Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 16:46h

Toyota Auris 1.4 benzinac je najslabiji auto koji sam ja ikad vozio. Ujak ga je kupio novog i tad je imao mozda 10hiljada na satu i to cudo ne moze da se pokrene,a pritom ima menjac sa 6brzina,a u 6oj dodavanje gasa je nemoguce.. Yaris sa istim motorom je za Auris zverina.

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 16:49h

Ne znam za benzinca, ovo je dizel.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14234
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 18:42h

darioculibrk piše:BMW je najavio da serija 1 za dvije godine prelazi na prednji pogon, dakle 2014.
Kako sam citao, biti ce dve verzije 1-Series. Postojace obican model sa zadnjom vucom i GT model sa prednjom.

Ovo je taj GT model.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

mbole
Poruka: 14976
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 21:16h

darioculibrk piše:@mbole Ma jeste, slazem se. Za taj novac se moze kupiti dosta veci automobil sa isto tako bogatom opremom.
Cuj dosta veci.
Mozes da kupis 2 najskuplja focusa (izuzimajuci ST), ili dva vise nego pristojna mondea titanijum (kome ova meca moze da stane u gepek).
Svaka cast meci, al da vidimo sta ce duze da traje: jedna meca ili dve tojote, skode, mazde, forda...
O udobnosti izmedju dva i jednog auta, mislim da ne treba diskutovati (zamisli samo da se zena i tasta voze u onom drugom :))
Djak pesak :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 11. sep. 2012. u 23:21h

Volkswagen Carbon GTI, 2.0L turbo sa 222 hp, tezina samo 1,125 kg. Plan je napraviti moderni GTI da ima sto blize karakteristike originalnog GTI (koji je bio tezak 810 kg).

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » utorak, 11. sep. 2012. u 23:42h

Boga mi, Focusu RS nece nimalo biti lako pored ovakve konkurencije. Astra OPC, vec je "skinula skalp" Focusu ST i Scirocco-u R :)

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 11. sep. 2012. u 23:45h

Ali i dalje prednja vuca ...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 12. sep. 2012. u 00:07h

mrda ona guzicom bolje od zadnjaka bez lsd-a

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 12. sep. 2012. u 00:12h

Kako ne bi kada ima 20-30 konja više od Focusa ST. :)
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 12. sep. 2012. u 07:26h

Jel i dalje impresivna samo na pravcu kao stara, ili...?
Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 12. sep. 2012. u 07:37h

svugde..ima pravi sper izmedju ostalog..

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 08:19h

Prvo da se pojavi RS, pa onda da se uporede snage.

Inace pozdravljam svako smanjenje tezine auta. Poceli su da preteruju, rastu auti kao testo iz generacije u generaciju. Prvo sto pogledam kad izadje neki nov model, tezina. Ako mene neko pita (mada ne pita), zasto za visece delove vozila ne stave aluminum, znaci krila, hauba, vrata, gepek. Konstrukcija vozila neka ostane celicna ako je vec skupa izrada. Visece delove danas nije problem presovati od aluminijuma.

Smanjena tezina pored boljih performansi donosi manju potrosnju, duze trajanje kocnica, guma, menjaca, kvacila...hmm mozda je to razlog zasto ne smanjuju tezinu?

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 12. sep. 2012. u 09:33h

Razlog je cjena, skuplji je aluminijum od čelika.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 10:11h

Skupo je varenje aluminijuma, mada i to je danas prevazidjeno, sve punktuje masinski. Aluminijuma ima kolko 'oces, ljudi bacaju gde stignu konzerve i folije, prakticno je dzaba. Jeftiniji je od celika i lakse ga je obraditi i profilisati. Uz vecu proizvodnju pala bi mu cena jos dole.

Mislim da problem lezi u ekonomskim razlozima. Napravili bi trajniji auto, prakticno bi mogli dati garanciju 20 na koroziju, jer prvo istrule vrata i gepek, a sa upotrebom aluminijuma ovaj problem se resava u korenu. Danasnji malo litrazni motori bi dosli do izrazaja i bili bi trajniji.

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » sreda, 12. sep. 2012. u 10:14h

Skupe su popravke karoserije, znam koliko je bilo problema kad je bio aktuelan Audi A2, a isto tako i neki modeli Jaguara. Kod sportskih automobila, aluminijum se ne vari vec se spaja zakovicama i lijepi. Slicno kao kod aviona. Tako da ako cujes da je neki avion varen, ne ulazi u njega :D

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 10:44h

To je jasno, samo treba razumeti problem. Skupe su opravke zbog nedostatka alata i konkurencije. Omasovljenje je resenje. Korist ce imati samo korisnik/kupac automobila i ako plati nesto vise vozilo, ali sa dobrim razlogom. Prakticno visa cena bi se anulirala kroz vreme upotrebe. Dugorocno fabrika automobila bi bila uskracena nekog ekstra profita.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 12. sep. 2012. u 11:45h

Ne znam odakle ti ideja da je aluminijum jeftiniji od celika.. To sto se masovno koristi ne znaci da je dzabe,a uopste i nije.. Sledeca stvar je sto bi pravili krila od aluminijuma kada mogu od plastike,plastika pukne,ti moras da kupis novo krilo opet od njih,oni zaradili,lako ga napravili,jos ti olaksali auto.. A na kraju krajeva valjda mu vrata daju neku cvrstinu,zastitu pri udaru... Sta bi bilo kad bi te udario auto u vrata od aluminijuma...

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 12:56h

Plasticna krila kao recimo kod Renaulta. U vratima se nalazi zastitna sina, sama vrata mogu biti od kratona, ali sina daje ojacanje i stiti od sudara.

Aluminijum je dzabe, dzabe: http://www.astaco.rs/index.php?cPath=2_38_53

Kvadrat dodje oko 2 Eura, pocinkovanog lima 0,5 Eura. koliko lima moze da se iskoristi za visece delove automobila? 10-15 m2, mozda 20 m2? To dodje max 40 eura - 10 Eura ukoliko se koristi pocinkovani lim, na kraju poskupljuje se proces za 30 Eura? Obrada je jeftinija jer je aluminijum laksi za obradu.

Tezina 1m2 alu lima debljine 1 mm je 2,75 kg, a istog celika 8,0 kg. Uz pretpostavku da na autu moze da se potrosi 15 m2 olaksanje iznosi 79 kg. Nije li to dobro?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 12. sep. 2012. u 13:30h

30e ustede puta nekoliko stotina hiljada puta...nije mala cifra. Gde mogu da ustede 0.1e oni ga ustede,na nepotrebnom srafu,na jeftinijoj plastici,zato sto kada to pomnozis uopste nije mala cifra. I onda tebi ponude novog Focusa za 10hiljada evra i ti kazes bas jeftin ovaj novi Focus..

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 13:41h

Evo ja cu da im platim tih 30 eura. Kao kupac. Znaci slobodno neka naplate 10030 eura, ne jos bolje 10300, moze. Ako ce mi se auto manje habati i manje trositi bio bih vrlo zadovoljan i kupci bi brzo prosirili pricu kako je Ford, tj. bilo koji drugi auto bolji od onog slicnog. Kakve bi ocene na testovima poneo auto koji je 80 kg laksi od slicnog konkurenta? Mislim po svim kategorijama, potrosnja, ubrzanje, brzina, kvalitet, pa jos kad se sve to bombasticno izreklamira, siguran sam da bi prodaja bila bar 30% visa od svog ljutog konkurenta.

Ovo mi sad daje ideju za biznis. Pravim alu panele za kola. Ulozim 30 Eura lima 2 eura struje i sve to prodam za 300 eura. Ja bih prvi za te pare kupio panele za moje aute. Isplatice se.

Uostalom, ko prvi napravi revoluciju u smanjenju tezine automobila, ja cu im se prikloniti, makar bio to i VW.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 12. sep. 2012. u 13:47h

Koliko se sjećam da je Audi napravio neki svoj model koji ima dio karoserije od aluminijuma.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 12. sep. 2012. u 13:52h

darioculibrk piše:Skupe su popravke karoserije, znam koliko je bilo problema kad je bio aktuelan Audi A2
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 12. sep. 2012. u 14:02h

Znam Bojane sta hoces da kazes. Moze biti skupo. ALI, konstrukcija (kostur ili kako vec) da ostane potpuno isti. Znaci "tehnolgija" ispravljanja ce biti ista. U koliko dodje do toga da se vrata ili hauba ne mogu ispraviti ili okrpiti, kupe se nova, ofarbaju u zeljenu boju i usrafe na karoseriju "sraf na sraf". Ostalo prodas na reciklazu.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 12. sep. 2012. u 14:08h

Ja sam samo citirao gde je već pomenut dotični Audi, inače ne učestvujem u diskusiji. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » sreda, 12. sep. 2012. u 15:57h

Neko je spomenuo cvrstinu takvog automobila, mislim da ti dijelovi s obzirom na nacin koji se izradjuju, pruzaju cak i vecu cvrstinu i zastitu od istih dijelova napravljenih od celika, a puno su laksi. Kad su u pitanju blatobrani, hauba i ostalo, to se komotno moze praviti od plastike (i pravi se kod pojedinih modela), s obzirom da proizvodjaci automobila "namjerno" oslabe pojedine dijelove karoserije kako bi sto vise energije preuzeli na sebe, kako bi je sto vise "upili" prilikom sudara. Naravno tu su i deformabilne zone, ali to je vec neka druga prica...

Odgovori

Povratak na „Svaštara“