Problem je sto ga proizvodi kompanija koja gubi svoj identitet.
Ford je Americka kompanija, ali u zadnje vreme sve vise i vise modela su im globalni koji su dizajnirani u Evropi. Potpuno ista stvar je unistila Lincoln.
Na taj nacin Ford gubi svoje tradicionalne kupce, a opet ne privlaci nove jer ko hoce Evropski dizajn gleda VW i slicne, ne Ford.
Nije mi jasno cemu ova politika vodi, Mulally koliko god da je spasio Ford pre par godina sada ce ga i sahraniti. Ima ona izreka koja kaze da pametan naucnik ne pokusava da sa istim eksperimentom dobije razlicite rezultate. U zadnjih 25 godina mogu navesti nekoliko kompanija koje su bankrotirale nakon sto su poceli uvoziti strane automobile i prodavati pod svojim imenom (AMC, Saturn, Pontiac), a nadam se da i Ford nece tako zavrsiti.
Kada je Mulally dosao u Ford 2007 pokazao je da je Fordova linija vozila sasvim solidna - samo je bilo potrebno unaprediti kvalitet, sto su i uradili.
I onda, jedan po jedan, Ford je krenuo da gasi sve te popularne modele ili da ih zamenjuje novim "globalnim proizvodima".
Plus mislim da je Mulally napravio nekoliko katastrofalnih gresaka.
Pre svega, gasenje Rangera. Ubedljivo najpopularniji mali pickup u Americi i oni ga gase jer ne zele da investiraju u njega. Iako se Ranger nije znacajnije menjao od 1993 (par puta su predstavili obnovljene modele) i dalje se super prodaje. Mislim da bi Fordu bilo bolje da su investirali u novi Ranger nego sto su doveli Fiestu u Severnu Ameriku koja se i tako lose prodaje.
Pa onda Ford uopste nema minivan. Moze Ford pricati koliko hoce da je takvo trziste mrtvo, ali brojevi pokazuju drugacije. Dodge, Chrysler, Honda i Toyota ce ove godine prodati po 100,000 minivans. Bacaju pare na Flex koji nikako nije opravdao ocekivanja (samo 23,000 je prodato do kraja Oktobra ove godine), a nece na minivan.
Da kupujem manji SUV/Crossover evo sta bi bio moj izbor - GMC Terrain. Bas zato sto ne pokusava da bude nesto sto nije. Zna se da je iz Detroita i to se na njemu vidi na prvi pogled.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.