Farbanje celicnih felni
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Farbanje celicnih felni
Nabavio sam 4 celicne felne, 15-ke, za Focusa pa bi ih rado ofarbao jer imaju rdje na sebi. E sad, zamolio bi iskusnije forumase da mi napisu kako da ih pripremim i cime je najbolje da ih ofarbam, tj.koji lak i da li treba neka podloga. Uzeo bi neko sredstvo za skidanje farbe i rdje, pa onda celicna cetka i smirgl papir. Pa eto, ako neko moze neka mi ukratko napise sta i kako. Pozdrav!
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Re: Farbanje celicnih felni
Uzmes cilicnu cetku i neko od sredstava sto razlazu koroziju, skines sve i onda predjes na smirglanje, ja sam koristio vodenu smirglu p300 i mora bas do detalja da se smirgla. Sto se tice farbanja koristio sam najobicniji sprej sto se moze uzeti u svakoj farbari, bez ikakvih podloga i sl, kod mene evo vec mesec dana to tako stoji, ne primecuju se nikakve promene.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
http://fordclubserbia.blogspot.com/2012 ... felni.html
nije za celicne, ali je u sustini isto (citaj, mozda i zajebanije odraditi celicare)
Pitaj ovog lika kako je odradio celicne felne.. (Lale)
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p134797
nije za celicne, ali je u sustini isto (citaj, mozda i zajebanije odraditi celicare)
Pitaj ovog lika kako je odradio celicne felne.. (Lale)
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p134797
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
za početak trebaš skinit gume, ventile i balans-utege
zatim skidaš farbu (postoji gel, desol mislim da se zove) i rđu (prvo mehanički - drot kefa, a kasnije kemijski - antirost/antikorozin)
poslije još prođeš lagano četkom i ponovoš kemiju za rđu ako treba, i šmirglom zagladiš neke grube prelaze (tipa gdje se nije skinula stara farba)
gore špricaš šta hoćeš, ja sam svoje prije godinu ipo sa mobihel dvokomponentnim prajmerom, a može bilo šta. sad gledam da ih ofarbam u drugu boju, a i 2 sam mal sjebo, pa si kontam nabavit epoxy dvokomponentne temeljne. to je neuništivo
kad rješiš temeljnu, gore špricaj šta te volja. na mojima je obična mat crna za metal
ako hoćeš da budu složene za idućih 20 godina i da se možeš s njima vozit po moru, onda ih finiširaš sa nekim 2k bezbojnim lakom (ili mat lakom)
zatim skidaš farbu (postoji gel, desol mislim da se zove) i rđu (prvo mehanički - drot kefa, a kasnije kemijski - antirost/antikorozin)
poslije još prođeš lagano četkom i ponovoš kemiju za rđu ako treba, i šmirglom zagladiš neke grube prelaze (tipa gdje se nije skinula stara farba)
gore špricaš šta hoćeš, ja sam svoje prije godinu ipo sa mobihel dvokomponentnim prajmerom, a može bilo šta. sad gledam da ih ofarbam u drugu boju, a i 2 sam mal sjebo, pa si kontam nabavit epoxy dvokomponentne temeljne. to je neuništivo

kad rješiš temeljnu, gore špricaj šta te volja. na mojima je obična mat crna za metal
ako hoćeš da budu složene za idućih 20 godina i da se možeš s njima vozit po moru, onda ih finiširaš sa nekim 2k bezbojnim lakom (ili mat lakom)
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Čisto da bi ljudima bilo malo lakše za razumevanje: 'gel' za skidanje boje se u nas obično nalazi pod imenom "skidol" ili "skid boja", a drot-kefa je čelična/žičana četka.
I naravno, najbolja priprema je odneti negde na peskarenje, ali to najčešće prevazilazi okvire "uradi sam" projekta.
I naravno, najbolja priprema je odneti negde na peskarenje, ali to najčešće prevazilazi okvire "uradi sam" projekta.

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Однеси фелен да ти испескирају . Можеш да им кажеш и да ти офарбају основном епоскидном бојом и ту си завршио 80% посла . Остало ти је дакупиш неки спреј и офарбаш или да однесеш лекиреру да офарба неком 2К бојом . Можеш и да их даш на пластифицирање после пескирања и добићеш фабрички изглед . Са обзиром да је то челична фелна и изглед није толико битан , пескирање , основна боја и преко било нека сатанска црна , биће довољно да се фелен квалитетно заштите од корозије . Боље него што су биле .
- CrnaTica
ma i kod nas je "književno" žičana, al u trenutku pisanja mi je pala na pamet drot, još poznata kao drotaraBojanM piše:Čisto da bi ljudima bilo malo lakše za razumevanje: 'gel' za skidanje boje se u nas obično nalazi pod imenom "skidol" ili "skid boja", a drot-kefa je čelična/žičana četka.

a mislim da bi i kod vas trebalo bit desola, njega pravi neka slovenska firma (iako nisam 100%)
a u pravuste i ti i van, pjeskarenje je najbolji način, i odmah poslije pjeska 2k epoxy temeljna. sve ostalo kasnije je samo šminka i posao gotov za sat-2
ako na felge idu ratkape, onda ih se može pofarbat bilo kojom farbom za metal, nije bitan ni sjaj ni postojanost, skoro ni boja, a ako će ih vozit bez ratkapa, e tu već ima prostora za manevriranje

-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
U "uradi sam" tehnici moze da se odradi elektroliza... Tj skidanje rdje sa celicara elektrolizom. Probaj da googlujes ima dosta toga napisano. Treba ti ispravljac struje (da bude jednosmerna, moze od kompa, punjaca akumulatora), kausticna soda ako se ne varam moze i soda bikarbona, plasticna posuda da moze cela felna da stane i vreme (24-48h po komadu) Skida sve, rdju, farbu, sve! Ostane samo celik. Ja sam to radio ako imas kakvih pitanja ti pitaj
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Odlično, otvori novu temu za to u ovom podforumu 

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- darioculibrk
Citao sam sad o elektrolizi i skidanju rdje pomocu nje, mislim da cu tako uraditi. Hvala 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
pa to ima da traje vise od farbe na kolima.. 

- darioculibrk
Mislim da ce to biti OK, jer nema na njima puno rdje. Hocu da skinem farbu i ta mjesta na kojima ima rdje, ako ne uspije elektroliza sve skinuti onda sa nekim sredstvom i cetkom. Dakle, kad skinem svu rdju u farbu i pripremim za lakiranje, moram traziti epoksidnu osnovnu boju da mi sa tim prefarbaju? A poslije toga crna obicna?
-
- Kontakt:
Samo napravi vise anoda i povezi ih... Negde pise da je dobar prohrom, ja sam ga probao i sta znam... mozda je bolje sa vise sipki armature, ali znaj da ce stradati. Bolje kad ih je vise jer ce se rdja skidati sa svih strana, tj sa strana gde su anode... anoda ne sme da dodiruje felnu...
Kad zavrsis i izvadis felnu, budi spreman odmah sa antirostom i krpom da je osusis jer odmah potom(bukvalno) pocinje da rdja.
Kad zavrsis i izvadis felnu, budi spreman odmah sa antirostom i krpom da je osusis jer odmah potom(bukvalno) pocinje da rdja.
- CrnaTica
epoxy ti je najbolja, ali možeš i bilo koji primer iz trgovine auto boja i lakova, preporuka je dvokomponentno, ofcdarioculibrk piše:Mislim da ce to biti OK, jer nema na njima puno rdje. Hocu da skinem farbu i ta mjesta na kojima ima rdje, ako ne uspije elektroliza sve skinuti onda sa nekim sredstvom i cetkom. Dakle, kad skinem svu rdju u farbu i pripremim za lakiranje, moram traziti epoksidnu osnovnu boju da mi sa tim prefarbaju? A poslije toga crna obicna?
e sad, auto primeri su ti od nekih 13e pa na više (kila bi trebala bit dosta, i previše čak)

-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
Previse je to komplikacija sa elektrolizom, skinuce rdju gde je ima gde je ostala boja ako je ima ispod nece pa opet skidol i cetka pa smirgla pa osnovna, najbolje 2k, dok skines boju tamo gde se spaja prsten sa unutrasnjim delom okozis se - odneses na peskarenje pa 2k i onda sta oces kao sto rekose ljudi vec ovde...
Ta osnovna dvokomponentna npr zorkina posle dva dana moze samo brusilicom da se skine i ispod vise ne moze da krene rdja sve dok je ne ostetis, To sa elektrolizom - treba ti dovoljno velika kada da stane cela felna ali moras da je odmastis pa onda izvor struje jacine prema povrsini pa 4* ... peskarenje dok kazes keks a sve skinuto i odmah 2k...
Ta osnovna dvokomponentna npr zorkina posle dva dana moze samo brusilicom da se skine i ispod vise ne moze da krene rdja sve dok je ne ostetis, To sa elektrolizom - treba ti dovoljno velika kada da stane cela felna ali moras da je odmastis pa onda izvor struje jacine prema povrsini pa 4* ... peskarenje dok kazes keks a sve skinuto i odmah 2k...
-
- Kontakt:
Skida i farbu i rdju, sve do celika.
Koliko kosta peskarenje a koliko elektroliza?
Koliko kosta peskarenje a koliko elektroliza?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
skoro pa ko felne.. 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Pa računaj oko 10 evra po felni, da ti je ispeskiraju sa obe strane i ofarbaju u 2k epoksidnu osnovnu boju.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- darioculibrk
Jbg, to je to...ja sam felne platio 80 KM = 40 e, najbolje da dam jos toliko...bice i ovo ok
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Da si hteo da daš 60 ili više evra za čelične felne kupio bi odlične koje nisu rdjave i kojima ne treba farbanje, sve ima svoju cenu.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- darioculibrk
Nisu ove puno rdjave, na svakoj ima mozda 4-5 mjesta, i to samo po rubovima jer zbog ratkapni nije mogla so da izadje i zato je korozija napala. Po sredini nema nista, mogle bi i ovako komotno proci..ali eto,, malo zanimacije
A da znas koja je muka naci bilo kakve felge za Focusa u Banjaluci....kad bi nasao na otpadu neke u dobrom stanju, mislim da bi cijena bila 100 eura najmanje, odrase kozu...

- CrnaTica
onda kupi 1-2 crna spreja, malo pošmirglaj i očisti to i prešpricaj i mirna bosna
mi svi očekujemo da su karakteristično crvene boje (ipak su fordove, jel)
mi svi očekujemo da su karakteristično crvene boje (ipak su fordove, jel)

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Upravo tako... Ovo što mi predlažemo je temeljno sređivanje koje je u ovom slučaju nepotrebno. Tebi je i brže i efektnije da tu samo četkom očistiš i antirostom pasiviziraš rđu, uz eventualnu upotrebu šmirgle da bi ispravio grube nedostatke i očistio do zdravog metala, i udri o'zgo sprejem. 

pozdrav, Bojan

- darioculibrk

- darioculibrk
BojanM piše:Upravo tako... Ovo što mi predlažemo je temeljno sređivanje koje je u ovom slučaju nepotrebno. Tebi je i brže i efektnije da tu samo četkom očistiš i antirostom pasiviziraš rđu, uz eventualnu upotrebu šmirgle da bi ispravio grube nedostatke i očistio do zdravog metala, i udri o'zgo sprejem.
Tako sam i uradio

Evo, k'o nove