Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Skyliner

Moderator: ace1

Odgovori
Avatar korisnika
Talladega_500
Yankee
Poruka: 6192
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Lokacija: Way too cold to be sober (Wisconsin, USA)

Ford Skyliner

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 23. avg. 2015. u 04:14h

Iako su kabrioleti idealni za vožnju kada je vreme lepo, oni takođe mogu da budu velika muka po mnogim drugim karakterstikama. Oni su takođe bučni, pružaju lošu izolaciju od lošeg vremena i idealni lopovima za krađu. Verujemo da ne postoji onaj vlasnik kabrioleta koji nije poželeo da se njegov automobil pretvori u kupe kada uslovi za tako nešto zahtevaju. Krajem 1950tih godina, Ford je ponudio automobil koji je mogao tako nešto da uradi. Predstavljamo vam istoriju Ford Skylinera.

Dok su većina modela Forda iz 1957 godine danas uglavnom zaboravljeni, malo ljudi zna da je on u svoje vreme uspeo da nadmaši budućeg klasika Chevroleta iz iste godine po prodaji. Ford iz 1957 godine je bio najprodavaniji automobil na svetu sa preko 1.6 miliona zadovoljnih kupaca, što je bilo za više od 170,000 vozila više nego Chevrolet i za duplo više nego Plymouth. Kompanija je svakako imala mnogo razloga za zadovoljstvo, posebno što je uglavnom gledala velikom konkurentu u leđa godinama pre toga. Sve do ranih 1930tih godina Ford je redovno bio bolje prodavan od Chevroleta, ali je rival preuzeo vođstvo 1939 godine i sa nekoliko izuzetaka uglavnom ga nije ispuštao sve do kasnih 1950tih godina. To ne znači da se Ford nije trudio. Sredina 1950tih godina je donela veliki cenovni rat između dva konkurenta, koji je možda bio i najzaslužniji za to da mnogi manji proizvođači nestanu sa tržišta. Ford i Chevrolet su mogli da priušte da smanje cene i na taj način postanu broj jedan, ali manji proizvođači, kao što su Nash i Studebaker, svakako nisu mogli. Još jedna strategija takvog rata su bili specijalni modeli, kao što su Chevrolet Corvette i Ford Thunderbird, koji su se prodavali u limitiranim brojevima, ali su u velikoj meri podizali imidz kompanije. Ford je uspeo da nadmaši Chevrolet po prodaji 1949 i 1954 godine, ali se Chevrolet vratio u vrh 1955 i 1956 godine kada je debitovao novi Small Block V8 motor. Ford će tek 1957 godine da ponovo postane najprodavanija kompanija u Severnoj Americi. Mnogi veruju da je uspeh ostvaren zahvaljujući dizajnu. Iako je 1957 Chevrolet danas jedan od najpoženijih Američkih klasika, publika ga nije najbolje primila kada je bio novi. Mnogi su smatrali da visoke linije ne izgledaju moderne, posebno zato što je u pitanju bio osvežen dizajn dve godine starog automobila. Plymouth, još jedan od rivala, je takođe predstavio novi dizajn za 1957 godinu, koji je bio možda previše nizak i sa previše hroma. Kada se pri tom doda da je Plymouth imao problema sa kvalitetom i rđom, 1957 Ford se činio kao najbolja kupovina. On je bio moderan u umerenom stilu i veći od oba rivala, što je publika cenima u velikoj meri. Uz sve to, Ford je upravo predstavio svoj najnoviji automobil Skyliner - jedini serijski automobil na svetu sa metalnim krovom, koji se, pritiskom na dugme, spuštao u gepek.

Tehnički gledano, Skyliner nije bio poseban model vec najskuplja verzija modela Fairlane. Ovaj automobil, koji je dobio ime po privatnom imanju Henry Forda, je tokom 1950tih godina bio najluksuzniji Ford i konkurent Chevrolet Bel Airu. Ipak, u periodu od 1954 do 1956 godine, Skyliner ime je korišteno na potpuno drugoj vrsti automobila - kupeu sa staklenim krovom. Originalno predstavljen na modelu Crestline, 1954 Skyliner je pružao spomenuti stakleni krov u zelenoj boji, a iako se prodavao solidno u početku, publika je počela da ga izbegava kada se uvidela da dodaje veliku vrućinu u kabini tokom letnjih meseci. Identičan Skyliner je opstao u prodaji i 1955 i 1956 godine, ovaj put na modelu Crown Victoria, ali samo 2,602 kupca ga je izabralo u dve godine. Sa takvim rezultatima, niko nije očekivao da će Ford ponovo koristiti ovu oznaku, ali nekome se ona dopala i ponovo se našla u ponudi 1957 godine na potpuno novom automobilu. U svakom slučaju, čak i 1957 godine ideja o metalnom krovu koji se spušta u gepek nije bila nova. Bez obzira koliko se ljudima sviđali kabrioleti, oni ipak pružaju slabu zaštitu u lošim vremenskim uslovima, buku i na kraju lošu zaštitu od lopova. Platneni krovovi su još uvek bili u razvoji i tek 1980tih godina će da postanu dostojna zamena. Još tokom 1910tih godina, mnoge kompanije su proizvodile takozvani "California Top" - metalni krov koji bi stavljao na automobile u zimskim mesecima, ali ni on nije bio previše praktičan, jer bi se morali koristiti šarafi i morao bi se držati na posebnom mestu tokom leta. Solucija je zahtevala krov koji će se nalaziti u samom automobilu sa kojim će vlasnik moći da odluči kad će biti podignut.

Jedan od prvih uspešnih slučajeva se desio 1922 godine kada je čovek po imenu Ben Ellerbeck napravio takav krov za svoj lični 1922 Hudson Super Six. Oko deset godina kasnije, Francuski dizajner Georges Paulin je napravio sličan krov za Peugeot, koji je debitovao 1935 godine u modelu 402BL Eclipse Decapotable. On se prodavao u limitiranim brojevima do 1940 godine, a pre rata se pojavio i na Chrysler Thunderbolt prototipu. Krajem 1948 godine, Fordov dizajner Gilbert Spear je napravio prototip slične ideje, a pažnju je privukao William Fordu, mlađem bratu predsednika kompanije Henry Forda II. U navedenom periodu, William se nalazio na čelu Special Products Division i vredno je radio na novoj Continental diviziji. Početkom 1953 godine, kada je Continental Mark II bio u završnim fazama razvoja, William je smatrao da bi takav krov bio idealan da se privuče pažnja publike i zahtevao prototip. Jedan od najvećih problema su bile dimenzije krova. Dok su Eclipse Decapotable i Thunderbolt bili urađeni u kupe stilu i samim tim pružali manji krov, Continental je bio značajno veći automobil sa većim krovom. Njihova solucija je bila da se krov, pre nego što se spusti u gepek, prepolovi na dva dela i samim tim uštedi na prostoru. Prototip je bio gotov u rekordnom roku, ali je bio jako komplikovan i koristio je čak sedam električnih motora, kojima je bilo potrebno oko 40 sekundi da podignu ili spuste krov. Međutim, tada su nastali i prvi problemi. Originalno Continental nije imao budzet i cilj je bio da se podigne imidz kompanije, ali je tada postalo jasno da su šanse za profitom veoma male. I pored veoma visoke cene od 10,000 dolara (ili 80,000 dolara u modernoj valuti), većina potencijalnih vlasnika su izjavili da bi rado platili dodatnih 2,500 dolara za specijalni krov. Henry II nije bio ubeđen u to, ali i dalje nije želeo da otpiše 2.2 miliona dolara koliko je investirano u projekat. Ideja je prebačena sa Continentala na Ford, sa ciljem da se pojavi u prodaji 1957 godine.

Spomenuti Ford iz 1957 godine nije originalno bio planiran sa takvim krovom, pa samim tim nije bilo lako uraditi velike promene. Zadnji deo vozila je bio odignut, rezervna guma postavljena ispod gepeka, a rezervoar ispod zadnjih sedišta. Iako su navedene promene možda delovale kao male, one su povećale budzet za preko 18 miliona dolara. Skyliner je zvanično predstavljen na salonu automobila u Njujorku u Decembru 1956 godine, ali se nije pojavio u prodaji sve do proleća naredne godine. Za promociju, kompanija je odlučila da koristi popularnu seriju "I Love Lucy", gde glavna glumica Lucille Ball posećuje Fordov salon da se raspita upravo o Skylineru. Sa početnom cenom od 2,942 dolara, Skyliner je bio za oko 20% skuplji od ostatka Fairlane ponude, a u navedenu sumu nije bili uračunati automatski menjač i radio. Sa punom opremom, cena je prelazila cifru od 3,500 dolara, što je bilo jednako kao i sportski Thunderbird. Novi mehanizam se pobrinuo da težina skoči za 176 ks i dostigne cifru od 1,820 kg. Sa takvom težinom, Skyliner se svakako nije mogao pohvaliti nekim performancama. Ugledni Motor Trend magazin je testirao Fairlane 500 sa opcionim V8 motorom od 312 kubnih inča (5.1L) sa 245 ks i uspeo da zabeleži ubrzanje do 100 km/h za 11 sekundi, pa 240 kg teži Skyliner bi svakako bio sporiji. Spomenuti motor je bio opcioni dok je standardan motor bio od 292 kubna inča (4.8L) sa 212 ks, čime je ubrzanje bilo oštećeno još više. Dodatna težina je u velikoj meri pogoršala i ponašanje u krivinama i kočnice, koje i tako nisu bile jača strana Fairlanea. Spomenućemo da ni prostor nije bio jača strana Skylinera. Gotovo kompletan prostor je iskorišten za krov, a jedino mesto gde bi vlasnik mogao da stavi nešto je bila mala kutija. Skyliner je i dalje bio praktičniji nego Thunderbird, a njihova prodaja se pokazala sličnom. U prvoj godini Skyliner je privukao 20,766 kupaca, što je bilo samo 2% od ukupne prodaje Forda, ali je ovaj automobil privukao mnoge mušterije u salone.

Već sledeće godine stiže velika recesija, koja će da pogodi Ford u velikoj meri. Kada se pri tom doda da je cena skočila na 3,163 dolara, niko nije bio iznenađen kada je prodaja Skylinera pala za 30% na 14,713 primeraka. Godina 1958 se pokazala posebno lošom za ceo Ford. Prodaja je pala za preko 40%, iako je u ponudu dodat i Thunderbird sa četvoro sedišta, a najveće kritike su išle na račun novog dizajna. Mnogi su očekivali da bi to mogao da bude kraj za Skyliner, ali je on imao veliku podršku Fordovog generalnog menadzera Robert McNamare. Njegova zanimacija su uglavnom bili jeftini i ekonomični proizvodi, ali iz nekog razloga je jako voleo Skyliner. Ovaj automobil se sada prebačen sa Fairlanea na Galaxie, koji je 1959 godine preuzeo ulogu najvećeg i najluksuznijeg Forda. Kompanija se u velikoj meri oporavila spomenute godine i ponovo izbila na prvo mesto po prodaji dok je Skyliner privukao 12,915 kupaca. McNamara je bio spreman da odobri i Skyliner za 1960 godinu, ali novi dizajn je pružao kockasti krov, koji nije bio praktičan. Ford je kasnije koristio mehaniku sa Skylinera na Thunderbirdu, kao i Lincoln Continentalu, u kabrio verzijama.

Trebalo je proći mnogo godina pre nego što takav stil ponovo postane popularan, a početkom 1990tih godina mala kompanija American Sunroof Company (ASC) je sklopila ugovor sa Mitsubishijem. Model 3000GT Spyder je debitovao 1994 godine, ali zbog veoma visoke cene nikada nije bio popularna opcija kod kupaca. Kasnije je usledio i Mercedes SLK230, a do ranih 2000tih godina istu opciju su imali i Peugeot, Lexus, Volvo, Daihatsu, Mazda, Opel, Chrysler, Pontiac, Cadillac, BMW i drugi. Ford se takođe zanimao sa ovom ideju na modelu Focus CC, ali on nije bio dostupan izvan Evrope i prodavao se u limitiranim brojevima. Kao što smo spomenuli, danas je 1957 Ford u velikoj senci Chevroleta iz iste godine, ali sa vremena na vreme se pojavi Skyliner i odvuče pažnju od poznatog rivala. A to je, čini nam se, bio plan Skylinera i kada je bio nov.

1957

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

1958

Slika

Slika

1959

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Avatar korisnika
Daniel

 
Poruka: 5929
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Lokacija: Ljubljana/Novi Sad/Mokrin
Kontakt:

Re: Ford Skyliner

Poruka od Daniel » ponedeljak, 24. avg. 2015. u 14:16h

nisam stigao da procitam tekst al sam primetio da imas istih slika kao u temi "Ford Fairlane/Torino" koje su onda slike od kog auta? :D
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~163ks, Titanium S 2011

Avatar korisnika
dule0911

 
Poruka: 13111
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Lokacija: Beograd - Leštane

Re: Ford Skyliner

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 24. avg. 2015. u 15:22h

A da ipak prvo procitas tekst :)
Talladega_500 piše:Tehnički gledano, Skyliner nije bio poseban model vec najskuplja verzija modela Fairlane.
Fiesta!!

Avatar korisnika
Daniel

 
Poruka: 5929
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Lokacija: Ljubljana/Novi Sad/Mokrin
Kontakt:

Re: Ford Skyliner

Poruka od Daniel » ponedeljak, 24. avg. 2015. u 18:20h

-_- :D
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~163ks, Titanium S 2011

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“