Menjač je krljao kako god da se prešalta u treću, tako da je i to došlo na red da se reši... Usput kad se već sve raspakuje je uzet i 13/53 prenos da malo živne
Pošto je u njemu bio menjač sa starim tipom sinhronizacije, za koji nismo mogli da nađemo potrebne delove, uzet je ceo drugi petobrzinac na otpadu sa novim tipom sinhronizacije. Otvoren, pretrešen, i u njega spakovan kraći prenos. Kvačilo je bilo pred kraj, pa je o istom trošku zamenjen komplet: korpa, lamela, druk-ležaj, sajla, poravnat zamajac... Usput zamenjeni i kojekakvi potrošni delovi kad je sve već bilo otvoreno - gume zglobova, semerinzi itd.
Tu nije bio kraj, pošto kad sam video kakva su kočiona creva nije mi bilo dobro...

Generalno, znao sam da su prednji diskovi i pločice zreli za zamenu ali sam planirao to početkom aprila. Silom prilika je odrađeno sad: nova creva, novi diskovi, nove pločice. Još je sve novo i nije leglo, ali je ponašanje kočnica već sad mnogo pristojnije nego pre.
Kosku i sanke sam u međuvremenu ofarbao u crnu, pa su ovom prilikom i one montirane:
Na starom menjaču je prekidač rikverca bio pokvaren, a nisam se ni trudio da ga osposobim pošto sam znao da me čeka ovakva intervencija na menjaču. Sada konačno imam i rikverc svetlo, i naravno i u njega sam urokao neke LED-ovke, sijaju kao reflektori
Utisci što se tiče menjača su nakon nekih 5 dana vožnje fantastični! Šalta se precizno, mirno, kvačilo mekano, nema više zvonjave koju je imao u leru pre, ma milina. Dobio je i solidno na dinamici, mnogo se tečnije i lakše vozi u svakodnevnoj vožnji na manjim obrtajima. Naravno, i kad se stisne ide bolje nego pre, ali me je ovaj deo u normalnoj svakodnevnoj vožnji baš prijatno iznenadio.