Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2013 Escape

Moderator: ace1

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13845
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

2013 Escape

Poruka od Talladega_500 » subota, 29. okt. 2011. u 16:06h

Za sada samo spijunske slike, serijski model bi trebao biti predstavljen narednih dana.

Escape i Kuga ce biti gotovo identicni, a oba crossovera ce deliti bazu sa Focusom.

Izbor motora za Escape ce biti 2.5L sa 175 hp, 1.6L EcoBoost sa 180 hp i 2.0L EcoBoost sa 240 hp.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Iosis
VIP
Poruka: 8420
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: 2013 Escape

Poruka od Iosis » subota, 29. okt. 2011. u 20:52h

Ja bih tu dodao i jedan npr. V6 sa 300+ ks. mrgreen
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 29. okt. 2011. u 20:53h

i jos na to zakljucavanje deferincijala :woohoo: :bravo:

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 29. okt. 2011. u 21:18h

Mislim da prave gresku sto su prebacili Escape na platformu Focusa i sto guraju ovaj Evropski dizajn.

Sadasnji Escape sa slike je ubedljivo najprodavaniji mali SUV na trzistu iako se nije znacajnije menjao od kada je predstavljen 2000 godine (obnovljena verzija je predstavljena 2008).

Vecina globalnih Fordova se dosta lose prodaje u Americi. Fiesta cak i onako losoj klasi nece preci 80,000 ove godine, Focus je dosta pao (prosli mesec prodano tek nesto vise od 10,000), Transit Connect ako se proda u 20,000 cele godine bice premija ... I sad hoce da predstave omiljeni Americki sedan Fusion na bazi Mondea i da zamene najprodavniji van jos od 1970ih godina Econoline sa Transitom ...
Ford pravi pare jer globalni proizvodi smanjuju troskove razvoja, ali prodaja globalnih modela nikako se ne prodaje.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 16. nov. 2011. u 06:20h

Evo i zvanicnih slika 2013 Ford Escape.
Delice bazu sa Focusom i Evropska Ford Kuga ce biti gotovo identicna.
Izbor motora je 2.5L sa 168 hp, 1.6L EcoBoost sa 173 hp i 2.0L EcoBoost sa 237 hp. Jedini menjac kao opcija ce biti 6 brzina automatik.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 16. nov. 2011. u 07:32h

Ne znam koliko će ga američka publika prihvatiti, ali me likey. :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 16. nov. 2011. u 09:19h

Pa ko nebi voleo Kugu :D
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Estariol
Poruka: 960
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » sreda, 16. nov. 2011. u 09:50h

Na novom Focusu bi hauba sa Escape-a stajala baš 'ebački... :D Nisam ljubitelj terenaca, ali u ovom slučaju, što je rekao BojanM - me likey - very much... :)
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Iosis
VIP
Poruka: 8420
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 16. nov. 2011. u 09:53h

:wub:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » sreda, 16. nov. 2011. u 10:03h

"Amerika i Engleska, bice zemlja proleterska" mrgreen

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 16. nov. 2011. u 14:39h

BojanM piše:Ne znam koliko će ga američka publika prihvatiti
Veoma lose, pokusavaju da zamene najprodavaniji mali SUV u Americi sa uvecanim Focusom? Ima da bude propast i to velika, kao i svaki EU Ford koji se prodavao u Americi.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 16. nov. 2011. u 14:51h

"Biće skoro propast sveta, nek propadne nije šteta" :woohoo:
Stalno navrćeš vodu na istu vodenicu a zapravo i nemaš relevantne podatke da pretpostaviš kako će nešto da bude. Da gledaš u budućnost ne možeš (ili možda nešto kriješ od nas? ;)) a evidentno je da su stari i novi Escape ko Slika i Slika.

p.s. Pusti ti to što Ford propada, koliko vidim ne ide im uopšte loše. Načekaćeš se propasti Forda (posle upliva kinetičkog euro dizajna) ko onomad što se Milošević načekao propasti NATO & EU lol

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 16. nov. 2011. u 15:49h

Pa evo ti par cinjenica, mislim da sam ih dosta puta ranije spomenuo, ali nece smetati ako ih spomenem opet.
A cinjenice su da se nijedan globalni Fordov proizvod nije proslavio u Americi.

Fiesta na primer, ako ih ove godine bude prodato 80,000 bice premija sto ga cini najgore prodavanim Fordovim modelom posle Transit Connect i Flex. Cak i duplo skuplji Taurus kao i Ranger koji se nije znacajnije menjao od 1993 (i koji ce biti ugasen na kraju godine) se bolje prodaju. Sto je jos smesnije - i onaj smesni Chevrolet Aveo prethodne generacije (novi model je tek sada stigao) se bolje prodaje.

Pa onda Focus. Onaj gadni Focus koji su svi kritikovali je ubijao sadasnji Focus po prodaji. Taj stari Focus se uglavnom prodavao u oko 20,000 primeraka mesecno, a ovaj novi sa Euro dizajnom obicno oko 10,000. Ubijaju ga svi konkurenti po prodaji, spalo je na to da se Focus bori za poziciju sa smesnim Dodge Caliber i slicnima.

Transit Connect, necu trositi reci, sad podatak da se godisnje proda manje od 20,000 njih sve govori.

I sada su uzeli drugi Fordov najprodavaniji model (Escape) i ubedljivo najprodavaniji mali SUV u Americi (ove godine ce ih biti prodato 230,000-240,000) i stavili Focusov dizajn na njega? Dizajn automobila za koji sam gore vec spomenuo da se prodaje daleko ispod ocekivanja? I ocekuju uspeh? Nema sanse.

Ford ovih dana opet zavisi od svoje pickup i SUV linije jer se F-Series, Escape, Explorer, Edge (svi modeli sa USA dizajnom) odlicno prodaju. Sa druge strane svi Fordovi automobili sa EU dizajnerskom skolom (Fiesta, Focus, Transit Connect) imaju visok pad prodaje.
I sad jos planiraju da istu stvar sa dizajnom urade i na Fusionu, koji je Fordov najprodavaniji automobil i da bude zasnovan na Evos konceptu? Bice i to propast.

Ford pravi profit jer nema visoke troskove. Nekada je svaki kontinent razvijao svoje posebne modele pa su i troskovi bili ogromni. Danas su vecina globalni modeli pa su i troskovi manji (plus su prodali one tri Britanske rupe bez dna na kojima su uvek gubili pare). Ali prodaja stalno pada, pre par godina su bili 2. na svetu po prodaji, danas su tek 5. i u opasnosti da izgube i tu poziciju.
Ford radi ono sta je unistilo Lincoln, a to je da pokusavaju da promene ono sto jesu i po cemu ih ljudi znaju i sta ih je ucinilo uspesnim. Evropski dizajn na Americkom autu ne ide. Ford gubi svoje tradicionalne kupce (jer im ne nudi ono sta je nekada nudio), a sa druge strane ne privlaci nove kupce jer onaj ko hoce Euro auto nece gledati Ford vec VW i slicne kompanije.

To su ti cinjenice. Istorija se ponavlja ... nazalost.

Daj Boze da gresim sto se tice Escape (i Fieste i Focusa i ostalih EU dizajnerskih Fordova), ali retko kad sam pogresio u predpostavci kako ce automobil biti primljen na trzistu.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 16. nov. 2011. u 15:59h

Pa vidiš, ako firmi manja prodaja pravi veći profit zbog uštede, to je sasvim legitimno zar ne?

Globalno gledano, Ford (ne samo USA!) više štedi sa novim dizajnom nego što izgubi manjom prodajom u USA, što znači - profit je veći. Zar ne?

Trebalo bi da gledaš ukupnu sliku Forda umesto da sve posmatraš kroz USA naočare i lamentiraš nad slabom prodajom nove generacije. Da je sve tako crno, ukinuli bi eksperiment sa globalnim dizajnom, zar ne? Ili možda misliš da ti vidiš nešto što rukovodstvu Forda promiče? :D

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 16. nov. 2011. u 17:11h

Bez uvrede, ali mislim da ti ne gledas veliku sliku.

Danas je samo par modela globalnih, a za par godina bice vecina. Ford trenutno pravi profit zato sto jos uvek ima US-dizajnirane F-Series, Escape, Fusion, Explorer i slicne koji se odlicno prodaju. Sutra kad svi ti modeli postanu globalni (osim F-Series naravno) sa EU-dizajnom prodaja ce pasti jos vise.
Zasto je to problem? Problem je zato sto su sve Fordove fabrike pod Unijom tj. sindikatom. I Ford ima ugovor sa njima da fabrika mora nastaviti da proizvodi automobil. Ustvari, ne moraju da prave aute, ali svaki radnik dobiva platu (po ugovoru) bez obzira da li on radio ili ne. Ako prodaja nastavi da pada kao sto pada - Ford ce biti prisiljen da zbog ugovora prozivodi dosta vise vozila nego sto moze da proda. A ta vozila ce onda stajati na parkinzima dilera gde ce kasnije biti prodavana po ogromnim popustima samo da ih se dileri rese. Veci popusti = manja zarada na autima.

Eto zasto je kvantitet bitan isto koliko i kvalitet.

Nemam ja nista profit da Evropa i Amerika dele platforme, motore, ma celu mehaniku. Ali dizajnerski nikako nebi smeli da budu slicni, jer su to potpuno dve razlicite skole.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 26. nov. 2011. u 00:57h

Pre 12 godina dok su se veliki SUV prodavali u rekordnim brojevima Ford je predstavio mali SUV Escape. Iako u početku nije privlačio mnogo pažnje Ford je vremenom unapređivao Escape koji je ove godine postao najbolje prodavan mali SUV i sa oko 190,000 prodatih primeraka do kraja Oktobra. Escape je, međutim, počeo da pokazuje svoje godine i na ovogodišnjem Los Angeles Auto Show Ford je publici predstavio potpuno novi 2013 model. Za razliku od prethodnika koji je bio SUV i imao kockast dizajn, 2013 model će da bude crossover i da pruža aerodinamične linije. Escape je najnovije Fordovo vozilo sa teorijom “One Ford“ po čemu Evropski i Američki modeli imaju mnogo sličnosti. Escape će deliti mehaniku i većinu linija sa Evropskim Ford Kuga, a oba modela će deliti platformu sa Ford Focus. Ono što će činiti Escape drugačijim od konkurenata je dugačka liste opreme. Slično kao sa Focus Titanium, kupac će moći da naruči Escape sa opremom koju imaju samo luksuzni automobili i cilja na Buick kao glavnog konkurenta. Po prvi put u svojoj istoriji Escape neće biti dostupan sa V6 motorom, ali zahvaljujući EcoBoost I4 motorima je i dalje u stanju da povuče maksimalnih 1,575 kg bez obzira da li se odlučili na model sa prednjom vučom ili AWD. Popularni Escape hibrid takođe više neće biti opcija, a Ford kaže da razlog leži u tome što je novi 1.6L EcoBoost model jednako ekonomičan. Kada pričamo o motorima da kažemo da je standardan motor i dalje 2.5L I4 koji razvija 168 ks i 226 Nm obrtnog momenta, ali se očekuje da će samo 10% kupaca da se odluči za ovaj motor. Ford očekuje da će većina kupaca da se odluči za novi 1.6L EcoBoost motor koji razvija 173 ks i 240 Nm obrtnog momenta, a ponudi će takođe biti i 2.0L EcoBoost motor koji razvija 237 ks i 339 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija će biti šest brzina automatik. Brojevi potrošnje još uvek nisu objavljeni, ali Ford obećava da će Escape biti ekonomičniji od Honde CR-V koja u gradu troši deset litara dok je potrošnja na autoputu 7.5 litara. Ford je posvetio mnogo pažnje suspenziji koja može da prebaci između 35-80% obrtnog momenta na zadnje točkove i navedeni broj se automatski menja zavisno od uslova vožnje. Očekuje se tako da će Escape biti najudobniji model u klasi, a kao i Focus biće jako zabavan za vožnju. Za kraj ćemo spomenuti i enterijer koji je svakako jedan od najlepših u klasi. Kvalitet je veoma visok, a mnogima će sigurno biti drago da čuju da je Ford napravio MyFordTouch sistem dosta jednostavnijim. Ford rizikuje mnogo sa novim Escape pošto je istorija pokazala da velike promene mogu da oteraju kupce konkurenciji, ali Američki gigant je ubeđen u uspeh. Prodaja startuje na leto sa početnom cenom od $21,000.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » subota, 26. nov. 2011. u 18:58h

bjutifol :wub: ...

...nesretnike koje otera ovako vozilo i ne zasluzuju bolje sign0007

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 08:06h

Problem je sto ga proizvodi kompanija koja gubi svoj identitet.
Ford je Americka kompanija, ali u zadnje vreme sve vise i vise modela su im globalni koji su dizajnirani u Evropi. Potpuno ista stvar je unistila Lincoln.
Na taj nacin Ford gubi svoje tradicionalne kupce, a opet ne privlaci nove jer ko hoce Evropski dizajn gleda VW i slicne, ne Ford.

Nije mi jasno cemu ova politika vodi, Mulally koliko god da je spasio Ford pre par godina sada ce ga i sahraniti. Ima ona izreka koja kaze da pametan naucnik ne pokusava da sa istim eksperimentom dobije razlicite rezultate. U zadnjih 25 godina mogu navesti nekoliko kompanija koje su bankrotirale nakon sto su poceli uvoziti strane automobile i prodavati pod svojim imenom (AMC, Saturn, Pontiac), a nadam se da i Ford nece tako zavrsiti.

Kada je Mulally dosao u Ford 2007 pokazao je da je Fordova linija vozila sasvim solidna - samo je bilo potrebno unaprediti kvalitet, sto su i uradili.
I onda, jedan po jedan, Ford je krenuo da gasi sve te popularne modele ili da ih zamenjuje novim "globalnim proizvodima".

Plus mislim da je Mulally napravio nekoliko katastrofalnih gresaka.
Pre svega, gasenje Rangera. Ubedljivo najpopularniji mali pickup u Americi i oni ga gase jer ne zele da investiraju u njega. Iako se Ranger nije znacajnije menjao od 1993 (par puta su predstavili obnovljene modele) i dalje se super prodaje. Mislim da bi Fordu bilo bolje da su investirali u novi Ranger nego sto su doveli Fiestu u Severnu Ameriku koja se i tako lose prodaje.
Pa onda Ford uopste nema minivan. Moze Ford pricati koliko hoce da je takvo trziste mrtvo, ali brojevi pokazuju drugacije. Dodge, Chrysler, Honda i Toyota ce ove godine prodati po 100,000 minivans. Bacaju pare na Flex koji nikako nije opravdao ocekivanja (samo 23,000 je prodato do kraja Oktobra ove godine), a nece na minivan.

Da kupujem manji SUV/Crossover evo sta bi bio moj izbor - GMC Terrain. Bas zato sto ne pokusava da bude nesto sto nije. Zna se da je iz Detroita i to se na njemu vidi na prvi pogled.

Slika

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 08:17h

Talladega_500 piše:Problem je sto ga proizvodi kompanija koja gubi svoj identitet.
...
Jel to VW uzeo da pravi novog Escapeta?? :wtf:
Talladega_500 piše:...
Da kupujem manji SUV/Crossover evo sta bi bio moj izbor - GMC Terrain. Bas zato sto ne pokusava da bude nesto sto nije. Zna se da je iz Detroita i to se na njemu vidi na prvi pogled.
Spoiler
Show
Slika
Ružan je ko pseto. cekicko
U vreme kad je Ford uzeo na sebe misionarsku ulogu da civilizuje američki ukus ti, još i došljak iz Evrope, se ponašaš kao da si izašao iz one narodne izreke "poturica gori od Turčina" :D

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 08:32h

Ford tj. Allan Mulally je na sebe uzeo quick fix koji mu donosi $$$ dok se ne penzionise za koju godinu, ali na duzi period ce samo bankrotirati kompaniju. To i on sam zna i prodaja Forda je pala u zadnjih 10 godina sa 4.5 miliona na 1.6 miliona. Kao sto sam rekao milion puta pre, prodaja je ta koja govori sta kupci zele, a kupci potvrdjuju da ne zele Evropske automobile sa Ford oznakom.

Sta se meni (ne)svidja je moja licna stvar, tebe niti koga drugog se to ne tice. Imam svoj ukus za automobile i Americka skola mi se najvise svidja, Korejanska takodje. Shvati to kako god hoces da shvatis.
Uostalom, neznam sta tebi smeta moj licni izbor za aute, nebi da ti licno imas neke koristi od toga.
Nego, kako to da veliki patriota kao ti vozi Americki (ili Nemacki, nebitno) auto, a ne Yugo kao svaki drugi srpski patriota?
I ne samo ti vec vecina ljudi u Srbiji vozi strane aute. Sto ne vozite Yugice i Stojadine kad ste tolike patriote, sta se toliko palite na svapske, Francuske i Italijanske aute? Sto dajete 4,000 evra za Volkswagene i Fiate i Opele i Fordove stare ko biblija umesto da ste kupili novi Yugo?

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 08:50h

Opet vas dvojica odoste u svadju koja bas nema mnogo veze sa pricom.

Sa jedne strane, slazem se sa fancy-em da je ovaj GMC ruzan (usput, meni je i onaj Linkon iz susedne teme takodje neopisivo ruzan).

Sa druge strane, takodje se slazem sa Taladegom, da ce Ameri tesko prihvatiti ovakav izgled, bez obzira sto nama izgleda daleko privlacnije. To u sustini jeste riskantan potez. Ako se pogledaju drugi USA automobili koji nisu Fordovi, takodje podsecaju na ove cigle.
Jednostavno kupcima preko bare se ovakve stvari svidjaju, a oni su ti koji daju novce...
Djak pesak :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 08:53h

I treba dva trzista drzati razdvojeno, zar ne?
Niti ubedljivati Amerikance da trebaju da kupuju Evropske modele pod Americkim oznakama niti Evropljanima nuditi Americki kockast dizajn (doduse ovo drugo niko i ne pokusava da uradi, samo ovo prvo).

Sto se tice GMC Terrain, meni se svidja bas zato sto ne izigrava da je nesto sto nije (kao recimo Escape). Amerikanac je, ima kockast dizajn, ima 3.0L motor. Jednom sam se i vozio u njemu. Tip kome sam prodao svoj 2008 Mustang GT je takodje imao Terrain i vratio me je kuci nakon sto smo potpisali papirologiju u banci. Odlican mali SUV, jako tih, udoban i prostran. Ali se posle nekoliko minuta u njemu moze zakljuciti da je iz Detroita.

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:05h

Ne vidim bas razlog da se trzista drze strogo odvojeno, to jest da se uopste ne nude modeli koji su prilagodjeni ukusu na drugom kontinentu.

Shvatam da se recimo stavlja akcenat na ono sto je napravljeno prema lokalnom ukusu, al ne vidim zasto postoji stroga podvojenost. Na primer, zasto ne nuditi F seriju ovde u evropi? Kupaca bi sigurno bilo. Isto tako zasto ne nditi Kugu ili S-max u USA, i za to bi se sigurno naslo kupaca.

Shvatam da postoje problemi sa servisnom mrezom, delovima, kontigentom... ali ne mislim da su bas toliki.

Da ne bude zabune, pricam samo o izgledu. Sto se tice "iznutrica", tu globalni modeli sigurno imaju svojih velikih prednosti. Uostalom motor radi potpuno isto i u Evropi i u Americi. USA putevi se ne razlikuju toliko od Evropskih, da bi vesanje trebalo da bude drugacije...
Djak pesak :)

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:07h

Talladego druže pazi ovamo. Tvoja percepcija događanja u Fordu i tzv. gubitak identiteta je jedno veliko spekulisanje bez realnih potpora u tvrdnji. Istina je u Americi da se Adam Mulally doživljava kao spasioc Forda, i, paradoksalno, neko ko je prodajom Land Rovera, Aston Martina, Volvoa i Jaguara vratio Fordu identitet.

Tvoje lične stavove ovde plasiraš kao neke bogomdane istine uz zatrpavanje zilionima slika kao da će to nešto da dokaže, a ne shvataš da čitav jedan tim stručnjaka koji imaju istraživanja i fondove iza sebe donosi odluke o tome, tako da tvoja predviđanja o skoroj propasti Forda više deluju kao očajnički krik uličnih propovednika, bez realnog odnosa sa stvarnošću. Da, sad ćeš da linkuješ 100 slika, 200 top listi i 300 pollova da utvrdiš kako su kockasti SUVovi baš i jedino ono što treba amerikancima... a zapitaj se - da li zaista znaš više od Fordovih dizajnera, ekonomista i inženjera?

I još jedna kratka crtica - gde je Ford bio pre Mullalyja, a gde ja sada?

Vozi VW, uživaj u korejancima, no problem, i ja volim Audi i puno korejanaca, ali bre, prestani da zapišavaš Ford na Fordovom forumu :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:21h

Fancy, bez uvrede, ali mislim da ti uopste nisi upoznat sa istorijom Forda u Americi da bi mogao nesto reci o njegovom identitetu.
U protivnom, nebi sigurno govorio da je Mulally vratio Fordu identitet jer Fordov identitet sigurno nije twin-turbo V6 full-size pickup ili nijedan automobil bez zadnje vuce (osim Mustanga) ili dizajn kompakta na SUV (Focus-Escape) ili nijedan pickup srednje klase ... ili generalno Evropski dizajn na Americkim vozilima. Ford nikada pre nije radio nista od navedenog.

Radio je tim dizajnera, ekonomista i inženjera nekada i u British Leylandu, koji je nekada kontrolisao 60% Britanskog trzista, pa su propali. Isti takav tim je radio i u GM-u pa su bankrotirali, spali su na to da ih drzava spasava. Primera ima gomila, nije potrebno da idem u detalje. Propali su i jedini i drugi zato sto nisu znali trziste, i jedni i drugi su imali divizije koje su se borile jedne protiv drugih.
I mislis samo zato sto kompanija ima tim dizajnera, ekonomista i inženjera da oni sve rade bez greske, da sve znaju, da samo nizu uspehe? Zbog cega je onda British Leyland propao i zbog cega su GM i Chrysler bankrotirali?
Pa ja sam na netu nasao gomilu gresaka u izjavama tih istih dizajnera, ekonomista i inženjera, u stvarima koje zna svako ko samo jednom dnevno procita bilo koji autoblog na netu.

Kao sto sam pre rekao, Fordova prodaja je pala sa 4.5 miliona na 1.6 miliona u zadnjih 10 godina. Ako ti to nije dovoljna potvrda da Americki kupci ne zele Evropske Fordove - ja onda stvarno neznam sta jeste.

p.s. Ja kritikujem Forda kad zasluzi kritike. Pohvalim Forda kad zasluzi pohvale. Samo zato sto mi je Ford omiljena kompanija ne znaci da cu hvalititi svaki njihov potez i proizvod.
p.s.s. Bio bi iznenadjen koliko dobru procenu imam. Na ovom forumu nisam dugo, ali ima foruma na kojima sam clan vec 7-8 godina i sve ono sta sam tad pricao za Americku auto industriju se uglavnom i desilo, u jako malo slucajeva sam pogresio.

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“