23XI & Front Row protiv NASCAR-a tuzba
- Boss
- Poruka: 3625
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
Re: 23XI & Front Row protiv NASCAR-a tuzba
https://www.youtube.com/shorts/Qy0vHReGH9w
zaključak sve rekao. tražili više, a na kraju pošto sve razbesne profit bi mogao biti manji. tako je indycar prošao posle pobune i nikad se nije oporavio.
zaključak sve rekao. tražili više, a na kraju pošto sve razbesne profit bi mogao biti manji. tako je indycar prošao posle pobune i nikad se nije oporavio.
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 15645
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Juce ispred sudnice.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee
Juce je svedocio i Jonathan Marshall, predsednik firme Race Team Alliance koja je bila "middleman" izmedju pregovora NASCAR-a i timova oko chartera.
Njegova analiza nakon sto je dogovor postignut sa timovima (sa naravno izuzetkom 23XI i Front Row).

Njegova analiza nakon sto je dogovor postignut sa timovima (sa naravno izuzetkom 23XI i Front Row).

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Talladega_500 piše: ↑subota, 6. dec. 2025. u 01:29hDanas je svedocila i Heather Gibbs. Majka Ty Gibbsa i snaja Joe GIbbsa. Bila je udata za Joeevog sina Coya i onda preuzela vodjstvo tima kada je Coy iznenada umro 2022. godine.
Kaze da vece kada je tim dobio fax od NASCAR-a da potpisu novi charter ugovor sa ultimatumom do ponoci ili se nece moci trkati sledece sezone - da je Joe Gibbs nazvao Jim Francea da mu kaze da je ugovor jako los za timove, ali da mu je France poklopio slusalicu. Joe je zatim tu vece za malo zavrsio u bolnici zbog visokog pritiska.
Joe je na kraju potpisao ugovor najvise zato sto tim ima jako mnogo zaposlenih ljudi i nije mogao da razikuje da ostanu bez posla, ali je Heather ponovila vise puta da je ponudjeni ugovor bio jako los za timove i uglavnom rezultirao da vecina novca ide u dzep NASCAR-a, ne timova.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
23XI i Front Row bi trebali da zavrse svoju stranu slucaja do srede najkasnije. Onda NASCAR iznosi obranu. Sledece sedmice se ocekuje svedocenje Ricka Hendricka i Rogera Penske.
Slucaj bi trebao da se okonca do petka, i onda zavisno kada porota donese konacnu odluku. Ali cak ni njihova odluka nije finalna posto se svaka strana moze zaliti na dosta sudova - od lokalnih pa sve do vrhunskog suda. A to bi moglo da potraje godinama.
Slucaj bi trebao da se okonca do petka, i onda zavisno kada porota donese konacnu odluku. Ali cak ni njihova odluka nije finalna posto se svaka strana moze zaliti na dosta sudova - od lokalnih pa sve do vrhunskog suda. A to bi moglo da potraje godinama.
- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Koliko 23XI i Front Row smatraju da su osteceni u periodu od 2021. do 2024. godine plus koliko su izgubili nakon sto su izgubili chartere sredinom 2025. sezone.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Danas je svedocilo nekoliko osoba.
Steve Phelps, komesar NASCAR.
- rekao je da zali sta je rekao o Richard Childressu kada ga je nazvao "dumb redneck".
- rekao je da smatra da je sadasnji charter ugovor pravedan.
- rekao je da mu se nije dopalo sto je SRX koristio isti stil brojeva kao NASCAR-ovi automobili da mu je smetalo sto se Chase Elliott trkao u SRX jer je to "zbunilo javnost da je SRX deo NASCAR-a".
- njegova godisnja plata je $1.6 miliona plus jos $3.25 miliona u bonusima.
- danas je predstavljen i dokument gde Phelps diskutuje sa ostalim glavonjama u NASCAR-u oko chartera (dok su pregovori jos trajali) i da je rekao kako se "timovi igraju sa vatrom" (slika dole).
Posle njega je na red dosao Richard Childress.
- rekao je da je vlasnik 60% tima. Preostalih 40% pripada Chartwell Investments, koji hoce da ga se rese svog udela.
- rekao je da trkacki tim posluje u gubitku, ali da generalno firma posluje u plusu jer imaju odeljenje za proizvodnju motora plus drzavne ugovore za proizvodnju odredjenih komponenti za vojsku.
- rekao je da je tokom godina pokusaovao da prodao deo tima drugim ljudima. Najozbiljniji je bio Bobby Hillin Jr., ali dogovor nije postignut.
Na kraju je na red dosao i Jim France, predsednik NASCAR-a, ali tek na kraju dana tako da je svedocio tek oko 45 minuta (nastavice sutra).
- rekao je da nije ljubitelj trajnih chartera.
- na pitanj zasto je NASCAR cekao kasno uvece da posalje novi ugovor timovima sa ultimatumom da ga potpisu do ponoci, rekao je da je obecao Roger Penskeu da ce pricati sa njim pre nego sto ugovori budu poslati svim timovima i da nije mogao da kontaktira Penskea ceo dan.

Steve Phelps, komesar NASCAR.
- rekao je da zali sta je rekao o Richard Childressu kada ga je nazvao "dumb redneck".
- rekao je da smatra da je sadasnji charter ugovor pravedan.
- rekao je da mu se nije dopalo sto je SRX koristio isti stil brojeva kao NASCAR-ovi automobili da mu je smetalo sto se Chase Elliott trkao u SRX jer je to "zbunilo javnost da je SRX deo NASCAR-a".
- njegova godisnja plata je $1.6 miliona plus jos $3.25 miliona u bonusima.
- danas je predstavljen i dokument gde Phelps diskutuje sa ostalim glavonjama u NASCAR-u oko chartera (dok su pregovori jos trajali) i da je rekao kako se "timovi igraju sa vatrom" (slika dole).
Posle njega je na red dosao Richard Childress.
- rekao je da je vlasnik 60% tima. Preostalih 40% pripada Chartwell Investments, koji hoce da ga se rese svog udela.
- rekao je da trkacki tim posluje u gubitku, ali da generalno firma posluje u plusu jer imaju odeljenje za proizvodnju motora plus drzavne ugovore za proizvodnju odredjenih komponenti za vojsku.
- rekao je da je tokom godina pokusaovao da prodao deo tima drugim ljudima. Najozbiljniji je bio Bobby Hillin Jr., ali dogovor nije postignut.
Na kraju je na red dosao i Jim France, predsednik NASCAR-a, ali tek na kraju dana tako da je svedocio tek oko 45 minuta (nastavice sutra).
- rekao je da nije ljubitelj trajnih chartera.
- na pitanj zasto je NASCAR cekao kasno uvece da posalje novi ugovor timovima sa ultimatumom da ga potpisu do ponoci, rekao je da je obecao Roger Penskeu da ce pricati sa njim pre nego sto ugovori budu poslati svim timovima i da nije mogao da kontaktira Penskea ceo dan.

- Talladega_500
- Yankee
Rick Hendrick jos nije svedocio, ali je objavljeno pismo koje je Rick Hendrick poslao NASCAR-u - i u tom pismu kaze da je tim u zadnjih 5 godina osvojio 2 sampionske titule i pri tom izgubio $20 miliona.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee

- Boss
NASCAR wanted to use Probst to illustrate what happened with the American Open Wheel Split, as a reason to not have a competing series, but those questions were objected to by Judge Kenneth D. Bell and sustained.
In other words, the questions were not allowed to be answered.
"We're getting a little bit out in left field," Bell told the defense.
haha pa ono što im ne odgovara to ni ne žele da čuju
As a reminder, this case isn't about whether or not NASCAR is a monopoly, which by itself is not illegal. Instead, the Western District of North Carolina has already determined that NASCAR is a monopsony, the only purchaser of the product that is premier Stock Car racing teams.
The jury must determine if NASCAR used that market power to harm competition and the earnings of teams through the charter system.
Pa znači nije ilegalno što je monopolist. Bre koja je ovo zafrkancija
pazi ovo oni hoće da kažu da nascar šteti takmičarima a ja ne poznajem ni jednu konkurentnu seriju na kugli kao što je nascar. 40 vozača koja serija ima? nema ni f1, ni indycar, motogp, wrc, supercars?
Zanimljivo je to poređenje sa F1 koje je Jordan počeo. Pa jel on zna da F1 više ne pušta privatne timove. Već samo works. Andretiju nisu dali ući dogod Kadilak (GM) nije stao iza projekta.
Znaš kad bi Majkl Jordan ušao u F1? Nikad.
I on priča o nekoj nepravdi a F1 je oličenje pravde
Inače u f1 titule osvajaju samo 2 motora (od 4) i 3 timova u zadnjih 10 godina.
u nascaru je u zadnjih 10 godina titule osvajalo 3 motora (od 3) i 4 timova
u indycaru samo 2 tima osvajaju titule
i btw kad više nemaš para za trkanje jer si sve potrošio i sebe precenio onda uradiš ovo:
Following the 2018 season, Furniture Row Racing closed its doors and sold its charter to Spire Sports + Entertainment, which is currently competing as Spire Motorsports.
ovakvih primera ima i u f1 kolko hoćeš. pa čak i gašenje celih timova. Jordan ispada smešan.
Poziva se on na f1 koja generiše više para i koja ima manji roster. Pa evo nek nascar smanji roster na 20 vozača pa će biti više para za sve. To je f1. A f1 vozi i po celom svetu i zato zarađuje više. Dok je nascar samo u Americi. Babe i žabe
Da se ne lažemo ovo je počelo jer je nascaru sa smanjenjem gledalaca počeo da se smanjuje i prihod. najveći sponzori su isto otišli. i sad kad je amerika pustila f1 da je osvoji (evo najavljuju i drugi deo f1 filma sa bred pitom) biće još teže za nascar. i džaba timovi i da sad dobiju više para od nascara kad će ukupan prihod se samo smanjivati pa tako i timovima i na kraju će se to sve pretvoriti na nivou indycara.
I zato nascar još razmiljša o novom sistemu bodovanja kako povratiti gledaoce. to je ključ a ne ova raspodela novca. Ovo samo može još više našteti sportu kad se iznosi prljav veš. Pa šta sad Honda razmišlja? "Hej mi treba da uđemo ovde a pogeldaj kakvu sliku stvaraju to bi bilo štetno za naš imidž."
Pre sam ovde rekao da ima jedna teorija po kojoj je Berni uništio CART jer je bila pretnja F1. Ne bi me čudilo da je neko isplanirao srozati nascar i gurnuti F1 u prvi plan u Americi jer evo to se upravo radi. Apple je kupio prava za rekordnu sumu i sad treba svim amerikancima zgaditi nascar da bi se pretplatili na Apple tv i f1. A usput ćemo i sezonu f1 izrežirati da se šampion reši u poslednjoj trci (mislim stvarno ona dva autogola mclarena su za posebnu analizu)
zameniš u
The "split" saw a dramatic drop in interest for stock car racing in the United States, which was compounded by the growing popularity of F1

In other words, the questions were not allowed to be answered.
"We're getting a little bit out in left field," Bell told the defense.
haha pa ono što im ne odgovara to ni ne žele da čuju
As a reminder, this case isn't about whether or not NASCAR is a monopoly, which by itself is not illegal. Instead, the Western District of North Carolina has already determined that NASCAR is a monopsony, the only purchaser of the product that is premier Stock Car racing teams.
The jury must determine if NASCAR used that market power to harm competition and the earnings of teams through the charter system.
Pa znači nije ilegalno što je monopolist. Bre koja je ovo zafrkancija
pazi ovo oni hoće da kažu da nascar šteti takmičarima a ja ne poznajem ni jednu konkurentnu seriju na kugli kao što je nascar. 40 vozača koja serija ima? nema ni f1, ni indycar, motogp, wrc, supercars?
Zanimljivo je to poređenje sa F1 koje je Jordan počeo. Pa jel on zna da F1 više ne pušta privatne timove. Već samo works. Andretiju nisu dali ući dogod Kadilak (GM) nije stao iza projekta.
Znaš kad bi Majkl Jordan ušao u F1? Nikad.
I on priča o nekoj nepravdi a F1 je oličenje pravde
Inače u f1 titule osvajaju samo 2 motora (od 4) i 3 timova u zadnjih 10 godina.
u nascaru je u zadnjih 10 godina titule osvajalo 3 motora (od 3) i 4 timova
u indycaru samo 2 tima osvajaju titule
i btw kad više nemaš para za trkanje jer si sve potrošio i sebe precenio onda uradiš ovo:
Following the 2018 season, Furniture Row Racing closed its doors and sold its charter to Spire Sports + Entertainment, which is currently competing as Spire Motorsports.
ovakvih primera ima i u f1 kolko hoćeš. pa čak i gašenje celih timova. Jordan ispada smešan.
Poziva se on na f1 koja generiše više para i koja ima manji roster. Pa evo nek nascar smanji roster na 20 vozača pa će biti više para za sve. To je f1. A f1 vozi i po celom svetu i zato zarađuje više. Dok je nascar samo u Americi. Babe i žabe
Da se ne lažemo ovo je počelo jer je nascaru sa smanjenjem gledalaca počeo da se smanjuje i prihod. najveći sponzori su isto otišli. i sad kad je amerika pustila f1 da je osvoji (evo najavljuju i drugi deo f1 filma sa bred pitom) biće još teže za nascar. i džaba timovi i da sad dobiju više para od nascara kad će ukupan prihod se samo smanjivati pa tako i timovima i na kraju će se to sve pretvoriti na nivou indycara.
I zato nascar još razmiljša o novom sistemu bodovanja kako povratiti gledaoce. to je ključ a ne ova raspodela novca. Ovo samo može još više našteti sportu kad se iznosi prljav veš. Pa šta sad Honda razmišlja? "Hej mi treba da uđemo ovde a pogeldaj kakvu sliku stvaraju to bi bilo štetno za naš imidž."
Pre sam ovde rekao da ima jedna teorija po kojoj je Berni uništio CART jer je bila pretnja F1. Ne bi me čudilo da je neko isplanirao srozati nascar i gurnuti F1 u prvi plan u Americi jer evo to se upravo radi. Apple je kupio prava za rekordnu sumu i sad treba svim amerikancima zgaditi nascar da bi se pretplatili na Apple tv i f1. A usput ćemo i sezonu f1 izrežirati da se šampion reši u poslednjoj trci (mislim stvarno ona dva autogola mclarena su za posebnu analizu)
The "split" saw a dramatic drop in interest for open wheel racing in the United States, which was compounded by the growing popularity of NASCARIn 1996, an open wheel "split" saw the newly created Indy Racing League (IRL) take full control over the Indianapolis 500 and start a competing oval-based open-wheel series. CART ceased using the IndyCar name but continued its series without participating in the Indianapolis 500.
The "split" saw a dramatic drop in interest for open wheel racing in the United States, which was compounded by the growing popularity of NASCAR, creating a downward trend in sponsorship and attendance at some tracks. After a series of additional setbacks in the early 2000s, several of the major teams and manufacturers defected to the rival IRL. CART went bankrupt at the end of the 2003 season.
In 2004, a trio of team owners acquired the assets of the series from bankruptcy, rebranding it the Champ Car World Series (CCWS). Continuing financial difficulties caused Champ Car to file for bankruptcy before its planned 2008 season; CART and CCWS assets and history were merged into the IRL's IndyCar Series.
zameniš u
The "split" saw a dramatic drop in interest for stock car racing in the United States, which was compounded by the growing popularity of F1
Pitao sam se zašto u Nascaru ne uvedu budget cap?Boss piše: ↑četvrtak, 11. dec. 2025. u 13:44hMercedes team principal Toto Wolff says Formula 1’s cost cap made the world championship a “meritocracy” rather than an “arms race”, after McLaren won its first drivers’ title since 2008.
Red Bull, Mercedes and Ferrari used to be the wealthiest F1 outfits by a significant margin, but the cost cap introduced in 2021 made the championship a more level-playing field.
https://www.motorsport.com/f1/news/cost ... /10783889/
Kao što sam reko. Ovo je sve jedno pozorišteFrom what I read, 5 teams opposed it. 3 of them (Hendrick, Penske, and Gibbs) spent way over the proposed cap and don't want to drastically cut their spending.
- Talladega_500
- Yankee
EDIT: I evo ga zvanicno - dogovor je postignut, sudjenje je okoncano.
Dozvao se NASCAR pameti kada im je postalo jasno da ce izgubiti. Sad samo cekamo da vidimo detalje tog dogovora. Kapiram dogovor je negde u sredini - niti su 23XI i Front Row dobili sve sta su zeleli, niti je NASCAR pristao da radi po starom.

Dozvao se NASCAR pameti kada im je postalo jasno da ce izgubiti. Sad samo cekamo da vidimo detalje tog dogovora. Kapiram dogovor je negde u sredini - niti su 23XI i Front Row dobili sve sta su zeleli, niti je NASCAR pristao da radi po starom.

- Boss
Pametniji popušta. Nascar će sad verovatno i prodati sport (kaže Keni Valas) i uzeti pare koje kasnije ne bi uzeo jer vrednost sporta je sve manja.
i Penske kupio. a da nije krenulo kako se nadao govori to da je Penske sada morao prodati 1/3 Foxu a serija preti da bude one engine pa je morao ove godine puštati Hondu da pobeđuje

a ostatak novca bi trošio na ženske
Pazi koliko je Indycar vredeo na krajuPenske Entertainment was formed in 2019 when Roger Penske acquired IndyCar and IMS from the Hulman-George family in a deal reportedly worth between US$300 million and US$350 million.
i Penske kupio. a da nije krenulo kako se nadao govori to da je Penske sada morao prodati 1/3 Foxu a serija preti da bude one engine pa je morao ove godine puštati Hondu da pobeđuje
When asking, how much is NASCAR worth? Recent analyses place its valuation between $3 billion and $4 billion. As of 2023, NASCAR is valued at approximately $3.5 billion according to Forbes, with some estimates reaching up to $4 billion.

a ostatak novca bi trošio na ženske