Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Blokiranje kocnice

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Blokiranje kocnice

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 08:46h

Ajde da pitam da li neko zna zasto mi po nekada blokira kocnica kada hocu naglo da zakocim.
Ovo pitanje me vec duze muci.
Kada stisnem kocnicu naglo na pedali osetim trzanje i kao da mi nesto ne da da je i dalje na dole gazim odnosno kao da je neko postavio neku motku dole na pedali i ne da mi da je pretisnem dalje a auto ne zakoci naglo vec ga samo malo uspori.
Onda ja pustim brzo kocnicu i ponovi je nagazim i onda ide sve normalno hoce i naglo da zakoci i sve.
Ovo mi se desilo na 3 mk3 i oduvek sam se pitao zasto se to tako desava.
Ne desava se cesto ali se desava.A na auta je sve bilo ok.
Pa me zanima da li se i vama ovo desilo i zna li neko ovu misteriju da razjasni??
Hvala
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Blokiranje kocnice

Poruka od totti » nedelja, 3. nov. 2013. u 09:10h

I meni se to nekoliko puta desilo :D

Aktivira ti se ABS.
Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 09:26h

Hvala na odgovoru,ali onda bi trebalo da zakoci naglo a ne da nema vise funkicju kocenja jer na mondeu bilo mk3 ili mk4 papucica ima granicnik do kada se koci postepeno posle tog granicnika on koci naglo ali ako se to i vama desava i ako je to ,,normalno'' zasto se to ne desava uvek?
Na mk4 mi se to nikada nije desilo.Znaci kada naglo zakocim nema nikakvog blokiranja sve normalno i auto naglo zakoci.
Ovako imam osecaj kao da mi je kocnica otkazala :(
ABS zato i sluzi da spreci blokiranje tockova a ovde se upravo suprotno desava.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 3. nov. 2013. u 09:39h

Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 10:12h

Ok nasao sam sada na netu ovo veoma korisno ovo nisam znao a to sto se desava izgleda da ABS ne dozvoljava da tocak blokira(ja sam na osnovu trzanja mislio da se desava upravo suprotno)Znaci trzanje pedale dolazi odnosno daje signal vozacu da je tu granica kocenja blokiranja tocka i da nema dalje.
Samo ne znam sta vi radite u takvoj situaciji a morate da se zaustavite?Ja odmah ruku na rucnu kocnicu u slucaju da ne stanem jbg.
U svakom slucaju hvala na odgovorima misterija je razjasnjena :D :beer:
ABS funkcioniše tako da se kočenje realizuje tačno na granici u kojoj se točak maksimalno
usporava, ali još uvjek se okreće. Pošto je ova granica teško precizno odrediva i nije
konstantna prilikom kočenja broj obrtaja svakog točka se mjeri davačem i dava procesoru
ABS-a. Procesor obradjuje dobijene informacije nezavisno za svaki točak i tačno obračunava
vrijednosti broja obrtaja i klizanja. KOČNE čeljusti stežu disk bez otpuštanja sve do trenutka
pred blokiranje točkova. U trenutku koji prethodi blokiranju točkova ABS kontroler, koji
dobija, koji dobija informacije od senzora, aktivira osjetnik koji preko sklopa
elektromagnetnih ventila snižava pritisak ulja u kočionom cilindru i otpušta čeljusti sve dok se
kočioni moment toliko nesmanji da točkovi normalno nastavljaju sa svojim obrtanjem. U tom
trenutku osjetnik aktivira elektromagnetne ventile u suprotnom smijeru, pritisak ulja i intezitet
kočenja se opet povećava do granice blokiranja točkova gdje se ciklus ponovo vraća na
početak. Ove promjene pritiska se dešavaju vrlo brzo (3-5 puta u sekundi) zahvaljujući
primjeni elektromagnetnih kontrolnih ventila. Opisani mehanizam se ponavlja dovoljno brzo
tako da je točak stalno blizu granice blokiranja kako bi se ostvarila što viša efikasnost
kočenja, a pritom nesmije da je dostigne.
Iako se čitav proces dešava potpuno nezavisno od
vozača, informacija o dejstvu sistema stiže i do njega u vidu podrhtavanja papučice kočnice i
paljenjem kontrolne lampice na istrument tabli
.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 3. nov. 2013. u 10:20h

da tebi gume nisu problem? kazi nam nesto o njima..

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 13:54h

Gume na jednom su bile mishelin pilot 205 55 r16 letnje a na ovom trenutno sto mi se skoro desilo Kumho 205 55 r16 M+S kupljene u septembru prosle godine
godina proizvodnje jun 20112 sve 4 iste .Zasto mislis da su gume ako vec na abs-u kazu da je to normalna pojava?
Gume su kostale 100€ kom. i jos uvek su u extra stanju kao da su danas kupljene.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:18h

Nisam siguran da li sam te razumeo bas najbolje, ali ako je tebi s vremena na vreme tvrda pedala pa meka (meka jer radi servo, a tvrda kad ne radi) onda je problem u servu. Jer servo podpomaze kocenje, tj da bi tebi bilo lakse da stisnes. Ako si nekad slepao auto a motor nije radio video bi koliko jako moras da stisnes da bi stao.

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:28h

ma samo kada hocu naglo da zakocim onda na kraju se oseti trzanje na pedali kao da pedalu nesto zablokira i onda je tvrda ovako kada se koci normalno onda je meka .
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:49h

a koji auto staje u mestu? obicno je u gradu asfalt dosta klizaviji i dosta razlicitog kvaliteta, iako je ravan, meni nekad pali kontrole u trecoj a nekad nece u dugoj u istoj ulici..tako je i kod kocenja..

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:55h

Nije bitno kocenje u mestu vec mene je brunulo to trzanje sto se oseca na pedali ali to je razjasnjeno kada sam procitao ono sto sam postavio sa crvenim slovima.
P.S. Milane da li se tebi nekada ovo trzanje manifesovalo jer dugo pratim forum i primetio sam da volis da nagazis auto pa samim tim cesce naglo kocis pa da vidim da li se tebi to trzanje manifestovalo? :beer:
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 3. nov. 2013. u 16:04h

pa sigurno, posebno na snegu.. :beer:

Ford_III

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 16:06h

Ok.Hvala :beer:
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 3. nov. 2013. u 22:49h

Ford_III piše:Znaci trzanje pedale dolazi odnosno daje signal vozacu da je tu granica kocenja blokiranja tocka i da nema dalje.
Samo ne znam sta vi radite u takvoj situaciji a morate da se zaustavite?Ja odmah ruku na rucnu kocnicu u slucaju da ne stanem jbg.
Nista, i dalje drzis stisnutu kocnicu do kraja, i molis se da nisi isao prebrzo pa neces moci da se zaustavis na vreme.
Kada tockovi blokiraju kocis slabije, to jest zaustavljas se kasnije, iako ti imas drugaciji utisak.
Daklem, dalje ruku od rucne, nece ti pomoci, vec upravo obrunuto, samo ce ti produziti put zaustavljanja, plus sto moze sasvim lepo da te zanese.

Drugim recima ABS sam zakoci najbolje sto je moguce. Ti nikako ne bi mogao da prikocis bolje od njega. Postoje neki izuzeci od ovog praivla (rastresita podloga tipa sljunka), ali to je retkost.
Eh da, ima jos jedna jako velika prednost ABS-a. I dalje mozes da upravljas. Kada tockovi blokiraju, imas sanke, koje idu kuda ih inercija tera, a ne tamo gde ti okreces volan. Kada ABS radi, autom i dalje moze da se upravlja. Ne bas onako kao da ne kocis, ali reaguje.
Djak pesak :)

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 06:27h

:bravo: Ok hvala na informacijama sinoc malo testirao ovaj mk4 i se isto tako ponasao odnosno osecao sam na pedali trzaj ali naravno nisam se uspanicio kao pre sto mi se desavalo kada nisam znao za ovo.I bas sam gledao kako koci auto lepo koci u mestu sto sam ja mislio do sada upravo suprotno.
Probacu i na mk3 kada se vratim u Srbiji.
Da nisam znao za ovo uvek bi panicio kada bi mi se desilo ovo.A sada kada se to desava nema frke. thumbsuph
Hvala jos jednom. :beer:
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“