Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EGR 1.8tddi

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Re: EGR 1.8tddi

Poruka od dax92 » utorak, 27. mar. 2012. u 22:24h

Ne bih ja gurao tamo dinar, pa kad to prodje da moram da istresem jos jedno 50 000 takvih dinara. thumbsuph

Ja hocu da zatvorim EGR, ali ne zbog "psihicke satisfakcije", jer ne gazim auto, pa da hocu da mi ja stalno spreman gas. Zatvoricu ga samo da mi ne vraca te izduvne gasove kroz turbinu, i ne prlja je dodatno.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » sreda, 28. mar. 2012. u 03:17h

@fapmasina - Prvo ovako, ajde da kazemo da mi je je trebalo pola sata, nisam racunao vreme pravljenja plocice. Sraf mi jeste ispao, ali sam istog momenta stavio drugi. Drugo - zasto bih ikome davao pare za tako bezazlen posao? Pa ako i malo volis svoj auto zasto ne bih mogao nekad da zavuces rukave za isti? Najlakse je dati pare da ti neko "sredi". Trece - zatvaranjem EGR ventila, kod sebe, dobio sam jako bitne stvari, a to su:
- auto vise ne dimi (dimio je ludacki)
- vuce od 1500rpm a ne od 2500rpm odakle je vukao pre zatvaranja
- samim tim, vezano za ovu stvar iznad snizio sam potrosnju za oko 1L !
Evo nek ti kaze Dax da li je tako, on zna sta sam radio i sta sam time dobio. Provozao sam ga posle zatvaranja, totalno je drugi auto. Sutra cemo i na njegovom autu da zatvorimo. Ne vidim u cemu je problem...

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » sreda, 28. mar. 2012. u 13:30h

Znaci mislite da je pametnije zatvoriti EGR na TDCI motoru i ako nema nikakvih problema ne dimi i sl.
Ceka me mali servis pa rekoh da odradim i to, bilo bi lepo ako neko ima fotke tacno gde staviti limcic ili je to isto kao na nekoj od prethodnih stranica gde je fotka kod TDDI Focusa?
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » sreda, 28. mar. 2012. u 19:01h

Evo Dax i ja smo do skoro zatvarali EGR na njegovom autu, a pre toga i na mom zamenili lim, stavili deblji. Ni njegov auto nije imao problema, nije dimio, al svejedno po zatvaranju ventila bolje vuce.

dax92

 

Poruka od dax92 » sreda, 28. mar. 2012. u 19:56h

posledica zatvaranja EGR-a je bolji odziv na gas na malim obrtajima, i manja turbo rupa. Sad sam bas provozao auto posle zatvaranja, i oseti se razlika u povlacenju. Kao sto je sasa rekao, pre zatvaranja nisam imao nikakvih problema sa autom, vec sam "preventivno" zatvorio.
montoya, kod mene je bar moglo na 2 mesta da se zatvori. Predlazem da zatvoris iznad izduvne grane, gde su 2 srafa okrenuta na dole.
Sasa, jos jednom hvala na pomoci danas! :beer:
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 28. mar. 2012. u 20:22h

Konacno sam uspeo da zatvorim EGR,posao od bukvalno 20min sa sve secenjem lima,cak sta vise mislim da i ne treba odvrtati srafove skroz,moze da se ubaci lim cim se razdvoji od E.ventila,potrebna je samo krivo okasta desetka i da se skine ugaono crevo sa sve onom cevkom od interkulera da bi se lakse prislo drugom srafu,zasada su pozitivni utisci mada ga nisam nesto mnogo testirao,cini mi se da ima za nijansu bolji odziv na gas ali nista spektakularno kao da je elasticniji motor,jos uvek malo zadimi ali bas kad ga razvucem,,mada je bio i hladan,videcu sutra kad krenem na malo duzu relaciju.

dax92

 

Poruka od dax92 » sreda, 28. mar. 2012. u 21:25h

mogli smo da se organizujemo, pa svi djuture da zatvorimo danas. :) Testiraj kod mene, u Ostruznici. Preko lezeceg kod skole predji lagano prvom, i onda gas. Ako do pocetka brda navuce blizu 80, ima osetne razlike. :)
Focus ST170
Focus SVT

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » sreda, 28. mar. 2012. u 23:00h

Sa zatvaranjem EGR-a, potrošnja se povećava, sve od egr ventila do grane će vam zaštopati od gareži (egr hladnjak), katalizator će izgubiti funkciju (ako nije skinut), oslabiće grejanje u kabini i nećete moći proći tehnički kada se bude radio kako treba... Nije Nemac (Amerikanac) bio lud kada ga je stavio. Ako motor radi kako treba onda ga ne treba dirati... Ako ste gledali onaj klip sa youtube ( ) onda ste mogli videti da je ono čišćenje odrađeno na focusu koji je žešća krntija, pa ga ni oni ne zatvoriše.
E sad ako ste hteli auto koji vuče trebali ste kupiti benzinca :diablo: ...

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » sreda, 28. mar. 2012. u 23:07h

Cuj benzinca hahahaha pa moj TDCI vuce bolje od polovine benzinaca... Danas probao zetovu Hondu Acord 2.0 sa preko 125 konja i ubedjen sam da moj Focus sa svojih 115 bolje vuce... :ford:
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

vucki

Poruka od vucki » sreda, 28. mar. 2012. u 23:09h

Jesi se licno uverio u sve to :D ,na kraju krajeva uvek mozes da ga odblokiras ako ti se ne svidja...

mbole
Poruka: 14976
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 29. mar. 2012. u 00:03h

dole fiesta piše:Sa zatvaranjem EGR-a, potrošnja se povećava, sve od egr ventila do grane će vam zaštopati od gareži (egr hladnjak), katalizator će izgubiti funkciju (ako nije skinut), oslabiće grejanje u kabini i nećete moći proći tehnički kada se bude radio kako treba...
Od svega ovoga sto si napisao, jedino mogu da se slozim za ovo oko prolazenja tehnickog.

Kakve veze ima EGR ventil sa grejanjem kabine? Pomocu kog trika ce potrosnja da se poveca? Kako ce to katalizator da izgubi funkciju?

EGR treba da propusta izduvne gasove nazad samo na visokim obrtajima. Pri tom ti izduvni gasovi mnogo vise guse motor (jer ima manje kiseonika) nego sto njihovo sagorevanje doprinosi ukupnoj energiji koja se razvija u cilindru.
Djak pesak :)

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 29. mar. 2012. u 00:20h

Ljudi, ne lazem, ja sam potrosnju spustio za litar! Pa i logicno je, jer sam pre zatvaranja vozio auto od 2500 do 4000 obrtaja, nekad i vise, zato sto jednostavno nije hteo da vuce ispod toga. Po zatvaranju razlika kod mene je bila drasticna. Vozim tako vec nekih 6-7 meseci i nemam nikakvih problema.
@Dax - Nista tebra, kad god mogu pomoci cu ti, kao i sto si ti meni! thumbsuph

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 29. mar. 2012. u 23:33h

mbole piše:
dole fiesta piše:Sa zatvaranjem EGR-a, potrošnja se povećava, sve od egr ventila do grane će vam zaštopati od gareži (egr hladnjak), katalizator će izgubiti funkciju (ako nije skinut), oslabiće grejanje u kabini i nećete moći proći tehnički kada se bude radio kako treba...
Od svega ovoga sto si napisao, jedino mogu da se slozim za ovo oko prolazenja tehnickog.

Kakve veze ima EGR ventil sa grejanjem kabine? Pomocu kog trika ce potrosnja da se poveca? Kako ce to katalizator da izgubi funkciju?

EGR treba da propusta izduvne gasove nazad samo na visokim obrtajima. Pri tom ti izduvni gasovi mnogo vise guse motor (jer ima manje kiseonika) nego sto njihovo sagorevanje doprinosi ukupnoj energiji koja se razvija u cilindru.
1. EGR ima veze sa grejanjem kabine kod focusa TDDI. U sklopu EGR sistema nalazi se i EGR hladnjak. Ako si nekada imao priliku da vidiš kuda vode creva od rashladne tečnosti iz kabine i u kabinu primetio bi da jedno crevo sa EGR hladnjaka direktno vodi do malog hladnjaka u kabini. Kada upalite auto prva stvar koja se zagreje jeste EGR hladnjak. Ako ne verujete probajte. Možda u toku duže vožnje (kada auto otvori termostat) to i nema neke veze, ali posle prvog paljenja, uz grejač rashladne tečnosti, EGR hladnjak prvi pomaže da grejanje počne u kabini.
E ako ste nekad videli EGR hladnjak posle blokiranja EGR ventila onda biste znali da on nema nikakvu funkciju jer bude totalno začepljen od gareži. Znači rashladna tečnost koja ide kroz njega ne učestvuje u razmeni toplote.
2. Katalizator (moja omiljena tema) :woohoo: ... Čemu služi a uz to i ne radi... :clap: U teoriji katalizator pomaže da se neka hemijska reakcija odigra. U ovom slučaju pomaže oksidaciji ugljenika da pređe iz +2 u +4 (CO u CO2) ili redukciji da azot pređe iz + nešto u 0 (NOx u N2). Po teoriji (laički rečeno) katalizator kakav uđe na početku hem. reakcije takav izađe na kraju hem. reakcije (zato i jeste katalizator). Ali u praksi katalizator se troši. Kažu da je vek trajanja automobilskog katalizatora od 80 - 160 000 km. Zašto se katalizator troši? Pa ne troši se on tako lako..., neće platina ili vanadijum da ispari... Ali da bi delovali mora da postoji određena površina preko koje platina ili vanadijum deluju. Ta se površina naziva aktivnom površinom. Kod benzinaca tu površinu najlakše zeznete kada naspete benzin sa olovom. Olovo je takozvani otrov za katalizatore. Kod dizela tu površinu zeznete tako da je smanjite ili onečistite (lošim gorivom). A smanjite je povećanjem temperature izduvnih gasova, jer tada katalizator sinteruje, odnosno slepi se i ne obavlja svoju funkciju.... Neće se to desiti odmah, ali vremenom hoće. A zašto se povećava temperatura izduvnih gasova - zato što vam EGR hladnjak ne radi. A njegova funkcija je, to zna svaki fordovac, da smanji temperaturu sagorevanja u motoru i formiranje azotnih oksida, a samim tim i temperaturu izduvnih gasova...
3.Potrošnja.... To sam pomenuo jer mi se čini da je u nekoj temi jedan eminentan majstor pomenuo da se blokiranjem EGR ventila potrošnja povećava. Sad da nađem tu temu ne mogu nikako! Ali opet ću braniti svoj stav... Ako se otvaranjem EGR nesagoreli ugljovodonici vraćaju na dodatno sagorevanje logično je da se smanji potrošnja goriva jer i gorivo je na bazi ugljovodonika. A količinu kiseonika valjda reguliše lambda sonda. Takođe mislim da otvaranje EGR ventila nema veze sa obrtajima već sa temperaturom motora i lambda sondom, ali pošto nisam majstor voleo bih da mi neko u detalje objasni kako to funcioniše...

Ajd ćao toliko od mene...

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » četvrtak, 29. mar. 2012. u 23:39h

ajd cao ? sta da ti kazem, bravo za tebe samo nek si nam ziv i zdrav :doh:
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 29. mar. 2012. u 23:49h

Sine, jel ti imas predstavu koliko ljudi vozi sa zatvorenim EGR ventilom i nikad nisu imali nikakvih problema??

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 29. mar. 2012. u 23:50h

bice da TDCI 115 ks samo ima EGR hladnjak, jer ga nema na slabijem TDCI, tako da sumnjam da ga ima TDDI. A sto se tice potrosnje, u pravu si, povecace se. Ali ce se povecati zato sto svako ko zatvori EGR neko vreme ce vise stiskati gas da se uveri u efekat zatvaranja. thumbsuph
Focus ST170
Focus SVT

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. mar. 2012. u 00:08h

dax92 piše:A sto se tice potrosnje, u pravu si, povecace se. Ali ce se povecati zato sto svako ko zatvori EGR neko vreme ce vise stiskati gas da se uveri u efekat zatvaranja. thumbsuph

hahahaha hahahaha hahahaha Znaci poceo si da gazis kako treba... mrgreen

mbole
Poruka: 14976
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 30. mar. 2012. u 02:49h

OK, evo jos jedan carsav :)
1. EGR hladnjak nije tu zbog toga da bi grejao kabinu, vec da bi snizio temperaturu izduvnih gasova koji se ubacuju nazad i smanjio formiranje azot oksida (NOx). Ima ga na TDDI-u. Malo si kontradiktoran sa ovom tvrdnjom i onom da otvaranje EGR-a zavisi od temperature motora (a zavisi to jest EGR je uvek zatvoren dok se ne postigne radna temperatura).
Ako se EGR ne otvara dok se ne postigne radna temperatura, onda nista ne ide kroz EGR, pa nema sta ni da greje taj hladnjak to jest kabinu.

2. Katalizator ce i dalje raditi svoj posao, samo ce biti vise stetnog izduva (spada pod nece se proci tehnicki). Daklem, nije izgubio funkciju, radi kao i pre toga, samo nema onog dela uklanjanja stetnih gasova koji je trebao da odradi EGR.

3. Ugljovodonici koje pominjes su lepa stvar, jedino sto njih bas i nema previse u izduvnim gasovima (bar ne onih korisnih, koji teraju motor). A i tada bi sagoreli treba im kiseonika. Da ne govorimo da se radi o zanemarljivo malim kolicinama. U izduvnim gasovima imas mnogo vise onoga sto ne moze da sagori (jer je vec sagorelo) nego nesagorelog goriva. Ne postoji neki "magicni stapic" koji ce kroz EGR da propusti samo nesagorele ugljovodonike, a da negde drugo usmeri onih 98% produkata sagorevanja koji vise ne mogu da sagore, jer su to vec uradili.
Lambda sonde na dizelu nema, a ona i tamo gde je ima ne odredjuje kolicinu usisanog vazduha vec meri da li je i koliko kiseonika preostalo u izduvnim gasovima, pa na osnovu toga PCM menja kolicinu ubrizganog goriva.
Dizel i benzin uopste ne rade po istim principima. Kod benzinaca ti pedalom odredjujes polozaj leptira za usis vazduha, a onda PCM tome prilagodjava kolicinu ubrizganog goriva. Kod dizela leptir ne postoji, uvek se usisava koliko god je moguce vazduha, a ti pedalom regulises kolicinu ubrizganog goriva.

Kod benzinaca je EGR "ni tu ni tamo" sto se tice potrosnje posto:
A properly operating EGR can theoretically increase the efficiency of gasoline engines via several mechanisms:

* Reduced throttling losses. The addition of inert exhaust gas into the intake system means that for a given power output, the throttle plate must be opened further, resulting in increased inlet manifold pressure and reduced throttling losses.
* Reduced heat rejection. Lowered peak combustion temperatures not only reduces NOx formation, it also reduces the loss of thermal energy to combustion chamber surfaces, leaving more available for conversion to mechanical work during the expansion stroke.
* Reduced chemical dissociation. The lower peak temperatures result in more of the released energy remaining as sensible energy near TDC, rather than being bound up (early in the expansion stroke) in the dissociation of combustion products. This effect is minor compared to the first two.

Ali

It also decreases the efficiency of gasoline engines via at least one more mechanism:
* Reduced specific heat ratio. A lean intake charge has a higher specific heat ratio than an EGR mixture. A reduction of specific heat ratio reduces the amount of energy that can be extracted by the piston

Dok kod dizela ima samo povecanja potrosnje:
In diesel engines
By feeding the lower oxygen exhaust gas into the intake, diesel EGR systems lower combustion temperature, reducing emissions of NOx. This makes combustion less efficient, compromising economy and power. Diesel EGR also increases soot production, though this was mitigated in the US by the simultaneous introduction of diesel particulate filters.[6] EGR systems can also add abrasive contaminants and increase engine oil acidity, which in turn can reduce engine longevity.

ERG se otvara na osnovu komande PCM-a. Zatvara se na niskim obrtajima i na maksimalnoj snazi (posto smeta u oba slucaja, sto govori u prilog povecanoj potrosnji, jer kad ti padne snaga, mora da se poveca potrosnja za isti efekat). Takodje je uvek zatvoren dok motor ne postigne radnu temperaturu, ali to je sporedan faktor (predvidjeno je da motor mnogo vise vremna provede na radnoj temperaturi nego dok se zagreva).
Djak pesak :)

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » petak, 30. mar. 2012. u 03:59h

ja tvrdim da je ED radioaktivni dizel, hoce auto da pobrljavi... desava mi se da hladnjak pocne da greje, prskalice pocnu da skipljaju vodu, a motor pocne od dima da pravi gorivo i preko pumpe vrati u rezervoar.
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

dax92

 

Poruka od dax92 » petak, 30. mar. 2012. u 09:15h

sasa_f1 piše:
dax92 piše:A sto se tice potrosnje, u pravu si, povecace se. Ali ce se povecati zato sto svako ko zatvori EGR neko vreme ce vise stiskati gas da se uveri u efekat zatvaranja. thumbsuph

hahahaha hahahaha hahahaha Znaci poceo si da gazis kako treba... mrgreen
Samo dok sam dosao kuci, vozio sam malo ostrije. :)
Inace, posle sam svratio na MOL da sipam gorivo. Bilo je oko 530 km od proslog sipanja, i sad ga napunim, stane 26 l. :) Ko hoce, neka racuna. :woohoo:
Focus ST170
Focus SVT

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. mar. 2012. u 12:10h

Ma jasna je meni tvoja potrosnja kad vidim kako vozis... a i gde... :D

dax92

 

Poruka od dax92 » petak, 30. mar. 2012. u 12:28h

Nemoj da zajebavas, bilo je oko 200 km grada (do duse, ne kreni stani... :) )
Focus ST170
Focus SVT

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. mar. 2012. u 12:44h

Ne znam ti sta je grad. Treba da se provozas sa mnom 2-3 dana da vidis. :P

vucki

Poruka od vucki » nedelja, 13. maj 2012. u 23:36h

Evo i moji utisci posle par meseci voznje sa zatvorenim EGR-om,kao prvo raduje me sto ne vidim vise oblak dima u retrovizoru kao ranije,za nijansu bolje povlaci u nizim obrtajima ali nista spektakularno,sto se tice potrosnje nije se bas ni malo povecala cak sta vise mislim da mi trosi i manje,sve u svemu preeeeezadovoljan thumbsuph

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » nedelja, 13. maj 2012. u 23:44h

Preporucujem ti da i katalizator izbacis sto pre... thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“