Auto je kupjen nov 08.03.2005. u Nemačkoj kupio sam ga sa 57188km, održavan,vožen u Švabiji, garažiran. Stajao godinu i po dana pre kupovine paljen na desetak dana. Nove gume,akumulator. Stanje bez ogrebotine i tačkice(ogreban mi je u Šapcu za prva 2 sata na javnom parkingu). Odmah urađen servis sipan najskuplji Total kojiide u benzince i dizele sa DPF filteron-ulje je original.
Motor je 2,0 Duratec 145ks, paket opreme Ghia. Enterijer sjajan, nije neudoban previše. Zamerka na širinu prostore za vozačke noge(jer nije uzak auto) i što obe noge udaraju na beton tvrdu plastiku. Na donjoj granici veličine auta i gepeka za moj pojam. Iznenadilo me da motor ne vuče sjajno na nižim obrtajima (vozio sam JTD pre njega i kukam za njim kako ide).Znam da benzinac ali sam od 145ks i 185Nm očekivao više na malom gasu. Tek preko 3000 obrtaja je živ. Ja ne volim da dajem puno gasa i vozim ga kao dizela. Samo samo ga probao do 5000 obrtaja i tada čupa.
Volan sjajan ,kočnice takođe. Ležanje posebna priča krivnine na Fruškoj Gori oko Ležimira su mi pokazale koliko je dobar. Znam šta je sportska vožnja ali ne cepam gas do daske,već mu ganjam povoljan obrtni moment. Kočnice mi traju na autu 60 000 do 70 000km,ali na svakom sam menjao ležajeve jer volim po krivinama da poteram. Auto je strašno mehanički stabilan, uspeo sam upaliti ESP na suvom, ali baš mora da se uleti u krivinu. Na snegu nisam imao adekvatne gume pozadi,a i kupio sam napred Wintere, pa ne mogu ga kritikovati za ponašanje. Elektronska kontrola vuče ne radi na snegu sjano kao na VW. Do sada sam prešao 5000 km a 2000 na gas.
Omiljena srpska tema potrošnja 6,7 otvorenom po propisima kroz sela i ne prebrzo na otvorenom, 80 do 100. 8,5 na auto putu oko 140 do 150 kmh jednom poretan do 180km/h. U gradu minimum 13litara,kad baš pazim 12,5. Može i više! Po kupovini saznajem da mu je glava problematična za gas i ovde za problem sa karikama. Oduševio se.Gas sam ugradio 25.01. računajući da ću štedeti oko 600€ godišnje. Pa ako crkne glava staviću drugu, kako sam čuo neće pre 50 000km.Naći ću u Šapcu... Potrošnja na gas oko 7 otvoreno, a u gradu ,paradoksalno, bar isto ako ne i manje. Kombinovano grad otvoreno u korist gradske vožnje oko 11,5 litara gasa. Valjda je sad toplije u februaru po snegu i minusu preko 18 litara,kao da mi je šupalj rezervoar. Sipanja gasa na 300 i kusur km me nervira,jer sa vozio dizele i sipao na 900km ili više. Ovo što sam ovde čitao za karike me prenerazilo,da odu na 150 000 video sam račun od mog Forda 22800! za te pare nedopustivo.Istina Reno dizeli crkavaju kao Jugo, a ni VW 2,0 tdi nije cvećka. Teši me stvarno mala kilometraža, pa pre 120 000km ću ga se ratosiljati.
Motor je poreklom iz Mazde i imam informaciju iz Kanade od serviserada je taj motor super,pa sad...
Iznenađujuće da auto koji je plaćen previše kao nov ima jedan ključ daljinac sa svim dodacima, a drugi je kao na kecu.Izrada kopije je 120€. Ne razumem da na vratima nema mačije oči kad se otvore(da ne pominjem svetlo), a ima senzore za kišu,farove, zatamljivanje retrovizora. Narano, neopisivo je glup sistem otvaranja haube!
Plastika zimi crvči gore nego na svakom Fiatu(imam ih i u firmi pa zato kažem). A ni po toplom nije nečujna. U ovlašćeno servisu slegli ramenima, tako je kod njega.
Sve u svemu poželeo bih samom sebi sreće obzirom na raspoložive informacije.Auto je za sada super,ali pišem realno.
Da li se može naći uputsvo za Fokusa MkII na sprskom ili engleskom ?Nalazim samo za američki Fokus.
Evo i par slika, nisam ga baš nešto slikao.