Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mercury Cougar

Moderator: ace1

Odgovori
Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 15. jun 2014. u 20:04h

Istorija luksuznih Američkih "pony" automobila obično ima samo jedno ime - Mercury Cougar. Iako je opstao u ovoj klasi svega šest godine, pre nego što je postao "Lincoln siromašnih ljudi", Cougar je ostavio dubok trag na tržištu i danas se smatra možda najpoznatijim Mercury modelom uz legendarni 1949 model. Cougar je, kroz svoje zlatne dane, delio platformu i većinu mehanike sa Ford Mustangom, ali pošto je startovao sa prodajom tri godine kasnije, Mercury je imao dovoljno vremena da ukloni sve rane boljke Fordovog pony automobila.

Mnogobrojne priče o Ford Mustangu ste imali prilike da i ranije čitate na našem sajtu. Iako Mustang nije bio prvi pony automobil (tu čast je imala Plymouth Barracuda dve sedmice ranije), on je ipak bio najpoznatiji i u potpunosti je populirizovao ovu klasu. Na ideju Mustanga je došao Fordov predsednik Lido "Lee" Iacocca, koji je želeo mali sportski automobil, koji bi komotno mogao da smesti četiri odrasle osobe, zatim pruža Američke performance, Evropsku luksuznost i sve po veoma pristupačnoj ceni koju gotovo svi mogu da priušte. Mustang se od prvog dana pokazao kao veliki hit i zatekao konkurenciju na spavanju. U prvih 18 meseci je prodato čak milion primeraka i konkurencija je odlučila da mora da predstavi svoje rivale. Međutim, Mustang je u tom momentu imao tri godine prednosti nad najbližim konkurentom, ali se znalo da će 1967 godine da debituje par novih automobila iz General Motorsa, Chevrolet Camaro i Pontiac Firebird, kao i obnovljena Plymouth Barracuda i unapređeni AMC Marlin.

U istom periodu, situacija u Fordovoj premijum Mercury-Lincoln diviziji je bila dosta mirna. Divizija je uglavnom proizvodila veće i skuplje automobile, na kojima je ostvaren veliki profit, a jedan od retkih "sportskih" automobila kompanije je bio Mercury Comet Cycline. Comet je debitovao 1960 godine kao blizanac Ford Falcona i ujedno postao prvi kompakt Mercurya, a iako je Cyclone verzija dodala V8 motor, sportska sedišta i dupli izduv, ovaj automobil nije mogao da sakrije svoje korene i prodaja nikada nije bila visoka. Mercury je takođe primetio situaciju kod General Motorsa, koji je imao nekoliko veoma sličnih "muscle cars" automobila, kao što su Chevrolet Chevelle SS, Pontiac GTO, Oldsmobile 442 i Buick GS. Pažnju Mercurya je posebno privukao 442, koji je reklamiran kao "muscle car dzentlimena", a posle veome uspešne prodaje, Američki proizvođač vozila je shvatio da je publika spremna da potroši ekstra novac za dodatnu luksuznost, iako je jedna od glavnih karakteristika muscle cars uvek bila veoma niska cena.

Da bi uštedeo na troškovima, novi Mercury automobil je morao da deli većinu mehanike sa Fordovim bratom, što svakako nije bio problem kada se pogleda rana popularnost Mustanga. Posle duže analize, odlučeno da je ovaj automobil mora da bude nešto veći od Mustanga, da se dizajnerski razlikuje od njega i na kraju da ponudi svu onu opremu koje je već nudio Fordov veoma popularni Thunderbird. Kupac ovog automobila je trebao da bude mlad u srcu, školovan i da ume da uživa u dobrim stvarima ponuđenim u životu, ali da pri tom nije zaboravio svoje korene i ne želi Evropski automobil već hoće snagu Američkog V8 motora. Mercury je takođe razmatrao nekoliko različitih ideja, uključujući i dvosed, ali je brzo odustao od ove ideje nakon planova da se godišnje mora prodati preko 100,000 primeraka da bi se ostvario profit. Rad na novom automobilu je počeo još u Februaru 1963 godine, i to čak 14 meseci i pre nego što je Mustang debitovao, a rani plan je bio da se ponudi produženi "fastback" krov na modelu Comet. Međutim, kako je pokušaj Plymoutha u istoj meri prošao dosta loše (prva Barracuda je bila ništa više nego model Valiant sa produženim "fastback" krovom), Mercury je brzo odustao od ove ideje.

Glavni inženjer u timu, Frank Zimmerman, nije želeo klona Mustanga i jednom prilikom je izjavio da čuvena Kentucky Derby konjska trka nikako nije mogla da ima dva aktivna pobednika. Poruka je bila jasna - pored Mustanga na tržištu, novi automobil Mercurya sigurno nebi mogao da ostvari svoje planove, pa je samim tim morao da bude pomeren u drugu klasu. Inženjeri su promenili čak pet različitih ideja pre nego što je završen model bio gotov u Maju 1965 godine. Ideja je zatim predstavljena Henry Fordu II, predsedniku Ford Motor Company, koga nije trebalo mnogo ubeđivati - automobil je odobren istog dana. Posle dužeg razmišljanja, ime automobila je palo na Cougar, a zanimljivo je da su rani Mustang prototipovi nosili upravo Cougar oznaku. Iako je delio platformu sa Mustangom, Cougar je bio za oko 15 cm duži, ali je takođe bio za 90 kg lakši. Početna cena je iznosila 2,851 dolara ili 300 dolara više od Mustanga. Zvanično predstavljanje je usledelo Septembra 30, 1966 godine, a popularni Motor Trend je prvi imao priliku da testira rani model. Zaključak je bio da Cougar ima sve sportske karakteristike Mustanga, ali je takođe udobniji, tiši i daleko bolje opremljen. To je bilo dovoljno da bude proglašen i za automobil godine, što je ujedno jedini put da je neki Mercury model dobio ovu nagradu.

Sa dizajnerske strane, Cougar je bio veoma privlačan automobil. Posebnu pažnju su privlačili skriveni farovi i minimalno korišćenje hroma, čime su mnogi predpostavljali da Mercury kopira legendarni 1961 Lincoln Continental. Luksuzniji nego tipičan pony automobil, ali opet sportski nego tradicionalni luksuzni automobil, Cougar je mogao da se dobije sa toliko različitih opcija opreme, da je bilo gotovo nemoguće pronaći dva identična automobila na ulicama. Međutim, za razliku od Mustanga, koji je mogao da se dobije kao kupe, kabrio i sa produženim krovom (fastback), Cougar je bio dostupan samo kao kupe. Dok je Mercury tvrdio da je želeo da usavrši ponuđeno umesto da pruža tri nezavršene verzije, razlog verovatno leži u budzetu. Naime, godišnji budzet divizije od 40 miliona dolara je već potrošen na Cougar, a dodavanje kabrioleta bi koštalo dodatnih 20 miliona dolara.

Po pitanju mehanike, kupac je mogao da dobije tri V8 motora, koji su preuzeti direktno iz Mustanga. Standardan motor je bio od 289 kubnih inča (4.7L), koji je mogao da se dobije u dve verzije, sa 200 ks i 225 ks, ali za dve one koji su želeli performance, u ponudi je bio i veći motor od 390 kubnih inča (6.4L) i 320 ks. U ponudi su bili i nekoliko dodatnih sportskih opcija, kao što su Marauder GT i XR-7, a posebnu pažnju je privukla ova druga opcija, koja će kroz istoriju postati zaštitni znak ovog automobila. Prodaja je startovala više nego odlično i prve godine čak 150,893 primerka su pronašli kupce. Iako je Mercury ranije javno izjavio da je cilj bio 100,000 vozila, kasnije priče su pokazale da kompanija ipak nije očekivala da proda više od 60,000 vozila godišnje "zahvaljujući" jakoj konkurenciji. Iste godine počinje i jedina trkačka istorija ovog automobila u tadašnjoj Trans Am seriji. Sa legendarnim Parnelli Jonesom za volanom, Cougar je dominirao većinu 1967 sezone, ali je na kraju izgubio titulu od Mustanga za samo dva poena. Cougar se povukao posle ove sezone iz straha Forda da bi bolji rezultati na stazama Cougara mogli da oštete prodaju Mustanga. Sredinom 1968 godine, Mercury odlučuje da se ozbiljnije pozabavi performancama i predstavlja Eliminator verziju. Ovaj model ne samo što je imao modifikovanu suspenziju, veće kočnice i cenu od preko 4,000 dolara, tek je takođe doneo još jedan legendarni trkački Fordov motor - 427 kubnih inča (7.0L) sa 390 ks, čime je ubrzanje do 100 km/h palo na ispod pet sekundi. Za 1969 godinu Mercury je dodao nekoliko novina, kao što je prvi kabrio, kao i legendarni Boss 429 motor. Da bi zadovoljio homoligaciju za NASCAR, Ford je ponudio ovaj motor kao opciju na Mustangu i Cougaru, a u slučaju Mercurya je proizvedeno samo dva primerka. Međutim, i pored svih unapređenja, prodaja je počela da pada i do 1970 godine je iznosila samo 72,343 primeraka.

Krajem 1960tih godina dolazi do nekoliko promena u Fordu. Semon "Bunkie" Knudsen stiže iz Pontiaca gde se ranije proslavio sa velikim i moćnim automobilima i smatrao je da bi slična strategija mogla da bude uspešna i u Fordu. Uskoro je Mustang značajno dobio na dimenzijama do te mere da ga je Iacocca nazvao "debela svinja", ali je pravi šok usledeo 1972 godine kada je debitovala šesta generacija Thunderbirda sa težinom od preko dve tone. Slična strategija je pratila i 1971 Cougar, koji možda nije bio lep automobil, ali je svakako bio drugačiji. I dalje zasnovan na Mustangu, Cougar se pomerio za klasu više i pratio formulu Thunderbirda sa udobnom vožnjom i većom luksuznosti dok se činilo da su sportske karakteristike iz prošlosti postale istoja. I pored toga, Cougar je imao nekoliko veoma poznatih motora visokih performanci. Standardan motor je sada bio od 351 kubnih inča (5.7L) sa 240 ks i 285 ks uz opcioni Cobra Jet motor od 429 kubnih inča (7.0L) i 375 ks. U pored svih unapređenja, postalo je jasno da muscle cars revolucija dolazi kraju. Cene goriva su preko noći skočile za oko četiri puta, osiguravajuće kompanije su počele da povećavaju cene svojih usluga, a država je po prvi put počela da uvodi stroge standarde o izduvnim gasovima. Do 1974 godine većina pony automobila su nestali sa tržišta ili postali samo bleda senka svojih prethodnika. Iste godine Mustang je postao mali kompakt urađen na platformi Ford Pinta, a kompanija je smatrala da na tržištu nema mesta za još jedan sličan automobil.

Međutim, dok su sportski automobili nestajali sa tržišta rekordnom brzinom, jedna druga klasa automobila je počela da privlači veliku pažnju kupaca. Ona se zvala "Personal Luxury" i reč je o klasi koju su odlikovali veliki i udobni automobili sa mnogo luksuzne opreme, ali pristupačnim cenama. Ovu klasu je osnovao Ford 1958 godine sa modelom Thunderbirdom, ali je ona dobila na popularnosti tek početkom 1970tih godina. Ne samo što je Thunderbird postao "baby Lincoln" 1972 godine već je uskoro stigla i nova konkurencija u vidu Chevrolet Monte Carla i Pontiac Grand Prixa. Mercury je uvideo svoju šansu i za 1974 godinu odlučio da prebaci Cougar u ovu klasi. Po prvi put u istoriji platforma je sada deljena sa Ford Torino i Mercury Montego, a iako su neke dizajnerske linije ostale slične prethodniku, Cougar je ipak bio potpuno novi. Sa rekordnim dimenzijama i dugačkom listom standardne i opcione luksuzne opreme, Mercury je sa ponosom reklamirao svoj novi automobil za sve one koji žele luksuzni Lincoln Mark IV po dosta pristupačnijoj ceni. U ponudi se našao samo kupe dok je jedini motor kao opcija bio od 351 kubnih inča (5.7L) sa 148 ks. Nešto kasnije je ponovo debitovala i XR-7 verzija, ali sa težinom za čak 450 kg većom u poređenju sa 1967 modelom, više nije imao performance kao u prošlosti. Cougar je ipak imao nekoliko veoma poznatih motora iz tog perioda, kao što su od 400 kubnih inča (6.6L) sa 158 ks i najveći Fordov benzinski motor ikada proizveden - 460 kubnih inča (7.5L) i 216 ks. I pored svojih velikih dimenzija, ova generacija Cougara je imala mnogo uspeha u NASCAR-u, posebno za dva poznata tima - Wood Brothers Racing i Bud Moore Engineering, a legendarni David Pearson je pobedio 1976 Daytonu 500 upravo za volanom Cougara. Prodaja je takođe bila solidna i uglavnom se kretala oko 90,000 primeraka na godišnjem nivou.

Godine 1977 je debitovala četvrta generacija Cougara, a pored standardnog kupea, kupac je sada mogao da dobije i sedan, pa čak i karavan. Gašenjem modela Montego, Cougar je preuzeo poziciju velikih Mercurya, pa je samim i ponuda bila bogatija. Kao i u prošlosti, platforma je i dalje deljena sa Ford Thunderbirdom i Lincoln Mark-Series, a publika je bila veoma iznenađenja onim šta je videla. Ovaj automobil ne samo što je bio za 25 cm kraći od prethodnika, već je takođe bio i za čak 400 kg lakši. Početna cena je takođe smanjena sa 9,000 dolara na 6,000 dolara, a uskoro su debitovali i novi motori - 302 kubna inča (5.0L) sa 137 ks, 351 kubna inča (5.7L) sa 149 ks i 161 ks i 400 kubnih inča (6.6L) sa 173 ks. Novi dizajn je postao veliki hit od prvog dana i 1977 godine je prodato 194,823 primeraka, ili više nego u celoj 1972-1976 generaciji, a uspeh je još veći kada se zna da je Cougar imao veliku konkurenciju u vidu Oldsmobile Toronada i Buick Riviere. Sa takvim uspehom, nije bilo potrebe za većim promenama, a zanimljivo je da se većina kupaca odlučila za sportski XR-7 model. Godine 1978, Cougar dostiže najveću prodaju u svojoj istoriji, sa 213,270 prodatih primeraka, a kada je godinu dana ranije prodato 172,152 Cougara, čak 163,716 njih su bili sportski XR-7 modeli.

Taman kada se učinilo da bi ovaj automobil mogao da se vrati na puteve stare slave, usledila je nova naftna kriza 1979 godine i Mercury je shvatio da mora da nastavi da smanjuje dimenzije da zadovolji nove CAFE standarde o potrošnji. Kada je debitovao 1980 model, on je u velikoj meri podsećao na umanjenu verziju prethodnika, ali je sada delio novu Fox platformu zajedno sa mnogom Ford i Lincoln braćom. Standardan motor je sada bio od 255 kubnih inča (4.1L) sa 115 ks uz opciju od 302 kubna inča (5.0L) i 131 ks, ali i pored niže težinu od 400 kg, ovaj automobil nije bio popularan kod kupaca. Nešto kasnije je debitovao i prvi V6 motor u istoriji ovog automobila, od 323 kubna inča (3.8L) i 112 ks, ali i pored svih unapređenja publika je bila razočarana. Da bi zadovoljio nove CAFE standarde o potrošnji, za 1981 godinu u liniju je dodat i prvi motor od četiri cilindra i to 2.3L sa samo 88 ks, koji je mogao da se dobije na svim verzijama, uključujući i "sportskom" XR-7. Međutim, prodaja je nastavila pada i 1980 godine je prodato samo 58,028 primeraka, što je u tom momentu bilo najmanje u istoriji ovog automobila.

U navedenom periodu Ford je prolazio kroz tešku finansijsku krizu i nije imao budzet za potpuno novi automobil. U takvim uslovima je pozvana Fordova Evropska divizija, koja je radila na nekoliko aerodinamičnih prototipova pod "Probe" oznakom. Prvi takav serijski automobil je bio Sierra upravo u Evropi, ali je i Američki gigant vredno radio i na nekoliko takvih modela na domaćem tržištu - Tempo i Taurus. Ford odlučuje da pruži Thunderbirdu i Cougaru novu šansu i 1983 godine debituje potpuno novi aerodinamični model, dostupan samo kao kupe. Dva motora su preneta iz osme generacije, 3.8L sa 110 ks i 5.0L sa 130 ks, ali je najveća vest bila novi 2.3L turbo motor. Ovaj motor je razvijao 142 ks preko pet brzina manualnog menjača i sa težinom od samo 1,350 kg, i po prvi put još od kasnih 1960tih godina predstavljao prvi sportski Mercury. Tokom 1980tih godina Cougar se ponovo našao u centru pažnje. Mediji su imali samo reči pohvale, a kupci su odgovorili sa visokom kupovinom. U ovoj generaciji najveća prodaja je zabeležena 1986 godine kada je prodato 135,904 primeraka, ali za razliku od Thunderbirda, koji je u potpunosti dominirao na NASCAR stazama, Mercury model se nije takmičio, u čemu verovatno i leži glavni razlog zašto se Fordova verzija bolje prodavala. U Februaru 1987 godine, Cougar je proslavio 20 godina postojanja i u to čast je proizvedena specijalna XR-7 opcija, sa punom opremom i V8 motorom, a ukupno je proizvedeno 5,002 primeraka.

U vreme kada su automobili gubili na dimenzijama, novi 1989 Cougar, kao i blizanac Thunderbird, je dobio na dužini i težini, mada je razlika bila minimalna. Novi dizajn je i dalje bio aerodinamičan, ali je izgubio sportske karakteristike koje su ga krasile u prošlosti. Standardan motor je i dalje bio 3.8L V6 sa 140 ks, sada dostupan samo sa četiri brzine automatskim menjačem, ali za ekstra cenu kupac je mogao da dobije i Eaton supercharger sa kojim je snaga skočila na 210 ks. Ovaj motor je bio dostupan samo u XR-7 verziji i pokazao se solidno cenjen među kupcima. Novinari su imali samo reči pohvale, a kupci su odgovorili sa 97,246 kupljenih primeraka. Međutim, u isto vreme Thunderbird i Cougar su bili težak i skup za proizvodnju i Ford je polako počeo da radi na zameni nakon što je prodaja pala na ispod 50,000 vozila. Personal Luxury klasa je u velikoj meri počela da izumire sredinom 1990tih godina, pa su tako, jedan od jedan, ugašeni svi velikani ove klase - Ford Thunderbird, Oldsmobile Toronado, Buick Riviera, a posle 1997 godine i Mercury Cougar nakon što je, navedene godine, prodato samo 35,267 primeraka.

Međutim, taman kada je publika pomislila da je stigao definitivan kraj, pojavile su se priče da bi Cougar mogao ponovo da se pojavi na tržištu drugačiji nego ikada pre. Naime, nakon gašenja modela Probe posle 1997 godine, Ford je ostao bez sportskog kompakta sa kojim bi parirao popularnim importima na Američkom tržištu. Kompanija je takođe radila na sličnom modelu za Evropsko tržište, zasnovanom na platformi nedavno predstavljenog modela Mondeo/Contour, sa pogonom na prednjim točkovima i izborom I4 i V6 motora. Pošto je Mercury mučio muku sa imidzom kompanije samo za starije kupce u navedenom periodu, odlučeno je da bi bio perfektan za takav automobil i za 1999 godinu Cougar se ponovo našao u Mercury ponudi. Dostupan samo kao hetč sa troje vrata, kupac je dobivao izbor dva mala (barem za Američke standarde) motora - 2.0L sa 125 ks i 2.5L sa 172 ks. Nešto kasnije je debitovao i "Sport" paket opreme, koji je dodavao bolju mehaniku i maksimalnu brzinu od 216 km/h. Iako je prodaja startovala solidno i prve godine prodato 88,288 primeraka, već naredne godine je pala za 50%, a 2002 godine, koja je ujedno bila poslednja za ovaj automobil, samo 18,321 Cougara su pronašli kupce. Ford odlučuje da ugasi Cougar nakon što nije opravdao očekivanja i da se kocentriše na SVT Focus kao sportski kompakt kompanije.

Kao što smo spomenuli ranije, Cougar je sigurno najpoznatiji Mercury model u istoriji, osim možda legendarnog 1949-1951 modela. Danas se cene kreću od nekoliko stotina dolara za neke od zaboravljenih modela iz ranih 1980tih godina, pa sve do par stotina hiljada dolara za rane modele iz 1960tih godina. Na žalost, Mercury brend je ugašen 2011 godine kada se činilo da ova klasa vozila više ne postoji, a sličnim putem je završio i nekadašnji glavni rival Oldsmobile, dok je Buick opstao najviše zahvaljujući Kineskom tržištu. Cougar ipak ostaje upamćen u istoriji kao osnivač jedne posebne klase po kojoj je Američka auto industrija možda i najpoznatija, a mnogi ga ipak pamte kao automobil koji je isparavio sve Mustangove mane.

1967-1970

Slika

Slika

Slika

Slika

1971-1973

Slika

1974-1976

Slika

1977-1979

Slika

Slika

1980-1982

Slika

Slika

Slika

1983-1988

Slika

Slika

Slika

1989-1997

Slika

1999-2002

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 04:19h

Kako je prvi Cougar mogao da izgleda ...

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
van
VIP
Poruka: 8069
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Lokacija: Пао с' Марса

Re: Mercury Cougar

Poruka od van » utorak, 18. jun 2019. u 10:29h

Естетика им није јача страна . Ови први модели су наружени мустанг , ал ајд може да приђе , оно 74-77 , јбг такво је било време па су и око за своје време , али 80ти и 90 тих ,катастрофа од дизајна , огромни препусти преко предљег краја , вертикална задња стакла на лимузинама :bljak: Функционално је идиотски јер прави отпор , па и тако се инсистира на таквом изгледу , естетике ради . Као да им је Стиви Вондер био дизајнер .

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 15:49h

1983-1988 Cougar (i blizanac Ford Thunderbird) je bio ogroman prodajni uspeh. Vise-manje prvi masovno proizvedeni aerodinami Ford u Americi.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
van
VIP
Poruka: 8069
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Lokacija: Пао с' Марса

Re: Mercury Cougar

Poruka od van » utorak, 18. jun 2019. u 16:33h

Тај није на овим сликама .

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » utorak, 18. jun 2019. u 17:07h

Ovo izgleda ko da ima aerodinamiku prosecne okrnjene cigle:

Slika
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 17:15h

Ima izuzetnu aerodinamiku. Njegov slabije opremljeni blizanac Ford Thunderbird je zbog aerodinamicnosti koriscen u NASCAR-u, gde je dostigao 212 mph (340 km/h).
van piše:
utorak, 18. jun 2019. u 16:33h
Тај није на овим сликама .
Kako nije? Eno ti ga gore u glavnoj prici.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
Iosis
VIP
Poruka: 8260
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Lokacija: Doboj

Re: Mercury Cougar

Poruka od Iosis » utorak, 18. jun 2019. u 17:25h

Ovako sa slike mi ne izgleda kao savršenstvo aerodinamičnosti, mada ko će ga znati, i Tranzit kec ili dvojka, nisam siguran, u svoje vrjeme je imao bolju aerodinamiku nego neka auta.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 17:36h

Aerodinamika se ne gleda samo na oblik skoljke. Recimo ovaj 1983-1988 Mercury Cougar je imao bolju aerodinamiku nego Lamborghini Countach. Cak i novi Cadillac Escalade ima bolju aerodinamiku nego Countach ... a na prvi pogled bi se reklo da Countach ima fantasticnu aerodinamiku.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
van
VIP
Poruka: 8069
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Lokacija: Пао с' Марса

Re: Mercury Cougar

Poruka od van » utorak, 18. jun 2019. u 19:16h

Ово са слике нема никакву аеродинамику .Сада нађох cw 0.4 , док слично годиште москвич алеко има 0.35.
Коме идиоту је пало напамет да стави вертикално задње стакло , ем је кретен ако ижењер ем има естетику Саше Матиће .
То поређење са ламборџинијем и није неко . Кантеш има стварно 0.42 коефицијент отпора , али он има усинике за ваздух па му то дође као падобран + ламбоџини има мањи чеону површину силуете , па када се то множи са 0.42 поново је апсолутно аеродинамичнији од меркуријевих 0.42
Poslednja izmena: van, na dan utorak, 18. jun 2019. u 19:29h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 19:25h

Dovoljno dobru da u trkackom izdanju dostigne 340 km/h ... ;)
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » utorak, 18. jun 2019. u 22:15h

Khm... sa "malkice" drugacijim zadnjim krajem :)

Slika

cak i u civilnoj verziji
Slika
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » utorak, 18. jun 2019. u 22:38h

;)

Slika
van piše:
utorak, 18. jun 2019. u 19:16h
Коме идиоту је пало напамет да стави вертикално задње стакло , ем је кретен ако ижењер ем има естетику Саше Матиће .
Kad bi poznavao istoriju Mercuryja onda bi ti neke stvari bile jasne, a ovako ...

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » sreda, 19. jun 2019. u 02:27h

Cekaj... jel ovo gore taj thunderbird iz nascara ili je neki drugi?
I jel ovo belo na slici mercury ili thunderbird?
Posto nigde ne nalazim thb iz 1983 sa ovakvim zadnjim krajem.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » sreda, 19. jun 2019. u 03:14h

Evo ti Cougara iz NASCAR-a sa istim "ravnim" zadnjim staklom.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » sreda, 19. jun 2019. u 08:22h

Ti napisa:
Ima izuzetnu aerodinamiku. Njegov slabije opremljeni blizanac Ford Thunderbird je zbog aerodinamicnosti koriscen u NASCAR-u, gde je dostigao 212 mph (340 km/h).
Daklem toliko je isao thunderbird, ne cougar.
Samo, barem po ovim slikama, aerodinamike thunderbirda i cougara veze jedna s drugom nemaju.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » sreda, 19. jun 2019. u 16:16h

Thunderbird je imao Cd 0.38, a Cougar 0.40. Eto kolika razlika ...
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » sreda, 19. jun 2019. u 16:55h

Sad... 5% i nije bas tako malo. Plus, aerodinamika NASCAR auta i nije bas ista kao na ulicnom.
Koliko je isao ovaj cougar?

I ... koliko ponija je to teralo do 340?
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Re: Mercury Cougar

Poruka od Talladega_500 » sreda, 19. jun 2019. u 18:29h

Cougar nije oborio rekord kao Thunderbird tako da njegova brzina nije cesto belezena, ali su svi iz tog perioda isli 200-205 mph.

Motori su u to vreme imali oko 850 hp.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
mbole
Poruka: 11901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lokacija: Bataja

Re: Mercury Cougar

Poruka od mbole » četvrtak, 20. jun 2019. u 07:31h

:)
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“