2025. sezona
- kyle
- Poruka: 2016
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
Re: 2025. sezona
tale ja sad nisam poredio svaku sa svakom ali otom potom.
ali rekao sam ti cak i da je tih 12 brze. mi imamo 12 na prema 23. helou?
i druga stvar. 12 brzih a 14 sporijih u nascar kalendaru. sta je vece?
ali rekao sam ti cak i da je tih 12 brze. mi imamo 12 na prema 23. helou?
i druga stvar. 12 brzih a 14 sporijih u nascar kalendaru. sta je vece?
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 12535
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Pa kako si onda dosao do zakljucka da 23 F1 staze su brze od 12 NASCAR staza kada ih nisi poredio svaku sa svakom? Evo ja sam ih poredio i potpuno demantovao tvoju pricu da su 23 staze F1 brze nego 12 staza iz NASCAR-a.
To si ti birao 12 prema 23. Hoces da uzmemo top 12 prema 12 i da poredimo brzine?ali rekao sam ti cak i da je tih 12 brze. mi imamo 12 na prema 23. helou?
Kada bi pravio listu recimo 10 najbrzih staza izmedju F1 i NASCAR-a - vise bi na listi bilo NASCAR staza nego F1.i druga stvar. 12 brzih a 14 sporijih u nascar kalendaru. sta je vece?
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- kyle
evo samo odgovori na ovo
12 brzih a 14 sporijih u nascar kalendaru. sta je vece?
ako u jednoj trkackoj seriji preovladava 'sporo' naspram 'brzog' onda se ta serija vodi pod 'sporom'. tacka. kraj.
kao sto ni indycar nije vise ono pre sto je bio kada su sve trke u kalendaru cinili ovali. sad je samo trecina ovala i to nekih sporih ovala.
12 brzih a 14 sporijih u nascar kalendaru. sta je vece?
ako u jednoj trkackoj seriji preovladava 'sporo' naspram 'brzog' onda se ta serija vodi pod 'sporom'. tacka. kraj.
kao sto ni indycar nije vise ono pre sto je bio kada su sve trke u kalendaru cinili ovali. sad je samo trecina ovala i to nekih sporih ovala.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
13. najsporija staza u NASCAR-u sezone je bio Texas sa prosecnom brzinom od 186 km/h - sto je opet brze nego 7 F1 staza iz 2024. sezone.
14., 15., 16., 17., 18. na listi (Nashville, Phoenix, Iowa, Bristol, Richmond) su i dalje brzi od 3 F1 staze.
Tako da kao sto ti rekoh dosta puta ranije - 23 F1 staze nisu brze od 12 NASCAR staza. 23 F1 staza nisu brze ni od 18 NASCAR staza, a da ne govorim 12.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- kyle
e ovako tale stoje stvari
znaci uzmemo najbrze monzu i spa i poklopimo sa najbrzim dejtona i taladega to je 2:0 za nascar. a pogledaj dalje
znaci uzmemo najbrze monzu i spa i poklopimo sa najbrzim dejtona i taladega to je 2:0 za nascar. a pogledaj dalje
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Hehe, na tvojoj listi Montreal 205 km/h, a ove godine tamo je prosek bio 173 km/h. Suzuka na tvojoj listi 202 km/h, a u realnosti ove godine prosek je bio 161 km/h. Kina - tvoja lista 198 km/h, realnost 181 km/h. Interlagos sam vec spomenuo - tvoja lista 210 km/h, ove godine prosek 140 km/h. To su samo neke koje sam primetio, verovatno ih ima jos.
Znam, znam, sad ces ti meni reci, "padala je kisa, ima ovaj ili onaj izgovor zasto je vozeno sporije od optimalne brzine". Pa tako i ja mogu reci za NASCAR - bilo je puno cautiona i zbog toga su vozaci cesto vozili brzinom manjom od dozvoljene. I na Daytoni i Talladegi i posebno Michiganu brzine su obicno 320 km/h kada se zapravo trkaju - cautions tj. restarts i cesti odlasci u pit stop kvare prosek, a NASCAR automobili odlaze u pit stop daleko cesce nego F1 bolidi.
Gledaj listu koje su bile prosecne brzine u 2024. sezoni i u F1 i u NASCAR-u, a ne kolika bi brzina bila u idealnim uslovima.
Znam, znam, sad ces ti meni reci, "padala je kisa, ima ovaj ili onaj izgovor zasto je vozeno sporije od optimalne brzine". Pa tako i ja mogu reci za NASCAR - bilo je puno cautiona i zbog toga su vozaci cesto vozili brzinom manjom od dozvoljene. I na Daytoni i Talladegi i posebno Michiganu brzine su obicno 320 km/h kada se zapravo trkaju - cautions tj. restarts i cesti odlasci u pit stop kvare prosek, a NASCAR automobili odlaze u pit stop daleko cesce nego F1 bolidi.
Gledaj listu koje su bile prosecne brzine u 2024. sezoni i u F1 i u NASCAR-u, a ne kolika bi brzina bila u idealnim uslovima.
- kyle
jer je bila kisa. tale, jel ti gledas f1 trke ili ne?Hehe, na tvojoj listi Montreal 205 km/h, a ove godine tamo je prosek bio 173 km/h.
nije izgovor vec kad je kisa normalno da su brzine manje. a nascar ni ne vozi po kisi. tako da...Znam, znam, sad ces ti meni reci, "padala je kisa, ima ovaj ili onaj izgovor zasto je vozeno sporije od optimalne brzine". Pa tako i ja mogu reci za NASCAR - bilo je puno cautiona i zbog toga su vozaci cesto vozili brzinom manjom od dozvoljene. I na Daytoni i Talladegi i posebno Michiganu brzine su obicno 320 km/h kada se zapravo trkaju - cautions tj. restarts i cesti odlasci u pit stop kvare prosek, a NASCAR automobili odlaze u pit stop daleko cesce nego F1 bolidi.
jedina serija koja je bila brza od f1 je bila ova. 2004 poslednja godina u kojoj su sve trke (16) cinili ovaliTalladega_500 piše: ↑petak, 29. nov. 2024. u 18:47h
https://en.wikipedia.org/wiki/2004_IndyCar_Series
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Nije bitno koliki je prosek u idealnim uslovima ako trka nije vozena u idealnim uslovima.
I NASCAR brzine su manje kada ima dosta cautiona. Eto tvoja lista gore kaze da je na Talladegi prosek bio 249 km/h - iako kada se trkaju svi voze 320 km/h, ali je Talladega imala dosta cautiona ove godine i automatski je prosek ubijen.
Za F1 stavljas brzine u idealnim uslovima, a za NASCAR stavljas brzine koje su vozene ove sezone...
I NASCAR brzine su manje kada ima dosta cautiona. Eto tvoja lista gore kaze da je na Talladegi prosek bio 249 km/h - iako kada se trkaju svi voze 320 km/h, ali je Talladega imala dosta cautiona ove godine i automatski je prosek ubijen.
Za F1 stavljas brzine u idealnim uslovima, a za NASCAR stavljas brzine koje su vozene ove sezone...
- kyle
tale pa nascar uopste ne vozi po kisi o cemu mi pricamo. sta bi bilo da nascar TEK vozi po kisi...
mislim da me neko ubedi da je stock car brzi od f1 auta. pa stock car nije brzi od gt3 auta.
mislim da me neko ubedi da je stock car brzi od f1 auta. pa stock car nije brzi od gt3 auta.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Ne vozi se po kisi, ali imaju druge stvari koje ga usporavaju. Imas ceste sudare tj. cautione, kojih u F1 skoro da nema. Imas ceste odlaske u pit, a u F1 ima trka gde samo jednom do dva puta odu u pit.
Eto dao sam ti primer Talladege - kada se trkaju, jure 320 km/h. Ali je prosek 249 km/h zbog spomenutih stvari.
TI za NASCAR spominjes prosek ostvaren na trkama, ali za F1 spominjes prosek u idealnim uslovima koji nije ostvaren na stazi. Razumem da vise volis F1, ali to je ona subjektivnost koju sam spomenuo na prethodnoj stranici.
Eto dao sam ti primer Talladege - kada se trkaju, jure 320 km/h. Ali je prosek 249 km/h zbog spomenutih stvari.
TI za NASCAR spominjes prosek ostvaren na trkama, ali za F1 spominjes prosek u idealnim uslovima koji nije ostvaren na stazi. Razumem da vise volis F1, ali to je ona subjektivnost koju sam spomenuo na prethodnoj stranici.
- kyle
tale ja pricam samo istinu. na dejtoni i taladegi jeste nascar brzi. na ostalim stazama nije.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Rusty Wallace je 2004. godine na testu bez restriction plate dostigao 242 mph - to je 387 km/h. I to sa autom od pre 20 godina.
Eto koliko je stock car isao pre 20 godina - danas bi lagano isao preko 400 km/h bez restriction plate.
Ne pricas istinu, ja sam ti spomenuo 4 staze gde brzine koje ti spominjes nisu postignute u ovoj sezoni.
- kyle
- Talladega_500
- Yankee
Ovaj test bi imao smisla da se sva ova takmicenja voze na istim stazama pa onda mozes videti ko je brzi u direktnom duelu.
Ali se naravno ne vozi. NASCAR je uglavnom na ovalu gde se naravno dostizu vece brzine u proseku nego u F1 gde ima dosta krivina i gde non-stop treba kociti.
Ali se naravno ne vozi. NASCAR je uglavnom na ovalu gde se naravno dostizu vece brzine u proseku nego u F1 gde ima dosta krivina i gde non-stop treba kociti.
- kyle
mislis da ostale serije nisu ogranicene pravilima?Talladega_500 piše: ↑petak, 29. nov. 2024. u 20:59hRusty Wallace je 2004. godine na testu bez restriction plate dostigao 242 mph - to je 387 km/h. I to sa autom od pre 20 godina.
Eto koliko je stock car isao pre 20 godina - danas bi lagano isao preko 400 km/h bez restriction plate.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Koja jos serija ima auto koji moze da dostigne odredjenu brzinu, ali koristi restriction plate da ubije tu brzinu?
- kyle
evo ti na stazi COTA gde su svi vozili imas vremenaTalladega_500 piše: ↑petak, 29. nov. 2024. u 21:04hOvaj test bi imao smisla da se sva ova takmicenja voze na istim stazama pa onda mozes videti ko je brzi u direktnom duelu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Circuit_of_the_Americas
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Ok, COTA je jedina staza na kalendaru gde voze i F1 i NASCAR.
Sta mene recimo briga koliko bi F1 bio brz na Daytoni kada se F1 ne trka na Daytoni? Ili koliko bi NASCAR bio spor na Monte Carlu kada se NASCAR ne trka na Monte Carlu?
Eto recimo 27. oktobra, i F1 i NASCAR je imao trku - F1 u Meksiku, NASCAR na Homestead-Miami. Prosecna brzina na F1 trci u Meksiku je bila 181 km/h, a prosecna brzina na NASCAR trci na Homestead-Miami je bila 206 km/h. To je jedino sta je bitno, a ne koliko bi F1 bio brz da je kojim slucajem taj dan takodje vozio na Homestead-Miami...
Sta mene recimo briga koliko bi F1 bio brz na Daytoni kada se F1 ne trka na Daytoni? Ili koliko bi NASCAR bio spor na Monte Carlu kada se NASCAR ne trka na Monte Carlu?
Eto recimo 27. oktobra, i F1 i NASCAR je imao trku - F1 u Meksiku, NASCAR na Homestead-Miami. Prosecna brzina na F1 trci u Meksiku je bila 181 km/h, a prosecna brzina na NASCAR trci na Homestead-Miami je bila 206 km/h. To je jedino sta je bitno, a ne koliko bi F1 bio brz da je kojim slucajem taj dan takodje vozio na Homestead-Miami...
- kyle
ja mislim da sam sve rekao. sve staze sam izvadio. sve avg. speed. znaci samo su 2 staze zaista brze od f1. i to je to. nije da ja ovo pisem zato sto ne volim nascar kako mozda mislis. ne, ovo sam napisao jer zelim da se nascar okrene samo 1,5 milja i duzim stazama kako bi bili shvaceni ozbiljno.
za ostalo je tu indycar i druge serije.
za ostalo je tu indycar i druge serije.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Rekoh ti na prethodnoj stranici - Vegas je brzi od 17 od 22 F1 staze. Tako da nije istina da su samo Daytona i Talladega brze. Plus za gomilu brzina koje si spomenuo za F1 uopste nisu postignute ove sezone.
Ljudi koji prate NASCAR (ali bas prate) zele da vide short track na kalendaru. NASCAR nikada nece privuci publiku koja gleda F1 i slicne auto sportove, tako da je njihovo misljenje irelevantno (bez uvrede). Vidis da NASCAR ne samo sto nece eliminisati legendarne short tracks vec ih jos i vraca na kalendar (North Wilkesboro i Rockingham su najnoviji primeri).
Ljudi koji prate NASCAR (ali bas prate) zele da vide short track na kalendaru. NASCAR nikada nece privuci publiku koja gleda F1 i slicne auto sportove, tako da je njihovo misljenje irelevantno (bez uvrede). Vidis da NASCAR ne samo sto nece eliminisati legendarne short tracks vec ih jos i vraca na kalendar (North Wilkesboro i Rockingham su najnoviji primeri).
- kyle
- Talladega_500
- Yankee
Sve short tracks su bile na kalendaru i kada je NASCAR bio u jeku svoje popularnosti tokom 1990-ih i ranih 2000-ih godina.
Martinsville, Richmond, Bristol, Rockingham, North Wilkesboro, itd.
Tako da popularnost NASCAR-a sigurno nije pala jer nekome kao smeta broj short tracks hehe. Ako nista drugo - smeta sto ima veliki broj road courses.
Amerikanci bi lincovali celnike NASCAR-a kada bi eliminisali Martinsville ili Bristol sa kalendara. Pa Bristol je najbolja trka u sezoni.
- kyle
ma tale koja 1990 pa danas je 2024 nove generacije prate nascar. i novi zahtevi.
Nascar champion '21
- Talladega_500
- Yankee
Pa zbog tih novih "zahteva" su i uveli gomilu road courses. I koji je rezultat? Popularnost NASCAR-a danas nije ni blizu one iz 1990-ih godina. NASCAR pokusava da udovolji malom broju nove generacije tako sto ignorise svoje tradicionalne navijace - a kao rezultat toga popularnost NASCAR-a je manja nego ikada pre.
Da se ti pitas, verovatno bi ostavio samo Daytonu, Talladegu i Charlotte na kalendaru i na stazi bi ostavio samo Hendrickove, Gibbsove i Penske aute, zar ne?
- kyle
ja bi uveo sve staze od 1,5 milja i duze da se voze. znaci na onih 12 ne znam koliko jos ima slobodnih znam da je jedna od tih Cikagoland spidvej.Talladega_500 piše: ↑subota, 30. nov. 2024. u 18:46h
Da se ti pitas, verovatno bi ostavio samo Daytonu, Talladegu i Charlotte na kalendaru i na stazi bi ostavio samo Hendrickove, Gibbsove i Penske aute, zar ne?
e da auto club spidvej ona se isto vise ne vozi a spada tu.
Nascar champion '21