Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nascar zanimljivosti

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14061
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: Nascar zanimljivosti

Poruka od Talladega_500 » sreda, 9. jul 2025. u 02:26h

Boss piše:
sreda, 9. jul 2025. u 02:17h
pa prvo se penske povukao tj. prešao kod Forda pa se onda Dodge povukao. Sećam se kad su prikazali auto za sledeću godinu ali nije imao ko da ga vozi.
Nije bas tako crno-belo.

Penske je na kraju bio ostao jedini Dodge tim. Penske je sam pravio svoje motore, ali posto nije bilo drugih Dodge timova - Penske nije mogao da unovci svoje motore jer nije imao kome da ih proda. Tako da se finansijski nije isplatilo.

Penske je zatrazio od Dodgea da potpisu jos koji tim sa zeljom da tim timovima prodaju svoje motore - kada je Dodge to odbio, onda je Penske otisao kod Forda i molio ih da ga prime opet nazad, uz obecanje da ce koristiti Roush-Yates motore. Tako da znalo se od ranije da Dodge gubi Penske - na kraju su predstavili onaj novi auto sa ciljem da privuku nove timove, ali do tada je bilo kasno.
RFK i RYE nije isto.
Roush Yates Engines je odeljenje Rousha. Sta mislis - da RFK promeni proizvodjaca (recimo da predju na Dodge kada se vrati), hoce li Roush-Yates Engines i dalje praviti motore za Fordove timove? Naravno da ne.

I sve to i dalje ne menja ono sta sam rekao ranije, a to je da postoji razlog zasto Ford placa bas Roushu da pravi motore. Moze ih praviti sam, mogli su zatraziti od Penske da ih pravi, ali nista od toga nisu uradili - vec i dalje od Rousha traze da to radi. Tako da tvoja prica "Roush nije potreban Fordu" je bez uvrede - smesna.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss
Poruka: 2564
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » sreda, 9. jul 2025. u 02:31h

ti mešaš trkački tim sa odeljenjem za motore.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 9. jul 2025. u 02:33h

Sve je deo iste firme. Ako recimo RFK napusti Ford - onda i odeljenje za proizvodnju motora Roush-Yates napusta Ford. Tako da ne mozes reci "ej Roush-Yates je bitan za Ford, ali RFK nije".
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 9. jul 2025. u 02:37h

pa ti si reko da oni neće nikad napustiti ford.

elem, ovo me podsetilo na jednu istu situaciju iz f1. kada je francuski reno snabdevao svojim motorima dva tima. jedan tim je bio njihov reno a drugi tim je bio red bull. pogodi koji tim je bio uspešniji? red bull. i red bull je bio renoov de facto fabrički tim.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 9. jul 2025. u 02:42h

Pa nece nikada napustiti Ford, ja ti pokusavam objasniti zasto je ceo Roush (i trkacki tim i odeljenje za proizvodnju motora) toliko bitan za Ford. Bas zbog toga sto ceo Ford zavisi od njih, to pokusavam da ti pokazem. Jer sve i jedan Fordov tim zavisi od Roushovih motora i to vec ~35 godina. Ti pricas da je Roush trkacki tim nebitan za Ford - ja ti kazem da sa trkackim timom ide i odeljenje za motore.

Znaci Renaultovi motori su pokretali dva tima - jedan je fabricki tim Renault, drugi je privatnik. I taj privatnik se vodio kao zvanicni fabricki tim Renaulta, a ne onaj tim koji je Renault sam radio? Hehe. Gde je logika?

Evo ove godine McLaren-Mercedes je daleko uspesniji nego Mercedes - jel to znaci da je McLaren-Mercedes zvanicni Mercedesov fabricki tim, a ne sam Mercedes? Hehe.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 9. jul 2025. u 10:39h

Talladega_500 piše:
sreda, 9. jul 2025. u 02:42h

Znaci Renaultovi motori su pokretali dva tima - jedan je fabricki tim Renault, drugi je privatnik. I taj privatnik se vodio kao zvanicni fabricki tim Renaulta, a ne onaj tim koji je Renault sam radio? Hehe. Gde je logika?

Evo ove godine McLaren-Mercedes je daleko uspesniji nego Mercedes - jel to znaci da je McLaren-Mercedes zvanicni Mercedesov fabricki tim, a ne sam Mercedes? Hehe.
ne mogu ti sad naći taj tekst (davno je bilo) u kojem je neki analitičar to lepo objasnio da je red bull bio renoov fabrički tim DE FACTO ne zvanični. ali to je to. uostalom to se videlo i po rezultatima. a onda je reno nalepio svoju marku infiniti na red bulove bolide.

McLaren nije naravno zvanični tim ali može se i za njih reći da su sada de facto glavni tim Mercedesa. Jer Mercedes pre svega više nema 100% udeo u svom timu. 1/3 kontroliše tako da su oni sad dali McLarenu motore iste snage (za razliku od prethodnog perioda kada je fabrički tim imao jače).
https://vrelegume.rs/poslednja-sansa-ni ... mu-sudeci/

Pazi ovo. Honda kupuje Nisan i ulazi u Nascar :D

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 9. jul 2025. u 15:53h

Ta prica je iz 2024. godine. Honda i Nissan su u medjuvremenu prekinuli pregovore, nece doci do spajanja.
Boss piše:
sreda, 9. jul 2025. u 10:54h
ne mogu ti sad naći taj tekst (davno je bilo) u kojem je neki analitičar to lepo objasnio da je red bull bio renoov fabrički tim DE FACTO ne zvanični. ali to je to. uostalom to se videlo i po rezultatima. a onda je reno nalepio svoju marku infiniti na red bulove bolide.

McLaren nije naravno zvanični tim ali može se i za njih reći da su sada de facto glavni tim Mercedesa. Jer Mercedes pre svega više nema 100% udeo u svom timu. 1/3 kontroliše tako da su oni sad dali McLarenu motore iste snage (za razliku od prethodnog perioda kada je fabrički tim imao jače).
Znaci ako sam te dobro razumeo, u F1 postoji zvanicni fabricki tim (tim koji je od samog proizvodjaca), a onda postoji i De Facto fabricki tim (tim koji je najuspesniji za tog proizvodjaca)? Jesam li dobro to razumeo?

Boss

Poruka od Boss » sreda, 9. jul 2025. u 18:27h

Talladega_500 piše:
sreda, 9. jul 2025. u 15:53h
Ta prica je iz 2024. godine. Honda i Nissan su u medjuvremenu prekinuli pregovore, nece doci do spajanja.
opet su aktuelni jer je nisan u krizi.
Talladega_500 piše:
sreda, 9. jul 2025. u 15:53h

Znaci ako sam te dobro razumeo, u F1 postoji zvanicni fabricki tim (tim koji je od samog proizvodjaca), a onda postoji i De Facto fabricki tim (tim koji je najuspesniji za tog proizvodjaca)? Jesam li dobro to razumeo?
to je bilo pre 15 godina.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 10. jul 2025. u 03:38h

Boss piše:
sreda, 9. jul 2025. u 18:28h
Gde si to procitao?

Proslo je mozda par meseci od kada je poslednja prica bila na racun toga. Pisalo je da pregovori prestaju jer je Nissan hteo da bude jednaki partner, dok je Honda htela da Nissan bude samo njena divizija.
Boss piše:
Okej, pre 15 godina - jel pre 15 godina bio "De Facto fabricki tim" onaj koji je bio najuspesniji, a ne onaj od strane same kompanije? U slucaju tvog primera Renault - Red Bull - jel pre 15 godina Renault bio fabricki tim Renaulta, a Red Bull "De Facto" fabricki tim Renaulta? I jel danas takva situacija sa timovima?

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 10. jul 2025. u 08:05h

Talladega_500 piše:
četvrtak, 10. jul 2025. u 03:38h
Boss piše:
Gde si to procitao?
pa na linku koji sam gore stavio.
Boss piše:
Okej, pre 15 godina - jel pre 15 godina bio "De Facto fabricki tim" onaj koji je bio najuspesniji, a ne onaj od strane same kompanije? U slucaju tvog primera Renault - Red Bull - jel pre 15 godina Renault bio fabricki tim Renaulta, a Red Bull "De Facto" fabricki tim Renaulta? I jel danas takva situacija sa timovima?
pa kao što sam ti rekao. što me pitaš dva put?

a danas je red bul na hondi. od 2026 postaje de facto fordov fabrički tim.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 10. jul 2025. u 14:28h

Boss piše:
četvrtak, 10. jul 2025. u 08:05h
pa na linku koji sam gore stavio.
Jesi li video datum te price iz Vrelih Guma? 28. novembar 2024. Pre 8 meseci. Pregovori su odavno prestali i nisu obnovljeni.
pa kao što sam ti rekao. što me pitaš dva put?
Pitam da mi potvrdis da budem siguran jesam li razumeo, jer si mi zadnji put odgovorio samo sa "to je bio pre 15 godina" - to nije ni potvrda ni demantovanje onoga sta sam ja pitao.

Znaci da te pitam opet:
U slucaju tvog primera Renault - Red Bull - jel pre 15 godina Renault bio fabricki tim Renaulta, a Red Bull "De Facto" fabricki tim Renaulta? I jel danas takva situacija sa timovima?

Odgovori

Povratak na „Nascar“