Uvezena krajem prošle, a napokon registrovana početkom ove godine Mazda MX-5 NB generacije.

Godište 2001, fabrički 1.6 DOHC mazdin motor sa moćnih 110KS.
Kupljena i dovezena iz Atine. Priča i avantura dostojna filma.

Kompletno rastavljena, ofarbana i spakovana preko, tamo negde 2020te. Od tada prešla 3-4k km, pre nego sam je kupio.
Ubačeni kovani klipovi, klipnjače, custom comp, turbo, IC, druge dizne, full prohromski izduv,, ništa katalizator, samo zadnji lonac.
Limarijski odlična, s obzirom kakve MX-5 umeju da budu po pitanju rđe. Umesto fabričkog menjača sa 5 brzina, ubačen 6 brzina menjač iz modela od 1.8. Takođe ubačen i šper diff iz 1.8 modela sa budalastim 4.1 odnosom. Napred napakovan Wilwood big brake kit, sa 4 pot kočionim klještima, 300 mm diskovima, prohromska pancirna creva all around i na sve to big brake boster i najveći kočioni cilindar koji je mogao da stane.

Nije baš moj izbor što se boje i prohromma tiče izpod haube, ali šta da se radi, ne može sve da se poklopi.

Dole, baaaš zdrava i osim par površinskih tačkica u gepeku, nije bilo mnogo posla oko nje što se limarije tiče-

Ima fabrički hardtop sa aftermarket nosačima koji dodatno učvršćuju šasiju kada se stavi, ali generalno jeste mlitava za moj ukus, što se šasije tiče.

Pored gomile sitnica koje sam na njoj sređivao i nabavljao, nedavno su i ubačene prohromske šine koje se stavljaju preko postojećih greda i šrafe u pod. Ogromna razlika po pitanju rigidnosti, pogotovu na lošim putevima.

Pas se rado vozi na suvozačkom sedištu.

Što se motora tiče izvučeno je preko max 305KS i 380nm, što kada ubaciš u auto od 1050kg, uz ručni menjač sa 4.1 šperom i zadnjim pogonom je prilično zastrašujuće.

Malo sam je prišrafio, da ne razmišljam, tako da u daily varijanti gura 230-260ks, zavisno od temperature.
Trenutno ima prilično rudimentalni analogni boost controler, koji samo odokativno možeš da podesiš. U planu je da se zameni sa digitalnim boost controlerom tokom ove godine.
Zvuk brutalan pozadi kada je na boostu, a pošto je pečurka usisa stavljena blizu vozača ubija kako se čuje i od napred.Wooosh wooosh.
Uz to ima buypass ventil koji vraća kompresovani vazduh nazad u usisinu ispred turba, što smanjuje ponovni spool time, a i ima onaj karakterističan JDM Tututututuuu zvuk kada se pusti gas.
Sve u svemu, extremno nepraktičan auto, koji jedva čekaš da voziš svakom prilikom.
P.S. ESP nema, ABS ima, klimu ima i to ubija kako radi. Ima par rupa na softopu, to mora da se pokrpi ili uzme drugi polovni krov. Nije savršena, ali gledam da je mehanički doteram.