Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

23XI & Front Row protiv NASCAR-a tuzba

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 15492
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 23XI & Front Row protiv NASCAR-a tuzba

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 23. nov. 2025. u 22:03h

Objavljene cene svih ikada prodatih chartera.

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 01:57h

Zbog tuzbe su i finansije 23XI i Front Row postali javni dokument, tako da se zna koliko koji tim posluje.

Par stvari koje sam primetio...

- 23XI je 2024. godine imao prihode od $62.2 miliona, ali cak $39.6 miliona je stiglo od sponzora. Znaci prihodi od rezultata u NASCAR svetu su minimalni (tek 1/3 od ukupnih prihoda).
- 23XI je 2024. godine potrosio $14.3 miliona samo na plate vozaca. U toj godini su jos uvek imali samo 2 vozaca (Bubbu i Reddicka).
- 23XI je 2024. godine za dva tima potrosio $20.1 milion samo za prozvodnju auta.

- Front Row ima daleko manje prihode - "samo" $8.1 milion od sponzora, ali na plate vozaca trose tek $2.3 miliona.
- Takodje su imali samo 2 tima u 2024. sezoni, automobili su ih kostali $14.2 miliona, znaci za oko 28% manje nego 23XI.
- Front Row je u periodu od 2016. do 2024. godine izgubio neverovatnih $47.7 miliona. Jedina godina kada nisu poslovali u minusu je bila 2020. kada su prodali jedan od chartera.

U svakom slucaju, evo balance sheet oba tima...

23XI:

Slika

Slika

Front Row:

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 05:03h

Tokom 2023. i 2024. godine, u ruke porodice France je otislo cak $107 miliona. Znaci ne u kasu NASCAR-a kao firme vec je toliko isplaceno porodici France iz NASCAR-ove kase.

NASCAR sve vise i vise gubi simpatije javnosti kako nekada poverljivi dokumenti postaju javni. Imam osecaj da je pritisak toliki na NASCAR-u da okonca sve ovo pre nego sto sudjenje krene 1. decembra - ako nista drugo, Rick Hendrick i Roger Penske ce vrsiti veliki pritisak na NASCAR da se to desi jer ni jedan ni drugi ne zele da svedoce, a moraju zbog subpene.

Slika

Boss
Poruka: 3567
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 12:27h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 24. nov. 2025. u 01:57h

23XI:

Slika

imaju profita. i oni se bune :rotfl: dobro sam rekao bogati hoće još više da se bogate :bljak:
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 15:07h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 18:07h

F1 je takodje delimicno otvorio svoje knjige, sto se moze videti u prilozenom dokumentu koji je deo ovog sudjenja. Nema jos uvek nekih velikih detalja (mozda ce usledeti posle - novi dokumenti izlaze u javnost svakog dana), ali se vidi generalna ideja.

F1 daje timovima 37.1% ukupnih prihoda, a NASCAR samo 19.9%. I jedni i drugi su znacajno smanjili taj broj tokom godina. Recimo, F1 je 2020. godine davao cak 62.0% timovima, a danas je taj broj samo 37.1%. Dok je NASCAR davao 21.5% te iste 2020. godine, a danas je taj broj 19.9%. Kapiram da je to bilo zbog kovida kada je timovima dao veci deo da prezive kada je sve bilo stopirano.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. nov. 2025. u 21:10h

Richard Childress takodje sprema tuzbu protiv NASCAR-a. Doduse ne zbog anti-monopoly vec zato sto je Steve Phelps rekao stvari koje je rekao o njemu, pokazuje ono sta se zove "bias" protiv Childressa.

Childress bi mogao da iskoristi ovu priliku da tvrdi da je Austin Dillonu prosle godine oduzeta pobeda na Richmondu jer pokazuje da Phelps ima "bias" protiv njega. Istu stvar mogu tvrditi na suspenziju Austin Hilla ove sezone zbog cega je prerano ispao iz playoffa.

Slika

Slika

A vidim Phelps je zvao Childressa i izvinjavao mu se kada je saznao da ce poruke izaci u javnost.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 25. nov. 2025. u 00:20h

Odlicna analiza da NASCAR-ov prljav ves nije zapoceo sada nego je to nesto sta se dosta godina gomilalo, a sad izaslo u javnost.

Takodje dobra analiza o potencijalnoj tuzbi Childressa.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 25. nov. 2025. u 03:23h

Ljudi generalno ne vole Richard Childressa, najvise zbog izbora vozaca u zadnje vreme (Austin Dillon i Austin Hill).

Ali ovo sta mu NASCAR radi gde tako pricaju o njemu iza ledja je velika sramota NASCAR-a. Nije Richard Childress niko i nista vec jedan od najuspesnijih vlasnika u istoriji NASCAR-a. Vodi tim vec 56 godina, po broju pobeda su top 5 u NASCAR istoriji, pa Childress & Dale Earnhardt su digli NASCAR iz velike krize 1980-ih godina i bukvalno ga proslavili. Nije Richard zasluzio da mu se ovo radi pod stare dane.

Tako da mi je bas drago da vidim da su svi stali na Richardovu stranu - cak i oni koji ga nisu voleli do sada. NASCAR-ov imidz je toliko uzdrman od kada je sve pocelo izlaziti u javnost da ne verujem da ce se ovo dobro zavrsiti za njih - cak i da pobede na sudu, ocekujem da ce sve sadasnje glavonje (najvise Steve Phelps) morati da napuste radna mesta.

Evo i Mark Martin stao na Childressovu stranu.

Slika

Boss

Poruka od Boss » utorak, 25. nov. 2025. u 07:15h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 24. nov. 2025. u 18:07h

F1 daje timovima 37.1% ukupnih prihoda, a NASCAR samo 19.9%.
Čoveče, F1 zarađuje duplo više para od Nascara. Ne može biti isto. I kad se sve sabere i oduzme vlasnici F1 za sebe uzimaju više para nego vlasnici Nascara. Plus što je Jordan lažni Robin Hud koji posluje sa profitom. Znači on bi samo još više da zgrabi.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 25. nov. 2025. u 10:56h

Talladega_500 piše:
utorak, 25. nov. 2025. u 03:23h

Tako da mi je bas drago da vidim da su svi stali na Richardovu stranu - cak i oni koji ga nisu voleli do sada.
To uopšte nije tačno. Evo ti top komentari na najvećem sajtu motorsport.com

Slika

Odgovori

Povratak na „Nascar“