problem rikverc svetlo
Moderator: ace1
-
- Poruka: 269
- Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h
problem rikverc svetlo
juce sam skidao rikverc svetlo zato sto nije radilo skinuo sam staru sijalicu i stavio novu i opet nije radilo posle sam proverio osigurac ali on je bio uredu da li mozda znate sta je ???
- stalker92
- Poruka: 1594
- Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
- Kontakt:
Re: problem rikverc svetlo
Pogledaj da li je prikopcan prekidac na menjacu, i zice do njega da nisu negde u prekidu.
'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
A proveri i da li dobija struju na samom grlu sijalice, hoće i ono da oksidira pa da ne pravi dobar kontakt.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Apolon
- Poruka: 320
- Član foruma od: petak, 20. maj 2011. u 11:53h
[img][IMG]http://img684.imageshack.us/img684/42/automaty.th.jpg[/img]
[/img]Najverovatnije je prekidac na menjacu, i kod mene je crkao. Vec duze vreme ga trazim , ali bez uspeha. U pitanju je eskort6 1.3 1996. god. Ako neko ima bio bih
Evo slike.
[/img]Najverovatnije je prekidac na menjacu, i kod mene je crkao. Vec duze vreme ga trazim , ali bez uspeha. U pitanju je eskort6 1.3 1996. god. Ako neko ima bio bih

-
- Poruka: 269
- Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h
Hvala ipak je bilo to danas sam to malo ocistio i radi rikvercBojanM piše:A proveri i da li dobija struju na samom grlu sijalice, hoće i ono da oksidira pa da ne pravi dobar kontakt.

- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Imam isti takav na svom Eskortu, raspitao sam se i saznao da je nov oko 4000, tako da sam odustao... Trenutno se nekad upali, nekad ne, nekad malo pritisnem ručicu menjača u stranu pa se sijalice pale dok tako držim... Al štaš, nema se para, nema se s čim...Apolon piše:[img][IMG]http://img684.imageshack.us/img684/42/automaty.th.jpg[/img]
[/img]Najverovatnije je prekidac na menjacu, i kod mene je crkao. Vec duze vreme ga trazim , ali bez uspeha. U pitanju je eskort6 1.3 1996. god. Ako neko ima bio bihEvo slike.

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- Apolon
Tacnije 4700 dinara bilo pre par meseci, i ja sam se raspitao. Za taj tip motora postoje tri vrste tih prekidaca. ova dva kostaju oko 800 dinara i ima ih gde oces, a ovaj niko nije imao na lageru nego se narucivalo.Estariol piše:Imam isti takav na svom Eskortu, raspitao sam se i saznao da je nov oko 4000, tako da sam odustao... Trenutno se nekad upali, nekad ne, nekad malo pritisnem ručicu menjača u stranu pa se sijalice pale dok tako držim... Al štaš, nema se para, nema se s čim...Apolon piše:[img][IMG]http://img684.imageshack.us/img684/42/automaty.th.jpg[/img]
[/img]Najverovatnije je prekidac na menjacu, i kod mene je crkao. Vec duze vreme ga trazim , ali bez uspeha. U pitanju je eskort6 1.3 1996. god. Ako neko ima bio bihEvo slike.

- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Imaju Simo i Gile iz mojsinja, al se ne sećam cene, mislim 1000 ili 1500 dinara, ali je i to mačka u džaku, ali ne njihovom krivicom, već zato što je polovan... I ako bude ispravan, pitanje je koliko će trajati...
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- Scorpio 696
- Poruka: 1377
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Za sve koji nemogu nabaviti deo ili je skup
mozda je moguca popravka/ciscenje.
U 99% slucajeva rikverc svetlo je samo prekidac koji okida poluga u menjacu.
Primer sa mt-57 instalacija dve zice (klasican prekidac) svetlo se nekad palilo nekad ne.

Zaokruzen deo je mala poluga sa oprugom koju gura poluga u menjacu.
Natopljena dobro WD-om i pritiskana uz dalje prskanje sprejom.
Posle par puta je kontakt ociscen.
Ako je senzor na menjacu sa dve zice
moguce ga je proveriti DVM-om kada je u rikvercu trebalo bi da pisti ako je kontakt u redu.
mozda je moguca popravka/ciscenje.
U 99% slucajeva rikverc svetlo je samo prekidac koji okida poluga u menjacu.
Primer sa mt-57 instalacija dve zice (klasican prekidac) svetlo se nekad palilo nekad ne.

Zaokruzen deo je mala poluga sa oprugom koju gura poluga u menjacu.
Natopljena dobro WD-om i pritiskana uz dalje prskanje sprejom.
Posle par puta je kontakt ociscen.
Ako je senzor na menjacu sa dve zice
moguce ga je proveriti DVM-om kada je u rikvercu trebalo bi da pisti ako je kontakt u redu.
- Apolon
Probali smo moj majstor i ja da ga popravimo ali je neki plasticni deo polomljen ili potrosen i jednostavno je bilo nemoguce to resiti, a da trazim taj deo je bilo besmisleno. U svakom slucaju hvala na informacijama.
- Sinisabl
- Poruka: 8
- Član foruma od: nedelja, 4. mar. 2012. u 01:47h
Pitanje - i kod mene je isti problem sa rikverc svjetlom. Probao bih ga ocistiti ali ne znam gdje se nalazi. Moze mi neko samo objasniti kako se dolazi do njega?
Hvala.
Hvala.
- Apolon
Pogledaj moju sliku, nalazi se na menjacu suprotno od motora. Zalegni ispod kola i sve ce ti biti jasno. Nemoj sam da cackas ako nisi siguran, bolje neka neko strucan to radi jer moze da ti iscuri ulje iz menjaca.Sinisabl piše:Pitanje - i kod mene je isti problem sa rikverc svjetlom. Probao bih ga ocistiti ali ne znam gdje se nalazi. Moze mi neko samo objasniti kako se dolazi do njega?
Hvala.
- peki_92
- Poruka: 465
- Član foruma od: utorak, 10. nov. 2009. u 17:19h
ja imam problem. meni rikverc super radi ali samo kad polugu rucice gurnem vise nego sto stoji kad je ubacena u rikverc... kad ubacim, radi, i prekine kada krenem sa autom, onda jednom rukom drzim rucicu skroz pozadi da bi stalno sijalo, a drugom rukom upravljam...
sta je to?

L A V
- BojanM
- BOFH
Pazi kad je u pitanju prekidač rikverc svetla. 

pozdrav, Bojan

- peki_92
i u ovom slucaju ako samo moram rucicu da drzim u zadnjem polozaju.? boze 

L A V
- BojanM
- BOFH
Ja samo laički kapiram da zupčanici uglave kako treba, ali da prekidač ne spoji svaki put, tj. iz nekog razloga (deformacija) normalan hod birača ne preklopi kontakt, a kad ga "nategneš" onda spoji i to je to.
pozdrav, Bojan

- peki_92