Zakazano za ponedeljak.Talladega_500 piše: ↑sreda, 21. avg. 2024. u 21:39hDillon izgubio zalbu. Ima pravo da se zali na izgubljenju zalbu, to mu je poslednja sansa.Talladega_500 piše: ↑nedelja, 18. avg. 2024. u 16:58hChildress najavio zalbu.
Ono sta Childressu ide u korist je sto odluku na zalbu ne donosi NASCAR vec samostalna agencija koja nije povezana sa NASCAR-om - i ta agencija ima dosta starijih bivsih vozaca koji su naklonjeni ovom nacinu voznje. Na taj nacin se Hendrick izguvukao od teze kazne predprosle sezone (kada su Byronu oduzeti poeni u playoffu) i secam se da je NASCAR bio bas ljut sto je ta agencija ponistila kaznu.
Zalba zakazana za sredu.
2024. sezona
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13965
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: 2024. sezona
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee
Shane Van Gisbergen je dodao jos neke trke na kalendar. Vozice 7 od zadnjih 12 trka. Daytona, Darlington, Atlanta, Watkins Glen, Talladega, Las Vegas, Martinsville.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Front Row 1-2 u kvalifikacijama.Talladega_500 piše: ↑četvrtak, 22. avg. 2024. u 02:37hGledao sam danas dobru analizu kojim vozacima bez pobede se daju najvece sanse na Daytoni u subotu uvece.
Najvise su pricali u Front Row vozacima Todd Gilliland i Michael McDowell. Gilliland je vodio dosta krugova na svim super-speedways ove sezone (iako se na svakom na kraju slupao), dok je McDowell bio na pragu pobede na Talladegi i slupan je pred sam finis.
Noah Gragson iz SHR takodje ima solidne rezultate na super-speedways.
Takodje su rekli da je ovo poslednja sansa Kyle Buschu da pobedi ove sezone.
- Boss
- Poruka: 2520
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
- Talladega_500
- Yankee
Talladega_500 piše: ↑petak, 23. avg. 2024. u 01:58hHamlin kaznjen sa oduzimanjem 75 poena plus 10 playoffs poena. Tako da Hamlin ima 11 playoffs poena umesto 21.
Zabrljao je glavna Toyotina organizacija TRD (Toyota Racing Development). Nakon sto je Hamlin pobedio na Bristolu jos u martu, Toyota je trebala da posalje motor NASCAR-u na inspekciju nakon sto zavrsi sa trkanjem (imaju pravo da ga koriste na vise trka). Medjutim, doslo je do greske i motor je rastavljen i ugradjeni su mnogi drugi delovi, tako da NASCAR vise ne moze da ugradi inspekciju.
Problem nije otkrio NASCAR vec je TRD sam prijavio.
- Talladega_500
- Yankee
Koji sh!t show na Daytoni, prema ocekivanju. Mislim da su rekli da samo 6 vozaca nije ucestvovalo ni u jednom sudaru veceras.
Pobedi Harrison Burton ni kriv ni duzan jer je bio medju tih 6 vozaca koji se nisu slupali. Inace 100. pobeda za Wood Brothers.
Kao sto rekoh, dosta vecih sudara, najgore je prosao Josh Berry koji se slupao 2 kruga pre kraja dok je vodio tako sto je na krovu zavrsio direktnuo u zidu pri punoj brzini. Na srecu ok je. Ali drugi vikend za redom da vozaci zavrsavaju na krovu. Ne samo Berry veceras vec i McDowell.
Eto docekali smo to da 34. u generalnom plasmanu (ubedljivo zadnji od svih vozaca koji voze punu sezonu) plasira se u playoffs. Meni je licno drago sto je pobedio jer mi je Wood Brothers omiljeni tim, ali Burton apsolutno nije zasluzio da bude tamo. Ne samo Burton vec ni Cindric ni Suarez, a malo je falilo da budu i Smith i Dillon.
Dosta nepoznatih imena je zavrsilo u vrhu. Cody Ware 4., Parker Retzlaff 7., Daniel Hemric 9., itd.

Jos jedna trka u regularnom delu sezone, sledece nedelje na Darlingtonu.
Buescher ima ok prednost, ali ne moze da se opusti jer Bubba i Chastain nisu daleko. Doduse, Buescher je bio na pragu da pobedi Darlington ranije ove sezone - to je trka gde ga je Reddick slupao u momentu dok je Buscher vodio.

Pobedi Harrison Burton ni kriv ni duzan jer je bio medju tih 6 vozaca koji se nisu slupali. Inace 100. pobeda za Wood Brothers.
Kao sto rekoh, dosta vecih sudara, najgore je prosao Josh Berry koji se slupao 2 kruga pre kraja dok je vodio tako sto je na krovu zavrsio direktnuo u zidu pri punoj brzini. Na srecu ok je. Ali drugi vikend za redom da vozaci zavrsavaju na krovu. Ne samo Berry veceras vec i McDowell.
Eto docekali smo to da 34. u generalnom plasmanu (ubedljivo zadnji od svih vozaca koji voze punu sezonu) plasira se u playoffs. Meni je licno drago sto je pobedio jer mi je Wood Brothers omiljeni tim, ali Burton apsolutno nije zasluzio da bude tamo. Ne samo Burton vec ni Cindric ni Suarez, a malo je falilo da budu i Smith i Dillon.
Dosta nepoznatih imena je zavrsilo u vrhu. Cody Ware 4., Parker Retzlaff 7., Daniel Hemric 9., itd.

Jos jedna trka u regularnom delu sezone, sledece nedelje na Darlingtonu.
Buescher ima ok prednost, ali ne moze da se opusti jer Bubba i Chastain nisu daleko. Doduse, Buescher je bio na pragu da pobedi Darlington ranije ove sezone - to je trka gde ga je Reddick slupao u momentu dok je Buscher vodio.

- Talladega_500
- Yankee
Prvi veliki sudar:
Drugi veliki sudar:
I najgori sudar, ovde su ljudi posumnjali na najgore kada se Berry spucao u zid:
Drugi veliki sudar:
I najgori sudar, ovde su ljudi posumnjali na najgore kada se Berry spucao u zid:
- Talladega_500
- Yankee
Leigh Diffey je sinoc po prvi put prenosio NASCAR trku od pocetka do kraja.
Neki su ga hvalili, drugi krikovali. Na NBC-u uglavnom prenosi Indy i F1 tako da je njegov nacin dosta drugaciji od onog na koji je navikla NASCAR publika.

Meni se licno dopao, posebno finis trke, ta energija ne postoji kod americkih komentatora.
Neki su ga hvalili, drugi krikovali. Na NBC-u uglavnom prenosi Indy i F1 tako da je njegov nacin dosta drugaciji od onog na koji je navikla NASCAR publika.

Meni se licno dopao, posebno finis trke, ta energija ne postoji kod americkih komentatora.
- Boss

Nisam znao da je tako blizu izmedju ovih troje. A ostala je jos samo jedna trka. Ko ce biti sampion reg. dela i zaraditi 15 plejof poena?
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
Nemas nista da kazes sto ce u playoffs ubedljivo poslednjeplasirani (34. mesto) u generalnom plasmanu Burton, a nece "sledeci Earnhardt" Chastain, Bubba ili Buescher?
I dalje podrzavas playoffs gde jedna zalutala pobeda na superspeedway brise preostalih 25 katastrofalnih rezultata za Burtona?
I dalje podrzavas playoffs gde jedna zalutala pobeda na superspeedway brise preostalih 25 katastrofalnih rezultata za Burtona?
- Boss
Tale pa ja sam rekao da bih najvise voleo videti sistem medalja. 1 pobeda = 1 zlatna medalja. Sampion je onaj koji skupi najvise zlatnih medalja. Najposteniji sistem. I to je Berni u F1 hteo uvesti.
- Talladega_500
- Yankee
Nema nista posteno u tom sistemu jer bi sampion bio neko ko je pobedio 5 trka i slupao se u preostalu 31 trku pokusavajuci da pobedi. Po tom sistemu los dan se uopste ne bi racunao vec bi se samo gledali dobri dani tj. kada pobedjujes. Hvala Bogu pa tako nesto nije proslo u F1 jer bi znao sampiona vec na pola sezone.
Najposteniji sistem je bio onaj koji je bio na snazi sve one godine, a to je da je sampion vozac koji skupi najvise poena u celoj sezoni. Ali eto NASCAR hoce vestacki nacin bodovanja i vestacke sampione, zato i jesu u govnima i zato niko ne uzima za ozbiljno "sampione" iz zadnjih 20-ak godina...
Najposteniji sistem je bio onaj koji je bio na snazi sve one godine, a to je da je sampion vozac koji skupi najvise poena u celoj sezoni. Ali eto NASCAR hoce vestacki nacin bodovanja i vestacke sampione, zato i jesu u govnima i zato niko ne uzima za ozbiljno "sampione" iz zadnjih 20-ak godina...
- Boss
To je samo teorija. Pa i danas sampion moze biti neko ko nije pobedio ni jednu trku. Najblizi tome je bio Njuman zaboravio sam tacno koje ono godine kada je usao u finalnu trku bez ijedne pobede u celoj sezoni.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 26. avg. 2024. u 04:56hNema nista posteno u tom sistemu jer bi sampion bio neko ko je pobedio 5 trka i slupao se u preostalu 31 trku
Netacno. Dobar primer koliko je ovo netacno je ova sezona F1. Max je imao najbrzi auto u prvom delu i zabelezio 7 pobeda. U drugom delu Noris ima najbrzi auto i on moze zabeleziti oko 7 pobeda. I ne bi se znao sampion do kraja.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 26. avg. 2024. u 04:56hHvala Bogu pa tako nesto nije proslo u F1 jer bi znao sampiona vec na pola sezone.
Ili na primer 2009 F1 sezona kada je Baton u Bronu imao najbrzi auto u prvom delu a u drugom delu sezone Fetel u Red Bulu.
F1 2006 Alonso imao najbrzi auto u prvom delu, Sumaher u drugom.
Ima jos primera ali i ovo je dovoljno.
tale ne razumes da je padala gledanost i oni su morali 'vestacki' (sto si rekao) izazvati dramu. Jer publika ne voli kad vozaci ne voze za pobedu odnosno taktiziraju (tipa sad mi je dovoljno da budem 15-ti ne moram voziti za pobedu). Ne znam kome je to zanimljivo. Zato sam ja za sistem medalja jer bi NA SVAKOJ TRCI vozaci davali SVE OD SEBE.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 26. avg. 2024. u 04:56h
a ti danas imas da neko pobedi odma na prvoj trci (Dejtona 500) i do septembra ne mora vise pobediti ni jednu trku jer je tom jednom pobedom usao u plejof. Znaci ja navijam za Larsona i on pobedi rano u sezoni zasto bi ja sad gledao celu regularnu sezonu kad je moj vozac vec usao u plejof. Ne postoji smisao.
- Talladega_500
- Yankee
Pa to i jeste problem. Ti se zalis da je bilo previse kakulacija za vreme starog sistema bodovanja - pa eto ima ih i sa playoff sistemom.
Po tvom zeljenom sistemu "bitne su samo pobede", pa vozacima bi bilo svejedno da li zavrsili 2. ili 40. - sto bi dovodilo do gomile sudara u finisu jer bi se vozaci radije lupali da pobede nego da se zadovolje sa 2. mestom.
Bas suprotno - ova sezona je super primer da bi sampion bio poznat vec posle 1/3 sezone da se broje samo pobede. Verstappen je pobedio 7 od prvih 10 trka - ni jedan drugi vozac nije imao vise od 1 pobede u tom periodu. Sada 9 trka pre kraja sezone, niko i dalje nema vise od 2. Da bi Norris osvojio titulu mora da pobedi 6 od zadnjih 9 trka (i da Verstappen ne pobedi ni jednu vise) - nema ni najmanje sanse da ce se to desiti.Netacno. Dobar primer koliko je ovo netacno je ova sezona F1. Max je imao najbrzi auto u prvom delu i zabelezio 7 pobeda. U drugom delu Noris ima najbrzi auto i on moze zabeleziti oko 7 pobeda. I ne bi se znao sampion do kraja.
Cekaj minut - ti mislis da po sadasnjem sistemu bodovanja nema taktika vec svi idu na pobedu u svakoj trci? Jel ti to ozbiljno? Pa ceo playoffs je jedna velika taktika. Jeste, pobeda te vodi u sledecu rundu, ali samo 1 vozac moze da pobedi - to znaci da preostalih 39 vozaca idu na taktiku.tale ne razumes da je padala gledanost i oni su morali 'vestacki' (sto si rekao) izazvati dramu. Jer publika ne voli kad vozaci ne voze za pobedu odnosno taktiziraju (tipa sad mi je dovoljno da budem 15-ti ne moram voziti za pobedu). Ne znam kome je to zanimljivo. Zato sam ja za sistem medalja jer bi NA SVAKOJ TRCI vozaci davali SVE OD SEBE.
Pa spomenuti primer Newmana je najbolji primer taktike...
Opet, to i jeste problem playoffa - sto jedna dobra trka brise preostalih 25 katastrofalnih trka (pogledaj samo Burtona). Ako vec hoce playoffs, onda su trebali da stave da prvih 16 u generalnom plasmanu ide u playoffs, a ne da te pobeda automatski ubacuje u playoff bez obzira na poziciju. Zato i imas rupe tipa Burton, Suarez, Cindric i slicne u playoffu.a ti danas imas da neko pobedi odma na prvoj trci (Dejtona 500) i do septembra ne mora vise pobediti ni jednu trku jer je tom jednom pobedom usao u plejof. Znaci ja navijam za Larsona i on pobedi rano u sezoni zasto bi ja sad gledao celu regularnu sezonu kad je moj vozac vec usao u plejof. Ne postoji smisao.
Po starom sistemu bodovanja nisi mogao da pobedis 1 trku i da onda odmaras narednih 25 trka - morao si na svakoj trci da imas dobar rezultat ako hoces titulu.
- Boss
zar to nije ono sto publika trazi? i zar vozaci ne voze vec tako sada? pa skoro svi sudari dodju pred kraj trke danas.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 26. avg. 2024. u 15:41hPo tvom zeljenom sistemu "bitne su samo pobede", pa vozacima bi bilo svejedno da li zavrsili 2. ili 40. - sto bi dovodilo do gomile sudara u finisu jer bi se vozaci radije lupali da pobede nego da se zadovolje sa 2. mestom.
tale, ne pratis dovoljno f1. ako je vozac dobar i ako ima najbrzi auto naravno da postoji sansa. evo ti i primera. vetel je 2013 pobedio sve trke od 11 do poslednje 19.Bas suprotno - ova sezona je super primer da bi sampion bio poznat vec posle 1/3 sezone da se broje samo pobede. Verstappen je pobedio 7 od prvih 10 trka - ni jedan drugi vozac nije imao vise od 1 pobede u tom periodu. Sada 9 trka pre kraja sezone, niko i dalje nema vise od 2. Da bi Norris osvojio titulu mora da pobedi 6 od zadnjih 9 trka (i da Verstappen ne pobedi ni jednu vise) - nema ni najmanje sanse da ce se to desiti.
2006 do VN kanade (pola sezone) alonso je imao 6 pobeda sumi 2. u drugoj polovini sezone sumi pobedjuje na 5 trka alonso jednu. Sto u konacnici izgleda Alonso 7 pobeda Sumi 7 pobeda (u tom slucaju broj drugih mesta odredjuje sampiona)
- Talladega_500
- Yankee
To publika uopste ne trazi i vozaci ne rade to sada, uz par izuzetaka. Imas neke ocajnike tipa Dillon kojima se jednom u sezoni ukaze sansa da pobedi i onda slupa sve oko sebe da pobedi. I kao sto si video - NASCAR ga je kaznio zbog toga.
Sad zamisli da ono sta se desilo na Richmondu se desi na svakoj trci - a desilo bi se kada bi se samo pobede racunale.
A sto se tice publike, cak i onaj mali broj ljudi koji su podrzavali Dillona - to su uradili zato sto je slupao Logana i Hamlina. Da je kojim slucajem to uradio Larsonu i Elliottu, pa lincovali bi ga.
To se desi jednom u 20 godina da dva vozaca imaju slican broj pobeda ili da jedan vozac pobedi gomilu trka u prvom delu sezone, a onda drugi vozac pobedi u drugom delu sezone. U vecini F1 sezona, ako bi se racunale samo pobede, sampion bi vise-manje bio poznat vec posle 1/3 sezone - jer ko god dominira i pobedjuje u prvom delu sezone taj u vecini slucajeva na kraju i osvoji titulu.kyle piše: ↑ponedeljak, 26. avg. 2024. u 20:39htale, ne pratis dovoljno f1. ako je vozac dobar i ako ima najbrzi auto naravno da postoji sansa. evo ti i primera. vetel je 2013 pobedio sve trke od 11 do poslednje 19.
2006 do VN kanade (pola sezone) alonso je imao 6 pobeda sumi 2. u drugoj polovini sezone sumi pobedjuje na 5 trka alonso jednu. Sto u konacnici izgleda Alonso 7 pobeda Sumi 7 pobeda (u tom slucaju broj drugih mesta odredjuje sampiona)
To vazi i za ovu sezonu. Verstappen je trenutno 7:2 u pobedama nad Norrisom i Hamiltonom, nema ni najmanje sanse da ce ga njih dvojica stici u poslednjih 9 trka. Znaci Verstappen bi vec sada mogao da pocne da slavi da se mere samo pobede.
- Talladega_500
- Yankee
Izgubio i poslednju zalbu. Znaci da ce zadrzati pobedu, ali je ne moze iskoristiti za playoffs.Talladega_500 piše: ↑petak, 23. avg. 2024. u 15:38hZakazano za ponedeljak.Talladega_500 piše: ↑sreda, 21. avg. 2024. u 21:39hDillon izgubio zalbu. Ima pravo da se zali na izgubljenju zalbu, to mu je poslednja sansa.Talladega_500 piše: ↑nedelja, 18. avg. 2024. u 16:58hChildress najavio zalbu.
Ono sta Childressu ide u korist je sto odluku na zalbu ne donosi NASCAR vec samostalna agencija koja nije povezana sa NASCAR-om - i ta agencija ima dosta starijih bivsih vozaca koji su naklonjeni ovom nacinu voznje. Na taj nacin se Hendrick izguvukao od teze kazne predprosle sezone (kada su Byronu oduzeti poeni u playoffu) i secam se da je NASCAR bio bas ljut sto je ta agencija ponistila kaznu.
Zalba zakazana za sredu.
- Boss
Tale, pa 90% sudara u Nascaru dodje u zavrsnici trke.
jeste jer f1 nije sport gde svake godine su timovi blizu kao u nascaru.To se desi jednom u 20 godina da dva vozaca imaju slican broj pobeda ili da jedan vozac pobedi gomilu trka u prvom delu sezone, a onda drugi vozac pobedi u drugom delu sezone. U vecini F1 sezona, ako bi se racunale samo pobede, sampion bi vise-manje bio poznat vec posle 1/3 sezone - jer ko god dominira i pobedjuje u prvom delu sezone taj u vecini slucajeva na kraju i osvoji titulu.
- Talladega_500
- Yankee
Osim superspeedways, agresivnih sudara u NASCAR-u ima jako malo. Izuzetak je jedino bio Richmond gde je ocajni Dillon na sve nacine pokusao da izbori playoffs.
Ali da se kojim slucajem racunaju samo pobede, onda bi svako uradio na svakoj trci ono sta je Dillon uradio na Richmondu.
- Boss
Ja pricam za sve sudare. Najvise sudara ima u zavrsnici trke jer tada vozaci najvise rizikuju.Talladega_500 piše: ↑utorak, 27. avg. 2024. u 02:26hOsim superspeedways, agresivnih sudara u NASCAR-u ima jako malo. Izuzetak je jedino bio Richmond gde je ocajni Dillon na sve nacine pokusao da izbori playoffs.
Pa ne bi ako je to pravilima zabranjeno. Prvo pravila moraju biti jasno napisana. A ne da mu posle dan-dva oduzimaju pobedu. Na cega to lici?Ali da se kojim slucajem racunaju samo pobede, onda bi svako uradio na svakoj trci ono sta je Dillon uradio na Richmondu.
- Talladega_500
- Yankee
Pa kakve veze sve to ima sa onim sta ja pricam? Poenta je da bi bilo daleko vise sudara da se kojim slucajem broje samo pobede - jer bi vozacima bilo svejedno da li zavrsili 2. ili 40., isli bi na sve ili nista.
Nemoguce je doneti odluku dok se ne analiziraju informacije i kompjuterska data. Ne mozes to uraditi za 30 sekundi nakon sto trka zavrsi. Mnogo veci problem bi bio da brzopleto donesu odluke odmah posle trke i onda ta odluka bude pogresna.
- Boss
I? Manje sudara ili malo vise, kakva je razlika?Talladega_500 piše: ↑utorak, 27. avg. 2024. u 14:17hPa kakve veze sve to ima sa onim sta ja pricam? Poenta je da bi bilo daleko vise sudara da se kojim slucajem broje samo pobede - jer bi vozacima bilo svejedno da li zavrsili 2. ili 40., isli bi na sve ili nista.
- Talladega_500
- Yankee
Pogledaj kako je Richmond zavrsio, a kako je Indianapolis zavrsio. Eto kakva razlika.
Ako ti je cilj da gledas kako ce koga slupati umesto da se trkaju za pozicije - onda gledas pogresan sport. Jel ti zelis da vidis finis kao sto je bio Richmond?
Volim i ja kontakte, ali ono sta se desilo na Richmondu je bila sramota. A to bi se desavalo svake sedmice da se broje samo pobede jer vozaci ne bi imali koristi da zavrse na bilo kojoj drugoj poziciji.
- Boss
vrtimo se u krug. ako pravila jasno kazu ne smes to i to onda nece biti takvih ricmonda.
- Talladega_500
- Yankee
Pravila postoje i sada. I vozaci opet rade to. Richmond se desio, zar ne, iako pravila kazu da ne smes to. Ali ne mozes znati da li je neko prekrsio pravila dok se ne analizira data.
Secas se Kansasa kada su Larson i Buescher prakticno u isto vreme prosli kroz finis? Pravila kazu da je pobednik onaj ko prvi prodje kroz cilj - ali u onoj situaciji kada data kaze jedno, a tv snimak drugo, kako mogu za par sekundi da kazu da li je pobedio Buescher i Larson? Ono je bio idealan primer brzopleto donesene odluke koja mozda nije tacna.
Tako je i sa Richmondom. Nije isto ako je Dillon udario po gasu u zadnjoj krivini i ako je kocio kada je udario Logana. I kada je udario Hamlina posle toga - tv snimak pokazuje da je Hamlin malo sasekao njegovu liniju, ali ne mozes znaci dok ne sagledas datu. Pa onda cela komunikacija gde Dillonu vicu iz pit tima "wreck him, wreck him" - i to je igralo ogromnu ulogu u odluci.
Tako da mozes imati gomilu pravila - ali dok ne analiziras data da vidis sta je vozac radio u spornom momentu, nikako ne mozes da doneses odluku. Zato NASCAR i donosi odluke uglavnom utorkom.
No, samo pobede za sampionsku titulu se nikada nece racunati tako da nema poente pricati o tome.
Da se vratimo temi ... Danas su na tv-u imali zanimljiv dokumentarac sta se desava sa Trackhouse. Pre 2 sezone su se borili za titulu. Sada Suarez ce u playoffs samo zahvaljujuci sretnoj pobedi na Atlanti na pocetku sezone, a Chastain izgleda nece u playoffs uopste.
Kazu da se Trackhouse previse brzo prosirio i da su gledali paznju na kvantitet umesto na kvalitet. To je ipak tim koji je osnovan tek 2021. godine i generalno ga vode ljudi koji ne znaju mnogo o trkanju - Justin Marks je ipak bio relativno slab vozac i to jos u nizerazrednim serijama, dok je Pitbull tu samo radi novca. I hteli su preko noci da postanu sila i zbog toga sada placaju... Isto se desilo i sa Kauligom.