Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2024. sezona

Odgovori
Boss
Poruka: 2520
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Re: 2024. sezona

Poruka od Boss » sreda, 28. avg. 2024. u 14:55h

Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 03:16h
kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 01:39h
ko pravila jasno kazu ne smes to i to onda nece biti takvih ricmonda.
Pravila postoje i sada. I vozaci opet rade to. Richmond se desio, zar ne, iako pravila kazu da ne smes to. Ali ne mozes znati da li je neko prekrsio pravila dok se ne analizira data.
a kad je pre ricmonda se zadnji put desilo i neko bio kaznjen? ja ne pamtim bilo je davno.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13965
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 15:57h

kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 14:55h
a kad je pre ricmonda se zadnji put desilo i neko bio kaznjen? ja ne pamtim bilo je davno.
Danas pobede nisu sve tako da se situacije kao Richmond desavaju veoma retko (skoro nikada), osim ako se javi neki ocajnik.

Ali ti hoces sistem gde se samo pobede brojeve - pa onda bi vozacu bilo svejedeno da li bio 2. ili zadnji i svi bi se lupali u finisu da dodju do pobede. Jel ti razumes to? Danas 2. i 3. i 4. itd mesto ima znacaj - a po tvom sistemu bodovanja ne bi imao znacaj uopste.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 28. avg. 2024. u 16:29h

kako bre tale nisu pobede sve kad pobeda odvodi u plej of

elem poenta je da ako su pravila jasno napisana i da ako je ono iz ricmonda kaznjivo onda vozaci to ne bi radili.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 16:34h

kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 16:29h
Pa vodi u playoffs, ali nije sve.

Evo uzmi Daytonu za primer: Larson trenutno ima najvise pobeda (4), a Bell ima 3. Na Daytoni, Bell je imao sansu za pobedu, ali je zavrsio kao 3. jer mu je vise odgovaralo da zavrsi kao 3. i dobije poene nego da rizikuje sudar i ne zavrsi uopste.

A da se kojim slucajem broje samo pobede, Bell bi verovatno izazvao jos koji sudar jer bi njemu bilo svejedno da li zavrsio kao 3. ili slupao se i zavrsio kao zadnji - jer bi morao da juri Larsona po broju pobeda.
kyle piše:
elem poenta je da ako su pravila jasno napisana i da ako je ono iz ricmonda kaznjivo onda vozaci to ne bi radili.
Pa i do sada je ono iz Richmonda bilo kaznjivo - pa je Dillon opet uradio.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 28. avg. 2024. u 16:43h

Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 16:34h
kyle piše:
Pa vodi u playoffs, ali nije sve.

Evo uzmi Daytonu za primer: Larson trenutno ima najvise pobeda (4), a Bell ima 3. Na Daytoni, Bell je imao sansu za pobedu, ali je zavrsio kao 3. jer mu je vise odgovaralo da zavrsi kao 3. i dobije poene nego da rizikuje sudar i ne zavrsi uopste.

A da se kojim slucajem broje samo pobede, Bell bi verovatno izazvao jos koji sudar jer bi njemu bilo svejedno da li zavrsio kao 3. ili slupao se i zavrsio kao zadnji - jer bi morao da juri Larsona po broju pobeda.
Pa to je meni mnogo bolje da vija pobedu nego da pritisne kocnicu i zadovolji se nizim plasmanom. u cemu je tu gušt? Voziti trke za poene haha. Pa trke se valjda trebaju voziti za pobedu. Zato se zovu trke, ko ce prvi stici do cilja.
Pa i do sada je ono iz Richmonda bilo kaznjivo - pa je Dillon opet uradio.
Eto vidis. Jednom u koliko trka? okej da je ovo novo pravilo ti mislis da bi onda svi to radili-e pa onda bi svi bili kaznjeni pa dalje niko ne bi ponavljao. Ne razumem u cemu je problem?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 16:51h

kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 16:43h
Pa to je meni mnogo bolje da vija pobedu nego da pritisne kocnicu i zadovolji se nizim plasmanom. u cemu je tu gušt? Voziti trke za poene haha. Pa trke se valjda trebaju voziti za pobedu. Zato se zovu trke, ko ce prvi stici do cilja.
Pa gust je u tome da gledas trkanje, a ne lupanje kao u demolition derby. Pobednik je najbrzi, a ne onaj ciji je auto jos u pokretu kada slupa sve druge aute.

Tebi bi se ovo dopalo izgleda.

Eto vidis. Jednom u koliko trka? okej da je ovo novo pravilo ti mislis da bi onda svi to radili-e pa onda bi svi bili kaznjeni pa dalje niko ne bi ponavljao. Ne razumem u cemu je problem?
Vozaci koji su toliko nisko plasirani obicno nisu u poziciji da se bore za pobedu. Zato danas retko kad vidjas to.

A da se broje samo pobede, sve i jedan od 40 vozaca na stazi bi radili ono sta je Dillon radio. ;) Eto u cemu je problem.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 19:54h

Evo sta Harvick ima da kaze o celom playoffs sistemu "pobedi i plasirao si se u playoffs".

Kaze isto ono sta ja kazem, a to je da je besmisleno da vozaci poput Burtona svaki trku zavrsavaju medju zadnjima, onda zabeleze jednu sretnu pobedu na superspeedways (ili road course) i to automatski brise rezultate preostalih 25 trka. Nije bio kritican samo prema Burtonu vec i prema Suarezu i Cindricu.

Kaze da takve odluke uveliko stete integritetu NASCAR-a i da cini NASCAR da ne izgleda kao ozbiljan auto sport u ocima javnosti.

Harvick je za to da se prvih 16 u generalnom plasmanu plasiraju u playoffs bez obzira na broj pobeda.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 28. avg. 2024. u 21:12h

Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 16:51h
A da se broje samo pobede, sve i jedan od 40 vozaca na stazi bi radili ono sta je Dillon radio. ;) Eto u cemu je problem.
Pa bili bi kaznjeni. Ne razumem kolko ti trebam puta ponoviti wtf :blink:
Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 19:54h
Evo sta Harvick ima da kaze o celom playoffs sistemu "pobedi i plasirao si se u playoffs".

Kaze isto ono sta ja kazem, a to je da je besmisleno da vozaci poput Burtona svaki trku zavrsavaju medju zadnjima, onda zabeleze jednu sretnu pobedu na superspeedways (ili road course) i to automatski brise rezultate preostalih 25 trka. Nije bio kritican samo prema Burtonu vec i prema Suarezu i Cindricu.

Kaze da takve odluke uveliko stete integritetu NASCAR-a i da cini NASCAR da ne izgleda kao ozbiljan auto sport u ocima javnosti.
Potpuno je u pravu.
Harvick je za to da se prvih 16 u generalnom plasmanu plasiraju u playoffs bez obzira na broj pobeda.
Pa to smo pre imali, ne? I gledanost je bila u padu.

Moj predlog je najbolji.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 21:35h

kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 21:14h
Pa bili bi kaznjeni. Ne razumem kolko ti trebam puta ponoviti wtf :blink:
To sto bi potencijalno bili kaznjeni ne bi sprecilo sudare.

Zamisli da si u 2. u zadnjoj krivini (po tvom nacinu bodovanja gde se samo pobede brojeve). Zavrsiti 2. ti nista ne znaci tako da ces rizikovati potecijalnu kaznu i slupati lidera da bi pobedio. Ako prodje - prodje. Ako ne prodje - nista ne gubis, jer je svejedno da li zavrsio kao 2. ili da li te kaznili i bacili na zadnje mesto - racunaju se samo pobede.

Znas li ti koliko bi tako nesto bilo besmisleno?
Pa to smo pre imali, ne? I gledanost je bila u padu.
Gledanost NIKADA nije bila u padu zbog sistema bodovanja vec zbog drugih razloga.

Eto 1990-ih godina nismo imali playoffs - imali smo da onaj ko skupi najvise poena u celoj sezoni je sampion (kako i treba da bude), pa je gledanost opet bila ogromna.
Moj predlog je najbolji.
Druze, bez uvrede, ali tvoj predlog da se broje samo pobede niko ne bi uzeo za ozbiljno. Kao sto niko nije uzeo Ecclestone za obziljno u F1 kad je imao taj predlog.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 28. avg. 2024. u 22:24h

Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 21:35h
To sto bi potencijalno bili kaznjeni ne bi sprecilo sudare.

Zamisli da si u 2. u zadnjoj krivini (po tvom nacinu bodovanja gde se samo pobede brojeve). Zavrsiti 2. ti nista ne znaci tako da ces rizikovati potecijalnu kaznu i slupati lidera da bi pobedio. Ako prodje - prodje. Ako ne prodje - nista ne gubis, jer je svejedno da li zavrsio kao 2. ili da li te kaznili i bacili na zadnje mesto - racunaju se samo pobede.
joj tale pa nemoj se sad i ti praviti englez. ne bi se racunala takva pobeda kao sto se dilonu ne racuna ta pobeda za plejof.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 28. avg. 2024. u 23:55h

kyle piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 22:24h
joj tale pa nemoj se sad i ti praviti englez. ne bi se racunala takva pobeda kao sto se dilonu ne racuna ta pobeda za plejof.
Stvar je u tome sto vozaci nekada zadrze slicne pobede.

Secas se ovoga? Ovaj video si ti bio postavio kao primer zasto je Dillon trebao zadrzati pobedu. Ali evo u ovom slucaju Logano nije kaznjen, tj. zadrzao je pobedu. Ovo je bilo na samoj granici da li moze da prodje. Nekada prodje, nekada ne.

Moja poenta je da bi vozaci rizikovali jer nekada moze da upali, a cak i da ne upali - svejedno im je da li zavrsili kao 2. ili bili diskvalifikovani i zavrsili kao 40. jer broje samo pobede. Tako da se rizik isplatio ... ;)

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 29. avg. 2024. u 00:54h

Talladega_500 piše:
sreda, 28. avg. 2024. u 23:55h

Moja poenta je da bi vozaci rizikovali jer nekada moze da upali, a cak i da ne upali - svejedno im je da li zavrsili kao 2. ili bili diskvalifikovani i zavrsili kao 40. jer broje samo pobede. Tako da se rizik isplatio ... ;)

aha razumem te sta zelis reci. bilo bi sudara a oni ne bi bili kaznjeni na pravi nacin. e pa onda treba uvesti i odgovarajuce kazne.

samo ja mislim da ce on ipak pokusati fer pobediti nego uraditi nesto sto je kaznjivo. jer sa tim onda ne bi dobio nista.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 29. avg. 2024. u 01:00h

Stvar je u tome da je potencijalna kazna subjektivno misljenje NASCAR-a. Ono sta se desilo Dillonu - pa odluka je bila lagana jer je "samo" Dillon u pitanju. Da je tako nesto uradio Elliott ili Larson ili Blaney ili neki drugi popularni vozac - ja sam siguran da bi odluka bila drugacija.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 29. avg. 2024. u 04:05h

Danas su imali zanimljivu analizu koji vozac moze da iznenadi u playoffu od slabo plasiranih vozaca.

I slozili su se da je to Kyle Busch, ako se plasira u playoffs. Busch je odjednom "pronasao brzinu" u zadnjih nekoliko trka. Na Richmondu je zavrsio kao 12., na Michiganu 4., na Daytoni 2. Znaci definitivno je u formi i mogao bi da dogura daleko.

Problem je taj sto Buscha samo pobeda u nedelju na Darlingtonu vodi u playoffs, a njegova istorija na Darlingtonu nije bas najbolja. Tamo je pobedio samo 1 put u 25 trka i to jos 2008. godine. Ali ako iznenadi u nedelju i pobedi, mislim da moze daleko dogurati u playoffu.

Slika

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 29. avg. 2024. u 04:42h

ma ne verujem u njega. propao je odlaskom iz gibsa.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 29. avg. 2024. u 15:47h

Busch je imao odlicnu sezonu prosle godine, pobedio je 3 trke. Pre toga je vozio 3 godine za Gibbs i u te 3 godine je pobedio ukupno 4 trke. Znaci ni njegovih zadnjih godina sa Gibbsom nisu bile sjajne.

A ove godine ceo Childress je jednostavno katastrofa. Za Buscha bi bilo najbolje da trazi da Childress ne aktivira poslednju godinu ugovora i da predje u Spire. To je tim u velikom rastu koji ima tehnicku saradnju sa Hendrickom.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. avg. 2024. u 00:25h

Parker Retzlaff je jedna od glavnih tema ove sezone iz razloga sto je pogurao Harrison Burtona do pobede na Daytoni umesto Kyle Buscha.

Retzlaff je Xfinity vozac koji je vozio Cup trku za nizerazredni Beard Motorsports (tim koji se takmici samo na superspeedways). Beard koristi Chevrolet.

Kod zadnjeg restarta je izabrao spoljasnju liniju da gura Burtona u Fordu. Da je izabrao unutrasnju liniju (sto je mogao), gurao bi Buscha takodje u Chevroletu. Na kraju je Retzlaff pogurao Burtona do pobede.

I posle trke ceo Chevrolet je osuo paljbu po njemu - zasto je izabrao da gura Fordovog vozaca umesto Chevroletovog. Retzlaff je rekao da mu je cilj bio da zabelezi sto je bolji rezultat (na kraju je zavrsio kao 7.), a i da bi Busch radije da ga gura veliki Christoper Bell u Gibbsu nego vozac nizerazrednog Bearda. Medjutim, Bell jednostavno nije uspeo da pogura Buscha do pobede...

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. avg. 2024. u 04:46h

Trka na Darlingtonu u nedelju uvece je poslednja u regularnom delu sezone.

Tehnicki gledano, samo 13 vozaca je sigurno za playoffs dok 21 vozac jos uvek ima sansu za poslednja 3 playoffs mesta.

Truexa 18. mesto vodi u playoffs bez obzira sta se desilo sa ostalim vozacima, Gibbsa 20. mesto.

Buescher ima +21 za to poslednje playoffs mesto, ali ako neki novi pobednik bude na Dalingtonu, Buescher ispada. Na poene jos uvek mogu da udju i Bubba i Chastain, ali ce morati da osvoje dosta stage poena uz to da Buescher ne osvoji stage poene.

Svim ostalim vozacima je potrebna pobeda.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 31. avg. 2024. u 20:29h

Pored borbe za poslednje playoffs pozicije, sutrasnja trka na Darlingtonu je bitna iz jos jednog razloga - saznacemo sampiona regularnog dela sezone, sto znaci dodatnih 15 playoffs poena.

Hamlin je definitivno izgubio sve sanse da bude sampion regularnog dela nakon nedavne kazne, tako da su u izboru samo Reddick, Larson i Elliott. Tek sada se vidi koliko je preskakanje Charlotte ostetilo Larsona.

Slika

U generalnom plasmanu su mnogo bitniji ovi bonus poeni Reddicku i posebno Elliottu nego Larsonu.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 31. avg. 2024. u 23:48h

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 1. sep. 2024. u 16:44h

Carson Hocevar na 2. mestu u kvalifikacijama na Darlingtonu.

I prosle sezone se videlo da je ogroman talenat kada je sa Legacy Club zavrsavao u top 15, a to je inace auto koji je obicno medju zadnjima.

Imao je odlicnu Truck karijeru pre toga za nizerazredni Niece. Kada neki vozac pobedi 4 trke u sezoni sa Niece kao sto je Hocevar uradio, onda znas da je fantastican vozac u pitanju.

Ove sezone je rookie u Cup i belezi bas dobre rezultate sa Spire. Zadnje 4 trke - 12. na Indianapolisu, 8. na Richmondu, 10. na Michiganu, 11. na Daytoni. Probio se na 21. mesto u generalnom plasmanu i trenutno je najbolje plasiran rookie.

I ima samo 21. godinu. Ovim tempom, ako Spire nastavi da napreduje zahvaljujuci tehnickoj saradnji sa Hendrickom, mislim da Hocevar vec sledece sezone moze da juri playoff poziciju.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 1. sep. 2024. u 20:17h

Darlington je uvek bio trka gde su svi timovi koristili retro dizajn na autima.

Ali jesenja trka ove sezone gotovo svi propustaju. Izuzetak je jedino Ross Chastain koji ce koristiti retro dizajn Kevin Harvicka.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 2. sep. 2024. u 04:08h

Ovo je bila ubedljivo najbolja trka ove sezone. Nocna trka na Darlingtonu...

Pobedio je Chase Briscoe i plasirao se u playoffs. Njegova 1. pobeda u sezoni i ujedno 70. pobeda za SHR.

Larson dominirao, ali je Briscoe celu trku bio u top 3 i pretio. I onda na zadnjem restartu preuzeo vodjstvo i odbranio se napada Buscha. Rekoh ja da je Busch u velikoj formi, malo je falilo da pobedi.

Od ostalih vozaca koji su bili na granici, Chastain nije igrao ulogu (iako je zavrsio kao 5., ali se obicno drzao oko 20. pozicije), Bubba se slupao na oko 40 krugova pre kraja, a Buescher bi imao dovoljno poena (zavrsio kao 6.) da nije bilo novog pobednika.

Reddick je osvojio titulu regularnog dela sezone sa samo 1 poenom prednosti nad Larsonom. Larsona je Indy kostao da ne dobije dodatnih 15 playoffs poena.

Truex je izazvao sudar vec u 3. krugu i ucestvovao je i Blaney. Posle toga se Blaney zalio kako ga boli ruka. Neko je spominjao da mu je cak polomljena, ali nista nije receno tokom trke.

Bas mi je krivo sto Briscoe napusta Ford posle 10+ godina i prelazi u Toyotu sledece sezone. Secam ga se dok je jos vozio u ARCA, celu karijeru je proveo u Fordu. Briscoe je moj omiljeni Cup vozac posle Blaneya i eto drago mi je da je zabelezio barem jos jednu pobedu sa Fordom pre odlaska.

Slika

I evo generalnog plasmana za playoffs. Prva runda se vozi na Atlanta, Watkins Glen i Brisol.

Slika

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 2. sep. 2024. u 12:03h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 2. sep. 2024. u 04:08h
Ovo je bila ubedljivo najbolja trka ove sezone. Nocna trka na Darlingtonu...
meni je trka bila jako dosadna, mogao sam prespavati sve do druge polovine treceg stagea. dotle je trajala ubedjiva dominacija kyle larsona.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 2. sep. 2024. u 15:02h

kyle piše:
ponedeljak, 2. sep. 2024. u 12:03h
meni je trka bila jako dosadna, mogao sam prespavati sve do druge polovine treceg stagea. dotle je trajala ubedjiva dominacija kyle larsona.
Pa bilo je i drugih desavanja na stazi, ne gleda se trka samo da vidis ko vodi.

Borba za sampiona regularnog dela. Larson jeste vodio, ali si morao da pratis i Reddicka (koji je povracao) zbog toga - jer je par poena delilo dvojicu u generalnom plasmanu.

Onda borba za zadnje playoffs mesto. Briscoe je celu trku proveo u top 3, znalo se da ce napasti u finisu jer ga je samo pobeda vodila dalje. Onda Bubba i Buescher, sve vreme je bilo samo oko 5 poena razlike - svaki put kad bi jedan od njih krenuo napred da rizikuje, morao je i drugi.

Pa Chastain je bio na razlicitoj strategiji, znalo se da ce u finisu izbiti u vrh iako je celu trku bio na 20. poziciji jer je ranije otisao u pit. Pa napad Buscha u finisu, imao je najbolji auto u zadnjih 20-30 krugova jer je imao najsvezije gume.

I na sve to si imao Truexa koji se slupao vec u 3. krugu i bilo je pitanje hoce li njegova zaliha poena biti dovoljna za playoffs.

Odgovori

Povratak na „Nascar“