se trenutno prodaje u Evropi. Dodge Challenger takodje.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

totti

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 17:52h

Talladega_500 piše: Mislim, vama u Evropi je Golf najprodavaniji auto vec dugo vremena - treba li ista drugo da kazem za Evropsku dizajnersku skolu?
Pa naravno da je najprodavaniji, kad si, cak i ti, pospesio njegovu prodaju ;) .
Sta je tebe privuklo na njemu kad je on tipican primer lose evropske dizajnerske skole?
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 10. dec. 2011. u 17:55h

Bio je jedini solidan automobil koji sam video u tih par dana gledanja auta za kupovinu koji je bio u mom budzetu.

Meni ime auta nije bilo bitno, gledao sam samo kondiciju, i taj Golf je za svoje pare bio bolje ocuvan nego bilo koji drugi auto koji sam video za slicne pare.

Slucajno se zadesilo da je Golf - mogao je biti bilo koji drugi auto. Da sam nasao auto u boljoj kondiciji za te pare sigurno bi taj drugi auto kupio.
Poslednja izmena: Talladega_500, na dan subota, 10. dec. 2011. u 17:56h. Ukupno izmenjeno 1 put.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 10. dec. 2011. u 17:56h

Jbgja što nešto imam gadan déjà vu trip...
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

totti

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 17:56h

Da li je samo to? ;)
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 10. dec. 2011. u 18:00h

Nista drugo. Ja uopste nisam ljubitelj Volkswagena, sa izuzetkom nekoliko klasicnih modela (Type 2 Bus/Kombi recimo), ali njihovi moderni automobili mi se uopste ne svidjaju.

Da sam imao vise vremena da trazim auto za kupovinu i da sam kupio ono sta mi se bas svidja (znai da nisam gledao samo kondiciju) verovatno bi zavrsio sa Citroen C4.

totti

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 18:04h

Za pare koliko si platio Golfa, morao bi da ima kondiciju kao Usain Bolt.
Cini mi se da su ti ljudi predlagali jos neke automobile, ali ti si "navodio" samo na Golfa...
Slika

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » subota, 10. dec. 2011. u 18:07h

Nevidim nista specijalno u Evropskoj dizajnerskoj skoli. Francuzi su nevidjeno gadni (posebno Peugeot) sa izuzetkom nekoliko Citroena, Italijani ajde ok mogu proci, Nemci ... Isti dizajn (naravno samo sa drugacijim dimenzijama) i na autu od 15,000 evra i od 150,000 evra (Audi recimo), Volkswagen je toliko bezlican da se stice utisak da su svi njihovi auti dizajnirani za neko siromasnije trziste istocne Evrope i Azije
...
Izvini, ali sa ovim si izgubio i ono malo kredibiliteta za pisanje po ozbiljnom auto forumu... kakav je ovaj u svakom slučaju. :)
Da se razumemo, ovo nije ni VW ni Citroen / Peugeot forum, ali svaki ozbiljan ljubitelj kola, pa i onaj preko bare, će ukazati dužno poštovanje dobrim dizajnima koji dolaze iz ovih kuća. Da, uključujem tu i VW. Zadnja rečenica u kojoj pominješ Vokswagen je pokazatelj da si u nekom svom ličnom krstaškom ratu potpuno pogubio konce pristojnosti i realnosti. Čemu takav komentar?

Za mene je Chrysler 300 lepsi automobil nego bilo sta sta se trenutno prodaje u Evropi...
Što ti reče:
Talladega_500 piše:I rest my case.
To već više nije ni pitanje različitosti ukusa.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 10. dec. 2011. u 18:21h

Pokazacu duzno postovanje prema dizajnerima koji ih zasluzuju, ali ovi iz Volkswagena to definitivno nisu. Dizajn im je nikakav, toliko prost da ne moze da bude prostiji.

Kad usporedim recimo Polo sa proizvodom Volkswagena za Azijsko trziste (Skoda Rapid recimo) - pa ta Skoda izgleda vise fancy od Pola.

Slika
totti piše:Za pare koliko si platio Golfa, morao bi da ima kondiciju kao Usain Bolt.
Cini mi se da su ti ljudi predlagali jos neke automobile, ali ti si "navodio" samo na Golfa...
Kondiciju samo ja znam, ali recimo mislim da se bolje ponasa na putu nego prijateljova Corsa koja je par godina stara.
I mislim da nisam pogresio, jer u 30,000 km koliko sam presao u zadnjih 6 meseci sam ulozio 30 evra u njega (jedna gumica na turbu). Nije lose za auto koji na satu ima 200,000 km, a pitanje je koliko stvarno ima jer je uvezen iz Nemacke pocetkom godine.
Ljudi su "predlagali" neke aute tek nakon sto sam kupio Golfa, a ja sam iznosio svoje razloge zasto sam kupio Golfa i to se vrtelo u krug.

totti

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 18:45h

Hteo si da kazes: Dzaba im i Passat od 20.000$, kad je uzasno ruzan i prost...
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 10. dec. 2011. u 19:08h

Nije bas da im je dzabe, ali bezlican dizajn izmedju ostalog je ono sto koci VW da postane ozbiljniji proizvodjac automobila u Americi.

Oni su ocekivali nesto slicno kao i Fiat sa 500 - imaju ime i istoriju u Evropi pa mislili da mogu sa tim proci i u Americi. Ne ide to tako ... Zato se Fiat prodaje 3 puta manje ispod ocekivanja, a cisto sumnjam da ce VW uspeti da proda planiranih 800,000 vozila u Americi godisnje (mozda i hoce jednog dana, ali ne sa ovom linijom).

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. dec. 2011. u 01:04h

Uf uglavnom cutim ali sad necu precutati.

Cifre prodaje ne govore o kvalitetu/logicnosti nekog auta. Vise govore o samoj svesti drustva koja godinama zivi na ledjima drugih i onda im je naravno sasvim normalno da zive kako zive i kupuju kola koja kupuju. Naravno da im se onda nece svidjati nesto drugacije, i to totalno razumem.

Da me neko ne razume pogresno, apsolutno nemam nista protiv toga jer je svet danas postao nazalost takav - ko koga zajebe.
Sve sto hocu da kazem jeste da auto koji se bolje prodaje ne mora nuzno da znaci da je najbolji auto u toj klasi.

Ja totalno podrzavam Ford iako sumnjam da ce uspeti sa prodajom Kuge preko bare. Tesko ce se promeniti nacin zivota amera. Jer da bi kupovali ovakav racionalniji auto, potrebna je i promena stila zivota, ali ne njihovog vec celog drustva, sto se kosi sa samom ideologijom USA.
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 13. dec. 2011. u 02:10h

dule0911 piše:Sve sto hocu da kazem jeste da auto koji se bolje prodaje ne mora nuzno da znaci da je najbolji auto u toj klasi.
Nemora da znaci, ali igra veliku ulogu.
Ako dva proizvoda ciljaju na iste kupce i pruzaju iste karakteristike sa istom cenom, i jedan se prodaje bolje od drugog - za tako nesto postoji razlog, niko nece davati pare za losiji proizvod.

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 13. dec. 2011. u 02:33h

Postoji, zove se: gomila para ulozenih u reklamu.
Djak pesak :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 13. dec. 2011. u 02:37h

Zar nije standardna prica da su samo Amerikanci glupi da veruju u ono na reklami, dok ostatak normalnog sveta kupuje samo ono sta valja bez obzira na reklamu? :D

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 13. dec. 2011. u 02:40h

Nemam bas takvo misljenje, al ako ti tvrdis... :)

Sory, nisam mogao da propustim zicer.
A stvarno ne mislim tako. Reklami je svrha da ti nesto uvali, i nema nacije koja je na to imuna.
Djak pesak :)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. dec. 2011. u 15:01h

Ni ja nisam imun, reklamirali mi preko poruka da je danas akcija davanja krvi, pa idem da dam krv hahaha lol

Salu na stranu, slazem se za to sa tobom Talladega. Samo je kao sto sam vec rekao problem globalni, a kupac naravno da ce da se odluci za bolji proizvod za njega. To sto je taj proizvod u neku ruku neracionalan nema veze sa kupcem. I sto bi taj isti proizvod u drugoj (racionalnijoj) sredini bio dosta bolji, je druga tema.

Al ajd da ne sirimo i da se vratimo na temu.

Procitao sam negde (cini mi se u SAT reviji) da je dizajn novog escape-a insipirisan novim Focusom, s cime se bas i ne bih slozio jer mi je lepsi od Focusa, a ne volim terence :D

Sent using Tapatalk
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 13. dec. 2011. u 16:35h

Escape ima poprilicno dosta linija sa Focus sedana.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 14. jun 2012. u 22:34h

Pocela je proizvodnja Escape u Fordovoj fabrici u Louisville, Kentucky.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 5. jul 2012. u 02:02h

Juce sam imao priliku da sedim u novom Escape. Prolazio pored Fordovog dilera i vidim stiglo nekoliko novih 2013 Escapea i svratim da ih pogledm.

Imali su 4 nova modela, dva sa 2.0L EcoBoost motorima, jedan sa 1.6L EcoBoost i jedan sa atmosferskim 2.5L.

Nisu lose uradjeni unutra, cak i ovaj osnovni sa 2.5L i prednjuom vucom dosta je kvalitetan unutra, prostora ima sasvim dovoljno.

Ovaj sa 2.5L je osnovni model i najjeftiniji, traze $22,500 za njega. Ovi sa EcoBoost su svi prelazili $30,000.

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“