Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

BMW i Rahal Letterman Lanigan se razilaze (IMSA)

Odgovori
Boss
Poruka: 2587
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

BMW i Rahal Letterman Lanigan se razilaze (IMSA)

Poruka od Boss » petak, 11. jul 2025. u 13:57h

https://racer.com/2025/07/10/bmw-rahal- ... n-to-split

The factory relationship between BMW and Rahal Letterman Lanigan Racing that began in 2009 will come to its conclusion at end of the current IMSA WeatherTech Sportscar Championship season.

While IMSA fans await the news on BMW’s intentions for next year with the GTP program, RACER understands one piece of the puzzle is already in place as the brand has chosen to consolidate its efforts behind Belgium’s WRT outfit as its sole service provider for factory M Hybrid V8 racing campaigns. WRT currently runs BMW’s FIA WEC Hypercar program.

eto tale jel vidiš, tim ne mora da se zvanično zove po fabrici i da nosi nemačku licencu da bi bio de facto fabrički tim BMW-a kao što je to bio Team RLL.

i ovaj WRT je isto de facto fabrički tim BMW-a u WEC-u.

Znači ako imamo ovakve primere po svim serijama (F1, WEC, IMSA, Motogp, Supercars, bilo je u WRC sa Fordom i M-Sport) veruj da toga isto ima i u Nascaru i Indycaru. i Bob Pokras je to potvrdio. I Ford je to rekao isto.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14100
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: BMW i Rahal Letterman Lanigan se razilaze (IMSA)

Poruka od Talladega_500 » petak, 11. jul 2025. u 14:15h

Jel ti uopste citas sta ja napisem? Ovo za Pockrassa si rekao gomilu puta i svaki put sam ti crtao da nije tako. I eto ti danas opet "Pockrass je to potvrdio"... :wtf: :wtf: :wtf:

Ako ne citas - kazi mi, necu gubiti vreme da pisem komentare.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss

Poruka od Boss » petak, 11. jul 2025. u 14:20h

pa tale ne mogu ja sad tražiti kad sam to kopirao tu vest ali sećam se da je Bob Pokras rekao. I Ford je rekao.
In NASCAR, "factory teams" typically refer to organizations that have strong manufacturer support, usually through technical and financial partnerships, and are directly involved with the manufacturer's racing programs. Some NASCAR journalists and commentators on Reddit say identify Hendrick Motorsports, Joe Gibbs Racing, Team Penske, and Richard Childress Racing as prominent examples of teams with strong manufacturer support.

While Front Row Motorsports is also a NASCAR team, it's not typically classified as a "factory team" in the same way as the others. It's more of a privately owned, independent team with a strong focus on performance.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 11. jul 2025. u 16:01h

Boss piše:
petak, 11. jul 2025. u 14:29h
pa tale ne mogu ja sad tražiti kad sam to kopirao tu vest ali sećam se da je Bob Pokras rekao.
Ajde da ti nacrtam jos jednom i onda vise necu gubiti vreme sa tim jer sam ovo ponovio toliko puta...

Ne, Pockrass nikada nije rekao da postoji ijedan fabricki tim u NASCAR. Apsolutno nikada.

Sta se desilo je Pockrass je napisao pricu o tome koji timovi ce biti zanimljivi novim proizvodjacima. Tu pricu je analizirao Eric Estepp na svom YouTube kanalu. Estepp je taj koji je rekao da su Gibbs, Hendrick i Penske #1 tim/"flagship program" svojih proizvodjaca, a ne Pockrass. Zatim je dodao da bi novi proizvodjaci mogli da ponude Trackhouseu ili RFK-u tu istu poziciju - da budu #1 tim/"flagship program".

Secam se dobro tog komentara jer si tada poceo da pricas "evo Pockrass kaze da su ovo fabricki timovi". I tada crtao da Pockrass ne govori ono sta ti mislis da govori.

Evo ti ovde cela diskusija na sredini stranice:
https://fordclubserbia.org/forum/viewto ... cd#p676209

Slika
I Ford je rekao.
Ford to nikada nije rekao za NASCAR. Samo za druga ne-Americka takmicenja.
In NASCAR, "factory teams" typically refer to organizations that have strong manufacturer support, usually through technical and financial partnerships, and are directly involved with the manufacturer's racing programs. Some NASCAR journalists and commentators on Reddit say identify Hendrick Motorsports, Joe Gibbs Racing, Team Penske, and Richard Childress Racing as prominent examples of teams with strong manufacturer support.
Sve i jedan tim u NASCAR je u vlasnistvu privatnika i ima support proizvodjaca. Sve i jedan - od najjaceg Hendricka do najslabijeg Rick Ware.
While Front Row Motorsports is also a NASCAR team, it's not typically classified as a "factory team" in the same way as the others. It's more of a privately owned, independent team with a strong focus on performance.
Sta je drugacije u tome nego sa recimo Penske? Jel Penske nije privatni i samostalni tim sa "strong focus on performance"?
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » petak, 11. jul 2025. u 19:13h

Sve i jedan tim u NASCAR je u vlasnistvu privatnika i ima support proizvodjaca. Sve i jedan - od najjaceg Hendricka do najslabijeg Rick Ware.
zato se kaže de facto nadam se da znaš šta to znači. i naveo sam ti primere iz svih serija i sad ti mene ubeđuješ da nije tako. da onaj je ono zaključio iz bob pokrasovog izlaganja jer je to ono što je bob pokras mislio kada je navodio sve timove koji nisu broj 1 ševija, forda i tojote.

od 6:55
OEM's flagship program the way Hendrick is for Chevy, Penske is for Ford and Joe Gibbs is for Toyota.
evo tog članka Bob Pokrasa

https://www.foxsports.com/stories/nasca ... rcr-legacy

zašto ovde nema Hendrika, Penskea i Gibsa a tu su Trackhouse, RFK, RCR i Legacy

Bob Pokras: "Yes, Trackhouse (Chevy) and RFK (Ford) have relatively strong ties to their manufacturers, but money talks. And if they could be the No. 1 team in a new manufacturer stable,"

znači da oni sada nisu broj 1 Ševija i Forda. To je ono što je Bob Pokras rekao.
Pa jel znaš kad je RCR osvojio poslednju titulu? Davne 1994.

A RFK 2004.

Kome su oni prvi timovi? Pa nikom.
Zato je i Ford preoteo Penske od Dodgea jer sa RFK ne bi bio ni za još 20 godina šampion.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 11. jul 2025. u 20:11h

Boss piše:
petak, 11. jul 2025. u 19:36h
da onaj je ono zaključio iz bob pokrasovog izlaganja jer je to ono što je bob pokras mislio kada je navodio sve timove koji nisu broj 1 ševija, forda i tojote.
Hehe znaci vise nije Pockrass to rekao kako si tvrdio sve ovo vreme, vec je sada samo "mislio"? Pa sta nije rekao da su to fabricki timovi ako je tako "mislio"?
i naveo sam ti primere iz svih serija i sad ti mene ubeđuješ da nije tako.
Navodis primere iz svih drugih serija o "fabrickim timovima", samo nikako da nadjes da je neko rekao da je taj i taj tim u NASCAR-u fabricki tim. ;)
OEM's flagship program the way Hendrick is for Chevy, Penske is for Ford and Joe Gibbs is for Toyota.
Bob Pokras: "Yes, Trackhouse (Chevy) and RFK (Ford) have relatively strong ties to their manufacturers, but money talks. And if they could be the No. 1 team in a new manufacturer stable,"
Ni Eric ni Bob nigde ne spominju ni fabricki, ni de facto fabricki. Spominju #1, spominju flagship - sto sve ima drugacije znacenje od fabricki/de factor fabricki ;)
Pa jel znaš kad je RCR osvojio poslednju titulu? Davne 1994.

A RFK 2004.

Kome su oni prvi timovi? Pa nikom.
I Childress i posebno RFK igraju kljucnu ulogu u razvoju motora za svoje proizvodjace. Svaki put kada bilo koji Chevroletov auto pobedi i/ili osvoji titulu - Childress igra ogromne zasluge u tome. Isto je i sa RFK-om. Zato su oba tier 1 timovi za svoje proizvodjace. Ne znam kako da ti to vise nacrtam.
Zato je i Ford preoteo Penske od Dodgea jer sa RFK ne bi bio ni za još 20 godina šampion.
Opet ti da je Ford oteo Penske od Dodgea, iako sam ti pre neki dan crtao kako je do te saradnje uopste doslo.

Potrazi taj komentar, nemam volje opet da pisem...

Boss

Poruka od Boss » petak, 11. jul 2025. u 22:10h

Talladega_500 piše:
petak, 11. jul 2025. u 20:11h
Ni Eric ni Bob nigde ne spominju ni fabricki, ni de facto fabricki. Spominju #1, spominju flagship - sto sve ima drugacije znacenje od fabricki/de factor fabricki ;)
joj jesi ti... nije šija nego vrat 8)
Opet ti da je Ford oteo Penske od Dodgea, iako sam ti pre neki dan crtao kako je do te saradnje uopste doslo.

Potrazi taj komentar, nemam volje opet da pisem...
pa ja sam tebi kopirao link koji potvrđuje da je prvo penske napustio dodge pa se tek onda dodge povukao. a ti si tvrdio suprotno.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 11. jul 2025. u 22:35h

Boss piše:
petak, 11. jul 2025. u 22:10h
joj jesi ti... nije šija nego vrat 8)
"Flagship", "#1 tim" i slicni izrazi su potpuno drugaciji od "fabrickih". ;)
pa ja sam tebi kopirao link koji potvrđuje da je prvo penske napustio dodge pa se tek onda dodge povukao. a ti si tvrdio suprotno.
Penske je sam pravio motore, a nije imao nikome da ih proda jer su bili jedini Dodge tim te 2012. sezone. Roger Penske je hteo da ostane uz Dodge, secam se dobro njegove izjave koja je zvucala nesto kao "pobedio sam svaki Chevrolet, svaki Ford i svaku Toyotu, zasto bi to menjao?". Medjutim, posao se nije finansijski isplatio jer je proizvodnja i razvoj motora skupoceno, a onda nije imao kome da ih proda.

I Penske je molio Dodge da potpisu jos koji tim (kojima bi Penske onda prodavao motore), sto je Dodge odbio. I onda je Penske jurio Ford (a ne obrnuto) sa idejom da predju na Ford i ugase svoju diviziju za motore, tj. da koriste Roush-Yates motore, sto je Ford pristao.

Posle toga Dodge je predstavio svoj auto sa zeljom da privuku nove timove, kada nisu uspeli u tome, i zvanicno su objavili povlacenje iz NASCAR-a.

Cela poenta ove price je ta da nije Ford jurio Penske da ih potpise jer je eto kao bio nezadovoljan sa Roushom (kako si ti pisao), vec je Penske jurio Ford jer je bio nezadovoljan sa finansijskom stranom kod Dodgea.

Boss

Poruka od Boss » subota, 12. jul 2025. u 00:44h

ma dobro. ali penske je prvi napustio dodge pa se tek onda dodge povukao. a ti si rekao obrnuto.

Odgovori

Povratak na „Ostalo“