pa ne može se porediti pobogu. pa valjda je tim koji se upisao za celu sezonu prvi tim odnosno glavni/works tim a ne neki sa 5 trka. o bokte!Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:34hI? Pa i da je vozio jednu trku i dalje je postojao kao Dodge tim te godine.
IndyCar
- Boss
- Poruka: 2757
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
Re: IndyCar
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14359
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Naravno da je glavni.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Boss
zato je dodge i izašao kad ih je penske napustio. jer nije mogao tim kao robi gordon i neka takva sranja da im bude works tim. jebote ko da pričam kineski
evo od 21 trke do sada u sezoni
pobede
bajron (Hendrik)
bel (JGR)
beri (Woods-satelit Penske)
larson (Hendrik)
hamlin (JGR)
cindric (Penske)
logano (Penske)
častain (Trackhouse)
blejni (Penske)
SVG (Trackhouse)
brisko (JGR)
eliot (Hendrik)
SVG je pobeđivao na road kursevima ništa neobično. Častain je jednom pobedio. Ostali su svi od Big 3 timova. I sad ti meni reci da je to slučajno.
evo od 21 trke do sada u sezoni
pobede
bajron (Hendrik)
bel (JGR)
beri (Woods-satelit Penske)
larson (Hendrik)
hamlin (JGR)
cindric (Penske)
logano (Penske)
častain (Trackhouse)
blejni (Penske)
SVG (Trackhouse)
brisko (JGR)
eliot (Hendrik)
SVG je pobeđivao na road kursevima ništa neobično. Častain je jednom pobedio. Ostali su svi od Big 3 timova. I sad ti meni reci da je to slučajno.
- Talladega_500
- Yankee
Pricas o babama i zabama sada. To sto Hamlin ima najvise pobeda ne znaci da je Gibbs fabricki tim. Da je fabricki tim odluke bi donosila Toyota, a ne Joe Gibbs.
Ja sam zavrsio ovu pricu. Misli sta hoces i pravi paralele sa drugim auto-moto sportovima da bi mislio nesto o NASCAR-u, to je tvoja stvar.
Ja sam zavrsio ovu pricu. Misli sta hoces i pravi paralele sa drugim auto-moto sportovima da bi mislio nesto o NASCAR-u, to je tvoja stvar.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Boss
Ja vidim rezultate. Možeš ti meni pričati šta hoćeš ali semafor ne laže.
- Talladega_500
- Yankee
Zbog cega ti je toliko bitno da li se tim smatra fabrickim ili ne? Kakvu razliku pravi da li je recimo Penske fabricki tim ili je privatni tim? Sta to menja?
- Boss
Pa pričali smo samo. Penske eto vidi gde se on sve takmiči i koje fabrike su ga 'kupile' da ih predstavlja.
Porše u WEC i IMSA
Chevy u IndyCar
Ford u Nascar
bivši:
(Ford) DJR Team Penske (51% stake) (Australian V8 Supercars team) sold in 2020.
njegov sin Jay Penske:
DS (Stelantis) u Formula E
Porše u WEC i IMSA
Chevy u IndyCar
Ford u Nascar
bivši:
(Ford) DJR Team Penske (51% stake) (Australian V8 Supercars team) sold in 2020.
njegov sin Jay Penske:
DS (Stelantis) u Formula E
- Talladega_500
- Yankee
Struktura americkih sportova je uvek bila drugacija od ostatka sveta. Ne pricam samo o auto-sportu vec generalno. Usporedi samo kako NBA funkcionise i kako tipicna kosarkaska liga u Evropi funcionisu - u oba slucaja rec je o kosarci, ali struktura je potpuno drugacija.
Tako je i sa auto-sportom. Da je recimo Gibbs Toyotin fabricki tim, onda bi se zvao Toyota Gazoo Racing, osnovala bi ga Toyota i neki glavonja u Japanu bi vodio glavnu rec, a ne bi vlasnik i glavni covek bio penzionisani trener americkog fudbala.
Ali nema veze, nikada se necemo sloziti povodom toga.
Tako je i sa auto-sportom. Da je recimo Gibbs Toyotin fabricki tim, onda bi se zvao Toyota Gazoo Racing, osnovala bi ga Toyota i neki glavonja u Japanu bi vodio glavnu rec, a ne bi vlasnik i glavni covek bio penzionisani trener americkog fudbala.
- Boss
a gde ovde piše da je Gibs? Kad stoji znak Tojote.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 15:44hDa je recimo Gibbs Toyotin fabricki tim, onda bi se zvao Toyota Gazoo Racing, osnovala bi ga Toyota i neki glavonja u Japanu bi vodio glavnu rec, a ne bi vlasnik i glavni covek bio penzionisani trener americkog fudbala.

- Talladega_500
- Yankee
Pa pise koji auto vozi, a ne za koji tim vozi.
- Boss
sa wikipedie https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Performance

pametnom dosta.
eto sam bih te pitao zašto prvo stoji tim Penske a ispod njega RFK (a stariji tim)

pametnom dosta.
eto sam bih te pitao zašto prvo stoji tim Penske a ispod njega RFK (a stariji tim)

- Talladega_500
- Yankee
Ono sta pise na Wikipedia ima vaznost/bitnost koliko i ono sta neko kaze u YouTube video - gde svako moze otvoriti nalog i napisati/reci sta hoce.
Evo ja pisem za Auto Republiku, mogu napisati pricu da ne postoji ni jedan fabricki tim u NASCAR-u i onda dati to kao dokaz... Sta mislis o tome?
Previse posmatras americke sportove iz ugla Evropljanina kojima nije jasna struktura. To me podseca na one price u nasim medijima o NBA gde napisu kako su timovi "kupili tog i tog igraca za toliku sumu novca"...
Evo ovaj zadnji slucaj kada je Vasilije Micic trade u moj Milwaukee Bucks, jedni nasi mediji (ne mogu da se setim koji) napisali kako je "Milwaukee kupio Micica za $8.1 milion dolara"...
Evo ja pisem za Auto Republiku, mogu napisati pricu da ne postoji ni jedan fabricki tim u NASCAR-u i onda dati to kao dokaz... Sta mislis o tome?

Previse posmatras americke sportove iz ugla Evropljanina kojima nije jasna struktura. To me podseca na one price u nasim medijima o NBA gde napisu kako su timovi "kupili tog i tog igraca za toliku sumu novca"...

Evo ovaj zadnji slucaj kada je Vasilije Micic trade u moj Milwaukee Bucks, jedni nasi mediji (ne mogu da se setim koji) napisali kako je "Milwaukee kupio Micica za $8.1 milion dolara"...

- Boss
ma naravno tebi kad nešto ne ide u prilog odma nipodaštavaš, ništa novo
evo nešto i o tojoti u nascaru
Toyota struggled in its first season in the series, harnessing only two poles in 36 races, and posting only one five top-5 and ten top-10 finishes across 7 Toyota teams. After the 2007 season, Toyota added 3-time champion Joe Gibbs Racing and affiliate Hall of Fame Racing to the Camry lineup.
The 2012 campaign was one of change for Toyota as they merged engine programs with Joe Gibbs Racing. To this point JGR had been building their Toyota motors in-house under Mark Cronquist while Toyota's TRD facility in California supplied Michael Waltrip's outfit. The engine merger provided for more collaboration and shared resources among the top Toyota teams with all engines being produced by TRD in California. As a result, MWR emerged as a more consistent performer, winning three races with new addition Clint Bowyer and showing much better pace with all their cars. This boost in performance, coupled with a further five wins from JGR's Hamlin, made for a successful debut season for the new engine partnership.
i ti mi posle svega kažeš da JGR nije Tojotin works tim
i vidiš da svi dele data, to je ono što sam ti već rekao

evo nešto i o tojoti u nascaru
Toyota struggled in its first season in the series, harnessing only two poles in 36 races, and posting only one five top-5 and ten top-10 finishes across 7 Toyota teams. After the 2007 season, Toyota added 3-time champion Joe Gibbs Racing and affiliate Hall of Fame Racing to the Camry lineup.
The 2012 campaign was one of change for Toyota as they merged engine programs with Joe Gibbs Racing. To this point JGR had been building their Toyota motors in-house under Mark Cronquist while Toyota's TRD facility in California supplied Michael Waltrip's outfit. The engine merger provided for more collaboration and shared resources among the top Toyota teams with all engines being produced by TRD in California. As a result, MWR emerged as a more consistent performer, winning three races with new addition Clint Bowyer and showing much better pace with all their cars. This boost in performance, coupled with a further five wins from JGR's Hamlin, made for a successful debut season for the new engine partnership.
i ti mi posle svega kažeš da JGR nije Tojotin works tim

i vidiš da svi dele data, to je ono što sam ti već rekao
- Talladega_500
- Yankee
Postavljas "izvore" sa Wikipedia i YouTube gde bukvalno svako moze da napise sta god hoce i onda se cudis sto takvi "izvori" nisu ozbiljni... 

Ja bi sad mogao da napravim paralelu ko pravi celokupnu mehaniku kod Forda... ali ti ces reci da to nije bitno (iako si upravo bas o tome pricao na racun Toyote)...

- Boss
Najbitnije je ko daje pare za projekat. Ford je dao mnogo novaca da preotme Penske od Dodgea. Jer su shvatili da sa RFK nikad neće pobediti i povukli su pravi potez.
- Talladega_500
- Yankee
Ford i dan danas daje najvise novca Roushu za Roush-Yates projekat. RFK je bukvalno 1 od samo 4 tima u celom NASCAR-u koji rade sve sami (preostala 3 su Hendrick, Childress i Gibbs) i ti opet tvrdis da je RFK "satelit"... 
p.s. Ford je dao jos vise novca da preotme nekadasnji Stewart-Haas od Chevroleta... Pa si i za njih tvrdio da je "satelit".

p.s. Ford je dao jos vise novca da preotme nekadasnji Stewart-Haas od Chevroleta... Pa si i za njih tvrdio da je "satelit".

- Talladega_500
- Yankee
Penske zaista ima katastrofalnu sezonu u Indy. 0 pobeda u 13 trka i sto je jos mozda gore - osim na Iowa, nisu ni bili blizu da pobede.
Power trenutno 9. u generalnom plasmanu, McLaughlin 13., Newgarden 16.
Nije ni cudo sto je Tim Cindric dobio otkaz.

- Boss
ne znam šta je ali glavni tim sigurno nije. i ti opet mešaš diviziju proizvodnje motora sa trkačkim timom. to je odvojeno.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 19:21hFord i dan danas daje najvise novca Roushu za Roush-Yates projekat. RFK je bukvalno 1 od samo 4 tima u celom NASCAR-u koji rade sve sami (preostala 3 su Hendrick, Childress i Gibbs) i ti opet tvrdis da je RFK "satelit"...
p.s. Ford je dao jos vise novca da preotme nekadasnji Stewart-Haas od Chevroleta... Pa si i za njih tvrdio da je "satelit".![]()
pa SHR je propao jer ih je Ford pustio niz vodu. i to nisam ja rekao.
slušam zaka brauna (CEO Mclarena) u intervjuu od pre 2 dana i bukvalno moli Hondu da ne ode iz Indycara. jer kaže Chevyju treba neko protiv koga će se boriti.Talladega_500 piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 22:23hPenske zaista ima katastrofalnu sezonu u Indy. 0 pobeda u 13 trka i sto je jos mozda gore - osim na Iowa, nisu ni bili blizu da pobede.
![]()
- Talladega_500
- Yankee
Druze, bez uvrede, ali sto duze pricas - vise se ukopavas. Uvek trazis neke copy/paste po internetu da bi dokazao svoju teoriju, pa kada ta teorija bude primenjena i na druge timove onda "ne znas" ili menjas teoriju. Tako i za ovo, izneo si milion teorija zasto je Penske fabricki tim Forda, zasto je Gibbs fabricki tim Toyote, a kada sam te iste teorije primenio i kod drugih timova - e onda ne vazi, vise ne znas i sta vec.
Kod Toyote je bitno ko pravi motore, kod Forda nije bitno posto nije Penske.
Bilo je bitno ko dobija najvise novca dok nisi saznao da je to RFK, sada vise nije bitno ko dobija najvise novca.
Bilo je bitno da je Ford potrosio novac da privuce Penske od Dodgea, sada ni to nije bitno kada znas da je potrosio jos vise novca da privuce SHR od Chevroleta.
Sada ce verovatno isplivati neka nova teorija koja takodje nece vaziti kada je primenim na druge timove...
Ako pratimo tvoju logiku "Ford je bio nezadovoljan RFK-om pa je preoteo Penske od Dodgea", to bi takodje trebalo da znaci da je Ford bio nezadovoljan sa Penske i preoteo je SHR od Chevroleta. Ali eto, kod tebe je SHR i dalje bio satelit...

Kod Toyote je bitno ko pravi motore, kod Forda nije bitno posto nije Penske.
Bilo je bitno ko dobija najvise novca dok nisi saznao da je to RFK, sada vise nije bitno ko dobija najvise novca.
Bilo je bitno da je Ford potrosio novac da privuce Penske od Dodgea, sada ni to nije bitno kada znas da je potrosio jos vise novca da privuce SHR od Chevroleta.
Sada ce verovatno isplivati neka nova teorija koja takodje nece vaziti kada je primenim na druge timove...

Roush-Yates je divizija RFK-a. Jack Roush je jedan od vlasnika obe firme.i ti opet mešaš diviziju proizvodnje motora sa trkačkim timom. to je odvojeno.
To i dalje ne menja da je Ford dao brdo novca SHR-u da predju sa Chevroleta na Ford - i to u vreme kada su vec imali Penske.pa SHR je propao jer ih je Ford pustio niz vodu.
Ako pratimo tvoju logiku "Ford je bio nezadovoljan RFK-om pa je preoteo Penske od Dodgea", to bi takodje trebalo da znaci da je Ford bio nezadovoljan sa Penske i preoteo je SHR od Chevroleta. Ali eto, kod tebe je SHR i dalje bio satelit...
Jel Penske i dalje Chevroletov fabricki tim u Indy zato sto "dobija najvise novca i pravi motore" (bas kao RFK/Roush-Yates u NASCAR) ili je pak sada Arrow McLaren postao Chevroletov fabricki tim jer je najuspesniji (bas kao Penske u NASCAR-u)?slušam zaka brauna (CEO Mclarena) u intervjuu od pre 2 dana i bukvalno moli Hondu da ne ode iz Indycara. jer kaže Chevyju treba neko protiv koga će se boriti.

- Boss
odgovorno to tvrdim ne samo ja već i svi novinari i analitičari. a od tebe sam samo mogao čuti kako flagship tim nije isto što i glavni timTalladega_500 piše: ↑utorak, 22. jul 2025. u 03:50hTako i za ovo, izneo si milion teorija zasto je Penske fabricki tim Forda, zasto je Gibbs fabricki tim Toyote,

SHR je ostao sa jednim autom mora da je glavni tim ondaAli eto, kod tebe je SHR i dalje bio satelit...

Pa čoveče to je i sama Honda rekla.Jel Penske i dalje Chevroletov fabricki tim u Indy
Yes, Team Penske is a Chevrolet works team in the IndyCar Series. They field three full-time entries with Chevrolet engines. Team Penske and Chevrolet have a close relationship, with Team Penske's IndyCar engines being badged as Chevrolets, and Ilmor, a company part-owned by Roger Penske, building the engines.
Here's a more detailed breakdown:
Chevrolet as Engine Supplier: Team Penske utilizes Chevrolet engines in their IndyCar program.
Partnership with Ilmor: The IndyCar engines are built by Ilmor Engineering, a company where Roger Penske has a stake.
Works Team Status: Team Penske is considered Chevrolet's de facto works team in IndyCar.
Team Penske's IndyCar Lineup: Team Penske currently runs three full-time entries in the IndyCar Series: the No. 2 Hitachi Dallara/Chevrolet driven by Josef Newgarden, the No. 3 Dallara/Chevrolet driven by Scott McLaughlin, and the No. 12 Verizon Dallara/Chevrolet driven by Will Power.
JOŠ:
1) Team Penske received "free of charge" Chevrolet engines that built and assembled by Ilmor while other Chevrolet-powered IndyCar teams only paid by lease
2) Team Penske is de facto full works partner IndyCar Series team to Chevrolet
3) Roger Penske has shares at Ilmor Engineering
And that's why former Chevrolet IndyCar teams customers were switched to Honda like Andretti in 2014 and Ganassi in 2017 because of both teams feared of Chevrolet favoritism to Penske. Honda's IndyCar Series treatment to all teams are equal with a full-factory support and also brand exposure but i hope Arrow McLaren team will switch to Honda in the future.
Honda’s support isn’t equal. They give subsidies to certain drivers and it’s known they pay some salary for select drivers.
It’s one of the main reasons cited why Coyne had to part ways with Bourdais.
- Talladega_500
- Yankee
Ja sam ubedjen da ti uopste ne citas sta ja pisem. To uvidjam sto duze citam tvoje komentare. Evo ovo je primer...
Ne, nisam rekao da "flagship tim nije isto što i glavni tim" vec sam rekao da flagship/glavni tim nije isto kao fabricki tim.
Ko prica sa koliko timova je SHR ostao?SHR je ostao sa jednim autom mora da je glavni tim onda![]()
Ja sam lepo rekao da je Ford dao brdo novca SHR-u da predje sa Chevroleta na Ford u vreme kada su imali Penske. A ti tu pricu izvrci koliko hoces sa situacijom koja se desila mnogo kasnije (kao recimo gde je tim danas).
Volis da pricas kako je Penske Fordov fabricki tim jer je Ford dao novac da Penske predje sa Chevroleta na Ford, ali kada se potpuna ista situacija desila sa SHR - e onda izvces neku drugu pricu kako to nije bilo jer eto 10 godina kasnije desilo se ovo ili ono.
Sve je to lepo... jedini problem u celoj prici je taj da kada je kazem da RFK-ovo odeljenje pravi motore za sve Fordove timove, ti opet krenes sa pricom kako je to nebitno jer eto Penske ja taj koji pobedjuje i samo to je bitno.Yes, Team Penske is a Chevrolet works team in the IndyCar Series. They field three full-time entries with Chevrolet engines. Team Penske and Chevrolet have a close relationship, with Team Penske's IndyCar engines being badged as Chevrolets, and Ilmor, a company part-owned by Roger Penske, building the engines.
Here's a more detailed breakdown:
Chevrolet as Engine Supplier: Team Penske utilizes Chevrolet engines in their IndyCar program.
Partnership with Ilmor: The IndyCar engines are built by Ilmor Engineering, a company where Roger Penske has a stake.
Works Team Status: Team Penske is considered Chevrolet's de facto works team in IndyCar.
Team Penske's IndyCar Lineup: Team Penske currently runs three full-time entries in the IndyCar Series: the No. 2 Hitachi Dallara/Chevrolet driven by Josef Newgarden, the No. 3 Dallara/Chevrolet driven by Scott McLaughlin, and the No. 12 Verizon Dallara/Chevrolet driven by Will Power. JOŠ:
1) Team Penske received "free of charge" Chevrolet engines that built and assembled by Ilmor while other Chevrolet-powered IndyCar teams only paid by lease
2) Team Penske is de facto full works partner IndyCar Series team to Chevrolet
3) Roger Penske has shares at Ilmor Engineering
And that's why former Chevrolet IndyCar teams customers were switched to Honda like Andretti in 2014 and Ganassi in 2017 because of both teams feared of Chevrolet favoritism to Penske. Honda's IndyCar Series treatment to all teams are equal with a full-factory support and also brand exposure but i hope Arrow McLaren team will switch to Honda in the future. Honda’s support isn’t equal. They give subsidies to certain drivers and it’s known they pay some salary for select drivers.
It’s one of the main reasons cited why Coyne had to part ways with Bourdais.
Ali logika je izgleda drugacija u Indy - nije bitno sto je Arrow McLaren taj koji pobedjuje, bitno je odakle dolaze motori.
Vidis o cemu pricam? Koristis svoju logiku samo kada odgovara tvojoj teoriji, a kada ne onda istu tu logiku ignorises, to non-stop radis na temu NASCAR.
- Boss
Tojota u Nascaru, počeci.
Ne, tojota nema works tim

Ja ne izvrćem ti si taj koji od početka spinuje. Ja pričam kako stvari stoje DANAS. I ne treba tu biti previše pametan samo pogledaj semafor i ako ti nisu jasne neke stvari onda jbg.Talladega_500 piše: ↑utorak, 22. jul 2025. u 14:45hVolis da pricas kako je Penske Fordov fabricki tim jer je Ford dao novac da Penske predje sa Chevroleta na Ford, ali kada se potpuna ista situacija desila sa SHR - e onda izvces neku drugu pricu kako to nije bilo jer eto 10 godina kasnije desilo se ovo ili ono.
- Talladega_500
- Yankee
Evo gledam semafor u Indy i vidim da je Arrow McLaren daleko uspesniji od Penske.

Pricas kako je Ford privukao Penske od Dodgea - to se nije desilo danas, desilo se pre 13 godina.

- Boss
za nascar sam mislio.Talladega_500 piše: ↑utorak, 22. jul 2025. u 20:40hEvo gledam semafor u Indy i vidim da je Arrow McLaren daleko uspesniji od Penske.![]()
a za indy to sam ti rekao šta mislim da se trenutno dešava u toj seriji. penske popušta hondi da bi ih zadržao da potpišu novi ugovor.
i neće mclaren biti šampion. pogledaj semafor ko osvaja u poslednjih 10 godina titule? o tome ti pričam.
- Talladega_500
- Yankee
Znaci Penske pusta Hondi, ali su zaboravili reci drugom Chevroletovom timu (Arrow McLaren) da isto trebaju da urade pa Pato O'Ward ne zna da i on treba pustiti Honde da pobedjuju?