Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nascar zanimljivosti

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14029
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: Nascar zanimljivosti

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 30. jun 2025. u 03:18h

Oglas - 1990 Oldsmobile Cutlass.

Automobil je originalno napravljen za Rob Moroso i vozio ga je 1990. godine, sve dok nije poginuo u saobracajnoj nesreci kada je vozio pijan. Posle su ga vozili Buddy Baker i Mike Wallace.

https://bringatrailer.com/listing/1990- ... -race-car/

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 2. jul 2025. u 03:45h

Slusao sam danas jedan malo stariji podcast sa Kyle Buschom i kaze da je imao 2 prilike da vozi Indy 500.

Prvi put je trebao da vozi 2017. godine za Penske. Chevrolet, Toyota i M&M su imali dogovor, ali je Joe Gibbs odbio da pusti Buscha da vozi.

Drugi put se to desilo 2024. godine kada je Kyle Larson na kraju dobio posao. Busch je opet bio prvi izbor i opet je imao sponzora. Medjutim, Arrow McLaren je trazio od sponzora da otkupi bolid (u slucaju da ga Busch slupa), sto je sponzor odbio (Busch ne govori koji sponzor). Onda se pojavio Rick Hendrick, pristao da kupi bolid i Larson je potpisao 2-godisnji ugovor da vozi Indy 500.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 3. jul 2025. u 15:52h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 6. jul 2025. u 15:35h

Upravo sam zavrsio citanje ove knjige. Kupio sam je davno, ali nikada do sada nisam imao prilike da je procitam, stajala mi je u biblioteci.

Prati NASCAR sezonu 1979., koja je bila prva NASCAR sezona gde su trke prikazivane na tv-u. 1979 Daytona 500 je bila prva znacajnija trka koja je bila uzivo na tv-u od pocetka do kraja i zavrsena je tucom izmedju Donnie Allison i Cale Yarborough. Odlicno napisana knjiga jer pokazuje biografiju svih znacajnijih vozaca, dosta zanimljivih detalja o sezoni, sta se desavalo iza zatvorenih vrata, itd.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. jul 2025. u 03:09h

Shane van Gisbergen je danas postao tek drugi vozac u NASCAR istoriji koji je u istom vikendu bio na pol poziciji i u Xfinity i Cup i onda pobedio i Xfinity i Cup tog istog vikenda.

Prethodno je to uradio Kyle Busch na Indianapolisu u 2015. sezoni.

Slika

Boss
Poruka: 2549
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » ponedeljak, 7. jul 2025. u 09:27h

Čist marketing je postao Nascar. Pa svako normalan zna da SVG nikad neće biti šampion dogod ima malo staza sa 'S' krivinama u kalendaru. Ustvari da bi on bio šampion potrebno je da zadnja staza bude sa 'S' krivinama a to se neće desiti. Nascar neće menjati svoj DNK zbog nekog tamo vozača sa drugog kontinenta.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. jul 2025. u 15:32h

Boss piše:
ponedeljak, 7. jul 2025. u 09:27h
Nascar neće menjati svoj DNK zbog nekog tamo vozača sa drugog kontinenta.
O cemu pricas ti? Gomila road courses je uvedena pre nego sto je van Gisbergen uopste dosao u NASCAR. Taj potez je najvise uradjen zbog Hendricka jer je jedno vreme Elliott pobedjivao svaki road course.

Svi znaju da je van Gisbergen samo jos jedan Allmendinger - neko ko ce pobediti po koju trku na road courses, ali od njega se nista vise ne ocekuje, ispada u 1. rundi playoffa.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 7. jul 2025. u 15:53h

ti si zaboravio da je pre njega bio amroze i da je to od tada negde počelo. nascar se prodao. i sami znaju da SVG nikad neće biti šampion ali odgovara im da se diže fama oko njega da bi zgrnuli $$$. sve je to veštački i zato mi se ne sviđa.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. jul 2025. u 16:06h

Poslednja godina Ambrosea u NASCAR-u je bila 2014., tada su na kalendaru bile samo 2 road courses (Sonoma i Watkins Glen).

Sadasnji sistem sa 7 road courses je uveden tek 2021. sezone - daleko nakon sto je Ambrose napustio NASCAR, a daleko pre nego sto je van Gisbergen dosao.

Kazem ti, glavni razlog za dosta road courses je bio Chase Elliott - jer je izuzetno popularan i uvek je pobedjivao na road courses, a NASCAR-u je u interesu da Elliott ostvari dobre rezultate.

Evo ti lista vozaca po prodaji suvenira - van Gisenberga nema ni u top 10. Znaci da NASCAR-u nije u nekom interesu da on pobedjujes, u ocima NASCAR-a bili bi daleko sretniji da su Elliott ili Larson juce pobedili.

Slika

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 7. jul 2025. u 16:24h

pa gde je taj eliot danas? on posle titule nema ga nigde. ovi road coursevi su tu zbog SVG i potencijalno još takvih iz australije ili drugih kontinenata da bi od njih izmuzli još love.
i supercars od sledeće godine će imati iste učesnike kao u nascaru. chevy, ford i tojota. malo fali da nascar kupi supercars i od njega napravi australijsku nascar seriju koja bi služila za regrutaciju. ja verujem da je to cilj.
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 7. jul 2025. u 16:06h
Slika
i ti ovde larsona predstavio kao negativca a gle on najpopularniji :woohoo: :jeeej:
isto i busch i častain u top 5. a po tebi najgori.
evo šta ovde piše

Walkinshaw Andretti United will switch from running Ford Mustangs to Toyota GR Supras, to become the Japanese manufacturer's factory racing team

čitam sa wikipedie. a ti mi onda pričaš kako je to privatni tim a ne fabrički na primeru iz nascara. tale, fabrika kad uleti u neki sport sa gomilom $$$ to onda prestaje biti privatni tim.
After running General Motors-backed Holdens and Chevrolets, from 2010, Triple Eight Race Engineering will return to Ford and run Mustangs in 2026

o znači tim red bul će i ovde sarađivati sa fordom kao i u f1.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. jul 2025. u 16:45h

Boss piše:
ponedeljak, 7. jul 2025. u 16:36h
ovi road coursevi su tu zbog SVG i potencijalno još takvih iz australije ili drugih kontinenata da bi od njih izmuzli još love.
Ama covece 7 road courses je uveden 2021. godine, a van Gisbergen nije stigao u NASCAR pre 2023. godine i nije poceo da vozi punu sezonu do ove godine. Gore kazes "Nascar neće menjati svoj DNK zbog nekog tamo vozača sa drugog kontinenta", a sad pricas da su uveli road courses zbog njega??? Sto nisu uveli ovoliko road courses kada je Montoya dosao? Montoya je na globalnom nivou daleko poznatije ime nego van Gisbergen, za Montoyu su svi znali ko je kada je dosao u NASCAR. Vec eto cekali na van Gisbergena koji uopsten nije popularan.
pa gde je taj eliot danas?
Elliott je i dalje top 3 vozac u istoriji NASCAR-a po uspesnosti na road courses.

Kada je broj road courses povecan na 7 - Elliott je tada bio daleko najuspesniji road vozac.
malo fali da nascar kupi supercars i od njega napravi australijsku nascar seriju koja bi služila za regrutaciju. ja verujem da je to cilj.
Hehe gde je logika u tome? Da idu u Australiju da regrutuju vozace umesto da to rade iz CARS, Late Model, Legends, ARCA, Truck, Xfinity, itd?
i ti ovde larsona predstavio kao negativca a gle on najpopularniji :woohoo: :jeeej:
Kao sto sam ti rekao ranije - to ti govori kakva je vecina NASCAR publike gde se toliko velica otvoreni racista. ;)
čitam sa wikipedie. a ti mi onda pričaš kako je to privatni tim a ne fabrički na primeru iz nascara.
Kada sam ja rekao za bilo koji tim u Supercars da je privatni ili fabricki?
fabrika kad uleti u neki sport sa gomilom $$$ to onda prestaje biti privatni tim.
Kad fabrika osnuje svoj tim - onda ce taj tim biti fabricki. Ali sve dok ga je osnivao privatnik i vodi ga privatnik - to je privatni tim. Tako je u NASCAR-u. Postoji razlog zasto se Penske zove Team Penske, a ne Team Ford. ;)

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 7. jul 2025. u 21:12h

To što se zove Penske a ne Ford ne znači da nije de facto fabrički tim. Pročitaj još jednom onaj red što sam kopirao sa wikipedie.

Walkinshaw Andretti United will switch from running Ford Mustangs to Toyota GR Supras, to become the Japanese manufacturer's factory racing team

Odgovori

Povratak na „Nascar“